”Cu un timbru fascinant de cald și cu abilități extraordinare de actorie”, tânărul tenor român Sergiu Săplăcan s-a făcut repede cunoscut și apreciat în lumea marilor artiști internaționali. Publicațiile de specialitate din Germania și Austria îl descriu ca fiind un artist complet, ”cu o voce strălucitoare și caldă, care se exprimă în mod natural”.
În 2012, după absolvirea Universității Mozarteum din Salzburg, Sergiu Săplăcan a fost decorat cu medalia Lilli-Lehmann, fiind cel mai bun absolvent al anului. După studii s-a angajat la Opera de Stat din Hamburg și a fost membru al Opera Studio International până în iunie 2014. În acest timp a primit referințe excelente de la diverse publicații de specialitate. De-a lungul timpului, tenorul a fost invitat în diferite producții la Opera de Stat din Hamburg, La Opera de stat din Berlin, oprea din Munchen și Dresden Center Opera. Mai mult, a fost angajat pentru câteva concerte de gală în Germania, Austria, Polonia și Spania.
Sergiu Săplăcan, copilărie în magica lume a operei
Prima întâlnire a lui Sergiu cu lumea operei are loc chiar în copilărie, tânărul născându-se și crescând într-o familie muzicală. Tatăl său, tenor la Opera Română din Cluj, i-a făcut cunoștință cu tainele operei încă din fragedă pruncie.
De mic am cântat în corul de copii al operei și am luat contact cu magia scenei. Îmi aduc aminte și acum ce emoții puternice mi-a trezit prezența pe scenă încă de la acea vârstă fragedă.
Numai că planurile tânărului adolescent încep să nu se mai potrivească cu viitorul probabil întrevăzut de majoritatea apropiaților, cel de tenor, având în vedere talentul cu care era înzestrat. La terminarea liceului, Sergiu Săplăcan se hotărăște să urmeze cursurile Facultății de Drept.
Dreptul, o hotărâre care-i va schimba lui Sergiu Săplăcan parcursul profesional pentru o vreme
Decizia de a urma Facultatea de Drept i-a aparținut în totalitate lui Sergiu. În aceea perioadă a vieții își dorea cu totul altceva pentru el și pentru cariera sa. Se vedea un om al dreptății, un om care ar putea schimba lumea în bine și care ar putea contribui la bunul mers al societății.
Partea pragmatică din mine își dorea o carieră în care să pot apăra lumea, să contribui la dreptate și justiție.
Așa că, după terminarea liceului, Sergiu este admis la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Încă din primul an de facultate, tânărul își dorește o anumite independență financiară, motiv pentru care se angajează part-time la departamentul tehnic al Operei din Cluj. Să fi fost oare acesta un semn că, deși traiectoria profesională se îndrepta spre alte căi, în adâncul inimii opera încă îi mai curgea prin vene?
Deși am fost fascinat mereu de scenă, am urmat cursurile Facultății de Drept din Cluj. Pe parcursul facultății aveam însă si un job part-time in departamentul tehnic al Operei din Cluj, ceea ce mi-a permis să privesc multe spectacole din spatele scenei și să iau astfel contact cu tot arsenalul pregătirii acestor spectacole de operă.
De-a lungul anilor în care a lucrat în spatele cortinei Operei din Cluj, tânărul începea să simtă pulsul și fascinația acestei lumi.
Îmi amintesc și acum cum priveam de multe ori de pe margine, imaginându-mi cum ar fi să fiu eu acolo. Așa practic mi-am dat seama că scena este chemarea mea, iar alegerea a venit cumva în mod natural când am fost pregătit pentru asta.
Sergiu Săplăcan și întâlnirea care îi reactivează dragostea pentru Operă
În anul trei de facultate, Sergiu Săplăcan ia o decizie radicală pentru restul vieții. Renunță la Drept, pentru a se aventura în magica lume a operei. Hotărârea vine cumva natural, spune el, însă, cel mai probabil, factorul decisiv a fost întâlnirea cu Boris Bakow, primul profesorul care i-a dat încredere în el și în talentul lui. Acesta se afla în vacanță în România, iar Sergiu avea deja sentimentul că opera i se potrivește mai mult. Așa că, după o oră de canto cu profesorul de origine română, Boris Bakow, tânărul se hotărăște să plece la Salzburg să studieze.
L-am cunoscut pe Boris Bakow la Cluj, în vara anului 2006. Pe atunci cochetam cu ideea de a face canto, el era în vacanță în România. Auzind că e profesor, am fost curios să-l cunosc. După o oră de canto am știut că el va fi noul meu mentor și l-am urmat la Salzburg unde am studiat. El a fost cel care mi-a dat încredere în vocea mea și de la el am învățat că sustenabilitatea vocii vine din disciplina dublată de multă muncă.
Decizia nu a fost una neapărat ușoară, având în vedere că mai avea doar un an de Drept. După cum el însuși mărturisește, pasiunea și chemarea au fost mai puternice.
Acum mă bucur nespus că am facut acel pas și am avut încredere în instinctul meu, deși nu a fost o decizie ușoară, având în vedere că studiasem dreptul și, în loc să merg mai departe, am hotărât să îmi urmez chemarea spre muzică.
În plus, tânărul s-a bucurat de susținerea totală a familiei, fapt ce i-a făcut mai ușoară tranziția și decizia de a pleca din țară.
Familia, sursa de energie de la care Sergiu Săplăcan se încarcă
Deși se consideră o fire independentă și încrezătoare, Sergiu are nevoie de toată susținerea apropiaților. Și a și avut-o, mai ales în momentele în care a fost nevoit să ia decizii importante. În momentul în care a plecat la studii în afară, s-a sfătuit în primul rând chiar cu tatăl său.
Am crescut într-o familie armonioasă, în care sprijinul este oferit necondiționat și de unde imi iau adesea energia după momente mai dificile. Tatăl meu este cel cu care mă sfătuiesc frecvent, dar simt o susținere semnificativă și de la restul familiei.
Chiar dacă se bucură de notorietate internațională și de apreciere, ca orice artist, tânărul a avut și momente de cumpănă. Căci, nu-i așa, viața departe de casă și familie nu este foarte ușoară. Însă, tocmai sprijinul apropiaților l-a făcut pe Sergiu să-și construiască viața profesională pe care o are în prezent.
M-am confruntat cu momente de cumpănă, însă de fiecare dată le-am privit ca pe o nouă oportunitate de a mă descoperi și de a mă transforma într-o versiune mai bună a mea. Cred cu convingere că în fiecare obstacol întâlnit se revelează o nouă cale de urmat. Încrederea în forțele proprii și pasiunea pentru muzică au fost tot timpul mai puternice și m-au determinat să merg mai departe.
Succesul în viziunea tenorului: 10% talent, 90% muncă
Încă din timpul Universității, Sergiu a avut ocazia să lucreze cu cei mai buni și mai respectați profesioniști din domeniu. Oportunitatea a venit în urma muncii depuse și a seriozității cu care el a tratat lucrurile. Și, de ce nu, și în urma faptului că a studiat în afara țării.
La Mozarteum Salzburg am avut ocazia, încă din timpul facultății, să cânt în producții realizate exclusiv cu studenții, cu orchestră, cor, decoruri și regie proprie, dar și să simt exact rigurozitatea repetițiilor ca într-un teatru de operă profesionist. De aceea, cred cu tărie că profesionalismul și, ulterior, succesul vin în urma unei munci titanice și a unei discipline riguroase.
De atunci, tânărul este distribuit în diverse piese ce se joacă pe scenele Operelor din Europa. Pe toate le tratează cu profesionalism și seriozitate, cu multă încredere și credință. Dintre cele care i-au rămas în minte tenorului se numără audiția de la Opera din Tallin pentru rolul Kavalier din Opera Cardillac de P. Hindemith. Tot atunci, spune tenorul, i-au fost propuse alte diverse roluri cum ar fi Alfredo în Traviata sau Nemorino în Elixirul Dragostei.
Pentru viitor, gândurile i se îndreaptă spre rolul lui Arturo în I Puritani, despre care spune că ar putea fi rolul vieții lui.
Acest rol este unul dintre cele mai dificile roluri din literatura de tenor, necesitând o tehnică solidă de canto pentru a fi abordat. Simt că odată cu acest rol voi putea trece la următorul nivel în cariera mea.
Până atunci, Sergiu Săplăcan muncește mult pentru a se perfecționa zi de zi și pentru a demonstra că merită să joace pe marile scene ale lumii. Pentru că, fără ambiție, seriozitate și multă muncă nimic nu dăinuiește și nu se desăvârșește.
Sursă foto: sergiusaplacan.com
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!