Roxana Gordan a început să facă primele lumânări sculptate într-un atelier improvizat în curtea casei părinţilor ei, din Urlaţi (Prahova), după ce a văzut într-o emisiune la tv cum se fabrică aceste produse. Saltul a fost unul rapid – de la cadouri pentru prieteni, Roxana a ajuns repede să-şi administreze propria afacere, cu vânzări on-line şi pe platforma eMag.
De profesie inginer chimist, Roxana Gordan a fost mereu preocupată de protecţia mediului, dar şi tot ceea ce înseamnă handmade. În vârstă de 35 de ani, Roxana provine dintr-un frumos orăşel din Prahova, Urlaţi, unde a început timid să lucreze la câteva lumânări sculptate – un lucru cu totul deosebit.
A inspirat-o să facă asta un documentar pe Discovery şi s-a îndrăgostit pe loc de acest nou concept. A ştiut din acel moment că asta o să facă pe viitor, chiar dacă nu avea nici cea mai vagă idee de unde şi cum să înceapă.
Când i-a anunţat pe părinți, nici măcar nu au luat-o în seamă. Ulterior, văzând că fata lor nu dă înapoi şi că îşi cumpără sute de materii prime pentru a le testa, au înţeles ideea.
Tot Roxana a construit un cazan special pentru topit parafina la bain marie. Noroc că e inginer şi cunoaşte toate dedesubturile unui proces chimic, dar chiar şi aşa a avut ceva dificultăţi în a-şi transforma bucătăria casei. Rezultatele au venit, însă, după lungi încercări:
Bucătăria se umplea tot mai mult cu diverse materii prime, dar lumânările sculptate tot întârziau să apară. De ce? Pentru că nu orice parafină se pretează la a fi sculptată şi nu orice combinaţie de coloranţi, parfumanţi şi, mai ales, temperaturi, sunt potrivite. Astfel că a trebuit să fac nenumărate experimente până să ajung la reţeta potrivită pentru a sculpta în ceară fierbinte.
De la cadouri pentru prieteni, la vânzări online pe propriul site şi pe platforma eMag
Când bucătăria a rămas prea mică, parinţii i-au dăruit o cameră din spatele casei – camera de lemne, pentru a-şi continua „căutarile”. Au urmat nenumărate nopţi nedormite petrecute în acea cameră şi multe momente de frustrare.
Ar fi vrut mult să cunoască pe cineva care să o înveţe, care să-i dea imediat reţeta potrivită şi care să-i răspundă la întrebări. Dar nu avea la cine să apeleze, căci atunci nu făcea nimeni în România lumânări sculptate!
Povestea LADY R a început acum 10 ani. Văzând cum se fabrică aceste lumânări, Roxana s-a îndrăgostit ireversibil de ele și nu s-a mai putut opri din dorința de a le fabrica.
Iubeşte să facă acest lucru, iubeşte senzația de a sculpta lumânări și adoră zâmbetele oamenilor când le văd. De aceea, firma se numește SORRISI, adică zâmbete în limba italiană.
În acest moment, familia este cea care o ajută în această afacere. Roxana vinde acum produsele sale pe propriul site dar şi pe platforma online eMag. E greu, totuşi, să-şi descrie afacerea, atâta vreme cât face totul din pasiune. Ea vinde doar produse pe care le foloseşte ea, în primul rând – familia şi prietenii ei ştiu că nu face compromisuri.
Un procent de 95% din produsele pe care le vând sunt lucrate manual de mine, celelalte 5% sunt lucrate de alţi artizani cu care colaborez, pentru că nu-mi permite timpul să fac atât de multe produse câte idei am. Sloganul? Handmade cu gust… de lady. Pentru că, o lady apreciază într-adevăr produsele handmade lucrate cu gust.
Înainte de a-şi deschide această firmă, toate produsele Roxanei au fost cumpărate de către colegii de servici ai mamei, dar şi de colegii ei de la facultate. Aşa cum era de aşteptat, reacţia tuturor a fost una pozitivă şi încurajatoare, chiar dacă recunoaşte că lumânările erau departe de a fi fost reuşite. Cu siguranţă, oamenii au fost fascinaţi mai mult de idee, la început, aşa cum i s-a întâmplat şi ei.
Prima ei comandă, de 300 de lumânări, a ajuns în Franţa!
Când a ajuns la punctul în care să lucreze lumânări sculptate, aşa cum vedea în filmuleţele altor lumânărari, Roxana Gordan a decis să-şi deschidă firma. Prima ei afacere încheiată, mai substanţială, a fost o comandă de 300 de lumânări sculptate, mici şi mari, pentru Franţa.
Entuziasmul a fost maxim, dar şi munca pe măsură pentru că trebuiau, ea şi mama ei, să finalizeze comanda într-un timp scurt. Acum, îşi aduce aminte zâmbind de sutele de ore petrecute în cămăruţa primită cadou de la părinţi:
Era o cameră cam de 4mp, din care aproape 1 mp era ocupat de cazanul de topit ceară. Era organizată bine, totuşi, şi reuşeam să ne facem treaba, eu şi mama, umplând pereţii şi cu câte 100-150 de lumânări. Uneori, în sesiune, îmi luam cursurile şi studiam acolo până se topea parafina în cazan sau până se întărea în matriţe. Uneori mă întreb cum de nu am renunţat, când totul era atât de greu, dar probabil că dorinţa de a reuşi mi-a dat mereu energie să continui.
Acea cămăruţă s-a transformat ca Cenuşăreasa şi a devenit un atelier în toată regula, pe care părinţii ei l-au construit cu multă muncă şi migală. Este un atelier cam de 60 mp, pe 2 nivele, cu sistem de încălzire şi compartimentare adecvate.
În locul primului cazan, care avea ceva defecte descoperite ulterior, Roxana a construit altele mult îmbunătăţite, cu timp mai mic de topire a parafinei şi cu consum energetic mai mic.
Astăzi, Roxana face vânzări în medie de 3.000 de lei pe lună. Chiar dacă nu se simte mai bogată, se consideră cu siguranţă mai realizată sufleteşte pentru că face ce-i place şi pentru că are clienţi mulţumiţi.
Îşi sună clienţii periodic, cam la 2-3 săptămâni de la achiziţia produselor, ca să le ceară părerea şi sfaturile. Vorbele lor frumoase îi incălzesc sufletul de fiecare dată, iar sfaturile lor o ajută să fie mai bună în fiecare zi şi cu fiecare produs pe care îl oferă cu drag.
A ajutat un băiat să-şi împace iubita cu un buchet de flori din… săpun
Roxana Grodan şi-a diversificat producţia. Aşa au apărut, pe site-ul ei, şi buchetele de flori din săpun.
Nu a livrat până acum produse unor personalități mondene, dar a avut câţiva clienţi speciali care i-au rămas în minte. Vânzând online, spune ea, este evident că se rupe interacţiunea dintre cumpărător şi vânzător şi este mai greu ca aceasta să o „legi” printr-un apel telefonic.
Cu toate astea, au fost câteva persoane pe care le-a ţinut minte după ce le-a sunat să le ceară un feedback.
A fost o doamnă în vârstă care mi-a spus cu emoţie în glas că lumânarea sculptată cumpărată online, de pe site-ul nostru, a fost cel mai frumos cadou pe care l-a făcut soţului ei decedat, după mulţi ani. A mai fost o doamnă care mi-a spus că aranjamentul din flori de săpun a fost o surpriză minunată şi că, după mulţi ani, s-a răsfăţat cu o baie în cada parfumată cu aceste flori. A mai fost un băiat care m-a binedispus maxim, pentru că mi-a spus că a reuşit să-și împace iubita, după o ceartă grozavă, cu un aranjament de flori din săpun şi cu o brăţară cu flori naturale. Îmi mulţumea din suflet, de parcă eu i-aş fi împăcat…
La un târg, o doamnă în vârstă s-a sprijinit de copacul din faţa standului ei şi a vizualizat mai bine de o jumătate de oră toate filmuleţele cu Roxana sculptând lumânări. Toate imaginile rulau pe laptop-ul de la stand, adus special pentru asta.
Gestul acelei doamne a emoţionat-o puternic pe Roxana, datorită ochiilor care evocau emoție și mirare. I-a dăruit o lumânare mică sculptată şi apoi a cumpărat si doamna una mare pentru fiica ei. Are zeci de astfel de poveşti în suflet, de care îşi aminteşte mereu cu drag.
Roxana Gordan și-a diversificat afacerea, odată cu pandemia de Covid-19
Dacă ar fi continuat să facă şi să vândă numai lumânări sculptate, i-ar fi fost foarte greu să se susţină în perioada aceasta – când a scăzut numărul evenimentelor la care se pretau aceste lumânări, cum ar fi nunţi şi botezuri. Dar nu ăsta a fost motivul principal pentru care şi-a extins afacerea, ci dorinţa ei de a face mereu mai multe handmade-uri.
Recunoaşte că dacă și-ar propune să facă toate produsele pe care le are în minte, acestea i-ar ocupa tot timpul. Însă, chiar dacă ea face un produs şi îi place, îşi dă seama că ar dura prea mult că sa realizeze multe pentru vânzare. Sau costurile de producţie ar fi aprope cât cele de vânzare şi nu rentează.
De aceea, nu toate handmade-urile care se nasc în atelierul Lady R ajung în casele oamenilor.
Nu ştiu să spun cum ar fi viaţa mea dacă aş trăi doar din acest business, dat fiind faptul că şi lucrez part-time ca inginer. Dar cred că nu mi-ar fi greu şi poate chiar ar fi şi mai profitabil dacă m-aş dedica 100% lui Lady R.
Au fost multe momente în care Roxana s-a gândit să renunţe, mai ales la început. Nu doar pentru că nu a fost nimeni care să o înveţe să facă aceste lumânări, dar şi din cauză că nu a avut de la cine să înveţe cum să fie antreprenor. Este până la urmă o meserie grea, pentru că trebuie să ştii să faci de toate – de la facturi şi colete, la marketing şi la interacţiunea cu clienții.
Îi învaţă pe tinerii antreprenori arta succesului
Pentru cine învaţă singur, aşa cum a făcut ea, şi un program simplu de facturare devine o mare provocare. Iar să lucrezi cu o platformă mare de vânzări, ca eMag, e şi mai şi.
Din acest punct de vedere, Roxana Gordan recunoaşte că dacă nu ar fi avut susţinerea părinţilor, care să-i construiască atelierul şi care să o ajute să facă lumânările, nu crede ca ar fi reuşit. De aceea, ori de câte ori are ocazia, îi sfătuieşte pe tinerii care vor să înceapă o afacere să inveţe mai întâi să fie antreprenori şi să fure meserie. În plus, să nu asculte nicio părere care să le taie aripile.
Nu sunt în măsură să spun ce ar trebui să facă alţii ca să-şi dezvolte o afacere în România. Dar ştiu că mi-ar plăcea să existe mai multe programe gratuite de educare a antreprenorilor la început de drum şi programe de susţinere a femeilor antreprenor. Pentru că, din păcate, încă mai trăim într-o lume destul de puţin încrezătoare în femeile de afaceri.
Fiindcă ştie cât de greu i-a fost să înceapă afacerea, acum Roxana Gordan îi ajută pe cei aflaţi la început de drum. Astfel, clienţii ei care aleg să înveţe să facă lumânări sculptate află toate secretele acestei meserii – de la materiile prime folosite, la temperaturile de lucru şi la tehnicile folosite pentru a sculpta în ceara caldă. Ei nu mai trebuie să facă experimente nereuşite şi nici să mai cheltuiască sume mari de bani în zadar. Singurul lucru care le trebuie acestora este dorinţa de a reuşi. Iar Roxana garantează că cine are această dorinţă, va reuşi!
Roxana Gordan: „Îmi place să învăţ mereu, aş face cursuri şi de sudor!”
Roxana are timp şi pentru ea, chiar dacă e greu de crezut. Face tot ce-şi doreşte şi pentru că lucrurile sunt mai organizate acum şi totul merge mult mai uşor – sistemele de preluare comenzi, de coletare şi de facturare sunt mult mai simple acum şi ocupă puţin timp.
Totodată, în zilele libere face un stoc mai mare de produse şi când vine comanda doar ambalează. Este mai organizată acum, şi chiar dacă are mai multe produse şi mai apar şi altele noi, a învăţat să lucreze mult mai eficient.
Nu-şi aminteşte să-şi fi dorit să facă ceva şi să nu fi reuşit. Acum, şi-a stabilit un alt obiectiv pe care să-l ducă la bun sfârşit:
Pentru viitor îmi doresc să fac copii, să deschid un start-up pentru un atelier de manufacturare săpunuri naturale şi să-mi termin doctoratul în chimie. Mai am şi alte preocupări, la care ţin mult. Ca de exemplu cititul, filmele, motocicleta mea, călătoriile şi drumeţiile pe dealurile oraşului meu şi prin păduri. Oricât de ciudat ar putea să sune, mai am şi hobby-ul cursurilor. Aş face cursuri în continuu, de orice fel, aş face inclusiv cursuri de… sudor, de exemplu. Îmi place mult să invăţ şi să fac lucruri noi.
Roxanei îi place la nebunie să facă şi cadouri din munca sa. Aşa a fost şi la început cu lumânările – au fost dăruite tuturor prietenilor şi celor din familie, până la grad îndepărtat. Acum nu mai face asta aşa des, dar îi place în continuare să dăruiască şi, de asemenea, să găsească cadoul potrivit pentru fiecare. Cel mai mult îi place să o cadorisească pe sora ei, care e mai mică decât ea cu 10 ani.
Lady R visează şi la un loc unde să se retragă, pentru bătrâneţi liniştite aşa cum se spune. I-ar plăcea o cabană cu un perete numai geam, în vârf de munte, printre copaci. Iar acolo ar vrea să scrie o carte.
Până atunci, Roxana Gordan scrie o pagină frumoasă de curaj, abnegaţie şi dăruire pentru tot ceea ce înseamnă afacerea ei cu zâmbete -Sorrisi.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!