Afaceri

Un cetățean al planetei care protejează libertatea: Cosmin Pojoranu, co-fondator Funky Citizens

Funky Citizens le oferă cetățenilor informații facil de înțeles despre cum se cheltuie banii publici. Verifică declarațiile politicienilor și, mai ales, oferă o sclipire de speranță românilor. De 8 ani, Cosmin Pojoranu și Elena Calistru se află la cârma acestui proiect care dorește să demonstreze că prin activism și implicare civică viața românilor se poate schimba în mai bine. 

 

Cosmin Pojoranu este unul dintre cofondatorii proiectului Funky Citizens alături de Elena Calistru. După cum se autodescrie, „un idealist, un cetățean al planetei care caută să-și dea sens vieții.” Din punct de vedere profesional este un fel de „jack of all trades, master of some”, iar din cel spiritual este un pribeag care trece de la un vis la altul destul de rapid.

 

Pandemia nu înseamnă pauză

Funky Citizens este un ONG civic pentru care perioada pandemiei nu a reprezentat o ocazie de pauză. Din contră, au muncit poate mai mult și mai îndârjit la țelurile lor.

Au redactat solicitări publice adresate autorităților și de asemenea, au colaborat cu alte ONG-uri prin intermediul unor petiții publice. Obiectivul principal a fost prezentarea completă și structurată a informațiilor despre cazurile de îmbolnăvire și decese.

Pe platforma lor au creat o secțiune specială denumită Buletin de București. Prin aceasta le-au oferit bucureștenilor informații utile despre Coronavirus și mai ales despre inițiativele civice legate de virus. Au mers mai departe și au organizat ateliere online prin care i-au învățat pe doritori cum să observe știrile false.

De asemenea, au pornit o campanie de strângere de fonduri pentru Modulab. Aceștia produc roboți autonomi care pot steriliza fără contact uman spitalele din țară.

Eforturile lor nu au fost puține și să sperăm că un cetățean de rând a văzut, înțeles și a fost recunoscător pentru tot ce a primit.

 

Activism marca Cosmin Pojoranu

Cosmin Pojoranu este absolvent de Științe Politice la Universitatea din București, deși intrase și la Jurnalism. Pentru studiile de master, a ales Barcelona – Cognitive Systems and Interactive Media la Universitat Pompeu Fabra.

Tot ce a învățat în școala formală, dar și în școala vieții din Berceni a aplicat pentru a lăsa ceva mai bun în urma sa.

Prin activism, Cosmin Pojoranu încearcă să protejeze probabil cel mai de preț bun pe care îl are: libertatea. Pentru el este de neconceput să nu o mai aibă.

Libertatea este în fond un mod de a trăi, nu doar o senzație. Iar pentru Cosmin, este esențial să reacționăm la observarea unei nedreptăți.

E super important să fii solidar, să nu stai deoparte când vezi o nedreptate. Un soi de „lead by example” – dacă vrei o lume mai puțin strâmbă, fii tu primul care o îndreaptă.

Dorința de a se implica în proiecte de activism a apărut în liceu. Nu din cauza proiectelor școlare, ci mai degrabă a unui obicei de acasă. Muzica rap a anilor ’90 din USA l-a inspirat să ia acțiune și să facă efectiv ceva. Tot atunci citea Academia Cațavencu, o revistă la modă atunci care îi oferea idei de rebeliune.

Generația sa a crescut în anii de tranziție de la un sistem de conducere la altul, iar acest context nu a făcut decât să îi maturizeze „direct supărați.” Tot în liceu a fondat alături de o „gașcă tare faină” revista liceului pe care au vrut să o transforme în business.

 

Nimic nu este cum pare

Lucrurile nu au mers cum și-ar fi dorit Cosmin deoarece au realizat că nu pot obține prosperitate financiară atât timp cât mediul civic și social este precar. De aceea, a decis să ajute acest mediu să se schimbe și să ofere oportunități unor tineri încrezători ca el.

Mai greu i-a fost când s-a întors din Barcelona unde se putea respira, pentru a trăi în Bucureștiul pe care îl știm cu toții. A primit o mulțime de semne că organismul nu vrea să se acomodeze, de exemplu atacuri de panică, care înnegurau totul. Această experiență nu a făcut decât să îl călească și să îl pregătească pentru… alte momente grele.

A urmat un burnout în 2013 când a realizat că trebuie să își ofere pauze și relaxare pentru a funcționa normal. Odată la 2 ani are perioade de burnout, dar acum știe că este recomandat și necesar să se îngrijească de sănătatea sa.

În prezent Cosmin Pojoranu crede extrem de mult în colaborare, dar și în transparență. De aceea, lucrează în „văzul lumii, că poate vrea cineva să se alăture vreunui proiect.” Consideră că un proiect poate fi definitivat mai repede dacă mai mulți oameni lucrează la același scop.

Personal ar vrea să exerseze mai mult echilibru atât în practică, cât și în teorie.

Pentru că nimic nu e doar alb sau negru, există mereu nenumărate nuanțe. Pentru că nu poți fi doar a sau b, ești toate lucrurile dintre cele două puncte.

Viața l-a învățat că uneori nu este bine să lucreze nonstop, ci are nevoie de timp și pentru odihnă. Astfel va lucra folosind baterii încărcate full. De asemenea, a mai învățat să se ia la mișto pentru a rămâne cu picioarele pe pământ.

 

Idealism pe lângă activism

Dacă ar avea puterea să schimbe ceva în această lume dificilă, Cosmin Pojoranu ar începe cu corupția de la nivel înalt: Donald Trump, Borin Johnson și toți de mai jos. Oamenii au devenit prea dependenți de tehnologie, au ego-uri insațiabile care cresc invidia și ura, orgolii nemăsurate.

Natura nu ar trebui să includă mizerie. Capitalismul nu ar trebui să distrugă, ci să creeze, să ofere libertate și oportunități. Societatea de consum ne macină prea mult de la o vreme, iar lista nu se oprește aici.

Una dintre speranțele și dorințele sale este să fondeze în București un muzeu interactiv în care să se vorbească în manieră modernă despre istoria recentă a țării. A creat deja un pilot, 80east, dar este dificil să vedem un viitor pentru o țară care nu a făcut pace cu trecutul, în condițiile în care, la 30 ani de la revoluție încă nu știm cine a tras în 21-22 decembrie…

Dacă ar avea un motto în viață, ar avea mai multe vorbe de duh cum ar fi:

  • Hate something, change something.
  • Dacă era ușor, o făcea toată lumea.
  • Learning by doing.

Nu sunt motto-uri propriu-zise, dar sunt expresii după care se ghidează pentru a aduce binele în lume cu propriile mâini.

Iată cum un tânăr care a pornit la drum înarmat doar cu îndrăzneală a ajuns să schimbe țara din colțul său de lume.

Tu ce faci pentru a schimba ceva?

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.