Profesii

Trăirile lui Rafaelo Varga, tânărul jurnalist care a fost crescut de statul român

De la aproximativ trei săptămâni de viață, Rafaelo Varga a fost beneficiar al protecției copilului Satu Mare. Acest aspect nu l-a împiedicat să dea din aripi și să se înalțe ca să atingă culmile dorite. A fost copilul unui sistem pe care niciunul dintre noi nu am dori să-l cunoaștem, căci din auzite, știm că este unul defect și nedrept. Pentru el, în schimb, a însemnat acasă până la 18 ani.

 

“Ce o să fac când ies din casa de copii la 18 ani? Mă tem și stau noaptea și mă întreb ce urmează.” mărturisea tânărul cu ceva ani în urmă, neștiind ce-l așteaptă. În pofida incertitudinii lesne de înțeles pentru un adolescent care ar fi trebuit să simtă altceva la vârsta lui, a găsit resursele interioare potrivite pentru a învinge.

Poți să-i iei orice unui copil, numai nu-i lua visul. Nu s-a lăsat înduplecat nicio secundă de viața pe care a dus-o și a continuat să muncească pentru visul său, acela de a deveni jurnalist.

Astăzi, în fața noastră, Rafaelo este un om în toată firea, care a obținut toată aprecierea cu ajutorul propriilor izbânde și eforturi. Ne învață ce înseamnă să îți urmezi aspirațiile.

Despre perioada copilăriei nu împărtășește prea multe. A învățat odată cu maturizarea, aș zice eu precoce, să prețuiască discreția mai mult decât ar face-o alții, poate. Îi place să i se observe munca și realizările și să vorbească despre acestea cu multă dragoste.

 

Educația – cheia succesului

Educația, autoeducația și disciplina dirijată sau autonomă sunt instrumentele necesare cu care știm sigur că obținem orice ne dorim, numai să vrem. Educația reprezintă șansa tuturor de a rupe cercul vicios al sărăciei, discriminării. Oferă posibilitatea unui viitor mai bun.

Educația are sarcina de a-l pregăti pe om în viață, iar Rafaelo Varga a înțeles că este o activitate de stimulare a potențialului cognitiv și a „semințelor” genetice. S-a folosit de ea la modul cel mai frumos spus ca să-și depășească condiția. A înțeles că fără carte nu poți avea un viitor prea bun.

A urmat Liceul Teologic Ortodox Nicolae Streinhardt, Satu Mare. A continuat să se perfecționeze pe băncile Facultății de Litere din cadrul Universității București. În momentul prezent se bucură că activează în domeniul în care se visa și simte împlinirea sufletească.

Nu am avut timp să mă bucur prea mult de perioada studenției, însă nu îmi pare rău. Muncesc de la 19 ani și toată perioada facultății am lucrat ca jurnalist. A fost o perioadă solicitantă și așteptam să termin studiile universitare, pentru că îmi doream să îmi fac meseria pe deplin și să simt cum experiența pe care o dobândesc se împletește cu învățăturile primite în școală.

 

Rafaelo Varga: Când rostesc cuvântul „jurnalism”, aud „oameni, empatie, încredere”

Nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi. Nu e în trend ca la serviciu să ne urmăm interesul, ci e important să ne comportăm cu iubire într-un colectiv, ajutându-ne unii pe alții, învățându-ne unii pe alții. Omul care face jobul cu o anume virtute interioară, se va simți energizat constant.

Rafaelo Varga lucrează la o televiziune de știri și-mi confirmă cele spuse anterior. Nu este ușor ceea ce face, dar e învățat să nu stea pe loc.

Rafaelo Varga: „Dacă aș renunța la stilul în care lucrez, cred că nu aș mai fi eu.”

Jurnalismul pentru tânăr înseamnă provocare, o meserie plină de riscuri și stres, dar care aduce multă satisfacție. Jurnalismul înseamnă mai mult decât ce se vede la TV.

Este o meserie pe care deși o simți, te surprinde. O nouă zi, o nouă emoție, declară Rafaelo.

 

Ce simte tânărul jurnalist în afara platourilor de televiziune

Preferă să vorbească despre tot ce face și aduce bun și frumos societății în care trăim în detrimentul întâmplărilor din perioadei copilăriei, unde lucrurile nu au stat atât de bine. De aceea, deși poate nu pare și nu ai spune, Rafaelo este un om destul de introvertit.

Despre băiețelul Rafaelo vă pot spune că era foarte neastâmpărat, întotdeauna curios să știe adevărul. Un copil vesel, visând ca într-o zi să devină jurnalist.

Nu mai vrea să vorbească despre momentele grele. Le acceptă și a rămas cu învățături valoroase. Mulțumirea sa cea mai mare acum este că are o casă, un serviciu stabil și cel mai prețios lucru este faptul că este integrat în societate.

Îl face fericit să știe că familia, prietenii și cei dragi sunt bine. De speriat, nu-l mai sperie decât tehnologia care avansează rapid. Inteligența artificială a rămas singurul domeniul care-l neliniștește.

Iubește muzica, își iubește apartamentul pe care-l deține pentru că îi oferă confort și siguranță. Iubește să petreacă timp cu el, uneori în colțul său din casă sau la aer, departe de zgomotul Bucureștiului.

Când spun „muzică”, îmi amintesc de vorbele lui Eric Olson – „Muzica e felul în care sună viața”.

Au fost și sunt mulți oameni pe care îi admiră. Oameni din domeniul presei, din sistemul politic, dar și oameni din alte domenii. Unora, le poartă mare recunoștință.

 

Povestea lui Rafaelo Varga reprezintă lecție de voință pentru toți

În fiecare clipă, minut, oră, zi, noapte, săptămână, Rafaelo Varga a avut la el ambiția, determinarea și forța de a păși înainte fără să se întrebe „de ce eu?”. A înțeles că nu-l ajută deloc dacă se uită în urmă la trecutul său.

A înlăturat glasurile care nu i-au dat credit. A dat deoparte obstacolele. A ales să zâmbească în loc să plângă. A preferat să se dea cu capul de toate greutățile ca să guste mai apoi din succes, decât să stea pe loc.

A îndepărtat toate buruienile din drumul său anevoios și a cules pe măsura sufletului său mărinimos. A fost un copil încercat și a ajuns un adult care se simte întregit. Strălucirea îi vine din forța interioară. A dat sens vieții sale și-i purtăm admirația.

Sunt povești de viață care te miră cum nu sunt încă curpinse în paginile unui roman sau a unui film derulat pe micile ecrane. Cred cu tărie, acum după ce l-am cunoscut pe Rafaelo Varga, că autobiografia sa ar surprinde o lume întreagă. Poate, la momentul potrivit, își va scrie propriul scenariu.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.