Vlad Pop

Vlad Pop este un tânăr clujean care în 2015 nu făcea niciun sport. Patru ani mai târziu, câștiga locul 1 la 6633 Arctic Ultra, cel mai dur ultramaraton din lume. Pe 26 februarie 2022 pornește pentru a treia oară în Infernul Alb, cum e cunoscut acest concurs din Yukon, Teritoriul Nordic din Canada. Aleargă pentru educația a 200 copii care suferă de cancer, fiind sufletul asociației Magic. Cum poți să-ți schimbi viața, să-ți depășești toate limitele și să faci bine celor fără speranță, aflați din povestea inspirațională de mai jos.

 

Drumul lui Vlad Pop de la canapea la o viață sănătoasă

Vlad Pop s-a născut pe data de 25 octombrie 1986, în Cluj-Napoca. Mama lui, Maria, este maistru croitor, și tatăl său, Iacob, a fost inginer constructor.

Fratele lui, Gabi, cu șapte ani mai mare, a terminat telecomunicatii. Vlad a renuntat la Academia de Artă Cluj-Napoca pentru a face terapie prin artă la secția de leucemie din cadrul Spitalului Pediatrie 2 Cluj.

Înainte de 2015 nu făcea sport, mânca nesănătos, avea atacuri de panică, se considera dependent de muncă și a ajuns la burnout. Prima competiție a fost în 2015 la Maratonul Internațional Cluj-Napoca unde a alergat 21 km. A început să alerge în Cluj, apoi în Romania, Europa și pe alte continente.

Rețeta succesului pentru Vlad Pop are cinci ingrediente: motivație, dragoste, muncă, curaj și a nu renunța. Viața i s-a schimbat radical, deoarece a înțeles în sfârșit că dragostea învinge frica. A introdus un comportament nou: să-și dedice timp pentru familie, pentru MagiCAMP, pentru el ca persoană. A adoptat o obișnuință nouă: să alerge.

Părinții mei m-au învățat că dacă suntem sănătoși, dacă am avut parte de educație sau avem un loc de muncă bun, este responsabilitatea noastră să dăm înapoi altora care nu au avut șansa noastră. Noi, tinerii, avem puterea să schimbăm lucrurile, să ajutăm comunitatea în care trăim.

 

Transilvania Clovn și MagiCAMP, în slujba copiilor cu cancer

La vârsta de 14 ani, Vlad Pop a jucat pentru prima dată rolul unui clovn la Spitalul de Pediatrie 2 din Cluj. An după an a mers între orele 16-18 pe secție, unde făcea activități de terapie prin artă pentru copiii cu cancer.

În 2017 a pus bazele firmei Transilvania Clovn, ateliere creative pentru copii. Tot în 2017 a devenit manager de proiect la MagiCAMP, ajutând copiii cu cancer să aibă o viața mai bună.

MagiCAMP m-a găsit pe mine. L-am auzit pe Vlad Voiculescu vorbind la o conferință și m-am înscris ca voluntar în tabăra MagiCAMP, de la Brănești, unde am întâlnit un băiat care a pierdut un picior din cauza tumorii osoase. Dorința cea mai mare era să poată să alerge, să devină fotbalist la naționala României. Atunci s-a produs o scânteie. Am realizat că eu sunt sănătos și nu fac nimic cu darurile mele.

Alături de Raluca, Kati, Mădălina și Ionatan, echipa de la Cluj a MagiCAMP, ajută în cele 12 proiecte desfășurate de Asociație. Cele 18 MagicHOME-uri rezolvă nevoia de cazare a părinților care vin împreună cu copiii bolnavi de cancer, oferind apartamente gratuite în București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Chișinău și Viena. MagicBOX este un colet lunar care ajunge la 450 de familii. MagicEDU este o bursă de 6000 Ron care îi ajută pe 350 de copii care au învins cancerul să se întoarcă la școală dupa chimioterapie.

Pentru 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, și pentru 15 februarie, Ziua Internationala a Copiilor Bolnavi de Cancer, asociația a pregătit mai multe evenimente prin care să atragă atenția celor din jur.

Este al doilea an consecutiv când Asociația Magic, partener al UICC, pune și ea umărul la această mobilizare mondială. Cu această ocazie, ei doresc să adune laolaltă toate gândurile bune pentru familiile care se luptă cu cancerul, ca într-o mângâiere uriașă, în care le spun: „Nu sunteți singuri”. Pe 4 februarie, 11 clădiri din București au fost îmbrăcate în lumină portocalie. Simona, Bianca, Flaviu și alți tineri care au luptat cu monstrul de cancer transmit mesaje de încurajare 

Am văzut la Vlad o implicare foarte mare în activitatea MagiCAMP. De exemplu, duminică, 6 februarie 2022, între 9-16, a avut loc un eveniment caritabil „Ziua Magica la Let’s Coffee”. A creat un eveniment pe Facebook și a trimis mesaje în privat, invitând prietenii să bea împreună o cafea și să ajute Magic. Împreună au reușit să strângă 10000 Ron pentru bursele educaționale MagicEDU.

Îmi amintesc de Angi, o adolescentă care a învins cancerul, care își dorește să devină medic și să ajute la rândul ei alți copii în lupta cu boala. Parinții ei nu își permiteau să o ajute cu pregătirea pentru Facultatatea de Medicină, iar forța ei a inspirat MagicEDU. A apărut întrebarea: „Ce pot să fac eu?”

Vlad Pop, ultramaratonist la 6633 Arctic Ultra

În 2019, Vlad Pop a debutat la cel mai dificil maraton posibil. În același an a și câștigat cursa de 193km. Tibi Ușeriu e unul dintre cei care au făcut istorie în această competiție, după ce a câștigat-o de trei ori consecutiv, în 2016, 2017 și 2018.

Un ultramaraton este o cursă mai mare de 42 km. Vlad Pop își amintește că era la startul cursei Transylvania 50k/100k. De acolo au urmat zeci de concursuri de anduranță, atât în țară cât și peste hotare, în Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Croația, Finlanda, Suedia sau Africa de Sud. Tibi a fost mentorul său și l-a ajutat cu pregătirea pentru cursa din Teritoriul Nordic al Canadei. Tibi este un om minuat cu o voință de fier, menționează ultramaratonistul clujean.

Am auzit despre această cursă în infernul alb și le-am scris organizatorilor 6633 Arctic Ultra cu dorința de a participa pentru a ajuta copii precum Angi. Cea mai mare bucurie a fost că pasii mei au dat aripi copiilor. Alături de prieteni si companii am reușit să strangem peste 600000 lei, oferind în 2019, 100 de burse educaționale pentru 100 de copii cu cancer. Nu am avut regrete.

Anul următor, Vlad Pop s-a înscris la cursa de 620km, având alături o echipă care a filmat documentarul EverRestlessprimul lungmetraj românesc la Polul Nord.

EverRestless își propune să surprindă cele mai intense momente din timpul celui mai dificil ultramaraton din lume. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-a întors au inspirat scenariul. A rezultat în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursă pentru depășirea propriilor limite. Documentarul EverRestless e despre puterea de a rezista a propriei minți, atunci când realitatea se deformează.

Dacă vrei să vorbești cu Dumnezeu, să vezi oameni în loc de copaci sau să vezi limitele spiritului uman, te invit să te înscrii în 2023 la cursa de 192 km.

Din păcate, Vlad a fost scos din concurs de organizatori. Cu o noapte înainte a dormit într-o gau în zăpada pe care și-a săpat-o cu oala de mâncare. Sacul de dormit și hainele îi erau ude, dar a continuat să meargă. Seara, organizatorii au văzut că nu era mental într-o stare bună și mâinile aveau primele semne de degerături. Mergea ca un om beat pe râul înghetat și știa că mai are 20 km până la cabana unde abia aștepta să facă un duș. Adormea în timp ce mergea și se trezea în zăpadă până la genunchi. Atunci a decis să doarmă o oră și a început să sape cu oala de mâncare o nouă gaură în zăpadă. Când organizatorii l-au găsit și au văzut starea în care era, l-au urcat în mașină. Așa s-a terminat, din păcate, evoluția sa la a doua participare.

 

Lecții de viață de la un ultramaratonist

Oamenii care l-au format i-a găsit în cărți. Citește mult despre ultramaratoane, experiențe pe Everest, expediții la Polul Nord și alte biografii.

Din greșelile și victoriile altora învață cel mai mult. De la eschimoși a învățat cum să țină limba lipită de cerul gurii atunci când vrea să respire aer rece. De la Kilian Jornet a învățat cum să alerge, iar de la nepalezul Nimsdai Purja cum să nu renunțe.

Printre cărțile pe care el le recomandă, sunt ”Finding Ultra” de Rich Roll, ”Ultramarathon Man” de Dean Karnazes, ”27 de pași” de Tibi Ușeriu. El mai menționează ”26 Marathon” de Meb Keflezighi, ”Jurnalul expediției spre Polul Nord ” de Fridtjof Nansen, ”Finding Ultra” de Rich Roll, ”Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” de Haruki Murakami și multe altele. Cartea MagicHOME, povestea unei bunătăți colective remarcabile, o recomandă și pentru partea umană.

Odihna este fundamentală în viața de zi cu zi, dar mai ales în competiții de anduranță. Este cel mai bun medicament pentru corp și minte, spune Vlad. El nu are un program specific de relaxare ci, mai degrabă, un echilibru între orele de somn – muncă – antrenament. Sfatul său este ca fiecare săși asculte corpul și să-și cunoască limitele.

Antonio Roșca, Gabi Grigorescu, Vlad Munte și Paul Potora formează echipa CORE cu care Vlad se antrenează pentru ediția din 2022 a 6633 Arctic Ultra. Fiecare dintre băieți îl ajută să fie o versiune mai bună a sa. Merge de două ori pe săptămână la antrenament de cardio, pe care le combină cu 20 km de alergat de 4 ori pe săptămână. Sâmbăta aleargă alături de cățeii săi weimaraner, King și Queen, câte 30-40 km, iar duminica face pauză sau o plimbare ușoară.

În ultimul an am învățat cât de important este să lucrezi cu un antrenor. Antrenamentele trebuie să fie specifice, în funcție de ce ai tu nevoie. În cazul meu am creat o fișă de lucru cu exerciții pentru picioare, core și rezistență. Se axează pe multe repetări, greutăți mici, reziliență la efort și cardio. O zi la sală începe cu o încălzire, trecem la genuflexiuni cu o bară pe umeri, tracțiuni, fandări cu două gantere în mâini, hiptrust, 3 exerciții de abdomente și la final stretching.

Vlad Pop

Pregătirea psihologică pentru un ultramaraton

Știind că în acest sport, folosirea eficientă a creierului e mai importantă decât condiția fizică, am dorit să aflu cum și de unde a învățat Vlad se pregătească mental pentru concursuri. Mintea va ceda înainte corpului, recunoaște el. Regula este valabilă nu doar în sport, dar și în viața de zi cu zi. La început a citit despre reziliență la alți oameni și nu a înțeles pentru că fiecare avea o experiență unică.

Cum poti să te pregătești mental pentru a alerga 620 km la -50 grade? Psihologii o numesc „ancoră”, o motivație atât de puternică și pură încât te poate salva în orice furtună, spune ultramaratonistul. În tabăra MagiCAMP a învățat că ancora sa sunt copiii care luptă sau au învins cancerul.

Copiii mi-au scris bilețele cu mesaje pe care le port cu mine la competiții. Ei sunt un exemplu că atunci când mă doare puțin corpul, nu am de ce să mă plâng pentru că nu se compară cu durerea de la chimioterapie. Și dacă ei nu renunță în lupta cu boala, eu ce motiv am să renunț?

Cea mai tristă amintire amintire care și-a pus amprenta asupra evoluției sale a avut loc în ianuarie 2021, când a murit tatăl său. Pe 1 martie a luat startul cu această durere la cursa de 620 km de la Cluj la Constanța. În a cincea zi a plecat de la Sinaia spre București, unde trebuia să se întâlnească la 8 dimineața la MagicHOME cu prieteni care veneau să-l susțină.

Era ora 3 dimineața și eram singur pe drumul de intrare în București. Am început să am halucinații, să văd oameni de lumină pe drum în fața mea. Era un sentiment de pace, ca și cum erau persoane pe care le cunoșteam, dar nu le recunoșteam. Tot corpul mă durea și simțeam că nu mai pot, că renunț. Atunci lângă mine a apărut tata, care mergea la pas cu mine. El este tot timpul cu mine, și l-am simțit când mi-a fost cel mai greu.

 

Un nou ultramaraton, o nouă provocare

Pe 26 februarie 2022 Vlad Pop va lua startul la cursa de 420 km, cu 3657.6 m diferență de nivel. Va pleca din Dawson City având itinerariul Dempster Start – Tombstone Camp Ground – Engineer Creek – Eagle Plains – Cercul Arctic.

Va avea un gps va putea fi urmărit pe site-ul sau pe Facebook-ul competiției. Din cauza condițiilor pandemice, pe Teritorul Yukon nu se poate organiza cursa de 620 km de la Eagle Plains până la Tuktoyaktuk, Oceanul Arctic.

Care sunt motivele pentru care face el acest efort? Vlad e convins că lumea se va schimba daca noi ne schimbăm. El crede că educația copiilor este pilonul fundamental pentru un viitor mai bun.

Dacă investim în copii, în sănătatea și educația lor, investim în viitorii medici, profesori, artiști. Investim în viitoarea generație care va schimba România. Chiar dacă poate nu va avea ocazia să vadă rodul efortului său, Vlad Pop crede în această schimbare.

Împreună cu Asociația Magic, el plănuiește să poată ajuta peste 10.000 de beneficiari prin cele 12 proiecte și să alerge până îl țin picioarele la alte competiții grele.

Dacă sunt persoane care rezonează cu povestea lui Vlad Pop și sunt inspirați de Asociația Magic, pot ajuta în 3 moduri.

  1. Redirectionand 3,5% din impozitul pe venit pana pe 25 mai, aici
  2. Trimițând o donație de 2 euro prin sms cu textul BURSA la 8844
  3. Anul acesta pot face ceva diferit de ziua de naștere. Pot săși doneze ziua și să susțină copiii cu cancer să se întoarcă la școală după chimioterapie, prin crearea unui cont pe Galantom.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *