Profesii

Tiberiu Oltean, portretul unui inginer dedicat sistemului medical

Tiberiu Oltean se poate mândri probabil cu unul dintre cele mai interesante profiluri de inginer din România. Având pregătire în IT, a fost atras încă de pe băncile facultății de oportunitatea de a-și pune amprenta pe sistemul medical. A avut ocazia să lucreze alături de elita Academiei de Științe Medicale și a dezvoltat softuri care perfecționează vizualizarea informațiilor despre corpul uman.  În 2010 s-a îndreptat spre sectorul energetic, dezvoltând printre altele cel mai mare parc fotovoltaic din România. În prezent, prin firma personală Viotib Innotech oferă servicii software pe zona medicală și în sectorul Crypto, dar și consultanță pe proiecte de energie regenerabilă.

Avem astăzi oportunitatea să înțelegem utilitatea unor tehnologii revoluționare precum PACS (Picture Archiving and Communication System – Sistem de Arhivare Imagistică Medicală). Mai important, dezvăluim un portret aparte al specialistului care face bine din umbră în societatea românească!

Succesul, o combinație din muncă, pasiune și credință

Tiberiu Viorel Oltean s-a născut pe 22 mai 1984 în orașul Târnăveni, județul Mureș, având tatăl electrician/antreprenor și mama cadru didactic institutoare/învățătoare. A locuit în localitatea Bahnea din jud. Mureș până la finalul clasei a IV-a, după care s-a mutat cu familia în Sighisoara unde a absolvit liceul ”Joseph Haltrich”, secția de Matematică-Informatică.

A absolvit Facultatea de Inginerie de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș (2003-2008) cu titlu de Inginer Diplomat în domeniul ”Ingineria sistemelor și calculatoarelor”, specializarea Calculatoare.

Nu am fost un elev de 10 pe linie. Am fost cam de 8 în liceu. Nu eram favorit nici în facultate și nici în cămin. Dar șase lucruri foarte importante m-au ajutat să ajung până aici și să depășesc toate obstacolele: încrederea în Dumnezeu, ambiția, preseverența, disciplina, organizarea și asumarea faptelor.

Cartea care l-a influențat cel mai mult este Biblia. Familist convins, Tiberiu Oltean trăiește cu credința în Dumnezeu, încercând să facă mereu bine celor din jur. Dintre persoanele care i-au marcat traiectoria, după părinți, îi menționează pe Prof. Dr. Radu Deac, Prof. Dr. Horațiu Suciu și Prof. Dr. Mircea Buruian.

Este conștient că ar fi putut reacționa diferit în multe situații, dar greșelile l-au ajutat să învețe și să acumuleze experiență. Încearcă să învețe din greșelile altora mai mult decât din cele personale, dar nu îi iese mereu. Pe de altă parte, se bucură că deciziile potrivite l-au adus la nivelul actual de performanță.

Am acceptat provocări și proiecte de care alții ar fi fugit. Am fost crescut și educat să îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce fac și ce spun.

 

Cum să te remarci ca programator în sistemul medical

Tiberiu Oltean a început ca analist programator IT la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş, unde a lucrat în perioada septembrie 2004 – iunie 2006. Ulterior, timp de 4 ani a fost inginer de sistem la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Secția de Radiologie și Imagistică.

În anul 2003, la finalul anului I de facultate, a aflat din cămin că 5 studenți din anii III-IV vor face practică la IUBCvT. Urmau să fie responsabili cu modificări la rețeaua de calculatoare, instalarea a 40 de sisteme și telefonie VOIP. A început să se intereseze cum să facă parte din grup și a insistat până a reușit.

În timpul practicii mi-am dat silința și încercam să fac mai mult decât colegii mei. Asta m-a ajutat și am fost remarcat. Am cerut să fiu voluntar pe toata perioada vacanței și am rămas până la începutul anului II de facultate, Din anul II am aflat că va fi un concurs de angajare la IUBCvT, am participat și am reușit la examenul respectiv. Pot să spun că a fost o perioadă foarte frumoasă. Întreaga echipă de atunci era ca o familie și sunt ndru că am făcut parte și încă mai fac parte din ea. În perioada respectivă, dl. Prof. Dr Radu Deac era directorul general al IUBCvT.

La SCJU Tg. Mureș, Tiberiu Olteangăsit oportunitatea de a îmbina IT-ul cu aparatură de imagistică medicală de înaltă performanță (CT, RMN, Ecograf). Avea deja noțiuni de la angiograful Siemens al IUBCvT-ului, iar acum descoperea dorința de a se dezvolta în această direcție.

De aici a început să studieze protocolul DICOM și tehnologia PACS. PACS utilizează standardele DICOM pentru stocarea, arhivarea și vizualizarea informațiilor sau a studiilor medicale cu echipamentele medicale de radiologie și imagistică. Sistemul e compatibil cu orice marcă de aparat: CT, RMN, RX, Ecograf, Mamograf etc.

Despre instalarea și configurarea unui PACS, cel mai mult a învățat la un curs livrat de o companie canadiană. Acela a fost punctul în care a apărut provocarea să dezvolte o soluție personală low cost. A reușit să o facă în 2007-2008 când a terminat facultatea, dezvoltând prima variantă de PACS exclusiv din instrumente open source.

Până în 2010, când am plecat de la SCJU MS, am avut o variantă PACS care funcționa în intreg spitalul. Digitalizasem imagistica la nivel de secții, dar după plecarea mea, totul s-a năruit. Am mai dezvoltat jurnale electronice pentru societăți cum e cea de Rezonanță Magnetică, care încă mai folosește logo-ul făcut de mine la acea vreme.

 

Tiberiu Oltean, manager de proiect în două start-up-uri de energie regenerabilă

Am intrat în acest domeniu pentru că am simțit o provocare să produci energie verde din apă, soare și vânt și, mai ales, mi se păreau tehnologii fascinante și foarte scumpe.

Din 2010, timp de aproape 5 ani, Tiberiu Oltean a dezvoltat trei proiecte de energie regenerabilă care, dacă se realizau, erau în valoare de peste 30 milioane Euro. Este vorba de instalarea a trei MHC (Microhidrocentrale de aproximativ 12MW), în Sovata, Orăștie și în Râmnicu Vâlcea. Investitorul era un om de afaceri din București căruia îi mulțumește și cu această ocazie pentru încredere și susținere.

În acea perioadă frumoasă, înconjurat de oameni deosebiți, făcea trecerea de la viața de lux din București la viața de la munte. Proiectele erau localizate în munte, până la cote de 1100m. În fiecare săptămână, de luni până vineri, Tiberiu făcea un tur de forță între Târgu Mureș, Deva și Râmnicu Vâlcea.

În paralel, în 2012 s-a implicat în dezvoltarea celui mai mare parc fotovoltaic din România. E vorba de un parc fotovoltaic de 45MW. Cel puțin, așa trebuia să fie la momentul respectiv.

Împreună cu partenerul său Armand Domuță, a dezvoltat într-un timp record un proiect de peste 72 milioane Euro. Printre activități, au concesionat de la Primăria Municipiului Târnăveni o suprafață deluroasă imensă – 109 ha de pășune. 

Proiectul a fost un succes din punct de vedere al dezvoltării. Au obținut toate autorizațiile ANRE necesare funcționării unui parc fotovoltaic de 45 MW. Concesiunea era plătită la zi, construcția era gata să înceapă, însă totul s-a transformat într-un faliment răsunător:

Eșecul s-a datorat ordonanței „Niță-Ponta OUG 57/2013” care a ras industria. Am pierdut finanțarea și investitorii. Am mai încercat să resuscităm proiectul și să tot reînoim ATR-ul și ce mai expira, dar din păcate rezultatul a fost același. Eșec. Faliment. Era singurul lucru la care nu m-am așteptat. Țin minte că mă rugam lui Dumnezeu să mă ajute să îl termin de autorizat. E adevărat că de construit nu m-am rugat.

Pierderile au fost imense, doar concesiunea pe un an plătită către Primăria Târnăveni totalizând 119.000 euro. Totul s-a pierdut, și nu din vina celor doi antreprenori. Cu Armand a făcut o echipă bună și îi mulțumește pentru colaborare.

Nu a fost simplu ca, după ce muncești și investești, pierzi ani, să vezi că o gașcă de politicieni închide tot sectorul, din interese neștiute, cu o simplă hârtie, aici mă refer la OUG. Din acest motiv încerc tot timpul ca în activitățile mele să depind cât mai puțin de factorul politic. Aici am simțit prima dată profund ”sentimentul neputinței”. Dar viața merge mai departe și nu contează cât de jos cazi, ci cât de sus te ridici.

În 2014 a reluat câteva luni activitatea pe MHC, tot cu un final nefericit. Din păcate, investitorul s-a retras și nu s-au mai găsit alți finanțatori.

 

Tiberiu Oltean, programatorul proiectelor ambițioase

În 2015, Tiberiu Oltean s-a angajat ca programator la un start-up din Târgu Mureș – SmartDreamers. Făcea parte dintr-o echipă inimoasă, iar scopul său declarat era să-și actualizeze cunoștințele de programare, domeniu care accelerase rapid în ultimii cinci ani.

Din mai 2015, s-a reangajat la IUBCvT ca inginer de sistem. A ajuns șef serviciu statistică, gestionând baze de date, site-ul web și sistemul PACS implementat chiar de către el.

Printre realizări, se numără modernizarea întregii infrastructuri pe fibră optică. Tot datorită lui, institutul are astăzi o bază de date consistentă cu imagistică. Cel mai important, însă, Tiberiu Oltean se declară mândru că a fost parte a unui colectiv, alături de dl. Prof Dr. Horațiu Suciu, doctorul inimilor de copii.

Am luat în calcul experiența totală în PACS si DICOM, care este un hobby în primul rând. În majoritatea cazurilor am dezvoltat soluții low cost și chiar gratuite, deoarece cunosc situația spitalelor din România și subfinanțarea lor.

În anul 2016 a fost invitat la Academia de Știinte Medicale să prezinte un prototip PACS național, îmbinat cu registre electronice și centre de date. În acel moment, o echipă formată din Prof. Dr. Radu Deac, Prof. Dr. Irinel Popescu, și Acad. Prof. Dr. Mircea Ifrim, derula faza I a proiectului AngioNET. Era faza în care în 17 spitale din România se instalau angiografe Siemens și Philips – pentru cercetarea patologiei cardiovasculară şi tumorală. Se pregăteau de faza II, etapa de cercetare.

Tiberiu Oltean a proiectat sistemul informatic  al Sistemului Național de Cercetare: SINA (AngioNET), un proiect de 22 milioane Euro. Este responsabil pentru implementarea sistemului informatic modern care stă la baza AngioNET, asigurând comunicarea online a datelor cu caracter medical, precum și a rezultatelor obținute în cadrul cercetării.

SINA (Sistemul Informatic Național AngioNET) a fost implementat în toate cele 17 centre de cercetare. Pe lângă acestea, au fost implementate și două centre de date, respectiv două locații de coordonare.

Echipa de profesioniști și nivelul academic m-a atras cel mai mult. A fost o provocare personală și profesională, de asemenea cu o responsabilitate imensă în activitatea mea în proiect. Pe lângă asigurarea comunicării, sistemul informatic național creat de mine a facilitat îmbunătățirea diagnosticării și tratării afecțiunilor patologice în domeniile abordate, prin formularea unor concluzii pertinente în urma analizei datelor obținute.

Tot în cadrul aceluiași proiect, Tiberiu Oltean a dezvoltat registrul OncoReg, portalul AngioNET.ro, soft-ul pentru analiza și procesarea bazei de date AngioNET Analytics. În acest fel, inginerul a demonstrat competențe vaste în proiectarea și gestionarea bazelor de date medicale, în configurarea echipamentelor medicale de tip angiografe sau ecografe, experiență în administrarea, configurarea și mentenanța a 22 servere PACS, dar și cunoștințe de cercetare din medicina modernă.

Sunt mândru că am reusit această performanță. Este un succes personal și profesional. Consider că am făcut ceva util și valoros pentru semenii mei.

Viotib Innotech, un start-up de succes

Viotib Innotech este un start-up apărut dintr-o cerință venită în special din domeniul medical privat. Astăzi, compania are trei categorii de servicii – softuri pentru cercetare medicală, softuri Crypto și consultanță în energie regenerabilă.

În zona de IT Medical & Cercetare, Viotib Innotech este responsabilă de Registrul TAAS – Territorial acute aortic syndrome registry/ Registrul teritorial al sindromului aortic acut, Registrul PCI (Percutaneous coronary intervention), o varianta actualizată de PACS și mentenanță tehnologie PACS. Din lipsa timpului, deocamdată oferă aceste servicii doar pentru două spitale.

Pe partea de energie regenerabilă, compania oferă pachete de consultanță investitorilor și servicii de dezvoltare pentru proiecte de energie fotovoltaică cu o putere de peste 35MW.

A treia categorie pe care se dezvoltă Viotib Innotech din anul 2022 este cea în sectorul Crypto. Tiberiu Oltean e pregătit să ofere servicii pentru lansare și creare de NFT-uri cu utilitate, dar și un serviciu pentru finanțarea proiectelor de peste 1 milion euro prin ShareTokenization.

Dacă și-a dovedit competențele în zona medicală, sunt convins că va reuși să obțină succesul în toate proiectele în care este implicat în prezent. De aceea, recomand să urmăriți cu atenție evoluția acestui inginer programator excepțional, precum și a proiectelor demarate prin Viotib Innotech, firma pe care o conduce cu mult profesionalism.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.