Dr Corina Balan

A fost un medic ca oricare altul în sistemul medical românesc. A experimentat traume personale, depresii, munca în corporație cu plusurile și minusurile sale. De 7 ani, și-a regăsit libertatea, fericirea și starea de bine, datorită unui sistem uneori hulit în România dar care, iată, pentru unii oameni funcționează foarte bine. În cele ce urmează detaliem toate cele de mai sus, împreună cu dr Corina Bălan – una din cele mai puternice voci din marea familie Forever Living Products.

 

Da, vorbim exact despre Multi-Level-Marketing! Poate că ați avut ocazia să participați la genul acela de întâlniri unde o mână de oameni arată cât de bine se simt în pielea lor. Tot ce au visat ei, li s-a întâmplat datorită acelui MLM. Și tu poți ajunge pe scenă, trebuie doar să deschizi o ușă…

Mie mi s-a întâmplat prin facultate și am plecat cu un gust amar. Măcar am fost cu câțiva colegi de liceu și am încheiat seara frumos, la o bere. A fost plăcut să ne revedem și să concluzionăm că noi nu vom încerca niciodată să convingem 4, 8, 16, 32 etc cunoscuți să facă așa ceva.

Pe dr Corina Bălan o cunosc de câteva luni. Pe lângă energia și entuziasmul care o urmează peste tot, am fost frapat să observ că, în niciuna din întâlnirile noastre, nu a încercat să mă convingă să fac acel pas. Or știm foarte bine că succesul în MLM se datorează în primul rând noilor consumatori…

Cumva, mi-a stârnit curiozitatea de a înțelege și partea cealaltă a baricadei. Ce fel de oameni intră în acest sistem? Este chiar atât de frumos să trăiești din MLM? Cât este mit și cât realitate? Și iată ce am aflat…

 

Amintiri din Ploiești, București și Brașov

Cu mândrie în glas, Corina își începe depănarea amintirilor spunându-mi că este „republicancă” din Ploiești. S-a născut în 4 noiembrie 1967, în luna a șaptea, o primă dovadă a nerăbdării care o caracterizează și azi.

Pe la 16 ani, s-a produs declicul. Nașa ei, Tia, s-a îmbolnăvit grav, iar Corina a simțit că medicii ar fi putut face mai mult pentru ea. Și-a spus că ea va fi altfel, că va da tot ce se poate pentru a vindeca un om.

Numai că admiterea la Facultatea de Medicină din București era foarte dificilă la acea vreme. A reușit abia după trei ani de la absolvirea liceului, după multe zile și nopți de stat în casă învățând cele mai mici detalii. Între timp, pentru că refuza să fie întreținută, a obținut un post de suplinitor de fizică, la o școală dintr-un sat de lângă Ploiești.

În prima vacanță după anul 1 de facultate, în anul 1990, Corina trebuia să urmeze un stagiu de practică într-un spital. Împreună cu o colegă, a ales Crucea Roșie, pentru că varianta clasică părea doar o pierdere de timp. Așa a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov.

Până înainte de 1989, pentru că nu aveau cu ce susține și trata copiii, medicii au găsit soluția de a-i reechilibra nutrițional rapid: microtransfuzii și așa s-a ajuns la contaminări multiple cu HIV și alte boli cu transmisie prin sânge. Și acolo, ca în multe spitale din țară, erau mulți copii bolnavi de SIDA, de la nou-născuți la 5-6 ani. Erau considerați paria, malnutriți, mulți dintre ei părăsiți inclusiv de familiile lor. Celor din personalul medical le era frică să nu se contamineze. Atunci, susținuta și educată de Crucea Roșie, m-am decis să mă ocup și de informarea personalului. Dimineața eram infirmieră, după amiaza educator.”

Ea, o studentă de anul 1, mică și negricioasă, ținea prelegeri personalului medical din întregul spital… De la personalul de curățenie la directori de Direcție Sanitară și doctori… A avut succes nu pentru că vorbea din cărți, ci mai ales datorită exemplului personal. Demonstra mereu empatie față de acei copii, arăta că nu îi este teamă că se va contamina. După această experiență, Corina și-a învins pentru totdeauna teama de a vorbi în public.

 

Cum să te desprinzi de un sistem bolnav

Ajungem cu povestea în 1995, când Corina termina facultatea și dădea naștere fetiței sale, Iulia. Într-un an greu, cu multe provocări, Corina eșua la examenul de rezidențiat.

A obținut repartiția la spitalul CFR din Ploiești. De asemenea, de 2 ori pe lună făcea consultații pediatrice într-un sat din apropiere. Corina Bălan își amintește cum mergea cu tanti Getuța pe bicicletă prin sat pentru vaccinări: în dispensar, „dacă dezbrăcai un copil, exista risc mare de infecție…”

Doi ani mai târziu, avea să obțină în sfârșit rezidențiatul pe chirurgie. După atâta timp de studiu, de pregătire, de gărzi de noapte și consultații la sat în condiții mizere, Corina era obosită. Banii nu îi ajungeau niciodată pentru cărțile necesare și nici pentru navetă. Exista pericolul real de a nu avea cu ce să-și crească fetița.

Acum, aspectul financiar s-a rezolvat cât de cât, însă nu și nivelul de epuizare. Mulți medici suferă de fenomenul de burn-out. Din cauza aceasta, se transformă în roboți și pierd din empatie. Tratează un pacient ca și cum ar schimba piese la o mașină de spălat. Și vorbesc din experiențe proaspete avute cu părinții mei prin spitale. Nu e vina lor, din păcate standardul la facultate a scăzut. Absolvenții sunt bine pregătiți din punct de vedere tehnic, însă cei buni pleacă în străinătate iar cei rămași păcătuiesc la capitolul compasiune și comunicare cu pacientul.

Decizia luată în acea perioadă, spune Corina Bălan, a fost al doilea moment de cotitură, după pierderea nașei sale. Cu sufletul îndoit dar cu gândul la viitorul său și al familiei, s-a îndreptat către industria farma.

 

Dr Corina Bălan: „80% din medicamente sunt promovate pe aspecte mercantile!”

Pentru Corina, au urmat 13 ani de corporație, în cele mai variate domenii farma. A fost reprezentant medical, mereu prin spitale, cabinete medicale și farmacii. A fost responsabilă de echipe de neurologi din 5 județe și erau perioade în care aduna chiar și 50.000 km pe an la volan!

A încercat chiar și o investiție de 15.000 euro într-o farmacie în mediul rural sau distribuție de sterilete pe cont propriu.

În 2007, un afacerist bulgar i-a propus să se ocupe de intrarea pe piața din România. Corina Bălan a fost primul angajat Naturpharma și s-a ocupat de tot: de la amenajare birou și „dat cu mopul” până la recrutări, promovare sau contracte cu distribuitorii. Ea este cea care a înregistrat în România Cicatridina, celebra formulă de cicatrizare a pielii, bazată pe acid hialuronic.

Când am ales provocarea Naturpharma, luasem deja decizia de a nu mai promova vreodată medicamente clasice. Mi se părea că nu îmi mai respect jurământul de medic. 80% din medicamente sunt promovate pe aspecte mercantile, de către doctori care preferă anumite branduri datorită congreselor la care sunt trimiși. Foarte puțini prezintă reacțiile adverse, ceea ce pentru mine ca medic este inacceptabil.

Au fost ani excelenți din punct de vedere profesional. Corina a înțeles dedesubturile industriei, cum trebuie să te comporți în relația cu decidenții. Îmi explică, de exemplu, că un medicament ajunge în top-uri de vânzări dacă sunt îndepliniți trei factori: discount la doctori, discount la distribuitori, discount la farmaciști. Și pentru că se descurca cu primele două categorii, a fost șansa perfectă de a-și testa din nou abilitățile de trainer. Corina Bălan livra formări pentru farmaciștii unor lanțuri, iar produsele Naturpharma ajungeau pe rafturi, pentru că așa toate condițiile erau îndeplinite.

Pe plan personal, însă, lucrurile nu arătau la fel. În două rânduri a fost foarte aproape de o intervenție la coloană, dar s-a salvat datorită suplimentelor și kinetoterapiei. Au eșuat atât prima căsnicie, cât și farmacia privată. Relația dificilă cu ginecologii pentru vânzarea de sterilete îi provoca mereu stări de anxietate majoră, specific sindromului de burn-out.

A trebuit să renunțe și la Naturpharma, din cauze unei agente de vânzări de 21 ani care își făcea mereu targetul cumpărând (?!) produsele din portofoliu. Era apreciată de proprietarul afacerii și a simțit că o poate promova, în detrimentul Corinei…

 

De la fundul sacului la libertate financiară, via Forever Living Products

Doi ani de zile, Corina a trăit din rezervele din perioada corporatistă. Și-a tratat coloana cu suplimente, s-a bucurat de adolescența fetiței, de libertate. L-a cunoscut pe Laurențiu, actualul soț, alături de care, treptat, începea să reclădească o familie. Și totuși, rezervele se cam terminau.

În februarie 2012, o prietenă m-a invitat la o sesiune gratuită de înfrumusețare. Mi-a povestit despre Forever și cum pot construi o afacere din așa ceva. Nu am fost sigură că vreau să fac asta, deoarece percepeam MLM-ul ca ceva agresiv, umilitor și necinstit.

Și totuși, care erau opțiunile? Rezervele se cam terminau. Afacerea cu sterilete a trebuit închisă și era hotărâtă să nu se mai întoarcă niciodată în farma.

Dr Corina Bălan

În acea perioadă, lucra în asigurări, însă venitul era foarte mic. Avea de întreținut o casă, o educație a unei adolescente cu doar 1200 lei/lună. Și atunci și-a spus să încerce, pentru că nu avea ce pierde. Să vedem ce a descoperit:

MLM profesionist înseamnă altceva decât agresivitate și câștiguri nemuncite. Cel puțin în versiunea Forever. Înseamnă să dai un exemplu, să fii ceea ce „vinzi”: produsul acelui sistem și ca sănătate și ca activitate. Înseamnă respect și devotament față de oameni, pregătire, dezvoltare continuă. Aici, nu există „nu știu”, înveți în fiecare zi. Am avut surpriza să constat că toate acestea nu sunt doar niște valori pe un perete. Toți cei cu care am intrat în contact în acești șapte ani cred cu tărie și fac toate aceste lucruri.

Nu i-a luat mult Corinei să treacă de la statutul de consumator la cel de antreprenor. Însă ce e cel mai spectaculos de-abia acum urmează: până în decembrie 2012, Corina urcase deja patru nivele în ierarhia Forever!

Corina Bălan a ajuns la statutul de manager pentru că, conform planului de marketing, timp de două luni consecutive, echipa sa și-a îndeplinit targetul de vânzări de aproximativ 120.000 lei. Partea interesantă e că vânzările cu echipa din ultima lună de calificare a fost de 89.000 lei si făcute în decembrie, când de obicei oamenii se gândesc la tăiatul porcului sau toaleta de Revelion.

Greu? Ușor? Aflăm imediat:

 

Mit versus realitate în sistemul MLM

Ca să intre în sistem, a fost necesară o investiție inițială de 2000 lei, sumă încă valabilă pentru orice start în antreprenoriatul Forever. Corina și Laurențiu au decis să lucreze împreună, pe același cont. Evident că nu le-a fost ușor să ajungă la acest nivel de vânzări lunare, în aproximativ jumătate de an. Cheia a constat în faptul că au ieșit din zona de confort, și-au propus să atingă acel nivel de manager și au reușit.

Corina Bălan îmi arată că un profesionist în network marketing trebuie să demonstreze trei lucruri:

Mulți cred că vânzarea MLM se face bătând din ușă în ușă. Nimic mai fals! Primul pas este să consumi chiar tu acele produse și să îți placă. Abia apoi vei realiza o promovare autentică. Vei povesti despre experiența ta cu produsele, vei fi autentic, fără să agresezi. Munca de MLM-ist este de fapt munca prin care faci orbii să vadă și surzii să audă. Menirea mea e să învăț oamenii să se simtă mai bine, să arate mai bine, să câștige mai bine. Doar dacă vor!

Puterea exemplului. Autenticitate. Oportunitate. Cam asta pune pe masă un antreprenor Forever Living Products. La asta se adaugă dezvoltarea sa umană și profesională. Totul îmbrăcat într-o stare extraordinară de bine, împlinire personală și viață sănătoasă.

Corina și Laurențiu sunt și astăzi la nivelul de manager. Mă surprinde faptul că nu au mai avansat în ierarhie, dar înțeleg imediat de ce. După acel moment decembrie 2012, s-au concentrat pe consolidarea rețelei proprii. Corina și-a pus în valoare abilitățile de trainer și a devenit lifestyle mentor, susținând periodic training de produse, de promovare sau seminare de sănătate livrate tuturor membrilor Forever, indiferent de echipa din care fac parte.

Dar, cel mai important, s-au bucurat de beneficiile unei vieți libere. Au călătorit prin toată lumea, și-au construit o casă, și-au schimbat stilul de viață. Puterea exemplului…

A propos de agresivitate: avem prieteni care ne spuneau că nu vor să intre în această afacere. Evident, nu am insistat niciodată pe lângă ei. După doi ani, veneau ei la noi să ne întrebe ce facem de ne permitem atâtea și atâtea lucruri.

 

În loc de concluzii

În România sunt în jur de 700.000 coduri Forever (consumatori sau antreprenori). Mult, puțin, decideți voi, cert este că afacerea e în creștere și există în continuare mare potențial.

Laurențiu și Corina Bălan „păstoresc” peste 1500 consumatori și antreprenori. Cel mai exotic – un preot din Uganda, care promovează și oferă aloe vera în tot satul său. La fiecare achiziție din partea acestora, ei obțin un comision. Mai important însă, au o responsabilitate imensă pentru toți acești oameni. Sunt promotori, vânzători, dar și mamă, tată, consilieri familiali în sănătate, în carieră, în dezvoltarea personală.

Cu ce rămânem din toată această poveste? Și aici, în MLM, la fel ca în orice alt domeniu, ingredientele sunt cam aceleași. Fără setarea mentală corectă, fără entuziasm și autenticitate, fără a te perfecționa zi de zi, nu vei reuși. Iar Dr Corina Bălan ne lasă cu un gând pentru viitor:

Eric Worre, părintele network marketingului spune că, în viitorul nu foarte îndepărtat, ne vom prezenta: „Bună, sunt dr Corina Bălan, de profesie medic, dar sunt și profesionist în network marketing!” Mai devreme sau mai târziu, lumea va fi convinsă de importanța acestui sistem, care nu este altceva decât o altă modalitate de consum și un alt mod în care să faci o carieră de succes în afaceri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *