Sport

Soluții pentru sportul românesc de la Carmen Tocală, prima femeie din boardul central al Federației Internaționale de Baschet!

Carmen Tocală (57 de ani) e prima femeie și primul român în boardul central al Federației Internaționale de Baschet (FIBA)! A fost aleasă în acest an și spune că i-a impresionat pe cei de acolo prin baschetul 3 la 3, unde România s-a și calificat, de altfel, în noiembrie, la feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Deci între primele 8 naționale ale lumii!

 

A jucat baschet de performanță la Sportul Studențesc și la naționala României și s-a lăsat târziu, în 1999, la 37 de ani. Președintele de atunci al clubului Sportul Studențesc, Mac Popescu, i-a propus să antreneze echipa, „ca să scape de mine, să mă forțeze să mă retrag din activitatea de jucătoare”, glumește Carmen.

A fost o experiență nereușită, pentru că își antrena, practic, fostele colege. N-a putut să gestioneze bine situația, chiar dacă echipa a luat medalie:

M-am certat cu cele mai bune prietene, am reușit să enervez pe toată lumea. N-am știut să manageriez foarte bine relațiile personale și antrenoratul. M-am lăsat de antrenorat după patru ani, era cea mai frumoasă meserie.

I s-a propus să se ocupe de sectorul fetelor de la Federația Română de Baschet, unde a fost apoi președinte din 2004 până în 2012. A plecat de la FRB cu lacrimi în ochi, după ce i s-a oferit postul de director al Autorității Naționale pentru Tineret și Sport și a fost secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS.

 

Slam dunk înseamnă 50% din meciul de baschet!

Carmen Tocală e conștientă că baschetul băieților e mai spectaculos, pentru că acolo se dă slam-dunk:

Într-adevăr, și transmisiile, și publicitatea au început să fie la fel, și la feminin, și la masculin, în multe sporturi. Au făcut un salt extraordinar fetele… diferă puțin forța de execuție, diferă viteza… Dar sunt și sporturi la care diferența este colosală. De exemplu, fetele la noi, în baschet, nu dau slam dunk. Slam dunk înseamnă 50% din meciul de baschet!

La începuturi, Carmen a jucat volei, pentru că se făceau selecții pentru acest sport în școlile din Tulcea, acolo unde a copilărit. Atenție, selecționerul echipei naționale a României din acea perioadă, care era și antrenorul Deltei Tulcea, mergea prin școli și observa copiii cu potențial pentru acest sport!

Acum se împart fluturași. Dar problema nu e numai la antrenori. Aceștia, și dacă ar vrea, nu au acces în școli!

Astfel, conform unui ordin al unei doamne director din cadrul Ministerului Educației, sportivii licențiați, legitimați, nu au voie să participe nici la Gimnaziadă, nici la Olimpiada Sportului Școlar. Nici cei din clasele sportive, nici măcar cei din liceele cu program sportiv…

Cine făcea sport, nu avea voie în competiția școlară! O adevărată discriminare, gândindu-ne că, de exemplu copiii din clasele de matematică puteau participa la olimpiada de profil. Și asta numai din cauza relei credințe a unui director din Ministerul Educației”.

Până la urmă, acest ordin s-a anulat, dar târziu, prin 2012-2013. La Cupa Liceelor, o competiție tradițională, cu concurs de majorete, cu sălile arhipline la baschet, din ordinul doamnei director, copiii legitimați, mulți de altfel, nu au mai avut voie să joace…

Făceam sport ca să ne mândrim, cream modele. Dânsa a venit și a tăiat modelele. A zis: nu, frățioare, nu mai vin ăștia care joacă, pentru că joacă prea bine. Să vină cei care nu fac sport deloc. Valoarea competiției a scăzut. S-o întreb pe doamna director: măi, doamnă dragă, ce intenție ai avut tu de a desființa tot sportul școlar? S-a revenit în 2013, dar nu mai exista competiția între licee. Doar la fotbal. Există o competiție gimnazială, s-a reluat după 2013, dar nu mai are aceeași valoare, pe când așa era emulație, erau sălile pline. Doamna director sper că doarme liniștită noaptea, națiunea și școlarii nu mai fac sport. N-a fost chip să o convingem. Noroc că a plecat de la minister.

 

Cum putem atrage copiii către sport

Carmen Tocală spune că e foarte ușor să-i atragi pe micuți la baschet. A fost început programul în grădinițe și avem mulți practicanți, începând cu Baby Baschet, la care sunt înscriși 7.000 de copii. Carmen Tocală crede că ar trebui să existe mult mai multe cluburi care să se axeze pe copii.

Dacă am avea asociații sportive în fiecare școală, am desfășura o senzațională competiție sportivă de pe la 6-7 ani. Copiii iau ceea ce le dai. Le dai o poezie, o învață. Se duc acasă, spun poezia. Le-ai arătat cum să arunce la un panou de baschet, se duc acasă și vor să facă asta. Dacă noi nu le dăm nimic la grădiniță, nici măcar șpagatul…

De fapt, acesta este principalul obiectiv al româncei noastre la FIBA: crearea de asociații sportive în fiecare școală, în fiecare universitate, după modelul american, competiții școlare și universitare, care nu înseamnă sport de mare performanță. Cluburile sunt cele care fac performanță. Restul trebuie să facă sport.

 

Copilul de 31 de ani

Carmen știe foarte bine cum stă treaba cu sportul pentru copii. Fiul ei, Vlad Moldoveanu, e baschetbalist de performanță, titular în naționala României. Joacă pentru Ifaistos Limnou, locul 2 în acest moment în campionatul Greciei.

Vlad a jucat mai întâi fotbal. Îi plăcea de Nae Manea, apoi a ajuns portar la Steaua și, la 10 ani, s-a apucat de baschet, sportul pe care l-au practicat părinții lui (tatăl lui Vlad este un fost mare baschetbalist român – Petre Brănișteanu), pentru că juca 3 la 3 cu fetele de la școală. Apoi a mers să studieze și să joace baschet în State.

A ales baschetul pentru că-l avea în sânge. Microbu-i microb, după cum spune mama lui.

Și la 31 de ani, tot copil rămâne. Managerul de la Ifaistos mi-a spus: în meciul cu AEK am câștigat, Vlad a fost cel mai bun, trebuie să vii la toate meciurile. Mă duc destul de des să-i încurajez și să-mi susțin băiatul.

 

De ce este convinsă Carmen Tocală că un copil are nevoie de consiliere psihologică

Ai momente în care nu poți să uiți o ratare. Evit să mai arunc dacă nu depășesc momentul. Mental coach te ajută. E o componentă foarte importantă în sport. Poți să ai trac, ai avut un contact mai dur cu un jucător și acum vine din nou meciul, poate te-ai speriat. Numai că în România nu există mental coaching, există psihologia sportivă ca și materie la UNEFS, dar în rest…

Poate că și din această cauză am luat-o în jos cu sportul în România. Țările dezvoltate au mers pe așa ceva, noi am spus că se poate și fără. Mai ales că la noi se consideră că antrenorul știe de toate: și psihologie, și pedagogie, și management, și publicitate!

Carmen Tocală știe, simte că e nevoie de specialiști în sportul românesc, s-a lovit mereu de această problemă. A și fost la școala care formează astfel de specialiști, Sports Business Academy, unde a vorbit despre managementul carierei personale.

SBA ar putea foarte ușor să aplice și pe StartUp Nation cu condițiile de aplicare, însemnând să aplice pentru antreprenoriat, să finanțeze crearea de firme noi si de antreprenori. Conducătorii de club sunt antreprenori în sport.

 

Carmen Tocală: „Avem nevoie de asociații sportive în fiecare școală!”

Comisia Europeană, ne dezvăluie Carmen Tocală, a ajuns să sublinieze în toate documentele și în toate recomandările rolul social al sportului de masă, dimensiunea economică și dezvoltarea durabilă armonioasă. Asta ne arată că există îngrijorare cu privire la sedentarism, obezitate, afecțiuni cardiovasculare.

Începând cu programarea 2021-2027, devin obligatorii realizarea strategiei și implementarea programului de îmbunătățire a stării de sănătate prin activitate fizică, HEPA, în baza indicatorilor stabiliți de Comisia Europeană. Tratatul de la Lisabona, Cartea Albă privind Sportul evidențiază Planul de acțiune Pierre de Coubertin al Comisiei Europene, iar România are obligația de a-l implementa.

Unde? În programul curicular preșcolar, școlar și universitar. Dar cum poți să faci asta, din moment ce nu ai atâtea ore de sport, nu ai atâția profesori, atâtea terenuri de sport și nu ai atâta disponibilitate în programa școlară?

Carmen Tocală e convinsă că rezolvarea firească o reprezintă înființarea în fiecare unitate de învățământ a unei asociații sportive:

Avem nevoie de așa ceva în fiecare școală, în fiecare universitate, ca să putem genera și organiza competiții școlare și universitare. Acestea nu înseamnă sport de mare performanță, ci primii pași spre performanță. Performanță în sport înseamnă depășirea propriilor limite.

 

Burse școlare, educație prin sport, joc și pasiune!

După cum spuneam, acesta este unul din obiectivele româncei în această funcție la FIBA: să reformeze baschetul școlar/universitar după modelul american. Dar să aflăm în cât timp se poate implementa modelul american în școlile românești.

Tocală e convinsă că Federația Română de Baschet este pregătită:

În 3 ani, cu ajutorul Federației Sportului Școlar și Universitar (al Ministerului Educației), cred că putem să facem saltul cantitativ, sporirea numărului de participanți și al competițiilor sportive școlare. Dar am speranța că și colegii mei din celelalte federații vor adera. După cum spuneam, în fiecare unitate de învățământ școlar sau universitar se va înființa o asociație sportivă! În fiecare județ se vor organiza competiții școlare, care vor continua în sistem regional. Finala va fi la nivel național. Trebuie să oferim burse sportive școlare în mod unitar, materiale, echipament sportiv, educație prin sport, fair-play, spirit de competiție, joc și multă  pasiune.

În State, competiția durează 4 luni, iar pregătirea – 6 luni. Interesant este că se poate înregistra rata de progres a fiecarui elev sportiv.

În România, durează 10 luni o competiție națională. Ne pregătim cu sincope și printre concedii, în vacanțe. Carmen Tocală consideră că trebuie să schimbăm sistemul: mai întâi să ne pregătim – acesta este sistemul american –, apoi să jucăm 3-4 luni o ligă, care înseamnă Campionatul Național Școlar sau Universitar (cu etape locale, județene, regionale, naționale).

După competiție, vom avea antrenamente individualizate, fizice, tehnice, în care trebuie să dăm prioritate studiului, examenelor, sesiunilor. După pregătirea centralizată, se joacă din nou. Americanii au tot felul de turnee –  Summer League, AAU. Trebuie să avem și noi cât mai multe, pe plan local, județean.

Avem nevoie de această reorganizare, de această reformă, dar să nu uităm că organismul are nevoie și de refacere, recuperare, pauză. O scurtă vacanță este binemeritată.

 

Nici măcar nu e nevoie de bani mulți!

Culmea, nu e nevoie de bani la nivelul la care să sperie și să se închidă subiectul, explică Tocală. Vom proba în fața Comisiei Europene, și nu numai România, ci toate statele membre, că avem activitate sportivă școlară, motiv pentru care e nevoie de infrastructură sportivă didactică.

Atât timp cât din 2021 va exista un program al Comisiei Europene de îmbunătățire a stării de sănătate prin activitate fizică, acesta va avea nevoie și de infrastructură sportivă.

De ce are nevoie cel mai urgent sportul românesc?

Carmen Tocală crede că e nevoie în primul rând de grijă față de cluburi, pentru că nu avem asociații sportive. Apoi, nu există un mecanism de control, de evaluare a activității sportive pe ramură de sport.

Se vorbește tot mai mult că România nu face sport. Dar Carmen spune că nu s-a făcut un studiu despre așa ceva. Nu știm câți oameni intră în sală, câți aleargă.

Ne uităm numai la legitimații din federații. Acea nu-i România sportivă, ci România de performanță. Dacă vorbim de performanță, da, avem atâția legitimați. Dar, dacă vorbim despre oameni care fac sport, nu avem de unde să știm. Și cei care merg cu bicicleta la serviciu fac sport. Am făcut noi vreun studiu, vreo cercetare națională? Niciodată, fiindcă nu ne-a preocupat.

Am întrebat-o ce probleme majore a depistat în sportul românesc când a condus Autoritatea Națională pentru Sport. Mai întâi de toate, participarea la activitatea internațională a conducerii federațiilor, și nu mă refer numai la președinte: la antrenorii federali.

Dacă nu ești conectat și dacă nu lucrezi într-un context comparativ cu contextul internațional, degeaba te dezvolți, pentru că habar nu ai ce fac ceilalți. Se schimbă baremul, tu nici nu știi, afli după ce s-a schimbat. Dacă ai oameni în interiorul sistemului internațional, atunci ai cunoștință, te pregătești, pregătești oamenii și federația ta.

Apoi, a fost introdusă licențierea antrenorilor și planul Pierre de Coubertin de selecție, pentru că selecția inițială era inexistentă.

 

Carmen Tocală: „Sportul te face mai puternic”

Ce le transmite Carmen Tocală copiilor care vor să facă baschet și celor care vor să facă sport?

Pentru baschet e foarte simplu, obiectivul e mai înalt decât privirea. Îmi ridic totdeauna privirea ca să mă uit la coșul de baschet, aspir mai sus, e simplu. Pentru copiii care vor să facă sport, le-aș spune că acesta întărește. Asta înseamnă să fii puternic. Când ești puternic, nu te dărâmă nimeni, nici pe stradă. Pot să merg liniștit că nu se întâmplă să mă ciocnesc cu cineva și să cad. La locul de joacă, mă duc și sunt puternic. Pe ringul de dans, sunt puternic. Pot să dansez mai mult, mai bine. E sport și acolo. Toate formele de mișcare sunt foarte importante nu numai pentru copii, ci și pentru persoanele de vârsta a treia.

Distribuie

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.