Profesii

Yasmin Ismail, psihologul cu Sindrom Down care aleargă pentru copiii cu autism

Yasmin Ismail a dărâmat toate preconcepțiile. Este o tânără care a învins toate vocile care răsunau în cor cum că, dacă ai afecțiuni care aparțin de Sindromul Down, nu poți să te integrezi în societate. Mai mult de atât, la rândul ei este psiholog și ajută copiii cu autism din cadrul Centrului Psihologic Marea Neagră din Constanța.

 

S-a născut în decembrie 1989 și s-a dovedit că este de mică o luptătoare. Poate că nu întâmplător a apărut pe lume în timpul revoluției, deoarece s-a răzvrătit ani la rând împotriva celor care purtau o altfel de gândire.

Voința nu a abandonat-o nici măcar când a dat nas cu un sistem incorect care a refuzat-o chiar și când dorea să fie voluntar, să muncească doar de dragul lucrului.

S-a construit pe o bază fundamentală foarte bună. Mama îi este cea mai bună mamă, dar are rolul și de prietenă. Și ce fac prietenii?! Se încurajează. Una pe cealaltă s-au avut, iar atunci când erau lipsite de putere, au apelat la un strop mare de speranță.

Yasmin este în câmpul muncii deja după terminarea facultății de Psihologie din cadrul Universității Andrei Șaguna din Constanța. Face față tuturor provocărilor.

Mai mult de atât, o zi de muncă este o reală plăcere pentru tânără. A vrut să lucreze cu copii cu dizabilități cum a lucrat mama sa cu ea. Să aflăm mai multe despre recuperarea Yasminei și cât de mult iubește ceea ce face!

 

Yasmin – o floare cu un nume de floare

Fiecare mamă își iubește copilul și nimeni nu ar contesta acest aspect. Hopuri peste hopuri au avut de sărit împreună cele două. Au purtat griji, au făcut terapii zilnice. Mii de griji pe limbaj, pe integrare, pe motricitate, pe socializare, pe școală s-au tot adunat, dar acum vorbesc ca două persoane care au ajuns la maturitate, care au responsabilități, îndeletniciri, obligații și drepturi.

Dragostea și respectul pe care le simte Yasmin față de cea căreia îi spune „mamă” nu pot fi descrise în cuvinte. Ele sunt cele care au condus-o să fie omul frumos de azi. A fost crescută cu iubire și a cunoscut numai sentimente de iubire.

Până și numele este ales cu atenție. Yasmin, o regină pentru copiii speciali, se identifică perfect cu iasomia, o regină printre flori, care îmbată cu mirosul ei prin jur. Asociez aroma sa cu culoarea și strălucirea pe care o aduce tânăra în mijlocul celor mici.

 

Deși poartă rădăcini musulamane, este integrată în câmpul muncii în România

Yasmin Ismail a urmat învățământul de masă pentru că așa a fost sfătuită mama sa să o înscrie. Lumea, la început, i se părea greu de înțeles, dar terapia s-a luat foarte în serios, astfel viața a devenit aproape normală. Crede că societatea ar trebui să-și deschidă mai mult ochii și inima față de copiii cu astfel de afecțiuni.

Ea nu a întâmpinat probleme. Nu s-a simțit marginalizată. Profesorii au sprijinit-o, colegii, de asemenea.

Ca elevă, s-a ridicat mult peste medie. Deși matematica și fizica, exercițiile de logică și calculele i s-au părut câteodată o corvoadă, a compensat cu rezultate bune la celelalte materii.

La facultate, a fost la fel de sârguincioasă și determinată. S-a înscris la psihologie pentru a se cunoaște mai bine pe ea. A realizat că îi place acest orizont întrucât s-a perfecționat atât de mult și azi este psihologul copiilor autiști.

A lucra cu copiii cu autism înseamnă multă muncă și când exista iubire, iubirea poate vindeca orice dizabilitate. Când faci totul din plăcere, rezultatul este plăcere. La centru unde lucrez, facem diferite activități antrenante de la pictură la meloterapie. Și de la joc interactiv la teatru.

Traseul său profesional, inițial, nu a fost atât de ușor. Deoarece deține puterea cuvântului, promisiunea e literă de lege pentru ea. Cu toate acestea, nu a primit tot timpul răspuns pozitiv la intențiile sale bune.

Prima dată când am făcut voluntariat timp de trei luni m-am simțit marginalizată. Nu am renunțat. Am ajuns la centrul psihologic „Marea Neagră” pentru copii cu autism, am făcut voluntariat 10 luni, iar după etapa de voluntariat am fost angajată cu sfert de normă la orele de socializare și de terapie individuală.

Yasmin Ismail: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că exist.”

Yasmin nu cere prea mult de la Dumnezeu. Știe să-și facă zilele frumoase și fructifică fiecare clipă. Se simte împlinită și mulțumită de viața pe care o duce și pentru că și-a găsit un loc în societate, mai ales în comunitatea constănțeană.

Gândirea este antrenată să fie pozitivă. Vede jumătatea plină a paharului. Poate au învățat-o diversele situații în care a fost pusă, poate mediul din familie, poate chiar viața însăși, dar îi doresc să se mențină înfloritoare.

Îndrăznește mereu să viseze și să ticluiască noi și noi proiecte. Dacă ne întrebăm unde o vom găsi în perioada curândă, am aflat că se pregătește minuțios pentru un maraton de 24 de ore, dedicat copiilor cu autism. Cu această ocazie, ține să îi mulțumească domnului Adrian pentru ideea de a se înscrie la maratonul din 10-11 septembrie. 

Noi putem doar să îi ținem pumnii și să o felicităm pe Yasmin Ismail pentru omul minunat care a răzbit în viață, în ciuda tuturor obstacolelor!

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.