Ciprian Albu

Baschetul e un sport de echipă tot mai des ales de tineri. Solicită mintea și fizicul într-un mod echilibrat, crescând concentrarea, forţa fizcă, stăpânirea de sine şi înălţimea. Deși majoritatea practică acest sport doar ca formă de agrement, există și tineri care ajung să facă performanță în baschet. În continuare vi-l prezentăm pe Ciprian Albu, baschetbalistul care la 15 ani este cel mai bun marcator și cel mai bun pasator al momentului la categoria sa de vârstă.

 

Florin Ciprian Albu s-a născut pe 6 august 2002 în Sighetu-Marmației. Primul contact cu baschetul l-a avut la vârsta de 8 ani, avându-i ca antrenori pe profesorii Emil Kosztelnik și Villand Albert de la Clubul de Baschet EKO Sighet.

 

Ciprian Albu, mereu cel mai valoros la categoria sa de vârstă

În 2015 a câștigat titlul de MVP (Most Valuable Player – cel mai valoros jucator) la grupa lui de vârstă. Tot în acel an, a fost cel mai bun marcator, selecționat între primi cinci jucatori de la respectivul turneu național.

În anul 2018 a obținut alte trei premii: cel mai bun pasator, cel mai bun marcator, și din nou între primii cinci jucători ai turneului.

Cele mai importante medalii au fost, în 2015, medalia de aur la categoria de vârstă sub 13 ani. Tot în același an a obținut și medalia de argint la categoria de vârstă sub 14 ani.

 

Selecționat la Campionatul European de Baschet

În prezent, Ciprian Albu activează la CSS Sighet. Convocările în Lotul Național sunt o normalitate pentru el în ultimul timp. Cea mai recentă a avut loc în decembrie 2017, unde a reprezentat România în cadrul Balkaniadei.

După cum mărturisește chiar Ciprian, a avut parte de o experiență extraordinară. Meciurile din respectivul turneu al Balkaniadei au fost pline de suspans, cu răsturnări de situații și multă concentrare din partea fiecărui component al lotului. O astfel de competiție i-a dat șansa să se dezvolte ca jucător și să-și depășească propriile limite.

Cea mai mare performanță a sa putea fi convocarea, în vara anului 2017, în lotul de seniori pentru Campionatul European. Din păcate însă, o accidentare la antrenamente l-a împiedicat să participe la această competiție atât de importantă pentru cariera lui. Are însă tot viitorul în față și e convins că nu va rata edițiile următoare.

La doar 15 ani, Ciprian Albu joacă deja în Liga 1, pentru CSM Sighetu Marmatiei, calificată în prima ligă a României în sezonul 2017-2018.

Meciurile jucate în Liga I au avut un aport foarte important asupra dezvoltării mele ca jucător de baschet. Persoana care mă ajută să îmi depășesc limitele este antrenorul meu, Emil Kosztelnik. Nu știu ce m-aș face fară el.

Ciprian Albu

 

”Ca să fiu pregătit înainte de meciuri, mă antrenez, mă motivez și îmi zic că trebuie să dau tot ce este mai bun din mine.”

L-am întrebat cum își găsește concentrarea înaintea și în timpul unui meci dificil și ce face pentru a fi pregătit (fizic, baschetbalistic, mental) la meciuri, Sensibil emoționat, Ciprian îmi spune cât de important este rolul antrenorului și al familiei pentru el.

Concentrarea înainte de meci se rezumă la indicațiile date de domnul profesor și la susținerea din partea familiei. În timpul meciului mă concentrez tot timpul, dar cel mai mult în momentul în care publicul este alături de mine. Ca să fiu pregătit înainte de meciuri, mă antrenez, mă motivez și îmi zic că trebuie să dau tot ce este mai bun din mine.

A propos de familie, mama lui nu lipsește de la nici un meci de baschet al său. L-a încurajat și susținut de la cea mai fragedă vârstă. A contribuit din plin la o educație sănătoasă pentru Ciprian, fapt care se observă cu ușurință din conversațiile cu tânărul baschetbalist.

Are numai cuvinte de laudă despre antrenor, despre condițiile de antrenament și orașul în care trăiește. Însă factorul cel mai important pentru a obține o carieră de succes consideră că este dorința de performanță. Iar aceasta nu îi lipsește lui Ciprian.

Atunci când îți dorești din tot sufletul acea performanță, restul nu mai contează. Nu se poate obține performanță pe căi ocolitoare.

Ciprian Albu

 

Performanță = Muncă + Modestie

Tânărul baschetbalist este conștient că, pe lângă pasiune și talent, este esențial să muncești cât mai mult pentru îndeplinirea visului tău. Are antrenamente cinci zile pe săptămână, între două și trei ore. Neoficial, Ciprian profită de orice ocazie pentru a arunca mingea la coș. Nu neglijează nici școala, fiind foarte conștiincios și în această privință.

Se simte ușor din dialog că Ciprian s-a maturizat foarte mult în urma competițiilor la care a participat. Chiar dacă e încă foarte tânăr, în plină formare, l-am provocat să dea câteva recomandări altor tineri care și-ar dori să aiba succes în baschet. Ciprian le sugerează acestora să nu lipsească de la antrenamente și să fie modești. O calitate foarte vizibilă, de altfel, la tânărul baschetbalist.

Favoritul său din NBA este Lebron James. A învățat de la acesta că  trebuie să ai tot timpul o atitudine de învingător și să nu te dai bătut niciodată.

Are planuri mărețe și e foarte sigur că în maxim 5 ani va juca în Euroliga. Pentru viitorul mai apropiat, speră să aibă un sezon competițional de excepție, atât la U18 cât și în Liga I. Își dorește un titlu în Sighet, cel puțin la categoria U18.

Își mai face timp pentru muzică, dans sau plimbări cu bicicleta. Însă viața lui Ciprian gravitează la această vârstă în jurul baschetului și a școlii. Ușurința și naturalețea cu care introduce mingea în coș, chiar și din propria jumătate a terenului, assisturile remarcabile sunt dovezi clare că e pe drumul cel bun.

Am realizat acest articol din convingerea că vom auzi tot mai mult numele lui Ciprian Albu, pus la loc de cinste, între cei mai valoroși baschetbaliști români!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *