Lidia Nicolae

Undeva departe de agitația capitalei, din lut iau naștere forme care prind viață când Lidia Alina Nicolae pune mâna pe ele. Siliștea Snagovului este locul unde ceramica este modelată, arsă, glazurată spre a bucura ochiul și sufletul.

 

Lidia Alina Nicolae este un artist vizual care își desfășoară activitatea în București, iar cel mai recent și în atelierul din Siliștea Snagovului. În 2010 absolvea Universitatea de Arte din București cu un master în Grafică. A fost implicată în mare parte în proiecte de grafică și pictură tradițională sau grafică digitală.

În 2015 a simtit că vrea să își extindă modul de exprimare artistic și a creat proiectul Ceramical. De atunci până în prezent lucrează la dezvoltarea unui concept artistic și utilitar în același timp.

Scopul este ca publicul să intre în contact, să atingă și să folosească obiectele create de ea. Lidia Nicolae este o persoană veselă, dinamică, o iubitoare de natură și de ordine, dar mai ales de perfecțiune. Este deschisă noutăților și provocărilor adorând culorile și marea.

 

Din pasiune pentru ceramică

Pasiunea pentru lut datează de mai mult timp, din perioadă școlii de fapt. Orele de modelaj i-au trezit apetitul de a crea forme frumoase din lut. Totuși, nu a avut ocazia să treacă la etapa următoare, respectiv arderea lutului și transformarea în ceramică.

Acum 5 ani învăța la Școala de la Piscu, în special de la nea Gigi, cum se lucrează la roată, arderea și glazurarea lutului. Cu răbdare a absorbit ce era de absorbit de acolo și apoi a achiziționat sau construit de la zero toate utilajele și uneltele necesare. A reușit să ridice un atelier unde să aplice tot ce a învățat.

Ceramica este mai mult decât modelarea lutului, presupune conectare cu natura, cu materia. Astfel omul învață ce înseamnă cu adevărat echilibrul de energii și forțe.

Combinația de putere cu care trebuie tratat lutul, pentru a putea fi stăpânit și dirijat, dar și finețea cu care trebuie modelat și finisat este un mod fain dar și greu de autocontrol, asemenea samurailor.

Lutul trebuie frământat cu forță și apoi centrat pe roata olarului. Modelarea cere gingășie și precizie de chirurg pentru a nu strica totul. Proba focului le face rezistente, le oferă culoare, strălucire și abilitatea de a fi folosite.

Unele obiecte nu trec testul datorită unei singure bule de aer în peretele vasului sau o uscare insuficientă. Bucuria scoaterii din cuptor a obiectelor finite îi oferă creatorului energia și dorința de a începe noi și noi piese.

Proiectul Ceramical a fost privit de apropiații și cunoscuții Lidiei ca pe o trecere firească la următorul nivel, de la 2D la 3D. De la artă, la artă, plus utilitate. De la desene și picturi la obiecte ce pot fi folosite de alți oameni.

În designul interior al locuințelor există o tendință de reîntoarcere la motivele tradiționale și la natură, de aceea, ceramica este extrem de căutată în prezent.

 

Procesul creației

În cariera sa, Lidia Alina Nicolae a avut parte de mult efort fizic și intelectual. A ales să facă fix ceea ce îi place și s-a bucurat de proces, dar mai ales de opera finalizată.

Lucrul cu lutul presupune timpi de execuție și uscare care nu pot fi nici grăbiți, nici condensați, iar de aici apare stresul. Cu o organizare extraordinară și respectând planul pe zile totul devine mai ușor.

Lidia Alina Niculae

Lidia Alina Niculae: „Aprecierea publicului te face să uiți de momentele grele de pe parcursul creației.”

Dacă ar fi să vorbească despre cele mai mari realizări ale sale, ar pomeni neapărat cei doi copii, apoi casa și grădina din Siliștea Snagovului. Aici au avut mult de lucru până au obținut ce au vrut. De adăugat sunt proiectele artistice de grafică, pictură, iar cel mai recent, cel de ceramică.

 

Lidia Alina Nicolae: „Ideile și inspirația se nasc una din alta”

Inspirația îi vine odată ce pune ideile pe hârtie sau imediat după ce se apucă de lucru. O idee duce la alta, iar procesul se repetă. Ar fi vrut să ducă la îndeplinire toate ideile pe care le are. Toate ideile stau la crescut, dar puține ajung să fie puse în aplicare.

Când vine vorba de ceramică, Lidia ar dori să aplice idei artistice pe obiectele 3D pentru a le oferi un aspect luxos, de mare finețe. Totul este gândit pentru ca bucuria prezenței în viața de zi cu zi să fie mult mai mare.

Dacă ar avea un motto după care să își ghideze viața, Lidia Alina Nicolae ar menționa:

Să faci mereu maximul și mai mult de atât. Everything’s not enough!

Privind spre viitor, ar dori să dezvolte produse noi, să fie aproape și să asculte publicul. De aceea, feedback-ul primit este extrem de important.

Și-ar mai dori ca după trecerea pandemiei să înceapă să facă unele clase cu copii, dar și cu adulți. Când vremurile vor fi mai sigure, va merge la târguri și în galerii de artă.

Câtă nevoie are lumea de artă, de frumos când vremurile se schimbă de la o zi la alta? Foarte mare. Sufletul trebuie hrănit la fel de des ca trupul pentru a nu muri, ci a se dezvolta armonios. Lidia Alina Nicolae creează cu mâinile și inima obiecte de ceramică pentru un suflet vesel și mulțumit.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *