Alexandra Petric

La doar 15 ani, clujeanca Alexandra Petric are deja o vitrină plină de trofee: se mândrește cu 15 titluri naționale și o medalie de vicecampioană europeană! Este numele de urmărit atunci când vine vorba de următoarea generație de jucătoare de top din România. 

 

Tenisul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai îndrăgite sporturi din România la ora actuală. Un merit deosebit îl are, bineînțeles, Simona Halep, liderul unei generații de excepție de care ne bucurăm la ora actuală. 

Recent, iubitorii tenisului de pe plaiurile noastre au găsit un nou idol în Bianca Andreescu, jucătoare născută în Canada, dar cu origini românești. Mai ales după cucerirea trofeului de la US Open, după finala cu Serena Williams.

Ajungem, însă, la următoarea întrebare. Cine vine din spate? Va avea România una sau mai multe jucătoare de talia Simonei? Poate chiar mai talentate? Un răspuns ar putea veni din inima Transilvaniei, unde în fiecare zi, pe un mic teren de tenis, o fată de doar 15 ani muncește din greu pentru a-și construi o carieră de vis.

 

De la meciul de debut care a durat două zile la 15 titluri naționale

Numele ei este Alexandra Petric, vara aceasta a terminat clasa a noua, iar până acum a ieșit de 15 ori campioană națională la diferite categorii de vârstă. Terenul i-a fost ca o a doua casă, pentru că ambii ei părinți sunt antrenori, iar Alexandra și-a dat seama încă din primii ani de viață că vrea să le calce pe urme.

Am început tenisul pe la opt ani. Îmi place Nadal, mă inspiră ambiția Simonei Halep. Este o luptătoare. Dar nu am avut un idol în tenis niciodată. Părinții mei m-au învățat și pe ei i-am avut idoli.

Alexandra Petric

Alexandra Petric, în timpul unui antrenament

Primul ei meci are o istorie interesantă. S-a disputat la Cluj și a durat două zile. Alexandra nu a reușit să câștige, dar a fost perseverentă încă din prima clipă. Iar efortul i-a fost răsplătit odată cu trecerea timpului. În 2018 a obținut prima victorie în circuitul profesionist, la ITF Curtea de Argeș, 6-4, 6-2 împotriva Cristianei Miruna Tudor.

 

Ziua în care a învins o viitoare campioană europeană

O performanță de care își amintește cu mare plăcere e medalia de vicecampioană europeană, obținută cu lotul național în Cehia. Un alt rezultat cu care se mândrește foarte mult e câștigarea turneului Tenis Europe Dr. Oetker de la București, la categoria de vârstă 14 ani.

După un meci foarte disputat în finală, Alexandra a învins-o pe rusoaica Oksana Selekhmeteva, în trei seturi, cu 6-4, 1-6, 6-1. Oksana este cea mai puternică adversară pe care a întâlnit-o până acum, campioană europeană la categoria lor de vârstă.

Pentru 2020, Alexandra își propune să ajungă în top 100 ITF și să joace la un turneu de Grand Slam pentru junioare. Pe termen lung are obiective și mai îndrăznețe, top 10 mondial, chiar locul 1.

Până acolo, însă, Alexandra e conștientă că are de parcurs un drum lung și anevoios. Și e gata să facă noi sacrificii, astfel încât să ajungă pe cele mai înalte culmi ale succesului.

 

Alexandra Petric: „Vreau să-mi fac părinții mândri”

Lungile deplasări în țară și în străinătate nu o deranjează. Nici măcar antrenamentele pregătite până în cele mai mici detalii de tatăl ei.

Alexandra primește sfaturi de la tatăl ei în pauza unei ședințe de pregătire

Asta e viața mea. M-am obișnuit. La școală merg când sunt în Cluj. Toată ziua îmi este ocupată. Sunt la Liceul Sportiv. Am două antrenamente pe zi și în rest mă odihnesc. Când am turnee, stau câte o săptămână sau două. Depinde dacă sunt legate. În rest, nimic special. Încă nu mi-am făcut un prieten. N-am avut. Toată ziua o petrec pe terenul de tenis și la pregătirea fizică.

Pentru Alexandra, tenisul e mai mult decât un sport. E viața ei. Nu s-a văzut și nici nu se vede făcând altceva. Rareori iese cu colegele și colegii de liceu sau din tenis. Singurul lucru pe care îl are în cap e să-și facă părinții mândri. Recunoaște că există uneori și certuri cu tatăl ei la antrenamente, dar bazate mereu pe argumente.

Am observat că mulți jucători mari au avut de mici antrenori pe părinții lor. Fiindcă părinții își doresc ce e mai bun pentru copiii lor. Și ambii părinți mă ajută foarte mult. Și-au dedicat viața doar pentru mine.

 

Ambiția și munca, secretul succesului

Ca să aibă o condiție fizică optimă, Alexandra merge la sala de kickbox. Se antrenează sub comanda sensei-ului Mircea Mitroescu, fostul boxer de performanță care scoate an de an medaliați la turnee naționale și internaționale.

Chiar dacă principala sa pasiune e tenisul, Alexandra urmărește uneori golful și baschetul. NBA-ul nord-american o fascinează pe tânăra sportivă.

Ovidiu Petric, tatăl și antrenorul Alexandrei: ”Este una dintre sportivele de mare viitor ale României, dacă va fi sănătoasă și își va păstra aceeași plăcere de până acum.”

Dacă ar fi să se autodescrie, prima calitate pe care Alexandra și-o atribuie este ambiția.

Muncesc mult și nu-mi place să pierd deloc. Fac tot ce pot ca să câștig și să ajung departe. Trec repede peste o înfrângere. Îmi pare rău, învăț din ea, dar trec repede peste ea. Nu plâng, dar mă gândesc la acel meci, la ce am greșit și ce trebuie să îmbunătățesc.

Sfaturile pe care le-a primit de-a lungul anilor speră să ajungă și la copiii care visează la o carieră în tenis sau în orice alt sport.

 

Sursa Foto

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *