Cristiana Stancu s-a născut pe 19 iulie în București, în vara anului 1991, într-o zi de vineri la orele prânzului. O personalitate puternică, cu mult talent și o mentalitate de învingător. De atunci se luptă zilnic atât în ring cât și în afara acestuia pentru a deveni cea mai bună versiune a sa. Apogeul a venit în octombrie 2015, când avea să obțină prima centură mondială la kickboxing profesionist feminin din istoria României.
Curaj și evoluție în două lumi paralele
Perioada preșcolară și vacanțele lungi de vară le-a petrecut în cea mai mare parte la bunici, departe de aerul nepăsător al Bucureștiului. Trăia în două universuri paralele dureros de diferite…
Căldura și melancolia din casa bunicilor, ce locuiau la țară, se disipau într-un nor de fum cedând locul peisajului sumbru al cartierului Pantelimon. Visarea și stările de melancolie se transformau rapid, de fiecare dată, într-o energie aproape furibundă la întoarcerea în griul necruțător al Bucureștiului.
Și-a dorit să devină medic, și nu doar la nivel declarativ. Era olimpică la biologie și anatomie, două discipline școlare de mare importanță pentru cei ce doresc să urmeze un astfel de drum.
Însă la vârsta de 18 ani, o problemă de sănătate a făcut-o să vadă partea mai puțin plăcută a sistemului sanitar. A realizat atunci că nu ar fi fericită cu această profesie și în timp ar putea uita scopul căruia i s-a dedicat…
Pasiunea pentru sporturile de contact a moștenit-o de la tatăl ei, în timp ce mama a inițiat-o în tainele picturii. Cristiana este luptătoare profesionistă, absolventă de teologie și pictor licențiat în iconografie. Cum am spune noi… un om complet. Artele marțiale au ales-o, iar ea a dat totul pentru ele investind timp și resurse, cu sacrificii de neimaginat.
Provocările unui luptător profesionist în România
Mulți nu ne putem imagina ce sacrificii sunt și ce înseamnă pentru o femeie un sport profesionist, un sport de luptă, mai ales în România.
La început, luptătorii, fie ei bărbați sau femei, sunt îndrăgostiți de un miraj al filmelor cu Van Damme sau Chuck Norris. Probabil toţi se cred o combinaţie între Muhammad Ali, Mike Tyson şi Bruce Lee.
Realitatea este însă dură şi seacă, fiind vorba despre muncă, seriozitate și disciplină. Sportul de performanţă înseamnă foarte multă durere, iar sporturile de luptă au ca obiect de muncă provocarea durerii, ceea ce duce la un alt nivel ideea de sport.
Sporturile de luptă sunt mai mult decât un sport, tocmai pentru că te pun în faţa unor trăiri atât de puternice şi cumva ancestrale, încât ele preced denumirea de sport. De aceea sunt numite Arte Martiale, pentru că în fond au la bază un sâmbure divin. Altfel, ar fi doar violenţă.
Sistemul românesc de antrenament ineficient și lipsa infrastructurii au pus-o adesea pe Cristiana în fața unor greutăți cu care un sportiv nu ar trebui în mod normal să se confrunte. În principiu este vorba de mentalitate, iar mentalitatea naște metodele. Sportiva afirmă că în acest moment mentalitatea României în orice domeniu, nu doar în sport, este una contraproductivă.
Muncim mult şi fără rezultate. Sunt sigură că toate performanţele care încă se mai fac în România şi sunt 100% româneşti se datorează talentului extraordinar cu care suntem înzestraţi şi nimic mai mult. Mentalitatea este cel mai mare duşman, de la politic, la manager, la antrenor, la sportiv. Din păcate este ca o boală generală, iar oamenii cred că sunt sănătoşi tun… Continuăm să credem că dacă o metodă a adus aurul în 1970, aceeaşi metodă va aduce aurul şi în 2019.
Cristiana “Mongol” Stancu – o viață dedicată ringului de luptă
Cristiana Stancu luptă în ring de când se știe, și face acest lucru la cel mai înalt nivel. La doar 13 ani, în 2004 obține locul II la Campionatul Național de Kyokushin Karate U13 iar un an mai târziu locul I la Campionatul Național Sei Budokai U14.
A urmat apoi o serie de victorii neîntrerupte la diferite campionate naționale, europene și mondiale. București, Budapesta, Antalya, Milano, Jakarta și Tokyo sunt doar câteva din marile orașe ale lumii în care Cristiana Stancu, odată ajunsă în ring, a obținut victorii răsunătoare. În luna octombrie a anului 2015 obține la Milano prima centură mondială la kickboxing profesional feminin din istoria României.
În anul care tocmai s-a încheiat, luptătoarea noastră a reușit să ocupe locul I în 3 competiții de mare importanță pentru lumea kickboxing-ului feminin, acestea desfășurându-se pe teritoriul României (Kickboxing Pro Superfight Bucharest, Kickboxing Pro European and Balkans Title Bucharest și Kickboxing Pro Superfight Galați).
Trebuie precizat faptul că, de-a lungul carierei, luptătoarea a abordat o gamă largă de stiluri de luptă și discipline. A obținut primele locuri în competiții profesioniste de Wushu, Kempo, Kickboxing, MMA, Kyokushin Karate și Sei Budokai.
Artă și spiritualitate
La o simplă privire, Cristiana Stancu ar părea un om al contrastelor. Un luptător desăvârșit și totodată o artistă. Un artist plastic complex ale cărei creații asced spre o lume spirituală, departe de înțelegerea multora dintre noi.
Pentru ea, pictura nu este doar un hobby. Este a doua sa natură, la fel de importantă ca meseria de luptătoare.
Cristiana iubește și studiază intens arta. A absolvit facultatea de teologie la secțiunea pictură iconografică, este un veritabil pictor de icoane. Creațiile sale aduc celor ce le privesc emoții puternice și o ciudată liniște interioară.
Sensibilitate este doar o etichetă…nu trebuie să fii sensibil să pictezi… Trebuie să ai talent, tehnică, multe cunoştinţe şi mii de ore de exerciţiu în spate. Reţeta e aceeaşi ca şi în luptă.
Dumnezeu pune în oameni diverse talente şi daruri. Datoria omului este să le muncească, să le crească şi să facă mult bine prin ele. Dar ce bine poţi face atunci când omori cu bătaia un alt om în ring, ar intreba orice ignorant cu o gândire simplistă?
De fapt, lupta din ring este una dintre cele mai sincere şi pline de onoare activităţi pe care le-ar putea face un om. Pare paradoxal…dar până la urmă şi credinţa este un paradox.
Deși cu siguranță este o persoană de la care toți avem câte ceva de învățat, Cristiana Stancu evită să dea sfaturi de viață. Nu crede în destin ci în alegeri, iar fiecare drum ales din libertate este unul bun. De fapt acel drum prea puțin conteză, important este interiorul omului, sufletul său.
Este retrasă, caută să evite excesul de atenție și exhibiționismul. Uneori ascultă, gândește, pictează și scrie…alteori nu face pur și simplu nimic. Dar asta nu durează prea mult timp…
Viaţa este în esență exteriorizarea interiorului fiecăruia, aşa că… o viaţă curată… cred că ăsta e secretul.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!