Într-un sistem medical defect există și oameni care vin să schimbe totul. Există tineri inteligenți, abili, capabili și cu o profundă inteligență emoțională care își pun timpul și energia la bătaie. Ca în serialele americane cu medici, intră în sistem entuziasmați și păstrează același nivel de emoție. Dăruiesc ce au mai bun pacienților care sunt mereu pe primul loc. Unul dintre ei se numește Alexandru Covaciu.
Despre Alexandru Covaciu, nu se știu foarte multe lucruri dar asta ar trebui să se schimbe. Este medic rezident anul II la SCJU Brașov și și-a creat deja o imagine de medic bun și blând așa cum ne dorim cu toții să avem.
În țara noastră există o frică generalizată de medici și de spitale. De aceea amânăm atât de mult să cerem ajutor, să ne facem analize sau controale.
Alții cred că farmacistul este zeu și cred tot ce zice. Mulți se îmbolnăvesc grav și află ce au doar în stadiul terminal.
Lucrurile sunt triste, iar sistemul este defect. Nu este nevoie să intrăm în detalii. Știm cu toții care sunt problemele și am avut fiecare partea sa de experiențe urâte în saloanele sau pe holurile spitalului.
Alexandru Covaciu, o mică luminiță de la capătul… sistemului
Absolvent al liceului teoretic “Johannes Honterus” Brașov, liceu cu predare în limba germană, urmând ulterior Facultatea de medicină generală din cadrul Universității “Transilvania” Brașov, fiind plecat 1 an cu bursa Erasmus la facultatea de medicină “Carl Gustav Carus” din Dresden. Ulterior am participat la concursul de rezidențiat unde mi-am ales specializarea Cardiologie.
Când era mic juca baschet și își dorea să ajungă sportiv de performanță. Alexandru Covaciu se descrie ca o persoană energică, optimistă și extrem de perseverentă. Îi și trebuie energie pentru că este implicat în mai multe proiecte.
Deși ai crede că anul II de rezidențiat îi ocupă tot timpul, de fapt mai are ceva și pentru alte activități. Din octombrie anul curent este student doctorand la UMFST “George Palade” din Târgu Mureș și angajat la Universitatea “Transilvania”, facultatea de medicină din Brașov.
Viața într-un spital este plină de momente tensionate, iar medicul trebuie să fie întotdeauna 100% lucid și prezent. Amintirile medicilor sunt mereu legate de pacienții lor.
Cea mai frumoasă amintire a lui Alexandru Covaciu se leagă de prima pacientă care i-a spus că i-a salvat viața.
Era o pacientă gravă, care s-a decompensat în gardă și am reușit să o manageriez în acel moment foarte bine. Mi-am dat seama că tot ceea ce fac, face diferența.
Realitatea vieții de medic
Pe lângă amintiri frumoase, există și momente în care cunoștințele îți sunt testate. Unul a fost când a trebuit să resusciteze pe cineva și nu a reușit. Una este teoria și alta este practica, iar asta reprezintă realitatea vieții de medic.
Ca în orice meserie există un moment de cumpănă când totul pare fără speranță. Pentru Alexandru Covaciu, acel moment a fost când și-a dorit să își schimbe specializarea. După doar două luni pe secția de cardiologie a avut un pacient dificil care i-a dat impresia că nu o să poată face față.
Atunci se gândea că dacă toți pacienții vor fi la fel, îi va fi imposibil să îi trateze. Apoi și-a dat seama că temerile sale sunt nefondate și nu se vor adeveri.
De ce a ales medicina și nu orice alt domeniu în care poate ajuta oamenii?
Dreptul la sănătate este un drept pe care fiecare om îl are și mi-am dorit să ajut să-l facilitez.
Modul în care Alexandru Covaciu își face datoria și mai ales faptul că merge acea „extra mile” pentru pacienții săi i-au atras respectul, recunoștința și admirația.
Totul pentru pacienții săi
Acum câteva luni, ProTV a difuzat un reportaj despre el, iar pacienții spuneau cât de minunat este, pe când colegii erau uimiți de dedicarea și implicarea sa.
Ceilalți îl receptează ca fiind neobosit, reușind să adune oamenii lângă el, de încredere și un om blând.
Alexandru Covaciu este diferit. Face orice pentru a mai sta puțin în spital și a mai ajuta pe cineva, ca si cum bunătatea și altruismul i-ar sta în sânge.
Valorile pe care pune preț sunt onestitatea, punctualitatea – cea mai simplă dovadă de respect pe care un om o poate arăta, fair-play-ul între colegi si respectul. Consideră că nimic nu se poate realiza fără muncă în echipă și corectitudine.
Face voluntariat pentru că a ajuta îi oferă o stare de bine, îl face mulțumit si fericit. Un voluntar ar trebui să știe să lucreze în echipă, să fie solidar și să aibă putere de muncă.
Schimbări în sistemul medical
Sistemul medical funcționează greoi, de multe ori greșit, nepunând nevoile pacientului și condiția sa pe primul loc. Perspectiva ar trebui să se inverseze pentru a ajunge de la pacienți la instituții și nu invers.
Sstemul medical funcționează după reguli învechite care nu fac decât să tărăgăneze lucrurile. Modern înseamnă rapid și eficient.
Are nevoie de debirocratizare, sistem informatic bun, spitale noi cu circuite intraspitalicești performante. Să dispară spitalele tip pavilionar, investiții în asistența primară, să crească aprecierea față de medicina de familie și facilitarea accesului la ea.
Dacă primii doi ani petrecuți în spital ca rezident l-au învățat ceva, acest lucru ar fi că nu o să reușești să mulțumești pe toată lumea. Mereu vor exista bețe în roate, indiferent de activitatea pe care o faci.
Planurile sale de viitor sunt relativ simple: nu își dorește să plece din țară, ci să continue să lucreze în Brașov în sistemul de stat. Cel mult va pleca în Germania pentru un stagiu de supraspecializare.
Doresc să continui proiectul acesta, să formez o echipă și să fiu sigur că acest proiect să fie continuat și fără mine, să reușesc să aduc o rază de speranță oamenilor din zonele fără acces la sănătate primară. Îmi mai doresc să continui activitatea didactică și de cercetare.
Deși se află abia la începutul carierei sale de medic, Alexandru Covaciu și-a câștigat respectul si admirația celor din jur. Este tânăr, dar nu lipsit de experiență, bun, dar nu naiv. Inteligent, dar nu autosuficient și vrea să se perfecționeze continuu.
În același timp, spune despre el că, înainte de toate, suntem oameni. Asta nu ar trebui să ne împiedice să păstrăm contactul cu copilul din noi.
Cu oameni ca el, sistemul medical din România va suferi modificări pozitive ce vor duce la progresul și bunăstarea populației.
Asta e entuziasmul cand pornesti la drum. Cand va deveni specialist, se va schimba situatia. In Romania nu poti face o medicina de calitate pentru ca nu ai cu ce (nici materiale si nici personal pregatit). Nu va mai imbatati cu apa rece.