Teodora Lăzuran

Teodora Lăzuran este multiplă campioană naţională la gimnastică ritmică. Performanțele din activitatea de sportiv au continuat în calitate de antrenor, obținând împreună cu elevele sale importante titluri de campion național și absolut.

 

Din unele căderi, ne cresc aripi frumoase

Pe Teodora o cunosc de mulți ani. Deloc întâmplător. O apariție delicată, care aproape plutea deasupra scenei. O profesoară și un antrenor pe care toți copiii o iubeau și o iubesc.

Teodora Lăzuran este exemplul de dedicare, perseverență, muncă și pasiune. Se autodescrie drept un om obişnuit, mamă, soţie, fiică şi femeie de afaceri.

Campioana noastră s-a născut în 1973 în „dulcele târg al Ieșilor” într-o seară de vară şi o Duminică perfectă. Familia din care provine este una obişnuită, clasică acelor vremuri.

Doi părinţi din clasa medie a societăţii, muncitori şi dornici de a ne oferi nouă, celor doi copii, un trăi cât mai bun. Din nefericire, la vârsta la care eu aveam șase ani, părinții mei s-au despărţit, rămânând doar cu mama şi fratele meu. Se întâmpla tocmai la „startul” debutului meu în sport. Având o mamă puternică, determinată, nu puteam decât să copiez şi poate chiar să o ajut să-şi trăiască prin mine, toate „visele” ce i-au fost refuzate. A fost pragul emoţional cel mai puternic şi cel ce m-a marcat pentru totdeauna, dar care, a clădit omul de azi.

În viață, nu toate se întâmplă așa cum ne-am dori noi, dar din unele întâmplări, deși grele și nefericite, ne cresc aripi puternice și creștem adulți echilibrați și frumoși.

 

Din cap, direct pe podium, în picioare

În acest an, în septembrie, s-au împlinit 41 de ani de când Teodora Lăzuran a descoperit arta mişcării. De atunci, viaţa ei s-a învârtit în permanenţă în jurul sportului, al performanţei și al acestei arte ritmice.

În 1979, s-a întâmplat să se încerce prima clasă pilot de gimnastică ritmică/artistică în Iași. S-au anunțat înscrieri la toate grădinițele din oraș, iar mama a simțit că poate fi un sport potrivit pentru fiica sa. Teodora își amintește râzând:

A fost un fiasco. Am căzut în cap la pod, sfoara a fost o tortură, dar se pare că a fost deajuns să sesizeze că am calităţile necesare unui viitor sportiv de performanţă. Cu toate acestea, clasa suporta doar 41 de fetiţe, eu reuşind pe locul 4. Cred însă, că Îngerul meu păzitor nu a permis să rămân pe margine şi s-a suplimentat numărul de locuri cu încă un loc….FERICIREEEE!!!!  Din ultima admisă, într-un singur trimestru am ajuns în prima echipă de 7 fetiţe şi a 3-a dintre el. De acolo, totul a devenit o poveste.

Iată deci, că uneori, campionii se simt, dacă cei care îi selectează au capacitatea de a vedea dincolo de un pod eșuat. Caracterul, prezența, starea de spirit și talentul, sunt calități care pot fi observate doar de un ochi extrem de atent și priceput.

Uneori, cel mai mare eșec este semnul celui mai neașteptat succes!

 

Din dulcele târg al Ieșilor, la Oradea

La numai 12 ani, după 6 titluri individuale și naţionale cu echipa din Iaşi, s-a ivit ocazia ca Teodora Lăzuran să treacă de la amatori  „Daciada” la profesionişti. Uimitor, nu? Să vorbim de astfel de treceri, la numai 12 ani!

Pe atunci, Oradea era cel mai puternic club de performanţă, având cele mai multe sportive, selecţionate în lotul naţional. A adoptat-o imediat!

O simplă demonstraţie într-o zi de vară, în vacanţă, i-au schimbat definitiv viaţa. A doua zi era deja la antrenamente, bucuroasă de această oportunitate, lăsând în urmă o mamă și un frate care îi plângeau lipsa, la Iași. Dar, după cum vedem și după cum chiar Teodora spune, destinul e destin…

Nu am să spun că nu a fost greu… A fost pe alocuri îngrozitor, dar a fost decizia mea, scopul meu în viaţă şi nu puteam renunţa. Fără mamă, fără să am pe cineva care să mă potejeze, accidentari, răceli, singurătate, respingere socială (limbajul moldovenesc), etc… Toate m-au „aruncat” în sală, muncind, muncind şi depășindu-mi toate coechipierele şi câştigând toate titlurile din anii care au urmat. Oradea a devenit casa mea, locul în care m-am desăvârşit ca om, familia mea, reuşitele mele profesionale.

Să îți iei viața în mâini la doar 12 ani! Să alegi să fii departe de tot ce ți-e drag, cunoscut și familiar și oricât de greu ți-ar fi, să nu renunți, ci să devii și mai bun în ceea ce faci, asta numesc eu determinare și pasiune. Asta numesc eu a fi un Campion!

Doisprezece ani din viaţă, Teodora i-a dedicat gimnasticii de performanţă. De la 6 până la 18 ani, s-a antrenat între 6 și 8 ore zilnic, fără întrerupere, fără weekend-uri, sărbători sau vacanțe.

Poveştile sale din această perioadă sunt legate doar de măiestria a ceea ce reuşea să creeze cu corpul şi obiectele specifice gimnasticii ritmice, depăşind obstacole fizice, dar mai ales psihice. Este convinsă că tot ceea ce e astăzi, creativitatea, dorinţa de autodepăşire, setea de cunoaştere se datorează în totalitate acelei perioade.

Un moment deosebit a fost la 11 ani când mi-am fisurat ambele călcâie la un antrenament, o aterizare greşită, chiar înainte de Naţionale. A fost de neconceput să nu concurez, dar nu puteam… durerea a fost mai puternică decât putința mea. Cu un picior în ghips şi unul imobilizat, am mers totuşi ca rezervă a echipei, la concurs. Festivitatea de premiere a adus ca de obicei echipa mea pe primul loc. În momentul anunţării locului, antrenorul meu a venit în tribună, m-a luat în braţe şi m-a alăturat echipei de pe podium, fiind medaliată şi aplaudată de întreaga sală. Port un respect deosebit şi astăzi omului, personajului, care mi-a influenţat şi transformat viaţa. RADU CONSTANTIN!

 

Teodora Lăzuran, mama campioanelor

În anul 1991, drumul Teodorei avea să se schimbe, odată cu solicitarea de a se angaja ca profesor suplinitor la LPS Bihorul, secţia de gimnatică ritmică. La 18 ani era deja antrenoare, iar la 21 avea primele eleve selecționate în lotul național, dar și Campioane Absolute ale României.

Până în anul 2005, Teodora Lăzuran a „păstorit” cinci generații de gimnaste. În paralel, în 1997 a înfiinţat Fundaţia de Jazz Balet ARS NOVA pentru copii care doreau să facă gimnastică, însă nu erau înzestraţi cu calităţile specifice sportului de înaltă performanţă.

Astăzi, Teodora se mândrește cu peste 40 de titluri mondiale și cu elevi care dansează și se perfecționează în școli renumite din întreaga lume. Succesul Teodorei a fost neaşteptat, deoarece peste 250 de copii urmau clasele sale, iar performanţele nu au întârziat să apară. De această dată însă, în lumea dansului profesionist!

Am creat legături umane pentru câteva vieţi, multe din elevele mele, fiind şi azi copiii sufletetului meu. Totuși, nu m-am putut opri doar a oferi şanse copiilor orădeni, trebuia să împărtăşesc şi să promovez toţi copiii români din întreaga ţară. Aşa, în timp, am creat cele mai mari competiţii de dans din ţară, cunoscând şi ajutând să evolueze în lumea largă, sute de dansatori.

DANCESTAR România, Bucharest Dance Festival, Freedom Dance festival, Hip Hop Internaţional, MBTA – Romania sunt competițiile la care participă, anual, mii de dansatori români. Aceștia luptă pentru calificări la Campionate Mondiale sau pentru bursele acordate de Academii de Top din întreaga lume, ne povestește Mama Campioanelor, cum i se spune, Teodorei.

 

Fitness Ars Nova, un experiment de succes pentru orădeni

Centru Fitness Ars Nova s-a înfiinţat mai degrabă ca o necesitate, atunci când Teodora a simțit că părinții iroseau timp așteptându-și copiii la antrenamente. Tot ce a făcut a fost să le ofere acestora posibilitatea de a face mişcare în paralel cu copiii. În acest fel, toată lumea utiliza timpul constructiv, înțelegând mai uşor efortul copiilor şi empatizând mai mult.

Teodora Lăzuran

Aşa am început şi dezvoltat totul până azi. M-am dezvoltat reinvestind şi specializându-mă an de an, atât eu cât şi oamenii care lucrează cu mine. Afacerea mi-a oferit posibilitatea şi libertatea de a crea şi de a experimenta tot ceea ce a apărut nou pe piaţă în domeniu artistic, sau fitness.

Tot dintr-o necesitate, a înființat și școala de fitness ARS NOVA. Își dorea oameni pregătiţi pentru clienţii săi, persoane avizate care să ajute practicanţii pentru a-şi atinge scopurile, de a-i îndruma spre un stil de viaţă sănătos, dar şi din dorinţa de a aduce şi implementa cele mai noi tendințe în domeniu.

Am considerat întotdeauna că mişcarea este un mod de viaţă şi nu un moft, că nu poţi fi sănătos şi fericit într-un corp bolnav şi o minte obosită. Am început să ofer zile gratuite în cadrul centrului ARS NOVA pentru a familiariza populaţia cu mişcarea, am ieşit în parcuri şi am mers la evenimente pentru a promova crezul meu….MENS SANA IN CORPORE SANO….şi a funcţionat!

Teodora Lăzuran crede cu tărie că oamenii trebuie să se bucure de calitatea vieţii şi nu de cantitatea ei. Că nu trebuie să devină poveri pentru ei înşişi, dar nici pentru copiii lor sau societate, iar viaţa trebuie trăită activ, socializând şi vibrând pozitiv.

Fără gânduri negative, fără frustrări fizice, călătorind, dansând, râzând şi toţi putem trăi astfel dacă ne oferim şansă din copilărie de a fi activi (nu performeri), practicând zilnic o formă de mişcare adecvată. TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE!

 

Teodora Lăzuran, dincolo de gimnastică

Teodora Lăzuran

Teodora Lăzuran, împreună cu soțul ei, Sorin

Oaza mea de linişte este acasă, alături de ai mei (fiu şi soţ), căţeluşul meu Teddy, meditând, gătind, citind sau uitându-mă la seriale documentare şi nu numai. Relaxarea completă însă, este atunci când plec din ţară în locuri în care nu am conexiune la internet. Atunci mă transpun într-o altă dimensiune!

Și-ar dori ca românii să-şi schimbe percepţia despre sport/sportivi, artă/artişti. Consideră că toţi am venit pe lume cu un HAR şi abilităţi speciale şi suntem datori la rândul nostru să le dezvoltăm şi apoi să le împărtăşim cu ceilalţi.

Sănătatea şi Arta sunt „unelte” care uşurează şi bucură trupul şi sufletul, pe parcursul „călătoriei” noastre .

Am mai învăţat în toţi anii aceștia și am împărtăşit de câte ori am avut ocazia, faptul că tot ceea ce alegi să faci în viaţă, să o faci 100%. Am învăţat că trebuie să mă înconjor doar de oameni care „vibrează” la unison cu mine, pozitivi şi încrezători, că pe lume este loc pentru toţi şi că Iubirea aproapelui este vitală!

 

Cuvânt de încheiere

Așa arată portretul unei Campioane,  dar nu numai. A unui Brand! Da, Teodora Lăzuran poate fi intituală Brand de Învingător în tot ceea ce a făcut și face. Brand, deoarece a reușit în viață ca gimnastă, ca antrenor, ca profesor, ca femeie, ca soție, ca mamă, ca prieten, ca îndrumător.

Teodora Lăzuran este modelul perfect al dedicării și pasiunii depline, rotunde. A muncii și artei mișcării sub toate fromele sale: gimnastică, dans, fitness.

Campioana noastră a înțeles încă de copil că tot ceea ce faci în viață, trebuie să fie alegerea ta proprie, căreia este impetuos necesar să te dedici, fără să dai înapoi. Credeți că i-a fost ușor? Un copil singur, într-o lume necunoscută la început, diferită și poate, pe alocuri arogantă cu moldovenii.

Și totuși, a cucerit atât lumea, cât și „scena”! A urcat pe podium, în inimile noastre și acolo a rămas.

Mulțumim pentru fiecare titlu, Teodora Lăzuran! Pentru fiecare greutate pe care ai depășit-o și ai învins-o, ca să ne oferi nouă un spectacol al grației absolute!

1 răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *