The Different Class Skins

The Different Class este o trupă încă puțin cunoscută în România. Trupa pornește de la rock, dar are influențe din zone electronice și structuri pop. S-a format în 2013 în Timișoara și a lansat două albume și un EP. Albumul ”SKINS” lansat anul acesta este lucrat internațional, cu profesioniști din Timișoara, Toronto și New York. Cu un videoclip înregistrat în Olanda și unul în Lituania, trupa a reușit să atragă atenția asupra sa.

 

The Different Class, un aer proaspăt în muzica românească

Componența TDC s-a schimbat de mai multe ori. În prezent, grupul este format din Julia Kocis la tobe, Seian Scorobete la bas, Cris Paul la chitară și voce, alături de Michael Vuscan la electronics. Noua formulă The Different Class există din 2018, de când au început colaborarea cu producătorul Michael Vuscan, cel care a adus o schimbare majoră în direcția și vibrația muzicii trupei.

Acest articol l-am realizat cu suportul lui Cris Paul, un pasionat de muzică ce a crescut cu 60’s rock, Coldplay și Eminem în același timp. A ajuns apoi la muzica anilor 90 cu trupe ca Nirvana și Rage Against the Machine. Acolo a simțit prima oară „nervul” care mai apoi l-a împins să înființeze o trupă. Cu toate că toți cei patru membri au preferințe muzicale diferite, trupa Nine Inch Nails îi leagă pe toți.

În materie de carți, Cris este fascinat de Dostoievski, asta și pentru că îi place foarte mult să analizeze și să exploreze diferitele valențe contradictorii umane, iar el creează cele mai „realiste” personaje – nimeni nu e în totalitate rău sau în totalitate bun.

Muzica The Different Class e gândită ca un film făcut pentru scena principală. E un spectacol care pornește de la rock dar e stratificat cu sound-uri electronice, influențe industrial, indie, pop și care are o latură cinematică foarte bine conturată. Pe noul album SKINS, trupa a explorat natura omului fără să pună niciun filtru. Au lăsat gândul să meargă în locurile pe care le arătăm cel mai puțin.

Noi vrem să-i facem pe oamenii ce vin la concertele noastre să se lase cuprinși cu totul de experiența pe care o trăiesc, să se simtă liberi, să fie cine vor ei să fie, să-și dea măștile jos, una câte una, până când se termină concertul.

Formația are două albume la activ (”Drop of Rock și ”SKINS”), un EP (Allow) și un concert acustic live (TDC Live în The Eden Garden). Au cântat la numeroase festivaluri în țară și au concertat în cluburile importante din România.

Piesele lor se pot găsi pe toate platformele de streaming. Cele mai recente single-uri, PING PONG și Transpirat, se pot auzi pe câteva radiouri on air ca Tananana, Radio Guerrilla, EBS Radio, dar și pe mai multe radio-uri online internaționale.

@Petru Cojocaru

SKINS, albumul care a transformat muzica în succes

Albumul lansat în 2022 are piese în română și engleză. Ascultând SKINS (disponibil AICI), publicul poate sesiza o transformare ce are loc în timp real, de la sound-uri rock până într-o zonă indie-electronică.

SKINS a fost înregistrat în Timișoara la Consonance Studio, plecând de la demo-urile pe care Cris Paul și Seian Scorobete le-au făcut împreună cu producătorul Michael Vuscan, care activează în industria muzicală din Toronto.

SKINS prezintă diferitele instanțe ale omului. Suntem ființe duale, complicate și avem mai multe măști pe care le purtăm. Numele albumului face referire chiar la acest lucru. Am căutat trăiri cât mai autentice și crude, fără prea multe nuanțări.

Pentru înregistrarea tobelor pe albumul SKINS, trupa a colaborat cu toboșarul Flavius Retea, care a făcut parte din TDC o bună bucată de timp. L-au trimis mai departe la mixare către Rob Anders, un inginer de sunet de top din Toronto. Mastering-ul a fost făcut la New York de Tim Boyce, care lucrează total analogic, doar pe aparatură de studio și are în palmares printre altele mastering-ul soundtrack-ului de la The Great Gatsby”.

Videoclipuri înregistrate în Olanda și în Lituania

Cele două clipuri sunt produse de Bianca Paul, cea care, de asemenea, a regizat și filmat unul dintre ele. Ea a găsit locurile care s-au potrivit cu piesele. Olanda si Lituania sunt strâns legat de Bianca, dar și de trupă.

Primul album, Drop of Rock”, a fost înregistrat în Amsterdam, trupa revenind constant în această țară, motiv pentru care și clipul la PING PONG l-au făcut în Eindhoven. E un clip despre yin și yang, două lumi total diferite dar care se atrag, două persoane care nu au multe în comun. Magnetismul dintre ele le împinge totuși să lase diferențele deoparte și aleg curajul, aventura, descătușarea.

Câteva scene sunt filmate în Timișoara, iar Cris Paul îi provoacă pe cititorii timișoreni să acceseze clipul și să recunoască locurile.

”Transpirat este filmat într-un univers paralel plin de mister, Vilnius. Pentru acesta, au colaborat cu regizori și actori din Vilnius, editori din Londra, consultanți din industra de film din Toronto, o echipă de producție din Olanda. Post producția a fost realizată în Timișoara, de Aurelian Scorobete.

The Different Class și-a creat mai multe conexiuni în câteva orașe importante din Europa, care vor servi ca punct de plecare pentru expunere mediatică și viitoare concerte. În Eindhoven au implicat și autoritățile locale alături de echipa de marketing a orașului care au fost încântați de clipul PING PONG”, ce le pune orașul într-o lumină foarte favorabilă.

Distribuirile de care au avut parte în presa locală și pe conturile de Instagram ale firmei de marketing a orașului i-au ajutat mult. S-au folosit de Eindhoven VIBES în clip, logo-ul modern al orașului, prin îmbrăcămintea pe care a purtat-o actrița din clip, creată de Jess Oberlin – o membră activă a comunității alternative din Eindhoven.

În Lituania, au colaborat cu actori din Vilnius, unul dintre ei fiind membru al unei trupe foarte cunoscute la nivel local. Au trimis piesele către playlist-uri Spotify, iar cu ajutorul CVLTARTES, PING PONG și Transpirat au intrat în playlist-urile mai multor radio-uri online.

 

Drumul spre succes prin mentorat

Nu există o rețetă cu pași bine definiți pentru succes, piața muzicală din ziua de azi fiind foarte complexă. Cris Paul crede că prioritare sunt motivația, efortul, voința puternică de exprimare.

Autenticitatea și sinceritatea îi fac pe alți oameni să fie interesați de ce ai tu de spus. Trebuie să construiești un pachet complet, abia după aceea să găsești ținta și oamenii la care vrei să ajungi, care rezonează cu tine.

Se lansează atât de multă muzică nouă în fiecare minut încăt unul dintre cele mai dificile lucruri este să captezi atenția cuiva.

Un mentor bun te poate ajuta să o iei pe niște scurtături, să contribuie cu muzicalitate și să îți arate alte perspective, te poate ajuta să-ți găsești vocea. Poate acționa ca o oglindă în care ajungi să te vezi mai clar.

 

Michael Vuscan, producătorul care a schimbat muzica The Different Class

La un punct, membrii trupei au simțit că vor să schimbe direcția muzicală și au căutat un profesionist care să aducă un suflu nou. Așa au ajuns la colaborarea cu Michael, care a devenit un membru al trupei.

Pentru a ajunge la o sinergie, au compus în formula aceasta peste 30 de demo-uri, din care au ales piesele de pe SKINS. Pentru TDC a fost o transformare și o închegare a unor idei comune. Michael i-a coordonat din punct de vedere artistic, a adus piese noi în catalog, a contribuit la piese mai vechi și a comunicat cu inginerul de sunet până la finalizarea albumului.

Dincolo de partea de creație, un producător poate să aducă ținte concrete, să conducă vasul într-o direcție clară. Un producător abil poate acționa ca un foarte bun moderator al vocilor, în același timp în care își pune amprenta personală. Seian Scorobete este la rândul său producător și lucrează cu mai mulți artiști și din această poziție.

De fapt, fiecare membru al formației a compus piese, dar a și lucrat pe piesele celorlalți. Unele au avut nevoie de schimbări și adăugiri, altele mai puțin. Diversitatea trupei vine și din modul în care ei lucrează, iar albumul acesta nou e ca o centralizare a trei moduri de a înțelege muzica, dar care și-au găsit terenul comun.

TDC- (c) Bianca Petrisor

Dificultățile de promovare ale trupelor mici din România

Nicolae Baldovin scria cele mai pătrunzătoare recenzii la piesele lansate de TDC și le publica în CVLTARTES. Membrii trupei și-au dat seama că el reușește să traducă foarte bine muzica în format scris. SKINS are un aer misterios, dark și vorbește mult despre dorință, pasiune, sexualitate, iubire, lucruri pe care le are în comun și cu estetica CVLTARTES.

La sfârșitul anului trecut au aflat că Nicolae se ocupa și de PR, așa că au început o colaborare cu el. Ținta lui internațională a fost un alt factor pozitiv pentru TDC, alături de flexibilitate care e foarte bună în colaborări. Pentru a se face mai cunoscuți, pe lângă partea de online, cu ajutorul lui Nicolae Baldovin au ajuns în presa scrisă și la radio.

Cred că trebuie sa încerci să-ți folosești piesele cât mai creativ în postări. Piața românească este una foarte dificilă pentru genurile mai puțin mainstream și minusul principal este că e foarte greu să ajungi la un public larg din această cauză. Despre muzică, nu am putea spune că face parte din underground. Noi cred că rezonăm cu un grup mare de oameni și ce încercăm e să ne expunem muzica la cât mai mulți dintre ei.

The Different Class a acceptat o sesiune de înregistrare acustică în cadrul proiectului Expo Band Alternative, implementat de Asociația Noi Re-Creăm. Cris constată că românii gustă concertele acustice. S-au gândit că ar fi interesant ca, înainte să lanseze albumul, să imortalizeze și acel set.

Acest material l-au făcut tot cu Flavius Retea la tobe și împreună cu el le-a venit ideea să facă primele piese. Proiectul a fost realizat împreună cu Noi RE-Creăm și alți muzicieni din Timișoara de la Melting Dice și Kings Are Overrated.

Membrii trupei au creat și un proiect electronic, în formula Seian – Cris – Michael. Se vede faptul că întreg coceptul The Different Class este extrem de complex.

Nici unul dintre noi nu este un purist al unui singur gen, și chiar lucrul ăsta face chimia dintre noi foarte interesantă. Putem să mergem în orice direcție dar, în același timp, se simte spiritul TDC prin muzică.

Dacă anul trecut a fost doar în faza de experiment, setul electronic abia acum va prelua o formă finală. L-au cântat live la un party din Tuzla, alături de alți 2 DJ-ei și a ieșit fix ce trebuie, spune Cris. Setul este unul eclectic, pornit cu gândul la trupe precum Rufus du Sol, Disclosure, Bob Moses, Jamie XX, Moderat și altele pe care le ascultă membrii trupei.

Planurile de viitor pentru The Different Class

Planurile The Different Class sunt să continue promovarea albumului în România și peste hotare. Vor să cânte în festivaluri și abia așteptă să prezinte publicului noul live show.

Primele concerte pe listă sunt în București la Club Control pe 20 mai și în Cluj la Flying Circus Pub pe 27 mai. Tot pentru 2022, trupa pregătește și ceva lansări pe partea electronică!

Vrem să-i chemăm pe cititorii Elita României să între puțin prin universul nostru și să vadă ce e acolo, pentru că am impresia că vor rezona foarte tare cu ce găsesc. Ne puteți găsi și asculta pe toate platformele, adăugați-ne în playlist-urile voastre și așteptăm să ne vedem față în față la concerte!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *