Afaceri

Visul american trăit de Sebastian Dobrincu, fondator Storyheap

La vârsta la care cei mai mulți adolescenți au doar o vagă idee despre ceea ce și-ar dori să facă pe viitor, un tânăr de 19 ani are tot Silicon Valley-ul la picioare. Astăzi vă prezentăm Storyheap, o soluție ingenioasă pentru determinarea statisticilor conturilor de Instagram și Snapchat. O afacere care tocmai ce a depășit primul milion de dolari! Direct din San Francisco, powered by Sebastian Dobrincu, un antreprenor cu o experiență uimitoare la activ și o carieră în continuă ascensiune!

 

Primul job – scânteia care a declanșat totul

Cei mai mulți dintre noi intrăm în câmpul muncii în perioada studenției ori după finalizarea studiilor. Povestea lui Sebastian este aparte și uimitoare în același timp. Pasionat de mic de calculatoare, Sebastian Dobrincu obține primul job la doar 11 ani! Sigur, pentru el o joacă, o modalitate de a-și ocupa timpul liber, după școală. Însă, pentru că știa deja foarte bine programare, un producător american de yachturi s-a gândit să îl plătească pe el să îi dezvolte site-ul.

A găsit singur job-ul pe Twitter, a aplicat, a livrat repede și bine. Și a tratat foarte matur toată această poveste:

Cu primii bani câștigați mi-am cumpărat primul iPhone, cu scopul de a învăța să creez aplicații pentru iOS. Rămâne cea mai bună investiție materială pe care am făcut-o vreodată, întrucât m-a determinat să-mi încep serios cariera de inginer software, devenind contractor.

Au urmat proiecte tot mai mari, a început să fie cunoscut în lumea bună a tehnologiei, iar la 17 ani a tras lozul cel mare. A fost printre primii din lume căruia i-a venit o idee, și așa a prins contur Storyheap.

Saltul atât de rapid de la vis la realitate a atras după sine determinare, multă muncă și stabilirea unor obiective realizabile. Întrebat cum se raportează vis-a-vis de tot acest parcurs spectaculos, descoperim un tânăr antreprenor nerăbdător să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe.

Tot ce am reușit pe plan profesional a fost rezultatul perseverenței în fața eșecurilor pe care le-am întâmpinat. Mereu îmi aduc aminte că sunt abia la început. Imediat după atingerea unui obiectiv, mă orientez spre următorul. Astfel, mă asigur că evoluez și învăț constant.

 

Oamenii și experiențele – motorul carierei

Atunci când motivația intrinsecă se împletește cu suportul părinților, rezultatele nu întârzie să apară. Momentul în care părinții și-au exprimat susținerea necondiționată a fost imboldul de care avea nevoie pentru „a da aripi” planurilor sale.

De-a lungul timpului, fiecare întâmplare i-a conturat următorii pași și i-a dat încredere în propriile forțe. Printre amintirile de suflet se numără prima lui călătorie în SUA. La 16 ani, Sebastian Dobrincu stă o lună în State, unde îi întâlnește pe… Mark Zuckerberg și Tim Cook… Fondatorul Facebook și CEO-ul Apple…

A fost o experiență care mi-a confirmat că merită să mă dedic în totalitate pasiunii mele pentru tehnologie și să o transform în business.

Oportunitate? Pregătire? Șansă? Sebastian este convins că tot ce a realizat până acum este 90% rezultatul deciziilor sale. Restul îl datorează norocului de a face parte dintr-o comunitate care l-a susținut și întâlnirilor cu oameni de la care a putut învăța. Până la urmă, nu s-a intersectat așa, întâmplător, cu nume atât de mari. Mark Zuckerberg a fost cel care și-a dorit să-l cunoască personal pe tânărul genial din România!

 

„Succesul nu vine peste noapte”

O teorie des auzită, pe care ne-o confirmă și Sebastian. La prima vedere, am fi tentați să credem că disciplina personală și abilitățile excepționale l-au propulsat direct la stadiul actual. Automotivația este însă insuficientă pentru a-ți vedea visurile cu ochii.

Va trebui să eșuezi de câteva ori până să acumulezi experiența de care ai nevoie pentru a reuși.

Fiecare decizie luată este la rândul ei un risc asumat. Atunci când a hotărât să înființeze Storyheap, Sebastian nu a avut certitudinea că lucrurile vor merge în direcția propusă. După multiple încercări, a putut să-și contureze o imagine clară asupra a ceea ce trebuia să facă pentru ca inițiativa lui să fie una reușită.

„Rețeta” succesului pentru Sebastian? Canalizarea energiei asupra eforturilor ce pot crea un impact exponențial în timp și identificarea piețelor adecvate pentru ideile sale de afaceri. Plus studiul. Fără a avea un mentor anume, a citit și ascultat enorm de mult sfaturile liderilor din industrie. A învățat de la antreprenorii pentru care a lucrat și a cules lecții de peste tot.

În general poți vinde 2 lucruri: vitamine sau painkillers. Fie rezolvi o problemă pe care potențialii tăi clienți o împărtășesc, fie augmentezi rezultatele pe care aceștia le obțin deja. În software, este incredibil de ușor să confirmi potențialul ideii tale, întrucât costul iterării este minim și, de obicei, nu necesită foarte mult capital sau timp investit pentru a afla dacă respectiva idee merită materializată.

 

Ce este Storyheap

Vă reamintesc că suntem în anul 2016. Un tânăr licean pasionat de informatică până în măduva oaselor se întoarce în România, după o lună petrecută în America. Bagajul său include grija de a-și continua liceul, nevoia de a-și trăi adolescența… dar și o idee de milioane!

Cât a fost în State, Sebastian Dobrincu a observat că, spre deosebire de mamutul Facebook, aplicațiilor fresh ca Snapchat sau Instagram le lipseau statisticile, în special pentru formatul proaspăt apărut – stories. Concret, nu existau soluții care să extragă date cu care noi suntem obișnuiți (reach, audiență, rată de deschidere, număr vizualizări…) în Google Analytics, Facebook Insights sau alte platforme similare. Mai mult decât atât, dacă foloseai una din cele două aplicații nu puteai să programezi postări, nu știai când fanii tăi sunt online… Chestiuni normale pentru Facebook de exemplu, pe care cineva trebuia să le dezvolte la un moment dat și pentru Snapchat sau Instagram!

Sebastian și-a dorit să fie primul. A început să miște rotițele, în ciuda timpului limitat sau a preferințelor obișnuite ale unui tânăr de 17 ani, la care nu-și dorea să renunțe. Așa a apărut Storyheap, care rezolvă toate aceste probleme. Doi ani mai târziu, Storyheap se laudă cu primul milion de dolari și cu clienți ca McDonald’s, Forbes, HubSpot, Mashable, Universal Music, Selena Gomez sau Justin Bieber!

Sebastian Dobrincu și Selena Gomez

 

De la București la San Francisco, via New York

Cam așa arată astăzi Storyheap. Totul a început cu avântul specific oricărui antreprenor debutant de a face de toate. Programare, dezvoltare tehnică a platformei, nopți nedormite, întâlniri virtuale pentru a găsi finanțare și parteneri… Era convins că doar el poate duce lucrurile la bun sfârșit. Timp și energie pierdute refuzând să delege, zeci de proiecte eșuate din motive repetitive, până când…

Am admis că e numai și numai vina mea. Am investit mult prea multe ore din zi la începutul companiei, crezând că timp=rezultate. Nu doar că a avut de suferit calitatea muncii, dar și sănătatea mea. Situația s-a întors la 180 grade când am pus pe prim plan sănătatea fizică și psihică.

În vara lui 2017, Sebastian finalizează liceul și pleacă acolo de unde poate face diferența…

Facultatea era cel mai rapid mod de a ajunge în US la momentul respectiv. Am studiat informatică la New York dar m-am lăsat după 9 luni pentru a mă muta în San Francisco.

Astăzi, Storyheap are 17 angajați, ”strong and growing” cum îmi declară cu mândrie Sebastian. Antreprenorul monitorizează și se implică în tot ce înseamnă operațiuni zilnice – marketing, vânzări, recrutare, programare…

În plus, pregătește noi proiecte care îmbină social media cu big data. Este invitat constant să vorbească la conferințele tech din România sau State. Și se întâlnește mereu cu mai marii tehnologiei din State. Cei mai mari…

Sebastian Dobrincu de la Storyheap și Jeff Bezos de la Amazon…

 

Îndemnul unui antreprenor de 19 ani pentru viitorii creatori de idei

Sebastian Dobrincu este fără dar și poate un model pentru generația lui și pentru toți cei care își doresc să facă mai mult. Foarte important și relevant este mesajul pe care îl transmite adolescenților care intenționează să aleagă drumul antreprenoriatului:

Folosiți-vă de anii de școală pentru a vă descoperi pasiunile și înclinațiile. Observ că mulți tineri au doar o vagă idee în privința a ceea ce înseamnă să fii antreprenor. Nu poți fi antreprenor fără să ai deja experiență într-un anumit domeniu. Sigur, dacă ești pasionat de ideea de a conduce un business, este util să studiezi antreprenoriatul în sine, dar nu poți clădi o casă începând cu acoperișul. Construiește-ți o fundație într-un domeniu care te atrage, de care ești cu adevărat pasionat, și cu siguranță vei sesiza oportunități pe care să le poți fructifica în business-uri.

 

Omul din spatele antreprenorului

Încă din copilărie, tânărul neconvențional a ieșit din tiparele societății românești. Pasiunea pentru tehnologie și dorința de a-și urma vocația au atras deseori criticile celor din jur, însă ambiția și încrederea în sine l-au determinat să meargă pe drumul ales. Și bine a făcut, pentru că eforturile i-au fost răsplătite însutit.

În afară de Storyheap, Sebastian Dobrincu este preocupat de un stil de viață sănătos și echilibrat. Întrucât locuiește singur, a învățat să gătească și este preocupat de nutriție, meditație sau body-hacking.

Ca orice alt tânăr de vârsta lui, se bucură de viață așa cum este ea, cu bune și cu rele. Este fericit pentru că e înconjurat de oameni pe care îi iubește și care îl iubesc. Are posibilitatea de a-și decide singur viitor, iar asta e un motiv de mare mândrie.

Majoritatea tinerilor de vârsta mea nu au parte de același privilegiu atunci când vine vorba de luarea unor decizii majore privind viața lor. Deoarece mi-am început cariera profesională la o vârstă fragedă, am reușit să obțin un head start considerabil care îmi permite să mă bucur de anii tinereții și de beneficiile care ar fi venit în mod normal mai târziu în viață.

Cu visuri mari și perspective excelente, Sebastian rămâne cu picioarele pe pământ. Tot ce-și dorește e să își urmeze pasiunea, să rezolve probleme, să înfrunte provocări tot mai mari. Să rămână modest dar în același timp conștient de valoarea și maturitatea sa.

Cei care mă cunosc pot confirma că sunt același Sebastian. Sunt abia la început de drum, motiv pentru care nu simt nevoia să deschid șampania încă. Mai am multe de realizat și prefer să mă bucur de călătorie și să optimizez reușitele pe termen lung.

 

Interviul cu Sebastian Dobrincu a fost realizat de către Alina Lerca. Dacă știi și tu români remarcabili, ajută-ne să-i descoperim!

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.