Atunci când unii oameni sunt uitați în umbră și nu pare că îi ajută nimeni, un adevărat înger poate reprezenta soluția salvatoare. Flori Grozavu este acea persoană care a apărut ca din neant pentru a-i aduce la lumina tehnologiei pe cei 600 de copii și profesori din comuna Curcani, județul Călărași. Învățământul din România are noroc cu astfel de oameni inimoși care se implică mai mult decât li s-a cerut.
Nu mulți ar încerca să ajute oameni pe care nici nu i-a văzut până în prezent. Flori Grozavu, o învățătoare din Călărași a ajutat enorm o școală din Curcani, la 60 kilometri de București și o oră de Călărași.
Cum pandemia a forțat până și cele mai defavorizate comunități să se retragă în mediul online indiferent dacă au sau nu resursele necesare, multe școli au rămas în „întuneric”. Fără acces la internet, tablete sau telefoane, școala din Curcani nu putea să le ofere celor 245 de elevi nedigitalizați resursele informatice necesare orelor de școală online.
Flori Grozavu: „Eram în căutare de oameni frumoși, oameni buni, oameni cu care eu să pot să creez o comunitate”
Floriana-Ștefania Grozavu este o învățătoare din municipiul Călărași foarte apreciată pentru felul ei de a fi și extrem de iubită de copii. Se face remarcată prin efortul pe care îl depune zi de zi pentru ca elevii să acumuleze ușor cât mai multe informații folositoare.
Are o familie minunată care îi oferă toată încrederea de care are nevoie și îi dă aripi susținând-o în tot ceea ce face. Îi place să se reinventeze zi de zi și să își depășească limitele prin tot ceea ce face.
Flori Grozavu urmează și cursurile masterului Mentorat în Educație, la Facultatea de Științele Educației din cadrul Universității București fiind și facilitator pentru județul Călărași în cadrul celei mai mari comunități de profesori din România, Super Teach.
Se află mereu într-un proces de dezvoltare profesională și se implică activ în diferite proiecte de voluntariat pentru că își dorește să fie un real sprijin pentru comunitățile defavorizate din județ.
Are o fire dinamică și explozivă și face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta la promovarea modelelor frumoase din județul Călărași.
Pandemie, pandemie, viitorul va să vie
În contextul pandemiei, Flori consideră că a fost un lucru bun faptul că a avut mai mult timp pentru ea și familie. În plus, crede că a fost o perioadă bine-meritată pentru a-și reevalua competențele și valorile.
În ceea ce privește școala, a fost momentul decisiv care i-a împins spre reforma digitală, atât de necesară într-o perioadă în care tehnologia a ajuns la un nivel înalt. În tot acest timp, Flori Grozavu a participat la cât mai multe webinarii și cursuri pentru a-și îmbunătăți abilitățile digitale atât de necesare în această traiectorie didactică.
S-a adaptat cu bine acestei perioade pandemice și consideră că reîntoarcerea la școală nu va mai fi niciodată așa cum a fost, lucru absolut normal în contextul dat.
Sistemul de învățământ din România este în continuă schimbare. Cei care au făcut reformele școlare nu au știut exact cum să acționeze pentru a aduce o amprentă pozitivă educației. S-au încercat diferite abordări însă toate acestea au adus și mai multă incertitudine în viața profesorilor și a copiilor deopotrivă.
Colaborarea cu Super Teach i-a adus Ștefaniei o experiență minunată pe care o trăiește la intensitate maximă, zi de zi. Aici și-a găsit două prietene minunate, Nicol și Alexandra, cu care se completează în foarte multe activități didactice învățând din experiențele proprii. Ele i-au devenit și colege acum.
SuperTeach pentru Super Teachers
Conferințele fizice SuperTeach au ajutat-o să înțeleagă mai bine cum poate ajuta copiii să se redescopere.
SuperTeach a fost creat pentru a stimula dezvoltarea talentului și potențialului fiecărui copil pornind de la ideea de transformare a mediului educațional. Profesorii sunt cei care influențează în mod direct realizările copiilor pentru că ei reprezintă motorul care dă viață acestui sistem.
Flori se regăsește în principiile acestei comunități și a aplicat pentru cursul de Mentalitate Deschisă în Educație. Acest program de formare este un lider mondial în schimbarea mentalităților. Programul este gratuit pentru profesori pentru că obiectivul SuperTeach este acela de a crea comunități locale de profesori cu mentalitate deschisă, care pun pasiune și dăruire în tot ceea ce fac.
Acest program i-a schimbat efectiv modul de gândire și implicit modul de acțiune. Fiind un program de selecție foarte riguros nu este deloc ușor să fii acceptat.
Toate aceste schimbări au repercursiuni pozitive atât asupra elevilor cu care lucrează, cât și asupra familiei și prietenilor. SuperTeach a ajutat-o foarte mult să accepte ca atare și feedback-urile negative fără să o afecteze în vreun fel.
Tot ceea ce își dorește Flori este să aducă un strop de bucurie oamenilor din județul său prin proiectele pe care le realizează, pentru că tot efortul pe care îl face este pentru comunitate.
SuperTeach și Narada
SuperTeach i-a oferit curajul de care avea nevoie pentru a încerca lucruri noi și i-a dat șansa de a reuși. Eforturile sale au ajutat o mulțime de copii din medii defavorizate care aveau nevoie de sprijin și curaj. Acești copii i-au oferit în schimb adevărate lecții de viață, în primul rând la nivel emoțional.
Flori Grozavu a sprijinit peste 600 de copii și profesori să aibă acces la școala online implicându-se pe platforma Narada unde a strâns fondurile necesare. A dotat școala din Curcani, apoi a donat cei 17.000 lei rămași unei școli din Prahova.
Ea le-a oferit o șansă spre mai bine, iar lucrurile nu se termină aici. Iubind provocările la acest nivel, își dorește să desfășoare cât mai multe proiecte similare pentru a schimba viața elevilor ai căror familii le pun ca prioritate munca la câmp, nu școala. Voința și curajul, determinarea și perseverența ne-o vor mai aduce pe Flori Grozavu în rândurile ziarelor sau reportajelor deoarece atrage cu siguranță atenția publicului.
Nu este adepta sistemului tradițional întru totul, ci îi place să îl combine cu elemente de nonconformism. Ea consideră că predarea centrată pe elev este mult mai eficientă și pune accent pe învăţarea prin cooperare, benefică pe termen lung.
Flori Grozavu: „o transformare extraordinară asupra modului în care mă vedeam și mă raportam la ceilalți”
Actul didactic în sine nu e atât despre profesori, cât mai ales despre elevi, iar dacă este făcut cum trebuie, cu siguranță rezultatele nu întârzie să apară.
Profesorii-formatori SuperTeach creează comunități locale de profesori cu mentalitate deschisă, motivați și pasionați de ceea ce fac, și devin factor de schimbare pentru colegii lor și pentru comunitatea în care trăiesc.
A învățat acest lucru cu greu, în primii săi 4 ani la catedră când problemele financiare ale celor mici îi țineau departe de școală. De aici a izvorât dorința de a-i aduce la școală, de a le schimba viața spre a da o șansă educației. Își dorește să aducă întotdeauna ceva nou și captivant la clasă pentru a atrage interesul elevilor și a-i face să fie cât mai atenți la ce se întâmplă.
Chiar dacă pe parcursul celor 17 ani de învățământ a avut și momente mai puțin bune, Flori Grozavu nu și-a dorit niciodată să se reprofileze. Motivația și statornicia sa vin dintr-o pasiune imensă pentru această profesie care poate schimba vieți începând de pe băncile școlii.
Cei mici percep diferit activitățile de la clasă față de cei mari, însă Flori încearcă să le deschidă orizonturi noi participând cu ei la diverse ateliere pentru a le descoperi pasiunile.
Ea pune accent pe orele de dezvoltare socio-emoțională și încearcă să pună bazele unei relații puternice conferind elevilor un plus de încredere în sine.
Educația nu se oprește după Bacalaureat
Flori Grozavu este extrem de bucuroasă când se întâlnește cu elevii mai vechi care astăzi sunt aproape de vârsta adolescenței. Ține legătura cu foarte mulți dintre ei, chiar și după ani buni de la terminarea învățământului primar.
Este un sentiment minunat pe care ar vrea să îl retrăiască mereu. Cel mai frumos cadou, făcut din partea unui grup de părinți a fost faptul că au înscris-o la concursul ,,Creatori în educație 2020” – un proiect unde nominalizările unor profesori merituoși sunt făcute de către cel puțin doi părinți. Deși nu se aștepta, a primit o mulțime de recomandări.
Educația românească are nevoie de educatori de elită, oameni determinați și îndeajuns de nebuni să creadă că pot schimba sistemul fără ajutorul statului. De cele mai multe ori ei reușesc, devenind modele în comunitățile pe care le reprezintă.
Cu eforturi mari, cu nopți nedormite și griji, dar la final zâmbetul celor mici este cel mai prețios cadou.
Flori Grozavu, rămâi la fel de ieșită din comun cum ești acum și vei ajuta educația din România, școală cu școală!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!