Valeriu Pănoiu, astrolog, despre misiunea sa: Cine este ales nu se poate sustrage de la acest drum!
Fiecare om se naște cu programe de viață și cu misiuni bine definite, iar pentru Valeriu Pănoiu, astrologia este atât un program, ca un soft instalat deja la naștere, cât și o misiune personală. Practic, nu el a ales astrologia, ci a fost pus pe acest drum de o forță căreia nu a putut decât să i se supună, după cum el însuși mărturisește.
Astfel, a acceptat astrologia ca stil de viață, ceea ce presupune „conectarea permanentă la energia cosmică, la subconștientul colectiv și la poveștile de viață individuale care vin spre mine”.
Totul a început la 14 ani, când abia intrase la liceu, și a descoperit în biblioteca unei colege două cărți de astrologie.
Am încredere că totul are un sens și corespunde unui plan mai mare, pe care adesea îl înțelegem abia după ce trecem testul timpului. Uitându-mă înapoi și știind că nu există coincidențe, nu poate fi o coincidență faptul că cele două cărți, în fapt copii xerox, erau în limba franceză, iar eu am dezvoltat o afinitate la fel de inexplicabilă cu această limbă, pe care nu doar am ajuns să o studiez la facultate, fiind absolvent de litere, română-franceză, ci să o și predau. Imediat după terminarea facultății, m-am titularizat în învățământ și am devenit pentru scurt timp, vreo 3 ani, profesor de limba franceză.
Născut pe 11 februarie 1981 la Pitești, Valeriu Pănoiu este unul dintre cei mai apreciați specialiști din domeniul său de activitate. Lucrul cel mai interesant în evoluția sa profesională este că tocmai el nu ar putea spune că a învățat astrologia, ci mai degrabă a avut sentimentul că își reamintește intepretarea simbolurilor astrologice.
A lucrat în televiziune, a fost copywriter, a făcut traduceri, iar la sfârșitul anului 2011, s-a trezit fără loc de muncă, după ce firma unde lucra a dat faliment și a fost „actor într-o concediere colectivă”. Scenariul negativ la care foarte mulți dintre noi ar intra în panică sau, mai rău, să cadă în depresie. Nu a fost, însă și cazul lui Valeriu Pănoiu:
Am avut o stare deplină de liniște și de încredere, iar soluția care mi s-a arătat a fost să țin cursuri de astrologie, deci să dau mai departe cunoașterea mea. De atunci, am rămas doar cu astrologia, pe care o practicam oricum de mai mulți ani. Totul a curs firesc, oamenii au venit spre mine și vin în continuare spre mine, prin urmare eu nici nu pot spune că muncesc: doar mă prezint acolo unde e nevoie de mine.
Înainte, însă de toate acestea, Valeriu Pănoiu și-a dorit să devină comentator sportiv întrucât îl idolatriza pe Cristian Țopescu, fiind fascinat de personalitățile enciclopedice. Numai că acea ușă nu i s-a deschis, iar destinul său avea să o ia pe o direcție cu totul diferită.
Putem afirma cu tărie că în cazul lui, a fost scris în stele să ajungă astrolog. Cu toate că „astrele sunt doar călăuzele destinului nostru, ele nu dictează drumul nostru în viață, ci ne oferă un instrument fabulos de autocunoaștere”, Valeriu avea să își dea seama, curând, că astrologia este vocație, iar „vocația te aspiră ea pe tine”.
Traseul circuitelor energetice pe cer este o hartă simbolică a vieții noastre, ca un GPS cosmic. Destinul este același de la naștere pănă la plecarea din corpul fizic, ne naștem cu scopuri și obiective precise care compun destinația vieții noastre. Prin liber arbitru, deseori apare alegerea de a nu-l urma, deci de a trăi pe un contrasens. Singura cale de a schimba destinul este să-l împlinim.
Primul reper al lui Valeriu Pănoiu în lumea astrologiei a fost Simona Vărzaru, care a început să apară în diverse emisiuni TV la sfârșitul anilor ’90. Întotdeauna, l-au fascinat oamenii cu vaste cunoștințe generale, care nu se limitează la domeniul lor de specializare, ci au o abordare holistică ce include aspecte din toată gama cunoașterii: știință, artă, religie, filosofie. „Aceasta este linia pe care mă străduiesc și eu în continuare să merg, cea integrativă”, mai spune Valeriu Pănoiu, care a început să își sistematizeze informațiile pe care le avea în 2007, când a găsit pe internet cursuri de astrologie online. Asta, într-un moment în care simțea nevoia să treacă la un alt nivel.
„Dumnezeu lucrează prin oameni, așa că apar mesagerii atunci când este timpul”, continuă Valeriu Pănoiu, care a ajuns să fie racolat în acea perioadă de Firicel Ciarnău, unul dintre astrologii din garda veche, printre primii oameni ce au predat astrologie în România după 1989 și fondatorul Școlii de Astrologie Fidelia. Redacta horoscoape scrise, apoi a devenit vizibil în mediul online și a colaborat câțiva ani cu Nicoleta Svârlefus la unul dintre cele mai bune site-uri de astrologie de la noi, www.astrocafe.ro.
Au urmat și aparițiile la TV, printre care o colaborare de lungă durată cu Alina Bădic, realizatoarea uneia dintre cele mai cunoscute și longevive emisiuni dedicate spiritualității și astrologiei, „360 de grade”, la B1TV.
Dezvoltarea sa profesională a mers în toate direcțiile posibile, iar în 2015 s-a simțit pregătit să publice prima carte. De atunci au mai urmat alte cinci: Astrologia de la Cer la Pământ, Numerologie și destin, Cartea relațiilor, Praf de stele. Culegere de astrologie, Numerologia. Next Level, Next Generation, Anul astrologic 2021, horoscop zodie cu zodie.
Ultimele două titluri coincid cu o altă fază importantă de creație, înființarea propriei edituri, Eclipsa, în 2020.
Fiecare carte a reprezentat o culminație în acel moment respectiv al vieții. Cărțile de astrologie, numerologie și dezvoltare personală pe care le-am scris transmit același mesaj de trezire la o viață conștientă. Calea în viață este calea către Sine și cu cât mai mulți dintre noi ajung să trăiască în armonie cu propria persoană, cu locul și cu rolul pe care a venit să-l joace în lume, atunci putem crea împreună o altă față a planetei și a omenirii. În tot ce scriu, presar instrumente de acceptare a cine suntem și de conectare cu tot ceea ce este mai presus de noi, căci vorba lui Einstein, orice problemă își găsește soluția la un nivel superior față de cel la care a fost creată. Când scriu, mă raportez în special la relația dintre individ și întreg, la responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are față de el însuși, la iluziile noastre de toate zilele, la om ca ființă divină aflată într-o călătorie spirituală pe Pământ. În ultimă instanță, în tot ceea ce scriu e vorba despre relația dintre Om și Dumnezeu.
Înzestrat cu un har pe care puțini îl au, Valeriu Pănoiu admite, însă, că au fost și nenumărate momente în care s-a gândit, fie și doar pentru o clipă, că poate ar fi trebuit să își fi ales un alt drum în viață. Totul s-a schimbat în 2014, când viața lui personală a primit un restart, iar în prezent se declară pe deplin împăcat cu sine și cu ceea ce are de împărtășit prin ceea ce consideră că este „un dar din altă lume”.
Atunci, mi-am dat seama definitiv că cea mai mare iluzie în care poate trăi un om este aceea că își poate controla propria viață. A continua pe acest drum a fost o alegere pe care, de fapt, îmi dau seama că nu am avut cum să nu o fac.
Și, totuși, curiozitatea unui neofit m-a făcut să îl întreb pe Valeriu Pănoiu cât de mult ne influențează astrele și zodiacul viața? Așa am aflat că între astre și noi ca indivizi nu există o relație de cauzalitate, nu se întâmplă ceva în viața cuiva „din cauza” unei planete, ci fiecare dintre noi, în funcție de propria semnătură energetică de la naștere intră în rezonanță și vibrează pe aceeași lungime de undă cu frecvențele energetice al cosmosului.
Fizica cuantică redescoperă ceea ce știau înțelepții de mii de ani: materia este energie aflată pe diferite niveluri de vibrație. În momentul în care ne naștem, fiecare ființă capătă o semnătură energetică aflată în rezonanță cu cosmosul. Legea corespondenței spune că ceea ce este în interior se află în exterior, la fel, ceea ce este sus se va reflecta jos, iar ceea ce este jos va avea un corespondent sus. Dacă ne mutăm cu analogiile în religie, în rugăciunea „Tatăl nostru” aflăm din nou că totul se întâmplă „precum în cer, așa și pe pământ.” Astrologia traduce rezonanțele noastre energetice cu tot ceea ce este mai presus de noi, iar la nivel fizic asta se traduce în corpuri cerești: stele, planete, asteroizi. Cele 12 zodii reprezintă tipare de energie, în timp ce planetele sunt forțe care modelează energia zodiilor, aceasta este intepretarea simbolică a acestor concepte. Iar astrologia este o știință simbolică, ce ar putea fi considerată o ramură de drept a semioticii, știința interpretării semnelor.
Se spune că nu poți schimba ce îți este scris în stele. Dar Valeriu Pănoiu a ținut să explice concret cum stau, de fapt, lucrurile, întrucât Liberul Arbitru și predeterminarea sunt termenii care au ațâțat dintotdeauna gândirea filosofică, precum și pe cea teologică.
Predispozițiile astrologice nu pot fi schimbate. Se poate schimba însă atitudinea omului față de propria viață pe măsură ce repetă anumite tipuri de experiențe. Pe măsură ce ne învățăm lecțiile și devenim conștienți de noi nu mai atragem anumite situații sau persoane, pentru că evoluăm. Acesta este și scopul vieții, de altfel: evoluția. Singura certitudine pe acest drum este schimbarea și toți oamenii se transformă, numai că nu putem anticipa întotdeauna în ce se transformă. Aici intervine, de fapt, liberul arbitru, în interpretarea experiențelor. Ne fac ele mai buni și mai iertători sau mai cruzi și mai răzbunători? La acest nivel, intervine diferența dintre oamenii adormiți, care reprezintă peste 90% din populația planetei, și cei treziți spiritual. Practic, sursa „răului” este omul, mai precis folosirea greșită a liberului arbitru. În limbaj spiritual, alegerea de a nu înțelege și de a nu învăța din ceea ce trăim.
O personalitate complexă din toate punctele de vedere, mai ales că a învățat mereu de la oamenii pe care i-a admirat de-a lungul vieții, devenind el însuși o adevărată enciclopedie ambulantă în foarte multe domenii, Valeriu Pănoiu îi invită pe cei pasionați de astrologie să… nu-și planifice niciodată o carieră în acest domeniu!
Astrologia este vocație sau nu este decât hobby, nu poate fi o simplă meserie. Cine are această misiune personală va fi ales și nu va putea să se sustragă de la acest drum, căci va fi luat pe sus și va fi pus în fața faptului împlinit. Deci studiați, practicați, scrieți, consiliați oameni, iar dacă va veni timul să faceți doar asta, o să știți! Ca în orice vocație, rețeta succesului conține cele două ingrediente de bază: plăcerea, deci pasiunea, afinitatea, deschiderea, în proporție de 1% și munca, restul de 99%.
Cât pentru noul an, Valeriu Pănoiu nu are absolut niciun plan, ci doar mai multe intenții, pe care nu vrea să le forțeze în niciun fel. Va publica alte două cărți de astrologie, dintre care una va fi reeditată, iar cealaltă, nouă, este în lucru.
Va continua podcast-ul Viziuni de pe canalul propriu de YouTube, lansat în decembrie 2020. În plus, nu s-a simțit îngrădit de restricțiile determinate de pandemia de coronavirus, întrucât el lucrează de acasă, unde se ocupă, împreună cu soția sa, de o frumoasă și bogată „pepinieră”: cei cinci copii ai familiei.
Pe plan personal, și-ar dori doar mai multă ușurință, care să aducă mai mult timp pentru viața de cuplu și mai mult timp pentru citit, studiat și scris.
Nu puteam ocoli și subiectul legat de felul în care România este aspectată din punct de vedere astral în 2021 și cum vede Valeriu Pănoiu noul an și, mai ales, ieșirea din criza cauzată de pandemia de coronavirus.
Am estimat de anul trecut că această pandemie, dincolo de riscuri, forme grave de îmbolnăvire și de rata de contaminare, pe care nu le putem ignora sau minimiza, este afacerea secolului și ar putea fi până în 2023. Cu toate astea, tranzitele arată o mobilizare a forței colective, care urgentează procesul de revenire la o viață nomală, în primul rând cu libertate de mișcare. Previziunile, cel puțin pentru România, sunt de redresare treptată, urmând ca după luna iulie să putem trăi fără vreo stare de urgență. Oricum, tot ce se întâmplă a avut și are în continuare darul de a ne orienta asupra propriei vieți și asupra sistemului de valori, căci această criză globală ne-a arătat că ceea ce consideram înainte a fi important și prioritar trebuie regândit.
Valeriu Pănoiu spune, însă că avem și motive să sperăm într-un viitor mai bun pentru România, chiar dacă vom mai avea de așteptat măcar încă trei ani, după viitoarele alegeri din 2024.
Deocamdată, actuala putere are două praguri de supraviețuire: la 6 luni de când a fost unsă, pe eclipsele din mai-iunie, și la un an, pe eclipsele din noiembrie-decembrie 2021. Aniversările pot să fie cu tort, nu cu colivă, vom vedea cum e spre binele suprem al tuturor. România este un popor care nu se grăbește să-și învețe lecțiile și care cu atât mai puțin învață din propria istorie. Dar trebuie să credem în destinul țării noastre, oricât de mult ne-am strădui la nivel de subconștient colectiv să nu evoluăm. Harta României vorbește despre o schimbare a gradului de responsabilitate socială a românilor după intervalul 2024-2026, așa că ce mai contează o tranziție de încă 4-6 ani, în condițiile în care până și Silviu Brucan a estimat că România își va reveni din comunism în 20 de ani, iar până acum nu au trecut decât 30?!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.