În timp ce majoritatea oamenilor aleg să se îndrepte spre orașe, Roxana şi Florin Vale au socotit să se mute din Cluj-Napoca în satul Breb din Maramureș, unde au dat din nou culoare și viață mai multor case tradiționale din lemn. Ca și mulțumire, căsuțele s-au dat de trei ori peste cap și sub iscusința meșterului s-au transformat în adevărate pensiuni, care primesc în sânul lor turiști de pe toate meleagurile lumii.
De la design vestimentar și vânzări, la turism
Și cum poveștile niciodată nu sunt întâmplătoare, Florin Vale s-a născut în Baia Mare, la 45 km de Breb, sătucul de vis unde urma să se mute împreună cu soția sa și să ridice case tradiționale restaurate.
Roxana Vale s-a născut în Alba Iulia, în orașul Cetății unde descăleca Mihai Viteazul să facă Unirea. Studiile au adus-o în Cluj-Napoca în 2001, în timp ce Florin a ajuns-o din urmă prin 2008. Acolo s-au și cunoscut și au simțit să își lege destinele și inimile.
Florin Vale a lucrat în vânzări, în câteva multinaționale și firme mai mari din diferite domenii, iar Roxana crease un brand de street wear, denumit „Whoabi Sabi”.
Eu am fost atras întotdeauna de cultura țărănească, de Maramureșul Istoric, de obiceiuri, port, muzică, iar la polul opus, Roxana era pasionată de călătorii în țări îndepărtate, de arta contemporană, căuta să descopere culturi noi. Întotdeauna mi-am iubit țara și am fost mândru că sunt român, iar Roxana a descoperit aici, în Breb, farmecul satului românesc și bogăția culturală a Maramureșului.
Roxanei îi place în Breb. Aici s-a regăsit și chiar folosește pe rețelele de socializare niște hashtags foarte inspirate, prin care descrie ceea ce simte ea pentru acest loc :#zenzone #magiclandbreb #citydetox, etc.
Suprinzător pentru mine, a fost ideea ei, să ne mutăm o perioadă în Breb și să încercăm viața în satul ăsta minunat din Maramureș. Pentru fetele noastre este extraordinar, deoarece le putem oferi o copilărie de basm.. La propriu. Noi ne-am propus să păstrăm un echilibru între viața în Breb și Cluj, așa că revenim în Cluj ori de câte ori ni se face dor. Iarna, după ce încheiem sezonul, undeva prin 15 ianuarie, plecăm în Cluj pentru câteva luni.
Deși pasiunile lor au fost diferite, într-un final, frumusețea naturală și firească a Maramureșului i-a atras într-un proiect unic și deosebit, născând în Breb o revelație turistică.
2015, anul începuturilor pentru Roxana și Florin Vale
În acel an cei doi s-au căsătorit, au aflat entuziasmați și fericiți că vor deveni părinți și au dat startul proiectului din Breb.
Casa din Vale Breb a fost inițial o dorință, apoi s-a transformat în proiectul lor de suflet, ca mai târziu să devină stilul lor de viață. Însă, dacă vă închipuiți că lucrurile au mers ca pe roate din prima, trebuie să știți că orice lucru bun și frumos cunoaște încercări multe și eșecuri, planuri peste planuri ca să ajungă mai apoi ceea ce este. Așa și cu Florin și căsuțele lor.
În 2015, au achiziționat un teren în Săpânţa, unul din cele mai renumite locuri din Europa și din lume pentru Cimitirul Vesel. A fost o greșeală pentru că, pe acel teren, nu se putea ridica o construcție. Imediat au revândut terenul, iar cu banii încasați au cumpărat un alt lot de pământ în Breb.
Sincer, nu ne pare rău deloc, suntem exact acolo unde ne doream să fim. Considerăm că nimic nu este întâmplător! Prima casă, cea care dă și numele complexului nostru Casa din Vale, am mutat-o din centrul satului și am început lucrările în luna August, 2015. Am lucrat doar cu meșteri din Breb, care și ei au apărut în viața noastră exact la momentul potrivit. Am finalizat prima căsuță în ajun de Crăciun, când am și inaugurat-o.
Alte trei case le-au adus din Rozavlea, un sat de pe Valea Izei, din Breb și din împrejurimile satului. Alte trei căsuțe n-au fost mutate, ele fiind pe terenurile pe care le-au achiziționat ulterior. La acestea, munca de renovare și reabilitare a fost semnificativ mai puțină.
Casa din Vale și poveștile pe care le aduce lemnul
Complexul soților Vale din Breb, nu înseamnă doar căsuțe, ci înseamnă istorie. Unele au 100 de ani și poartă în lemnul lor cărunt de timp povești de viață.
De aceea, recondiționarea acestora este mai mult decât afacere. Este de fapt reînvierea istoriei și a unei vieți vechi, care astfel, a devenit nouă! De ce doar renovări de căsuțe vechi? Sunt ele mai frumoase sau e vorba despre păstrarea autenticului? A fost o întrebare pe care mi-am pus-o și a venit cumva firesc, iar soții Vale m-au lămurit frumos.
Florin Vale le-a dat unora dintre căsuțe, numele vechilor proprietari, Șura lui Costan, Casa Călina, Casa lu` Dochia. Cea din urmă este un restaurant tradițional de care se ocupă o familie din Baia Mare, mutată și ea în Breb. Dând numele vechilor proprietari, Florin a gândit ca fiind o chestiune de respect pentru oamenii care au muncit din greu pentru a face aceste minuni arhitectonice.
Florin Vale a avut un ritm destul de alert în recondiționarea caselor, la ora actuală șapte fiind renovate și reabilitate. O altă parte au fost refăcute în decursul a patru ani de zile.
Au mai existat și decizii mai puțin fericite la primele căsuțe, dar a încercat mereu să nu repete greșelile și să învețe din ele. Cumva, ar putea fi scuzabil, mai ales când vii din alt domeniu de activitate.
Recondiționarea caselor vechi reprezintă o provocare pentru ei, având ocazia să lucreze cu meșteri locali, oameni care cunosc și simt lemnul. Florin Vale a fost nevoit, dar i-a și făcut plăcere să intervină semnificativ în tot acest proces. Se mândrește cu faptul că, la Casa cu Dor, a lucrat singur în proporție de 70%.
Casele vechi vin cu o poveste, lemnul este foarte expresiv, are personalitate. Este fascinant cum oamenii făceau aceste case cu zeci, sute de ani în urmă. Erau oameni care rezonau cu natura, cu lemnul.
Breb, locul unde mergem să ne întoarcem în timp
Proiectul soților Vale nu se bazează exclusiv pe cazare. Toate activitățile sunt gândite în așa fel încât turistul să guste cât mai mult din tradiții și să se bucure de o experiență unică, total diferită decât ceea ce trăiește el în fiecare zi.
De fapt, soții Vale le oferă tuturor celor care le pășesc pragul, experiența de a se întoarce în timp, într-un loc special care amintește de tot ceea ce suntem noi ca ființe umane. Poate și de aceea și-au câștigat respectul localnicilor. Prin activitățile propuse, toată lumea are de câștigat. Turiștii pentru că învață despre Ceterași, Coconi, Viflaim sau pomana porcului, iar localnicii pentru că li se promovează obiceiurile locurilor.
Iar când totul se transformă într-un ospăț stropit cu celebrele horinci de prune sau de mere, nu ai cum să nu pleci cu amintiri de neuitat!
Florin cu tradițiile, Roxana cu modernul!
Tot ce ține de acest proiect, li se datorează în exclusivitate soților Roxana și Florin Vale. Florin avea câteva cunoștințe despre cum ar trebui să arate casele, dar și foarte multă determinare.
Roxana se ocupă foarte bine de partea de promovare pe rețelele de socializare. Iată cum doi soți fac o echipă bună atât în viață, cât și în afaceri.
Ne sfătuim de fiecare dată în legătură cu orice subiect pe această temă, așadar este un proiect comun. Casele noastre sunt amenajate cu accente și lucruri tradiționale, unele mai mult, altele mai puțin, dar încercăm să menținem vie această linie. Nu sunt restaurate, deoarece nu sunt exact ca atunci când au fost construite pentru prima dată, dar turiștii care ne trec pragul se întorc într-o lume veche, într-un cadru de poveste. Am adaptat și partea modernă, astfel casele au baie, apă caldă, internet și televizoare. Cât despre lucrurile vechi și autentice ce se află în interiorul lor, am căutat prin târguri de vechituri, la țărani acasă și chiar pe internet.
Demersurile nu au fost anevoioase, doar întabularea terenurilor achiziționate a durat ceva mai mult. În rest, totul a venit cumva de la sine și s-a derulat conform planurilor.
Singurul impediment este lipsa unei legislații în zonă, care să protejeze casele vechi de lemn, aceste mici comori pe cale de dispariție, dar și o reglementare a unor limite urbanistice în care ar trebui să se încadreze construcțiile noi în sat, pentru a se păstra specificul zonei.
Pe lângă alte două șuri pe care le au în plan, Roxana și Florin se gândesc și la o casă tradițională maramureșeană nouă, din lemn nou, dar care să respecte arhitectura celor vechi. Își propun astfel un fel de tranziție către continuitate, un semnal că se poate perpetua arhitectura tradițională, chiar și pornind de la zero.
Sigur, casele vechi au poveștile lor, care ne-au sedus de la început, iar noi am salvat cât am putut de mult dintre aceste căsuțe, dar credem că schimbarea în bine a arhitecturii satului românesc stă în construirea caselor noi după modelul tradițional. Asta și pentru că sunt din ce în ce mai puține case vechi.
Cuvânt de încheiere
Nimic nu este întâmplător în viață! Poate așa ar trebui să înceapă fiecare reportaj semnat de mine, deoarece iată, mereu se adeverște acest lucru.
Mergând mai departe, majoritatea întâmplărilor frumoase nu sunt nici măcar plănuite. Vin dintr-o dată. O vacanță, o vizită, care mai apoi, devine un loc pentru totdeauna. Două pasiuni diferite, contopite într-o pasiune și mai mare, au dat naștere unui loc rupt din Rai.
Și cine nu și-ar dori să le treacă pragul? Să se bucure de timpuri care le amintește de copilărie, de miresmele vacanțelor la bunici, de liniște și calmul vieții simple, dar minunate de la sat. Cu toții ne dorim să evadăm din oraș. Acum, avem o locație, undeva în Maramureș, în Breb, pe vale.
Nu tot ce plănuim însă, se va întâmpla mereu cum am bate din palme. Ne trebuie determinare, perseverență, credință și înțelepciune. Trebuie să știm că visurile nu se cedează cu usurință și ca să le împlinim, trebuie să luptăm pentru ele, deoarece la sfârșit, vom constata că se merită!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!