Stăm acasă

După închiderea școlilor și grădinițelor, vrând-nevrând măcar unul dintre părinți s-a cam mutat cu arme, bagaje și laptopuri la domiciliu. Treptat, a venit și rândul celui de-al doilea părinte. O să stăm acasă mult și bine, în urma decretării stării de urgență în România.

 

Ce va fi după era COVID-19? Ne putem imagina tot felul de scenarii despre viitorul nostru. Va mai fi sau nu nevoie de serviciile mele, de job-ul meu? Suntem pregătiți de criza care se conturează tot mai evident?

Zilele astea, se vorbește preponderent despre prezent. Câte cazuri noi, ce restricții se mai impun, cine mai zboară cu avionul deși a fost testat pozitiv… Mesaje din acestea mobilizatoare, menite să trezească revolta și conștiința în om. Să avem despre ce vorbi.

Cu greu am găsit o analiză despre ce va fi după. Că doar nu tragem cu toții obloanele după această pandemie!

 

Ce vom câștiga dacă stăm acasă următoarele 30 zile

Să presupunem că această stare se va prelungi 30 zile – un scenariu extrem de plauzibil, ținând cont de realitatea curentă. Este adevărat că ne vor lipsi interacțiunile umane. Vom dori să dezvoltăm parteneriate, dar nu ne va fi la fel de facil.

Mai trimitem un email, mai ieșim la o scurtă plimbare. Mai pregătim o ofertă, mai citim o carte, ne mai pierdem atenția printre știri sau filme… O zi-două-trei-zece, până simțim că o luăm razna între patru pereți.

Pare că suntem în primul rând conduși de stres și nu ne vine să ne bucurăm chiar deloc de șansa de a ne petrece timpul alături de cei dragi. O șansă forțată, dar care vine totuși și cu ceva beneficii, măcar materiale dacă cele spirituale nu se văd…

Eu mi-am făcut următorul calcul. Păi în primul rând, noi obișnuiam să luăm masa în oraș măcar o dată pe săptămână. O masă de trei persoane ne costă circa 200 lei, la un restaurant decent din București. Iată, cel puțin 800 lei economisiți.

Când mergem la birou, mâncăm de prânz de cel puțin 30 lei, atât eu cât și soția mea. În multe zile, chiar și cu 50 lei. Acum, ne facem aprovizionare de circa 150 – 200 lei și ne ajunge o săptămână.

Dacă stăm acasă 30 zile, eu și soția mea economisim cel puțin 600 lei pe combustibil. Acum, ne deplasăm cu mașina doar pentru drumuri strict necesare.

Înainte, petreceam minim o oră pe zi în traficul din București. În loc să ne relaxăm, să ascultăm liniștiți un podcast sau să construim planuri, gândeam strategii despre… cum să ne strecurăm mai bine printre benzi. O pierdere de vreme mai mare nu cred că există în viața mea…

Ca să nu mai spun de veșnica dilemă a parcării – 10 lei pe oră sau alte 10 minute de învârtit în gol după un loc în care să te strecori? Dacă mergeți cu transportul în comun, sigur ieșiți mai ieftin. Cu ridesharing – mai scump.

Cât despre shopping, ne mai mulțumim și cu ce avem în casă… Exemplele pot continua, însă ce vreau să spun e că vă puteți face și voi aceste calcule și cred că veți ajunge tot la concluzia mea: stăm acasă o lună și facem economii destul de serioase.

 

Provocare pentru executivi/proprietari de afaceri

Mai departe, cu această ocazie descoperim alternative excelente de a ține ședințe online. Ne putem vedea foarte bine fețele, ne putem testa reacțiile, putem avea o interacțiune cât de cât aproape de realitate.

Nu spun să mutăm totul în mediul online, dar vreau să lansez această provocare către antreprenori și executivi: chiar credeți că merită să cheltuiți mii de euro pe chirii și utilități? Unii dintre voi asigură transport, dar de fapt investiți de cele mai multe ori în nervi în trafic…

După această perioadă de auto-izolare, vă invit să evaluați randamentul angajaților voștri. Țineți cont că mulți dintre ei au fost nevoiți să se descurce în condiții de stres, cu copii acasă roind prin jurul lor. Nu va mai fi cazul după ce revenim la normal. Nu credeți că ar fi mai benefic pentru toată lumea să ”work from home” cât mai des?

Nu degeaba, tot mai multe companii testează săptămâna de lucru de 4 zile. Dați o căutare pe Google și veți vedea că toți, dar absolut toți se bucură de o productivitate mai mare. Faceți analiza cost-beneficiu și evaluați dacă nu cumva e mai bine pentru toată lumea să stea mai mult pe acasă.

Bineînțeles că nu se poate peste tot, că doar nu s-au inventat fabricile online. Eu cred însă că o firmă poate funcționa foarte bine și așa. Dacă nu poți avea încredere în oamenii tăi, nu știu dacă soluția e să îi aduci cu forța la birou. Decât să îi ții sub strictă supraveghere, poate ar trebui mai degrabă să scapi de ei…

Ba chiar mă lansez să afirm că un angajat ar accepta inclusiv un salariu ceva mai mic decât omologul său dintr-o altă companie unde se merge zilnic la birou. Ia gândiți-vă, vă rog, dacă toată această pandemie nu vă poate oferi niște idei de optimizare!

Fiți creativi, așa cum ați fost ca să ajungeți în poziția în care sunteți!

 

Work from Home de 2 ani și îmi este foarte bine!

De când există Elita României, nu mai merg de luni până vineri la celălalt loc de muncă. Merg una, maxim două zile pe săptămână. În rest, lucrez de acasă, mai merg la întâlniri sau pe la evenimente.

Bineînțeles că nu e pentru toată lumea asta și pot înțelege. Nu lucrez în producție sau în turism, în alimentație sau în front-office la bancă. A propos, oare când vor exista agenții bancare exclusiv online?

Consider că sunt mult mai eficient sub acoperișul casei mele. Când simt nevoia să mă relaxez, o fac într-un mediu familiar, nu stau la cafele și bârfe despre te miri ce. Când trebuie să mă concentrez, nu mă întrerup tot felul de factori perturbatori. Fac ce-mi place, iau decizii pe cont propriu și nu așteptând n-șpe straturi decizionale.

Sigur că, acum, de când stăm acasă toată familia, nu mai e același lucru. Focusul a scăzut, de la menținerea vie a unei platforme la ghidajul unui copil de aproape 5 ani, care are nevoie de sprijinul unui adult.

Eu și soția mea, lucrăm pe rând, ne jucăm pe rând, ne mai sfătuim cu alți părinți, încercăm să ne imaginăm activități pentru fetița noastră. Dar, în continuare, este foarte bine!

 

Noi, Elita României, stăm acasă și… ne luăm o pauză!

Cât despre platforma noastră, spunem deocamdată stop. De 10 zile de când a apărut nebunia, am senzația că tata Facebook nu mai distribuie nimic altceva decât postări legate de Coronavirus.

Ca de obicei, subiectul zilei primează, fix într-o perioadă în care, mai mult ca oricând, ar trebui să ne uităm în stânga și în dreapta după inspirație și oportunități.

Plus că, publicând acum articole noi despre eroii noștri, pare că nu facem nimănui vreun bine. Mesajele acestor oameni fantastici nu ajung acolo unde trebuie, pentru că nici măcar micul nostru public fidel nu mai reacționează la fel ca în urmă cu două săptămâni de exemplu.

În perioada următoare, pe pagina de Facebook vom rula articole mai vechi, acelea pe care credem noi că v-ar putea fi utile. Slavă Domnului, avem de unde!

Cu noutăți ne reauzim după 1 aprilie, când sperăm să nu ajungem la sute de mii de cazuri așa cum se prefigurează.

Până atunci, stați acasă și nu vă bateți joc de recomandările din surse oficiale! Bucurați-vă de familie și cei dragi și nu vă mai panicați.

Colegul nostru, Dani Godja, a decis să își închidă o perioadă contul de Facebook. Poate că nu e o idee rea, să stăm departe de un aflux de panică, știri negative sau care se bat cap în cap.

Puneți pe hârtie ce aveți de făcut după ce se liniștește furtuna. Profitați de acest timp liber, în care puteți gândi mai mult și executa mai puțin. Noi, cu siguranță, asta vom face.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *