Viorel Bohotici

Viorel Bohotici este un tânăr de 19 ani care a inventat o mască ce își schimbă culoarea atunci când ea nu mai oferă protecție. Un astfel de dispozitiv este foarte util în medicină, dar are aplicabilitate în multe alte domenii. El e prezentat prima dată pe 19 februarie 2022 la Dubai Expo. Investitori din multe țări și-au arătat deja interesul față de inveția brevetată de românul născut în Berbești (Maramureș). 

Viorel Bohotici, tânărul român educat în Italia

Cercetarea românească este pusă la colț de către toți cei care au condus România în ultimii 32 de ani, fiind mereu sub-finanțată. De aceea, foarte mulți cercetători au ales să plece acolo unde li se recunoaște valoarea și unde li se pune la dispoziție tot ce au nevoie pentru a pune în practică ceea ce mintea lor poate crea. Acesta este și motivul pentru care foarte rar auzim de invenții făcute de români în România, dar auzim mai des de invenții făcute de români în alte țări.

Viorel Ionuț Bohotici a plecat la vârsta de doi ani și jumătate împreună cu părinții în Italia pentru un viitor mai bun. A crescut în Ancona și a beneficiat de sistemul cultural și educațional italian care l-au ajutat să aibă o evoluție școlară foarte bună. În prezent, este student în primul an la Politehnica din Torino, la inginerie electronică.

În Italia, el a dezvoltat un dispozitiv care schimbă culoarea unei măști după 8 ore. Ideea i-a venit după ce a citit un sondaj care arăta că peste 70% dintre cei care poartă mască au procedat greșit, folosind-o mai mult timp decât era eficientă. Astfel, ei erau convinși că sunt protejați de virus, dar protecția dispăruse deja. O astfel de problemă este rezolvată de invenția lui Viorel Bohotici.

Dispozitivul are la bază mai multe enzime care provoacă reacția mai sus amintită și schimbarea culorii atunci când filtrul nu mai este eficient și nu mai filtrează aerul inspirat. În funcţie de substanţa pe care alegi să o utilizezi, masca ar deveni portocalie, albastră sau neagră. O astfel de mască ar costa în România echivalentul a 4 bani.

Viorel Bohotici, pregătit de Expo Milset 2022 Dubai

În urma invenției sale, românul a fost contactat de numeroase firme mai mari sau mai mici, interesate în a se folosi de descoperirea sa. La început, au fost exclusiv investitori din Italia, dar pe măsură ce informația a depășit granițele țării, au apărut potențiali investitori din toată lumea.

Viorel Bohotici își prezintă pentru prima dată invenția sa lumii științifice, pe 19 februarie 2022 la Dubai Expo. Acolo este așteptat de foarte mulți oameni de știință, cercetători și investitori, însă din păcate de niciunul din România.

Tot în cadrul Dubai Expo, va participa și la un concurs din zona inovațiilor, a științelor aplicabile în viața cotidiană. Tânărul inventator a ales să reprezinte la Expo Milset 2022 Dubai atât Italia, cât și România.

Invenția lui Viorel Bohotici este un semnal de alarmă, deoarece arată clar când o mască nu mai oferă protecție împotriva virusului SARS-COV-2. De asemenea, măștile chirurgicale se poartă și în timpul intervențiilor chirurgicale, așa că utilitatea ei va exista și după ce pandemia se va încheia. Descoperirea sa poate fi folosită în foarte multe alte domenii, nu doar în cel medical.

Printre numeroasele firme care s-au arătat interesate este și o companie din domeniul alimentar din Italia. Aceasta căuta o soluție pentru ca ambalajul să-și schimbe culoarea la câteva zile de la deschidere pentru a afla când produsul este deja alterat și nu poate fi folosit. Prin acest mod se pot evita toxiinfecțiile alimentare rezultate din consumarea unor produse alimentare expirate.

O altă utilizare a dispozitivului este la bandaje și pansamente. Acestea își pot schimba culoarea atunci când e timpul ca ele să fie schimbate.

Pașii de la studiu și cercetare, la descoperire

Viorel a participat anul trecut, cât era încă la liceu, la un concurs la care au fost aleși elevii cei mai buni din școală. E vorba de cel mai important concurs școlar de știință din Italia.

Împreună cu grupul său de cercetare, a dezvoltat un proiect bazat pe un studiu asupra structurii proteinelor care formau glutenul din făină. A căutat o corelare între forța glutenului și structura proteică a glutenului, comisia fiind plăcut impresionată de realizarea sa. Acest proiect a dus la câștigarea unui premiu și la calificarea la un concurs de demonstrații științifice.

Dirigintele de la școală i-a dat acces în laborator pentru a face experimente și a-și realiza proiectul. Viorel Bohotici a dezvoltat masca în cursul anului școlar, după-amiezele, în laboratorul liceului, iar când a văzut că funcționează, a depus cererea de brevetare, dar nu s-a așteptat niciodată la acest succes.

La școală a urmat biotehnologie sanitară, așa că pe partea de enzime și biochimie avea deja noțiunile necesare. După câteva luni de cercetare a enzimelor a ajuns să scrie o teză de bacalaureat de 60 de pagini, la nivelul unei teze de licență de facultate.

Un dispozitiv pentru igienizarea banilor, prima sa invenție

În urmă cu doi ani a patentat un dispozitiv pentru igienizarea bancnotelor. După ce a văzut ce poate realiza cu ajutorul invenției sale, a dezvoltat dispozitivul pentru igienizarea tuturor obiectelor. Inițial, și-a dorit să igienizeze spațiile de contagiune directă și indirectă, prin aer și prin obiecte, de la om la om și prin intermediul diverselor obiecte.

Ideea dispozitivului era ca el să fie plasat în zonele comerciale închise (gen mall-uri) unde sunt foarte mulți oameni. Dispozitivul poate fi pus și în locuințe unde ar elibera în aer substanțe care nu sunt periculoase pentru om, dar care ar igieniza obiectele din acel spațiu (telefon, chei, bancnote și alte obiecte pe care se găsesc multe micro-organisme și agenți care pot duce la infectare).

După prima sa invenție, a descoperit lumea electronică și programarea IT, care i-au plăcut mai mult. Așa că s-a îndreptat mai mult spre această direcție.

Vis de viitor antreprenor dornic să ajute societatea

Cu toate că de mic a fost ghidat de părinți spre medicină, Viorel Bohotici i-a convins că își dorește o carieră în zona ingineriei electronice.

După obținerea brevetului, mi-a plăcut foarte mult ideea de a lucra în această direcție a invențiilor, mai mult decât să devin medic, cum își doreau mama și tata.

Cel mai important lucru în prezent este să termine facultatea. Viorel își dorește să devină un antreprenor care să ajute colectivitatea cu invenţiile sale. De aceea, el continuă să lucreze la diverse proiecte științifice.

Unul dintre acestea constă în reciclarea unor materiale care nu se prea pot recicla în acest moment. Un alt proiect la care lucrează este o metodă pentru a produce energie electrică pe lună, în manieră curată și continuă. Un astfel de proiect ar putea fi eficient după ce luna ar fi colonizată. Atunci când se vor putea face mai multe operațiuni științifice pe lună, el va pune la dispoziție tehnologia de a produce energie acolo.

Maramureșul, locul unde i-a rămas sufletul

Cu toate că a plecat din România la 2 ani și jumătate, a rămas cu o parte din suflet în Maramureș. Vacanțele de vară și le-a petrecut în fiecare an lângă bunicii din Berbești, dar și la bunicii din satul Mara. El ține foarte mult să fie menționate aceste două sate deoarece fac parte din viața lui.

Până acum patru ani, singurele orașe pe care le-a cunoscut și explorat din România au fost Sighetu-Marmației (aflat la doar 11 km de Berbești) și unde are rude, dar și Baia Mare. Între timp a vizitat și alte orașe din România, dar sufletul tot în Maramureș îl păstrează.

Este destul de greu să stau aici în Italia. Bunicii din Mara m-au crescut până la vârsta de doi ani și mă leagă foarte multe amintiri intense cu ei. În Berbești, unde m-am născut și unde stau când merg în România, am foarte mulți prieteni cu care păstrez legătura și de aici din Italia. Îmi vine uneori o nostalgie când mă gândesc la România.

Pe de o parte are cultura italiană, pe de altă parte are nostalgia de România. Dacă ar fi îndepărtat de Italia, ar regreta, așa cum ar regreta dacă ar fi îndepărtat de România. Are sufletul împărțit în două: una italiană și una românească.

Singurul motiv pentru care nu se întoarce în România este faptul că țara noastră nu poate oferi posibilitatea unor studii de mai bună calitate decât cele din Italia. Părinții lui plănuiesc deja întoarcerea în România, dar așteaptă ca Viorel să termine facultatea și să îl vadă pe picioarele sale.

Cei mai mulți studenți buni din zona sa de activitate care studiază în Italia, după absolvirea facultății, se îndreaptă spre țări mai avansate, precum Germania, UK sau SUA. Acolo, cercetarea este mult mai puternic sprijinită de stat, față de cazul Italiei.

Unde va ajunge Viorel Bohotici după absolvirea facultății, nu știe nici el acum. Ce știe însă, e că va munci foarte mult pentru a face performanță în domeniul științific, și că va spune peste tot pe unde merge că e român din Berbești, Maramureș, România.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *