Radu Maricec, tânărul român care a obținut locul doi la Campionatul National de Latte Art (desen in cafea) din Marea Britanie (22 octombrie 2018), este născut în anul 1992 în Sighetu-Marmației, Maramureș. A început ca barista la o cafenea din orașul său natal, unde și-a făcut ucenicia în arta cafelei. Apoi a lăsat totul în urmă pentru a-și urma pasiunea pentru cafea în UK.
În Bristol (UK) a venit special pentru job-ul de Head Barista în septembrie 2017, după aproape trei ani petrecuți la o altă cafenea/prăjitorie. Până să ajungă aici, a refuzat alte două oferte pentru acest tip de job, deoarece nu este genul care își schimbă slujba prea ușor. A acceptat mutarea la 250 km de locuința sa, datorită încurajărilor iubitei sale și ale unui prieten care lucra deja în compania respectivă.
Campionatul Național de Latte Art, o mare provocare pentru Radu Maricec
Concursul a constat în trei probe deloc ușoare. În preliminarii, concurenții au avut de preparat două Free Pour Latte, adică să toarne lapte fără să deseneze nimic. Au urmat două Design Latte (în această probă este permis ”etching”, mai exact să adauge culoare sau un desen). Cele patru băuturi trebuiau făcute și prezentate juriului în 8 minute.
În semifinale și finale, sunt seturi de câte 6 băuturi în 9, respectiv 10 minute. În semifinale sunt două seturi de free pour și un set de macchiato (ceașca de espresso cu desen turnat în ea) fără să se deseneze, ci doar turnare. În finală sunt două seturi de free pour și un set de design.
Diferența dintre competitori este făcută de tema și design-ul ales. Tema lui Radu Maricec includea o veveriță, o albină (design creat de el), iar în espresso un scorpion cu 10 elemente, foarte greu de turnat într-o ceașcă de cafea.
În semifinale avea poze separate, dar a folosit o altă temă, ”Picnic by the river” (Crazy Fox, BumbleBee și Scorpionul pentru espresso). Pentru finală, Radu a combinat toate cele trei desene într-o singură temă,”Walking around forest” (‘Crazy fox’, ‘BumbleBee’ si ‘Hungry Squirrel’) și a creat o poveste în care a explicat fiecare design. Diferența între primii 6 concurenți și restul celorlalți a făcut-o însă practica și experiența.
Trebuia să îmi fac orele de lucru în shop, iar după, dacă vroiam să mă antrenez, era decizie personală. În finală, toți plecam de la zero și fiecare avea jocul lui, cu scoresheet-ul și cu propria persoană.
Performanța lui Radu Maricec, apreciată de Consulatul Român din Bristol
Performanța românului nu a trecut neobservată de presa britanică. Așa a ajuns ca Radu să primească felicitări personale chiar de la soția Consulului României în Bristol. Domnia sa și-a făcut un obicei din a susține românii care fac performanță în Marea Britanie.
De-a lungul timpului a primit multe complimente care l-au încurajat să continue pe acest drum. Cel mai motivațional a fost de la Daniel Horbat, unul din mentorii săi, când a început să își descopere vocația: ‘‘Ești foarte bun dar ai mult de lucru. Așadar hai să începem! ”
Cel mai frumos compliment a venit însă de la mama sa, după ce a obținut locul doi la Latte Art: ”Am plâns un ocean de lacrimi la viața mea, dar lacrimile de azi nu le voi uita niciodată!”
Premiul îl poziționează pe Radu Maricec în top trei într-un campionat național de cafea, indiferent de categorie. Este o realizare foarte mare pentru orice concurent. Aceasta arată publicului faptul că participantul are practica de partea lui, cu multe ore de lucru. Însă publicul nu vede și multele momente în care un concurent vrea să renunțe din cauza orelor și oboselii adunate.
Anul trecut, Radu a reușit să atingă locul 6 în Romania și locul 7 în UK, fapt care arată că muncind din greu, progresul e firesc. Doar așa se poate face performanță în orice domeniu.
Începutul relației cu cafeaua
Pasiunea pentru arta cafelei s-a format în timp pentru tânărul sighetean. A avut o perioadă de doi ani în care a lucrat într-un pub, cu foarte multe ture de noapte și oboseală acumulată. Așa a decis să meargă într-o altă locație unde programul de lucru cu clienții începea mai de dimineață și se termina înainte de miezul nopții. Încet a început să vadă diferențele, iar în cele din urmă a decis să rămână pe partea de cafea.
După mai multe luni în cafenea, a început să iubească cafeaua, iar ideea de a ajunge un barista era din ce în ce mai aproape de realitate. Dar ce înseamnă un barista din punct de vedere profesionist?
Mulți omit. Din punctul meu de vedere, un barista profesionist este o persoană bună la toate, începând de la curățenie și costumer service. Iar cel mai important, din punctul meu de vedere, este să știe să folosească echipamentul din dotare și să scoată ce e mai bun din el.
În acelasi timp, un barista trebuie să fie tot timpul pregătit pentru orice fel de întrebare venită de la orice tip de client. Asta face ca acest job să nu fie pentru oricine, pentru că e nevoie de o răbdare și determinare de oțel, mai adaugă Radu Maricec. El s-a dovedit a fi foarte motivat în a învăța continuu, a experimenta, devenind o persoană autodidactă care are dorința de a crește în fiecare zi.
Din secretele cafelei, dezvăluite de un barista premiat
Primul lucru cu care se confrunta Radu, și pe care l-a învățat la începutul carierei a fost să scoată zahărul din cafea. După care a învățat cum funcționează aparatura din jurul său și cum să prepare un espresso. Pe urmă, cum să facă crema de lapte constant. Aceștia sunt primii pași pentru oricine dorește să devină un barista.
O cafea prăjită trebuie să stea cel putin 10 zile până poate fi folosită, deoarece este nevoie de balanță și constanță în ceașcă. Cafeaua are nevoie de o pauză de la prăjire până la a intra în râșniță, pentru a-și defini aromele și gusturile, dar și pentru a oferi destul timp gazelor din bobul de cafea să fie eliminate. Peste 50% din aromele cafelei se pierd în primele 15 minute după măcinare. Nu trebuie ignorat nici faptul că, după aproximativ trei săptămâni, în funcție de origine și sortiment, cafeaua începe să-și piardă din proprietăți.
Însă, în primul rând, cafeaua este un fruct și nu ar trebui să fie amară ca să fie tare. Cafeaua de specialitate trebuie să aibă gust echilibrat, fresh, de fructe sau ciocolată. Depinde de tipul de cafea si de originea acesteia. Însă la prepararea unei cafele bune, acasă sau la cafenea, mai mult decât metoda de preparare contează mult să se folosească o apă filtrată, cât mai pură.
Cafeaua de specialitate este o bucurie, nu o necesitate. De aceea, majoritatea cafenelelor sunt încă în viață. Cu ajutorul cafelei de specialitate învățăm încet să ne bucurăm de o cafea bună.
Asta ne spune Radu Maricec, barista care de-a lungul timpului a reușit să facă diferența între cei care iubesc cafeaua și oamenii care au nevoie de ea.
Cât privește viitorul tânărului barista român în Marea Britanie, rămâne să vedem cum va evolua. După acest premiu, Radu Maricec a fost deja curtat de mai multe companii. Însă visul lui este să se antreneze mai mult pentru ca într-o zi să pună steagul României pe spate la un campionat mondial.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!