Rareș Manolache

A crea de la zero înseamnă a avea ceva al tău

Este poate una din cele mai motivante și captivante conversații, discuția pe care o ai cu un tânăr de 20 de ani, care iată, are în spate o experiență de peste 2 ani de antreprenoriat.

Rareș Manolache iubește să schimbe lumea. Crede în puterea schimbării și consideră că un lucru bine făcut este acela pe care îl faci tu, în care investești propriile viziuni, experiențe și pe care îl modelezi cumva după chipul și gândurile tale.

A fost pasionat de mic să facă lucruile de la „zero”. Crea proiecte lego pe care le vindea prietenilor săi sau, alături de niște prietene din copilărie, îngrijea pisicile și cățeii din jurul blocului, plăcându-le să creadă că au un cabinet veterinar.

Nu mi-a plăcut niciodată ideea de educație formală, am fost mereu atras de învățarea experiențială, de aceea sunt acum la The Entrepreneurship Academy, o facultate unde fac business în adevăratul sens al cuvântului, deoarece învăț despre administrarea afacerilor. Cursurile pe care le urmez sunt de la marketing, la negociere, fiscalitate, sau dinamica și funcționarea unei echipe funcționale.

Legat de familie, amândoi părinții sunt ingineri. Tata este profesor la Politehnică, de aceea poate i-a fost un pic greu să îl convingă că facultatea la care s-a înscris reprezintă drumul corect. Părinții însă îl susțin pe Rareș pentru pasiunea și implicarea pe care le demonstrează în tot ceea ce face.

Pentru cei care nu știu, The Entrepreneurship Academy este singura facultate de business aplicat din sud-estul Europei.

 

Formator de educație și soluții la probleme corporative

Misiunea lui Rareș Manolache este să facă o schimbare reală în educația din România, dar și în mentalitatea oamenilor, ajutându-i să poată să se adapteze mai repede și mai bine la diferențele dintre generații.

Pentru el, vârsta reprezintă un avantaj. Îl ajută să vorbească mult mai ușor cu oameni de afaceri din România, pe care îi simte receptivi la inițiativele antreprenoriale ale tinerilor.

Rareș Manolache

Rareș Manolache: „Îmi doresc să fiu un schimbă-lume, care să ofere tinerilor o alternativă la ceea ce știu ei despre educația de astăzi.”. Foto Credit: Pov21

Motivația sa pornește din anii de liceu, când era obligat să stea într-o bancă, să ia notițe, să memoreze și să reproducă toate cuvintele profesorilor. 

Unde este aportul nostru personal în învățare? Acea revelație m-a motivat să încep să mă implic în special în schimbarea sistemului educațional actual, oferind tinerilor o alternativă de învățare cât se poate de practică și optimizată pentru joburile din viitor, care cu siguranță nu vor mai fi așa cum le știm noi.

Deci, iată, tinerii au o viziune mult mai profundă și mai de ansamblu a ceea ce trebuie să însemne educația și viitorul. Este mai mult decât îmbucurător să înțeleg că ei știu deja exact ce vor să facă și ce înseamnă schimbarea.

Poate este ciudat să auzi un tânăr de 20 de ani vorbind de viitor la acest mod, dar pentru mine, el este o speranță și o revelație, asupra a ce va fi să fie măcar o parte a acestui viitor. Și am astfel speranța că va fi bine.

Cu astfel de „copii”, viitorul sună bine!

 

TeenTank, tinerii care construiesc punte între generații

TeenTank nu este un concept nou, deoarece este întâlnit și în SUA, dar Rareș Manolache l-a completat și l-a modelat după necesitățile educației noastre.

Este o comunitate de tineri, mai bine spus de liceeni, care strânși laolaltă încearcă să găsească soluții ingenioase și să formeze un fel de punte între companiile din România și tineri. Un exemplu este colaboararea de dată recentă cu MRM//McCann Group, unde TeenTank ajută oamenii din agenție să vină cu idei și soluții creative adaptate pentru generația Z.

Acest lucru se realizează prin concepte fresh care aduc un plus de valoare atât pentru generația Z, cât și pentru mediul corporate și societate.

TeenTank este copilul meu, pe care îl cresc, îl hrănesc și îl ajut să devină mare. A luat naștere când eu eram în clasa a 11-a și am avut ocazia să particip într-un incubator de business numit Social Impact Awards ediția 2017, unde am fost și unul dintre cei 3 câștigători. Acest incubator mi-a dat încrederea, cunoștințele și motivația de a munci în fiecare zi pentru acest proiect.

 

Foto Credit: EA – The Entrepreneurship Academy

Știu că TeenTank, pe lângă Rareș, înseamnă o adevărată echipă. Echipa, pentru a funcționa, are nevoie să gândească la fel, să aibă aceleași viziuni și să se completeze, dar am vrut să știu și opinia tânărului antreprenor.

Legat de echipă am avut multe certuri și păreri diferite. În momentul de față, echipa nu mai arată exact ca și cea originală, cu care am pornit la drum. Între timp s-a alăturat iubita mea, Cristiana și o colegă de facultate, Giorgia, alături de care simt că pot duce TeenTank la un alt nivel. Exact cum ai zis și tu, cred că echipele puternice și performante au o viziune comună și încrederea că pot face o schimbare.

La 20 de ani, a format o echipă frumoasă, alături de care simte că poate să schimbe mentalități, idei, concepte și chiar omenirea. Poate nu la scară largă, dar îndeajuns ca să facă acele cerculețe în apă, necesare unei schimbări importante.

Cum funcționează de fapt conceptul? Rareș Manolache și echipa sa îi învață pe tineri cum să soluționeze anumite probleme, după un model de soluționare numit design-thinking. Se ia problema, se despică firul în patru, se sesizează cravașa și după ce se realizează un fel de stază empatică, emoțională cu aceasta, se soluționează. Și aici este frumusețea!

Soluționarea constă în umanizarea problemei și soluționarea ei pe latura sa umană!

TeenTank nu face astfel, decât să ajute tinerii să relaționeze, să își dezvolte niște abilități de comunicare, muncă în echipă, creativitate, viziune și chiar public speaking. 

 

Rareș Manolache: fondatorul TeenTank; co-fondatorul WeDoo; co-fondatorul Contrast Boat Experience

Rareș Manolache mai este implicat într-un business axat de printare 3D, denumit WeDoo. Este fondat de Rareș împreună cu Marius Ciobanu, pe care l-a cunoscut la Guerilla Camp – acceleratorul de business creat de Radio Guerrilla, în cadrul căruia au fost amândoi participanți anul trecut. Alături de ei, mai este implicată și Cristina.

Rareș Manolache

Foto Credit: Sorin Bejenaru

Imago Playground este o școală de fotografie pentru care a fost brand ambassador, însă în prezent, timpul nu îi mai permite să se concentreze decât pe TeenTank, WeDoo și pe facultate.

Nu în ultimul rând, Rareș Manolache l-a sprijinit pe un prieten din Amsterdam să pună pe picioare un business bazat pe tururi private cu barca, numit Contrast Boat Experience. La un an de la înființare, barca are în fiecare zi clienți și creează bucurie și voie bună pentru fiecare om care alege să se urce în ea!

 

Rareș Manolache: „Obstacolele trebuie privite ca niște lecții de învățare și dezvoltare”

Discutând cu Rareș Manolache, mi-a venit în minte un singur lucru: spontaneitatea! L-am întrebat dacă spontaneitatea este o calitate care deschide noi oportunități și care este opinia lui, legată de acest aspect.

Sunt 100% sigur ca spontaneitatea deschide noi oportunități, dar cred că cel mai important aspect generator de oportunități este deschiderea de a le vedea și a acționa înspre ele. Drumul antreprenoriatului nu este lin, este plin de obstacole, dar acele obstacole trebuie privite ca niște lecții de învățare și dezvoltare. Dacă nu ai obstacole când încerci să clădești un proiect sau un business sigur este ceva putred la mijloc. Tinerii chiar se implică, dar din păcate, majoritatea tinerilor sunt în mediul rural unde nu prea există o tendință spre antreprenoriat din mai multe cauze, cea mai persistentă fiind nivelul de trai foarte scăzut.

Rareș Manolache

Credit Foto: Marco Ochian

Când nu este antreprenor, Rareș este super pasionat de fotografie și muzică. În ultima vreme însă, din păcate nu prea mai are timp de pasiunile sale.

Acum ceva ani făceam vreo 5 poze pe zi și le urcam pe instagram sau cântam la chitară când aveam niște timp liber. Acum, sper doar să reușesc cât mai repede să găsesc un echilibru și să îmi creez niște timp și pentru mine. Dorm mai des la birou decât acasă și mintea mea este focusată mereu spre business și învățare. Mă bucur și sunt super norocos că iubita mea lucrează cot la cot cu mine și în acest fel, petrecem foarte mult timp împreună.

Iată deci, un exemplu cât se poate de frumos despre cum afacerea, creativitatea și inteligența pot merge mână în mână cu iubirea și lucrurile importante din viața noastră.

 

Cuvânt de încheiere

Acest interviu a fost o experiență extraordinară pentru mine. A fost cu atât mai neobișnuit, cu cât, un tânăr de 20 de ani a spus niște propoziții care au avut un impact deosebit în sufletul meu:

„Dorm mai des la birou decât acasă și mintea mea este focusată mereu spre business și învățare.”

„Acum ceva ani făceam vreo 5 poze pe zi și le urcam pe instagram sau cântam la chitară când aveam niște timp liber. Acum, sper doar să reușesc cât mai repede să găsesc un echilibru și să îmi creez niște timp și pentru mine.”

Aceste fraze m-au marcat cu adevărat. Gândul mi-a zburat la unii copii, care la 15 ani nu știu poate nici să meargă singuri să achite o factură, iar alții, sunt duși și aduși de la școală de părinți.

Ascultându-l, mi-am închipuit un adult, un bătrân chiar, în trupul firav al unui tânăr. Să ai astfel de reflecții, gândire și probleme la 20 de ani este printre altele, o binecuvântare. Este ceva care cu siguranță ține de structura sa intelectuală, emoțională și capacitatea de a ajunge cu mintea în locuri pe care puțini le-au străbătut!

Un interviu ca o revelație a tot ce am cunoscut și știut eu până acum. Asta este Rareș Manolache!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *