Vlad Voiculescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toată România îl știe drept omul care se luptă cu deficiențele sistemului medical. În același timp, și-a construit o carieră, o imagine autentică prin simpla dorință de a influența în bine viața celor din jur. Au mai rămas oare lucruri nespuse despre el? Să vedem…
Mulți dintre noi l-am remarcat prima oară pe Vlad Voiculescu când a fost desemnat Ministrul Sănătății în guvernul Cioloș. Dintr-odată apărea un tânăr într-o poziție înaltă, care se lua la trântă cu toată corupția din sistemul medical. Fiecare declarație a lui era și este un gest de normalitate, pe care însă nimeni înaintea lui nu îl făcuse atât de răspicat.
Nu a putut muta munții din loc în cele 7 luni de mandat. Timpul a fost prea scurt, caracatița un pic cam mare. A rămas însă în conștiința noastră ca omul mânat de o dorință vie, lipsită de egoism, de schimbare în bine a societății.
O demonstrează încă din vremea când era finanțist cu ștaif în Viena și organiza celebra rețea a citostaticelor. O demonstrează astăzi, când MagiCAMP și MagicHOME sunt proiecte la care poate s-au gândit și alții, însă doar el a reușit să le dea viață.
Nu voi înșira aici toate detaliile, le rezumă foarte bine Vlad în videoclipul de mai jos.
Un fost ministru căruia, iată, îi tremură vocea. Teama de a vorbi în fața unui public de elită se suprapune cu emoția pură cu care își dezvăluie viața.
Ce nu spune aici sau în alte intervenții, am încercat eu să aflu într-o întâlnire de două ore la sediul MagiCAMP. Concluzia? Vlad Voiculescu este un luptător care, prin toți porii săi, respiră bunătate!
Când era prin clasa a 9-a, adolescentul Vlad Voiculescu se întâlnește cu primul pas al destinului său. Tatăl lui Vlad ajunge în spital, în stare critică, după un grav accident de mașină.
Urmează o eroare medicală – una ce avea să fie recunoscută abia după mai multe săptămâni. O infecție intraspitalicească avea să îi aducă părintele la granița dintre viață și moarte. Antibioticul de care avea nevoie vine direct din biroul directorului spitalului, dar doar după o consistentă șpagă. Recuperarea avea să dureze un an.
Înainte de a pleca la facultate, mătușa lui preferată se îmbolnăvește de cancer. La puțin timp după, află despre un fost coleg de liceu că este și el diagnosticat cu cancer. Apoi, încă unul. Într-un timp foarte scurt, Vlad Voiculescu și întreaga sa familie aveau să învețe ce înseamnă această boală cruntă.
Tânărul student român care se înființase la porțile Vienei, fără să știe o boabă de germană, va lucra apoi pentru 10 ani în sistemul bancar austriac. Frământările lui însă rămân acasă. Se va mai întoarce vreodată în România? Cum poate trece peste multiplele dezamăgiri și cum le poate totuși rezolva?
Așa s-a născut rețeaua citostaticelor. A convins unul, apoi zece, apoi sute de voluntari să facă ce făcea el: din banii câștigați în corporație, din ce reușește el și asociația din București să strângă de la prieteni și cunoscuți, Vlad cumpăra medicamente și le ducea în țară celor aflați în suferință.
Când transporta medicamente de la Otopeni la spital, Vlad Voiculescu a cunoscut un taximetrist. Era politicos dar cumva familiar, zâmbea mereu și își cerea scuze pentru gropile din asfalt. Vlad l-a cucerit pe Valeriu oferindu-i încredere, cu un simplu gest: i-a dat lui cardul și pin-ul pentru a retrage bani de la un bancomat atunci când a avut nevoie. Nu a contat că mersese doar de câteva ori cu taxi-ul lui, iar Valeriu avea o istorie: omul fusese hoț de magazine prin Germania… „până i-a căzut o Biblie în mână.” Astăzi, Valeriu este om de bază în echipa MagiCAMP, mereu cu același zâmbet, mereu politicos și familiar, cerându-și scuze acum de la cei pe care asociația îi ajută pentru gropile din sistemul sanitar.
În timpul întâlnirii noastre, ochii lui Vlad se luminează la vederea unui mesaj pe Whatsapp. Vasile tocmai ieșise din operație. Cine este Vasile? Un tânăr care și-a trăit toată copilăria cu jumătate de față desfigurată de un accident de la vârsta de 2 ani. Atâtea traume în atâția ani de viață au construit un caracter și l-au determinat puternic pe Vasile să-și dorească să devină medic. Acum câteva săptămâni, MagiCAMP a încheiat un parteneriat cu Clinica Zetta. Medicii de acolo s-au oferit să opereze gratuit micii pacienți cu arsuri grave care vin încă din 2016 în MagiCAMP. Îngerul lui Vasile se numește Dr. Dragoș Zamfirescu, iar relația nu este doar între medic și pacient. Vasile, originar din Suceava, s-a mutat pentru o lună la București iar Dr. Zamfirescu îi permite să asiste la operații și să învețe alături de dânsul.
Observați numitorul comun din aceste două exemple simple?
Noblețea se măsoară în încrederea pe care o acorzi altora. Este un citat aproximativ din Jurnalul Fericirii al lui Nicolae Steinhardt, în care eu unul mă regăsesc. Oferă înainte, și vei primi înapoi înzecit!
Ce a primit Vlad Voiculescu pentru micile sale gesturi? Sute de voluntari participă benevol în taberele MagiCAMP. Sute de mii de oameni au contribuit la deschiderea MagicHOME – casa de lângă Institutul Fundeni unde părinții bolnavilor de cancer se pot odihni pentru câteva ore.
A înțeles că oamenii vin alături de tine, atâta vreme cât îți înțeleg bunele intenții, le oferi încredere, le depășești așteptările. Și, mai ales, a primit bucuria lucrurilor simple: un băiat extraordinar ca Vasile are, poate, un viitor mai bun, pentru că o mână de oameni au avut încredere unii în alții…
În satul Brănești, la circa 5 km de stațiunea Pucioasa, există un deal de pe muchia căruia se vede întreaga localitate. Acolo, prin anii 80-90, micul Vlad urca deseori acea culme, pe un drum bine știut de localnici. Admira priveliștea răvășitoare și se îndrăgostea, încet-încet, de frumusețea satului.
Mai târziu avea să afle că, de fapt, peisajul este mult mai cuprinzător. Culmea se întinde pe o suprafață mai mare, apoi coboară printr-o pădure străbătută de un drum de vite și ajunge într-o vale unde liniștea și cerul sunt la ele acasă.
De când a văzut-o prima dată, o bună parte din timpul liber și economiile lui Vlad s-au întors către satul de unde plecase. 5 ani a durat până când a reușit să cumpere destul cât să fie suficient. Din 2014 și până în prezent, spațiul acela mirific se umple de viață, de strigătele fericite ale unor copii care își regăsesc speranța.
Au tot ce le trebuie ca să se simtă bine, să uite de probleme măcar pentru o săptămână. Piscină, tiroliană, perete de cățărat, treasure hunt, dar și spații moderne de cazare și personal medical profesionist.
Oare cum este să vezi în același loc atâtea suflete de copii, cărora doar MagiCAMP le oferă un dram de optimism? Vlad ne confirmă că doar de la fața locului putem înțelege tot ce trăiește echipa MagiCAMP.
El și Melania Medeleanu, cea alături de care a construit MagiCAMP, încearcă să arate tuturor oamenilor care pășesc pragul taberei drumul pe care Vlad și echipa MagiCAMP l-au parcurs, pentru ca toată lumea să înțeleagă cu adevărat importanța luptei lor.
”Nu voi putea o bună bucată de vreme să povestesc despre ce am simțit în MagiCAMP fără să mă înec în lacrimi. Copiii aceia sunt niște îngeri.” Sunt spusele din inimă ale unei prietene de pe Facebook, care pentru patru zile s-a deconectat de lume într-un loc de basm.
Înlocuiți cuvântul încăpere cu ce vreți voi. Apoi gândiți-vă la teancurile de dosare care vă sar în ochi în instituțiile statului. Vlad îmi spune că a văzut, de nenumărate ori, coridoare întregi pline cu maldăre de hârtii.
Verbul său preferat este „a îndrăzni”. Un slogan ce nu prea ne face cinste în zilele noastre, „îndrăznește să crezi”, se potrivește perfect în cazul lui Vlad Voiculescu.
Orice pas trebuie să fie cât mai îndrăzneț, cu bună credință și în direcția corectă. Dacă îți alegi bine luptele pe care le poți da, dacă e ceva fundamental bun și absolut necesar să se întâmple, atunci cu siguranță se va întâmpla.
În cazul său, proiectele, ideile, pașii corecți vin și pleacă. Unele le pune în practică rapid, altele le amână până la momentul oportun.
Acum este mândru că MagiCAMP funcționează perfect chiar și fără implicarea sa, zi de zi. Astfel, se poate concentra pe alte idealuri, pe alte grupuri de oameni care să simtă fericirea.
Nu știu despre voi, dar eu când mă uit la site-ul MagiCAMP sau la pagina lor de Facebook, am de fiecare dată un nod în gât. Tocmai datorită acestei trăiri, pot afirma cu convingere că Vlad Voiculescu este contemporanul pe care îl respect și îl admir cel mai mult în România!
M-am întrebat cu ce îl pot și cu ce îl putem sprijini pe Vlad. Bucuria omului ăstuia este să îi ajute pe alții, și nu cred că e prea greu să contribuim și noi…
Îl putem ajuta să se facă auzit, printr-un simplu follow la contul său de Facebook. Îl putem sprijini în proiectele MagiCAMP cu donații pentru operațiile copiilor arși. Poate cu punerea la dispoziție a timpului ca voluntar sau… dacă ești un norocos care are o casă / un apartament într-un oraș mare și vrei să o pui la dispoziția MagicHOME.
Un simplu cuvânt bun, un sfat sau o idee în direcția cea bună… poate face diferența. Pentru fiecare om.
Cine are urechi – să audă. Eu atât mai am de zis: așa cum el le face o bucurie copiilor năpăstuiți, așa și noi ar trebui să îi dăm ocazia să zâmbească mai des. Să-și desăvârșească misiunea personală – aceea de a face bine.
Foto Credits: Steluța Popescu, Vlad Birdu
*Contactul cu Vlad Voiculescu a fost facilitat de către Paul Olteanu. Dacă știi și tu români remarcabili, ajută-ne să-i cunoaștem!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.