Andrei Istratoiu

Odată cu acest material, începem prezentarea unor elevi de top, care vor duce faima colegiilor pe care le-au absolvit în instituţii de mare calibru din Europa. Iar aici ne referim şi la celebra Universitate Sorbona – Paris unde, din această toamnă, vor studia şi trei dintre cei mai înzestraţi elevi din România. O luăm cu începutul, iar astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Istrăţoiu – băiatul pentru care latina şi greaca veche au devenit o a doua religie.

 

Andrei-Valentin Istrățoiu este băiatul unui reputat jurnalist din Ploieşti, Daniel Dimache – director de publicaţii şi realizator de emisiuni. Sunt prieten de mult timp cu el, dar a ascuns cu mare grijă până acum „perla” pe care o avea în familie.

Până în ziua în care copilul a fost admis la celebra Universitate Sorbona din „oraşul luminilor”. Tatăl, aflat în al nouălea cer, a simţit imediat nevoia să se bucure alături şi de prietenii lui de pe facebook pentru reuşita de excepţie a fiului său.

Andrei al nostru ne oferă o satisfacție uriașă. Parcă ieri mergeam cu el de mână, în prima zi din clasa I. Drumul de la Școala Ioan Grigorescu (nr.17) la Sorbona e posibil, dar cu multă muncă, talent, pasiune și ambiție. Dar mai ales cu dascăli de excepție care i-au marcat viața. Andrei-Valentin Istrățoiu, nici nu știu dacă ar trebui să îți doresc să revii la noi sau să îți urmezi vocația, care presupune să rămâi definitiv în Franța. Oricum ar fi, mai avem prin viață un drum lung împreună. Nu știu dacă un părinte poate fi mai fericit..”, este mesajul postat de tatăl valorosului tânăr care a absolvit cu brio anul acesta Colegiul “I.L. Caragiale” la profilul ştiinţe umaniste – limbi clasice.

 

Baudelaire, Hugo, Descartes – „prietenii” lui Andrei Istrăţoiu

Pentru că are o mare slăbiciune pentru civilizaţia romană, Andrei s-a îndrăgostit de limba latină, dar nici franceza nu i-a dat pace. Adoră scrierile lui Jules Vernes pentru că romanele sale de aventuri, precum „Ocolul pământului în 80 de zile” sau „Căpitan la 15 ani”, au trezit în el setea de cunoaştere, de a explora lumea în care trăim.

De altfel, una dintre dorinţele lui cele mai mari este să călătorească în toată lumea, să cunoască toate popoarele existente cu tradiţiile şi obiceiurile lor.

În ceea ce-i priveşte pe francezi, pentru el lucrurile sunt clare:

Ceea ce admir cel mai mult la francezi este cultura lor, întrucat în literatură şi filozofie de exemplu, ei au avut o multitudine de personalităţi marcante precum Jean Jacques Rousseau, Charles Baudelaire, Stéphane Mallarmé, Victor Hugo, Descartes. Cu toţii au avut un impact profund în orientarea culturală europeană.

La Sorbona, el va urma cursurile la specializarea “Lettres Classiques” (trd – limbi clasice), dar a ales să exploreze în continuare şi va studia şi greaca veche – o limbă pe care nu a făcut-o în anii de liceu.

Cu siguranţa unui adevărat profesionist, el spune că se va adapta cu siguranţă la nou şi va reuşi să facă faţă tuturor provocărilor care or să apară, cu siguranţă, pe parcurs. În principiu, Andrei va învăța la Sorbona despre marii scriitori antici şi va traduce operele lor din latină, respectiv greacă, în franceză.

 

Sorbona, treapta către împlinirea sa spirituală

Dorinţa de a învăţa tot timpul a dobândit-o înca din primul an la prestigiosul Colegiu “I.L. Caragiale” din Ploieşti, unde s.a dezvoltat armonios atât pe plan intelectual, cât şi spiritual. Spune că, acum, la absolvire simte că a devenit o persoană mult mai matură şi cu vaste cunoştinţe în multe domenii.

Pe lângă părinții care l-au susținut mereu, Andrei a avut şi profesori de valoare, de la care a învăţat constant lucruri noi, interesante şi care i-au suscitat interesul. Pasiunea pentru ştiinţele umaniste a început la finalul clasei a VIII-a, în urma unui discurs susţinut de profesorul lui de latină, Tudor Vlădoi, despre materia pe care o preda.

Din acel moment şi-a dat seama că asta vrea să studieze mai departe, motiv pentru care a participat la Olimpiada de Limbi Clasice în timpul anilor petrecuţi la liceu. Profesorului său îi este recunoscător, întrucât, dacă nu ar fi fost el, nu ar fi ales această cale în viaţă.

Andrei Istrățoiu. Foto Credit: Academic Art Events

Andrei nu este genul de persoană care să se lase aşa uşor, cu una, cu două. Pentru el, nimic nu este imposibil. Cu o condiţie, însă: să-ţi doreşti cu adevărat să faci acel lucru! Are şi un sfat pentru cei care vor să-i urmeze exemplul:

Dacă o persoană îşi doreşte într-adevăr să ajungă la una dintre cele mai bune şi prestigioase facultăţi din lume trebuie să studieze. La început trebuie să sacrifice timpul liber pe care să-l acorde studiului ca, mai apoi, la final, să aibă satisfacţiile dorite. Numai învăţând, un adolescent poate ajunge la acel nivel superior. Pentru mine, admiterea la Sorbona constituie o treaptă către împlinirea mea spirituală. Sunt fericit, însa dificultăţile reale acum încep să apară. Tocmai de aceea trebuie să lucrez din ce în ce mai mult pentru îndeplinirea visului meu.

 

Andrei Istrăţoiu: „Politica, o mocirlă care dezumanizează”

Studiile în Franţa sunt destul de ieftine. De la Andrei am aflat că el va plăti 170 de euro pentru fiecare din cei trei ani de licenţă. Mult mai ieftin decât în România!

Problema e cazarea, destul de scumpă la Paris. Iniţial, părinţii îl vor susţine financiar, dar el îşi doreşte să-şi găsească un loc de muncă pentru a-şi putea plăti singur cheltuielile. Ştie şi ce va face când va ajunge în Franţa – va vizita imediat facultatea unde îşi va petrece anii de studiu.

Ceea ce îl inspiră în realizarea planurilor sale este profesorul său de latină, care şi-a dăruit viaţa acestei limbi pe care din ce în ce mai puţini ajung să o cunoască sau să o studieze. Pasiunea lui l-a determinat şi pe el să devină, la rîndul lui, profesor – cu excepţia faptului că îşi doreşte să fiu unul universitar, poate chiar la Sorbona.

Nu plănuiesc să mă întorc în România, întrucât aici nu pot fi valorificate aceste calităţi ale mele în domeniul limbilor clasice. Oportunităţile sunt destul de reduse, atâta timp cât ţara aceasta nu începe să aprecieze calităţile tinerilor care doresc să facă o schimbare. Detest politica şi tot ceea ce ţine de ea. E o mocirlă în care oamenii se dezumanizează treptat pentru a căpăta putere şi pentru a obţine cât mai mulţi bani cu putinţă, chiar dacă trebuie să distrugă această ţară –  una foarte frumoasă, dar care, din păcate, este stricată de clasa politică.

Cuvinte care dor, rostite de un alt tânăr de mare valoare căruia România îi dă cu piciorul. Iar ca el mai sunt mulţi din păcate.

Cu siguranţă, nu îi va fi uşor printre străini, mai cu seamă că acasă lasă şi foarte mulţi prieteni – de care s-a ataşat pe viaţă. Cel mai mult îi va fi dor, desigur, de părinţi, dar şi de colega şi prietena lui Andreea Măldărăşanu – cea alături de care şi-a petrecut aceşti ani de liceu şi care, spune Andrei, au trecut rapid în prezenţa ei.

 

Perseverenţa, cheia succcesului

În ultima vreme Andrei nu a avut mai deloc timp pentru el, având în vedere că a avut de pregătit Bac-ul. Poate vă va surprinde că, după examen, nu plănuieşte o binemeritată vacanţă, ci să se reapuce de citit operele marilor clasici ai literaturii universale!

Pe Andrei nu prea îl interesează opiniile celorlalţi despre el, tocmai de aceea nu este atent la cei din jurul său. Ceea ce este esenţial pentru el o constituie măsura în care e mulţumit de propria persoană. Iar el chiar este!

Singurul lucru pe care şi l-ar fi dorit până acum să-l facă ar fi fost să reuşească să-şi îndrepte spatele, fiindcă are ceva probleme cu el. A făcut volei, dar de care s-a lăsat fiindcă era în clasa a VIII-a şi avea un examen foarte important de susţinut.

N-a uitat, la despărţire, să le transmită un mesaj tinerilor cu idealuri..

Îi sfătuiesc pe cei care doresc să-şi atingă  idealurile, care nu trebuie să fie neapărat asemănătoare cu ale mele, să nu renunţe, întrucât drumul către realizarea viselor proprii este unul dificil. Tocmai de aceea trebuie să fie determinaţi, perseverenţi şi siguri de obiectivele pe care intenţionează să le atingă. Cu o astfel de atitudine, nu ai cum să dai greş.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *