Claudiu Râșco

Claudiu Râșco reprezintă un nume de referință pentru generația de aur a boxului românesc. Născut pe 22 august 1978 în Ieud (Maramureș), are în palmares 78 de victorii din 85 de meciuri. A reprezentat cu succes România la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000, a fost vice-campion european la box la Tempere (Finlanda) în anul 2000, a obținut bronzul la Campionatul European de Box din Minsk (Belarus) în 1998 și la cel din Siofok (Ungaria) în 1995. De asemenea, locul 5 la Campionatul Mondial de Box – juniori desfășurat în 1996 la Havana (Cuba).

 

Claudiu este maestru al sportului, având în palmares 7 titluri de campion național la box în perioada 1994-1999. A fost desemnat cel mai bun boxer român la seniori (1997, 1998, 1999), tineret (1997, 1998) și juniori (1994, 1995,1996, 1997). În 2003 a lăsat România pentru a urma o carieră prodigioasă în boxul profesionist din Canada. După 4 ani, s-a întors acasă, în Sighetu-Marmației, pentru a forma la rândul său alte generații de campioni, dar mai ales de oameni.

 

”Primisem un echipament de la club pe care scria: BOX. L-am purtat ani de zile și eram tare mândru de el….”

A început să practice boxul la CSS Sighet când era în clasa a VII-a la Scoala Nr. 3 (actualmente Școala Ioan Mihaly de Apșa) din Sighetu-Marmației. Cariera a început-o sub mâna antrenorului emerit Grigore Vlad. Primul meci oficial în ring i-a adus și prima victorie.

La început a înfruntat prejudecățile părinților și ale profesorilor în legătură cu acest sport considerat prea violent. După primul titlu de campion național, s-a bucurat de totala susținere a acestora. Condiția să urmeze antrenamentele de box era să nu aibă nici o medie sub 8 la vreo materie.

A ajuns Campion Național chiar de la prima sa participare la acest nivel competițional, în 1994 la Timișoara. De atunci a urmat o lungă cursă de colecționat trofee.

În clasa a IX-a a fost chemat la centrul olimpic de la Reșița, coordonat de către regretatul Gherghina Aurel. În 1995, a fost selecționat la lotul național. De atunci a fost campion național în fiecare an la categoria sa de 81 kg, până în anul 1999.

Claudiu își amintește că nici nu-și imagina atunci să se gândească să nu facă sport dacă nu i se dau bani. Totul era făcut din pasiune pură. Singurele beneficii erau cantonamentele în alte localități pe care le oferea clubul.

Primisem un echipament de la club pe care scria BOX. L-am purtat ani de zile și eram tare mândru de el pentru că nu oricine avea așa ceva.

 

Cu ce rezultate se mândrește cel mai mult Claudiu Râșco

După terminarea liceului, a fost chemat de către Ion Șerban la Farul Constanța, unde erau antrenați cei mai buni boxeri ai țării. Era coleg cu Francisc Vaștag, Doroftei, Lucian Bute și mulți alții. La puțin timp, Francisc Vaștag i-a devenit antrenor la lotul național.

Dedicarea totală către acest sport i-a adus și performanțele pe care și le-a dorit.

Participarea la Olimpiada de la Sydney din anul 2000 a fost cea mai mare performanță din cariera mea. Este visul oricărui sportiv. Din păcate, înainte de Jocurile Olimpice am avut o problemă medicală, fiind operat de hernie de disc. Pe 4 iulie m-am operat și la 1 septembrie au început Jocurile Olimpice. Nu eram refăcut complet după operație. Cu toate astea, am participat și chiar am câștigat un meci, fiind eliminat în turul doi.

Cu satisfacție dar și cu puțin regret, Claudiu rememorează perioada olimpiadei. Sportivi pe care i-a învins la Campionatul European, în urmă cu trei luni, au luat medalii. Cel care îl invinsese în finala Campionatului European în urma unui meci foarte echilibrat,  a ieșit campionat olimpic.

După ce s-a refăcut, a obținut locul 3 la Campionatul Mondial de la Belfast (Irlanda).

Claudiu Râșco

”Cred că în anul 2000 am atins cea mai bună formă sportivă din cariera mea.” Claudiu Râșco.

 

”În Liga Profesionistă din Canada am câștigat 10 meciuri din 12.”

În 2003 a luat calea boxului profesionist în Canada, alături de Lucian Bute, după ce Doroftei deschisese drumul în direcția asta. Se lucra diferit, o altă pregătire a meciului, total diferită de cea cu care era obișnuit în România.

A fost o experiență care m-a maturizat foarte mult. Se punea accent foarte mare pe partea psihologică. Diferența la acest nivel stă de cele mai multe ori în detalii foarte mici, dar care decid soarta unui meci. Mai ales atunci când jucătorii sunt foarte apropiați ca valoare.

 

S-a întors în țară pentru a forma oameni, nu doar campioni

După 4 ani de Canada, în 2007 s-a întors acasă în Sighetu-Marmației, cu o mentalitate complet diferită de cea cu care plecase din țară. A regăsit lumea boxului românesc la fel cum a lăsat-o când a plecat.

Din 2008 a început o nouă aventură, optând pentru calea antrenoratului la CSS Sighet. Cu toate că avea și alte posibilități, a decis să se întoarcă acasă, alături de familie și prieteni.

Întrebat cum au fost primele experiențe după întoarcerea în Sighet, Claudiu rememorează firul evenimentelor:

La început aveam o dorință puternică să fac performanță, să scot campioni… Încă din primul an am obținut două medalii de bronz la Campionatul Național cu doi copii care făceau box doar de câteva luni. Pe parcurs am reușit să mă mai temperez un pic, să iau lucrurile ușor și să încep să formez oameni, nu să cer doar performanță.

Claudiu Rasco

Îi place foarte mult să lucreze cu copiii, să îi ajute să devină cât mai buni în acest domeniu. Are acum un sportiv, Roman Samuel, cu care lucrează de când avea 8 ani și 24 de kg. Acum, la 15 ani și 60 kg este campion național, fiind cooptat în lotul național de box.

Întrebat de deficiențele pe care le are sistemul de formare ale tinerilor boxeri în România, Claudiu Râșco este foarte tranșant:

E nevoie de programe pentru formarea antrenorilor, așa cum se face în afară, unde toți merg pe aceeași linie. La noi fiecare vine cu diferite metode, preluate de pe internet. Nu există un proiect clar și bine definit pentru fiecare etapă de evoluție sportivă a copiilor care vin la club.

Forma de organizare a competițiilor e foarte importantă. Dacă în țările din vest, până la a ajunge la un campionat național se trece printr-o serie de competiții locale și regionale, în România este acum foarte ușor să sari peste etape, ajungând direct într-un turneu național.

Astfel, de multe ori ajung în finala națională tineri fără experiență, cu doar câteva luni de box în spate. Cum e de așteptat, abandonează acest sport în mai puțin de un an, după ce dau piept cu boxeri experimentați.

 

”Fără educație, caracter, pasiune și disciplină nu poate exista performanță”

Antrenorul Claudiu Râșco se luptă să schimbe felul copiilor de a se comporta în societate, lucru foarte important pentru orice sportiv. Le oferă încredere și susținere. Îi pregătește să formeze o echipă, chiar dacă boxul e un sport individual.

Puțini înțeleg și acceptă acest lucru, iar rezultatele se văd în competiții.

În privirea lui se citește cu ușurință dragostea pentru box, în mod evident motorul tuturor performanțelor sale.

Fără educație, caracter, pasiune și disciplină nu poate exista performanță. Dacă nu ai educație, o mentalitate sănătoasă, dacă nu ai caracter, e foarte greu să faci performanță. Astea fac diferența, indiferent de potențialul fizic al boxerului. Am văzut mulți boxeri tineri cu un potențial fizic foarte bun, dar care s-au retras singuri pentru că nu făceau față din cauza mentalității și a educației.

Boxul nu este un sport al bătăușilor din cartierele rău famate, așa cum este caracterizat de către mulți oameni. Există prejudecata că în box ajung doar cei din medii sociale defavorizate.

Complet fals! Sunt mulți tineri, din familii foarte bune, care învață bine la școală și care aleg calea boxului.

 

Militant pentru schimbarea percepției colective față de box

Claudiu Râșco se luptă pentru a crea o imagine cât mai bună a boxului în rândul publicului larg. Cel mai recent exemplu este Centura Marmației desfășurată în 9 iunie 2018 în Sighet.

Am reușit să aduc la această competiție persoane din diverse medii sociale (am avut chiar și profesori) care fac acest sport doar pentru a se menține în formă. I-am convins să urce în ring, cu public, unii chiar pentru prima dată în viață.

Astfel, cei prezenți au putut să se convingă că există inclusiv persoane publice, cu un anumit statut în societate, care practică acest sport.

A construit acest eveniment total diferit față de cum se fac de obicei lucrurile la noi. A adoptat modelul american fastuos, făcând din această competiție un adevărat spectacol, cu mare priză la public. Claudiu Râșco nu se oprește aici și își propune să-i sprijine pe toți cei care doresc organizarea unor evenimente similare.

Imaginea boxului a suferit mult în ultimii ani și din cauza scandalurilor la nivel de federație. Claudiu speră că tocmai acest tip de apropiere a lumii boxului către publicul larg să ajute în schimbarea percepției actuale față de acest sport.

Claudiu Rasco

Pe lângă box, îi place să citească o carte, să vizioneze un film, să facă ieșiri în aer liber. Îi plac lucrurile simple. Familia are un rol aparte în viața lui Claudiu, și își dorește ca băiatul său să devină la rândul lui boxer.

Îmi place să am respect față de mine și față de cei din jur, să fiu om de onoare. Educația formată de-a lungul timpului și experiența de viață m-au întărit un pic ca om, mi-au adus un echilibru spiritual.

Sunt doar o parte din valorile după care Claudiu Râșco își ghidează viața. Este fără îndoială un exemplu de profesionalism, pentru performanțele sale ca boxer, dar mai ales pentru felul în care și-a continuat cariera.

Motive mai mult decât suficiente pentru a-i dedica acest spațiu în Elita României!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *