Sergiu Orzac

Sergiu Orzac se visa dintotdeauna alături de mașini din Formula 1. În comparație cu alți tineri, Sergiu a muncit pentru ca visul să devină realitate. În prezent, el este inginer de design la echipa Renault Sport Formula 1, iar cariera sa este doar la început de drum. Cum a ajuns la această performanță un tânăr visător, care muncea în vacanțele de vară pentru un ban în plus, aflați din articolul de mai jos.

Drumul lui Sergiu Orzac spre succes

Sergiu Orzac s-a născut pe 4 februarie 1990 în Sighetu Marmației, unde a absolvit Colegiul Național Dragoș Vodă. Matematica a fost întotdeauna materia sa preferată. Nu a fost o surpriză pentru nimeni că a participat în fiecare an la olimpiada de matematică, ajungând de câteva ori la faza pe țară. Pe lângă matematică, a ajuns de câteva ori la fazele pe județ ale olimpiadelor la fizică și chimie.

Începând cu clasa a VIII-a, a început să lucreze în vacanțele de vară ca manipulator de marfă și ca salahor în construcții pentru a avea bani de buzunar în plus, dar și pentru a-și ajuta familia. În 2006 părinții săi au divorțat, iar mama și sora lui au plecat în Marea Britanie.

În 2008, după absolvirea liceului, Sergiu Orzac ajunge și el în orașul Barrow-in-Furness din Anglia. Planul său inițial era să ia un an de pauză de la învățământ, să își ia o slujbă pentru un an și să se acomodeze cu viața și sistemul din Anglia.

La scurt timp după ce a ajuns în Anglia, mult mai repede decât spera, a fost acceptat la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen, Scoția ca să studieze IT și programare prin cursul denumit BSc Computer Science. În 2012 a absolvit facultatea cu clasificarea Upper Second Class (2.1), a doua cea mai bună.

 

”Dacă nu muncești pentru a-ți împlini visul, altcineva te va angaja pentru a și-l împlini pe al lui.” (Tony Gaskins)

Realizând că nu e ceea ce-și dorește cu adevărat, se îndreaptă spre a studia MEng (Bachelors și Masterat integrat) Motorsport Engineering la Universitatea Oxford Brookes, una de renume în sporturile cu motor. Încă din timpul facultății a proiectat numeroase componente pentru mașini de curse, a analizat date de telemetrie și făcut setări și ajustări de caracteristici ale acestora. A absolvit cu First Class Degree, având media ”A” în toți anii de studiu și ”A” în lucrarea de licență, iar masterul l-a finalizat tot în rândul elitei universității.

În timpul primei universități, Sergiu a lucrat pe post de barman la un restaurant pentru a acoperi o parte din costurile de întreținere. Din anul doi până a absolvit a doua facultate, el a lucrat la Universitate cu jumătate de normă ca și consultant IT.

Sergiu Orzac

Primul său job în domeniul auto a fost de Design Engineer pentru raliuri și curse de anduranță. la firma Xtrac din UK, liderul mondial în transmisii pentru mașini de curse. Sergiu Orzac a fost selectat încă din anul 2 al celei de-a doua facultăți, alături de alți trei tineri, din peste 300 de candidați. După ce și-a dovedit competențele, a fost promovat ca Inginer de Cercetare si Dezvoltare (Research and Development Engineer).

Deși încă nu absolvise, compania avea deja în competiții mașini de curse cu componente proiectate de el.

Cu toate că marile companii din Formula 1 preferă să angajeze specialiști cu experiență, Sergiu a aplicat la Renault Sport Formula 1 spre finalul masterului. Surpriza cea mare a fost ca în timpul chefului de absolvire să fie sunat de către inginerul Sef de Design Aerodinamic de la Renault Sport Formula 1, prin care era invitat la un interviu. Postul obținut de Inginer absolvent de Proiectare Aerodinamică în vara anului 2017, la două zile de la interviu, reprezintă pentru Sergiu împlinirea visului avut de mic copil, dar și încununarea tuturor anilor de muncă depuși în domeniul academic.

 

Responsabilitățile unui român la o echipă de top din Formula 1

La Renault Sport Formula 1 este responsabil de proiectare, cercetare și dezvoltare pentru tunelul și modelul aerodinamic (sistemele mecanice, electrice, pneumatice și hidraulice). Firma prevede un stagiu de doi ani în funcția de încadrare a inginerilor debutanți, după care aceștia ajung la un rang superior. Urmează să descoperim în viitor evoluția acestui tânăr care demonstrează că ambiția și munca serioasă duc la îndeplinirea obiectivelor.

Fiind la începutul carierei, Sergiu nu a fost încă prezent în calitate oficială la circuite de Formula 1. Începând cu sezonul următor, va fi responsabil de proiectarea ‘rakeurilor’ aerodinamice de colectare de date rulate la testele oficiale, sau în unele sesiuni de ”free practice” în weekend-urile din curse.

Este evident faptul că echipa are încredere în potențialul lui Sergiu Orzac. Din camera de control, Sergiu a făcut deja parte din echipa de ingineri de strategie de curse, în timpul Marelui Premiu al Belgiei, lucru care se va întâmpla și pe viitor.

 

Cum arată viața la Oxford pentru un român cu studii superioare

Sergiu Orzac

Sergiu locuiește în Oxford de 6 ani, aici fiind concentrată mare parte din industria de mașini de curse din lume. Dincolo de elitismul caracteristic zonei, viața și studiul în acest centru multicultural presupune și cheltuieli pe măsură.

Cum există mulți tineri români competenți și dornici să-și continue studiile în Anglia, Sergiu Orzac vine în sprijinul lor oferindu-le o idee generală asupra cheltuielilor la care trebuie să se aștepte după ce ajung studenți aici.

Un an de studii în UK costă în jur de 20.000 de lire sterline. £9000 sunt pentru taxa de studiu anuală, restul pentru costurile de întreținere (chirie, mâncare, facturi lunare, viața socială șamd.). În primul an de studii se asigură un loc în internat, chiria variind între £6000-£10000 pentru un an studențesc (9 luni, perioada de vară nefiind inclusă). Din al doilea an de studii, majoritatea studenților închiriază locuințe alături de alți colegi sau prieteni. Costul fiind de £400 – £700 pe lună, la care se adaugă plata utilităților, în jur de £50-£70/ lună.

În Oxford, universitățiile au propriile lor servicii de autobuze care sunt gratuite pentru studenți. În alte orașe care nu dețin astfel de servicii, studenții beneficiază de reduceri la transportul în comun, prețul unui abonament fiind de aproximativ 20 de lire pe săptămână.

Mâncarea ajunge să coste în medie între 20 și 50 lire pe săptămână, în funcție de preferințele alimentare ale fiecăruia, acesta fiind și costul ”fără excesuri” la o ieșire în oraș pentru cei care iubesc viața socială. Aceste costuri ridicate îi determină pe cei mai mulți studenți să aibă în paralel locuri de muncă cu jumătate de normă (aproximativ 20 de ore/ săptămână, câștigând 7.5-8 lire pe oră) pentru a-și asigura banii necesari traiului.

Tot costurile ridicate îi determină pe tinerii care studiază în Anglia să aplice pentru împrumuturi de studiu de la guvern. Acestea nu sunt disponibile pentru studenții care urmează a doua facultate.

 

Amintiri dintr-o Românie în care nu vrea să se mai întoarcă

Sergiu Orzac a avut o copilărie frumoasă în România, părinții oferindu-i o educație bazată pe principii solide. Datorită lor, Sergiu e azi un caracter tare, dar totodată respectuos, sigur pe el, plin de încredere, însă fără a fi arogant. Fără ajutorul lor nu ar fi ajuns persoana din ziua de azi.

Cu toate astea, simte o doză de revoltă față de sistemul social și politic românesc.

Din cauza acestui sistem, eu și atâția alți români a trebuit să plecăm pe alte meleaguri pentru a ne crea un viitor adecvat. Din cauza lui sunt atâtea familii împrăștiate în Europa, cu părinți care își văd copiii o dată pe an. În rest reprezintă doar o voce la telefon și un cal de povară pe meleaguri străine pentru a le oferi ceea ce în România nu ar fi putut.

Lui Sergiu Orzac i-a fost clar încă de la începutul liceului că trebuie să plece din țară pentru a-și urma visele și pentru a scăpa de un sistem dominat de corupție și nepotism. Cu bune, cu rele, România a avut un impact masiv și pozitiv în formarea lui Sergiu Orzac. Cu toate acestea, tânărul sighetean nu are de gând să se întoarcă într-o țară unde a fost nedreptățit de multe ori.

Din punctul meu de vedere, această generație de clasă politică dominată de idealuri comuniste trebuie să dispară pentru ca ceva să se poată schimba în România. Nu știu cum se poate înfăptui acest lucru, dar sper ca atunci când acest lucru se va întâmpla, să nu fie prea târziu. Mă doare să văd ce se întâmplă în țară și în ce direcție se îndreaptă, dar sunt ferm cu decizia mea de a-mi trăi viața în altă parte.

Ce putem face pentru a păstra tinerii valoroși în țară? Cât timp clasa politică nu-și pune o astfel de întrebare, nu se vor găsi prea curând soluții reale. Acest strigăt disperat al tinerilor care ar putea fi motorul de dezvoltare, dar care pleacă și nu se mai întorc, ar trebui să preocupe cu adevărat clasa politică românească.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *