Anișoara Mârza-Gog

Anișoara Mârza-Gog este o tânără foarte frumoasă și deșteaptă, născută în 17.09.1991 în Sighetu-Marmației. În decembrie 2007, în urma unui accident de mașină, a ajuns în scaun cu rotile. Din acel punct, soarta ei s-a schimbat dramatic, luând-o de la zero, spre o nouă direcție. Cu mentalitate puternică, de învingător, încet dat sigur, viața ei a devenit mai frumoasă decât a multor persoane fără nicio problemă de sănătate.

Drumul de la un accident care a lăsat-o într-un scaun rulant la o viață normală

Cea mai mare provocare de la accident și până în prezent a fost autodepășirea propriei situații. Dorința de a face lucrurile ca înainte și de a avea o viață normală i-au dat energia de a deveni o învingătoare.

Nu a fost simplu să învețe din nou să mănânce, să scrie, să se îmbrace. Nici să își țină echilibrul în șezut sau să învețe controlul mâinilor și funcțiile acestora. Anișoara visează la o viață total independentă, dar și la o societate mai bună, mai blândă și mai răbdătoare.

 

Când nu te lași dominat de un scaun rulant…

Anișoara Mârza-Gog a absolvit Facultatea de Științe Economice, specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune în cadrul Universității Babeș Bolyai. În prezent este masterandă a facultății de Management si Evaluarea Proiectelor.

Se implică activ într-o multitudine de proiecte sociale, educaționale sau culturale. Din 2013 este vicepreședinte și membră a asociației Rotaract Sighetu Marmației, și, de asemenea, voluntară a asociației Open Your Heart din București. Pentru întreaga ei activitate, pentru coordonarea unor proiecte importante de voluntariat, Anișoara Mârza-Gog a fost desemnată „Maramureșeanul anului 2016”!

Anișoara Mârza-Gog

Anișoara este o femeie în plină dezvoltare, cu pasiuni și specializări din cele mai diverse. A terminat cursuri de Informatică de gestiune, Antreprenor în economia socială, Organizator de evenimente sau cooking.

Cât despre viața personală, ea este căsătorită din 2016 cu un bărbat minunat, fără dizabilități, care o iubește necondiționat. Problema Anișoarei nu este deloc o piedică în relația lor.

 

Parada modei din scaunul cu rotile

În anul 2013 ajunge la ”Atipic Beauty”, fiind invitată de către Asociația Open Your Heart din București. Participă la prima prezentare de modă din cadrul acestui proiect condus de către Magda Coman. De atunci, Anișoara este o prezență nelipsită de la acest eveniment, chiar dacă nu îi este deloc ușor să ajungă la sute de kilometri în orașe precum București, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Sibiu sau Alba Iulia…

De-a lungul timpului, a ajuns să defileze pe podium alături de persoane publice din România. A împărțit scena cu Anca Lungu (prezentatoare Antena 1), Crina Semciuc (actriță in filmul ”Selfie”), Maria Constantin (cântăreață), Oana Boc și altele. Totodată, a avut onoarea de a purta ținute ale celor mai mari designeri din țară, cum ar fi Rozalia Bot, Laura Lazăr, Luminița Balasz, Oana Săvescu, Simona Semen și mulți alții.

Atipic Beauty” este un proiect de mare tradiție, ajuns la a șaisprezecea ediție în acest an. Acesta are menirea să promoveze imaginea persoanelor cu dizabilități din România și să conștientizeze societatea în legătură cu nevoile acestora. Activitatea este concentrată pe accesibilitate, adaptare și integrare, pe încurajarea și integrarea persoanelor aflate în aceeași situație.

Contribuția Anișoarei în cadrul proiectului Atipic Beauty constă în susținerea și lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din România. Este, dacă vreți, mesagerul acestui obiectiv. Anișoara încearcă să schimbe viața celorlalte persoane cu dizabilități din comunitatea în care traiește. Datorită acestui proiect, cu pași mici, au început să apară și rezultate: au fost construite rampe de acces și au apărut oameni dornici să se implice alături de organizație și să ajute la schimbarea mentalităților.

Atipic Beauty este un proiect de suflet care m-a ajutat atât pe mine cât și pe alții să privim abilitatea, nu dizabilitatea.

 

Anișoara Mârza-Gog este prezentă în proiectele sociale și culturale

Activitatea Anișoarei în Atipic Beauty, Asociația Rotaract și studii, se desfășoară aproximativ simultan. Uneori îi este greu să se împartă în toate direcțiile, însă, cu puțină organizare, reusește să facă față tuturor proiectelor.

De 5 ani este membră activă în Rotaract Sighet, organizație unde a reușit să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale prin proiectele coordonate și propuse în cadrul acesteia. Prezența sa în Rotaract a ajutat-o mult în dezvoltarea personală – a ajutat-o, de exemplu, să își depășească frica de a vorbi în public.

A făcut-o de asemenea să țintească o carieră antreprenorială, deoarece îi place să fie independentă, să aibă putere decizională și să lucreze pentru ea. Sunt multe domenii în care i-ar plăcea să activeze, dar cele mai interesante pentru ea sunt deschiderea unui cămin de bătrâni și a unui sat de vacanță.

 

Lupta cu mentalitățile autohtone

Anișoara Mârza-Gog a călătorit mult în ultimii ani, atât în țară cât și peste hotare. A putut constata o diferență foarte mare între țări, legată de infrastructură și de percepția persoanelor cu dizabilități.

În România, oamenii trebuie să se obișnuiască cu ideea că persoanele cu dizabilități fac parte din societate. Cu pași mici, există speranța de a se schimba mentalități și în România. Cu efort, oamenii vor învăța să privească cu alți ochi persoanele cu dizabilități.

Anișoara Mârza-Gog

Zbor cu balonul într-un scaun rulat

A zbura cu balonul este un vis devenit realitate pentru Anișoara. Zborul a fost posibil datorită lui Peter Hurley, celebrul irlandez îndrăgostit de România, și consoartei sale, Loredana, organizatori ai evenimentului Balloon Fiesta. Au aflat de dorința Anișoarei de a zbura și au făcut tot posibilul ca visul ei să devină realitate.

Fire curajoasă, Anișoara ar repeta oricând experiența. Mai mult, visează să zboare cu parașuta, să înoate cu delfinii, sa facă scufundări sau alte experiențe pline de adrenalină!

 

Dizabilitatea nu este o piedică pentru căsătorie și o viață normală

Alte persoane aflate în scaun cu rotile nici nu îndrăznesc să viseze că vor face tot ce a făcut Anișoara Mârza-Gog până acum, dintr-un scaun cu rotile. Tânăra învingătoare nu s-a oprit doar la acest tip de provocări.

Ea s-a căsătorit acum doi ani cu un bărbat fără dificultăți locomotorii, în urma unei relații și a unei povești de iubire. Cei doi s-au cunoscut la o nuntă. A fost cerută în căsătorie la o altă nuntă și a urmat o altă nuntă, a lor.

Soțul meu este un om extraordinar care empatizează și imi cunoaște toate nevoile.

Soțul ei este o persoană care gasește mereu soluții.  El crede că nimic nu este imposibil și o face să se simtă o persoană normală.

 

Gândirea pozitivă, calea spre învingerea greutăților alături de cei dragi

Familia a ajutat-o să devină atât de puternică și să aibă realizările de până acum. “Călătoria” de Brandon Bays a fost cartea care a inspirat-o cel mai mult. Valorile după care își ghidează viața sunt integritatea, curajul, ambiția, libertatea și înțelepciunea.

Întrebată care este rețeta ei pentru gândirea pozitivă, Anișoara Mârza-Gog mărturisește că aceasta vine din interiorul fiecăruia. Totul ține de felul propriu de a fi. Cu toate acestea, este importantă si gândirea celor din jur, care te poate influența negativ sau pozitiv. Un rol important pentru gândirea ei pozitivă îl are mama sa –  un om plin de viață, ambiție si curaj.

Recomandarea Anișoarei pentru toți cei aflați într-o situație similară este să gândească de parcă astăzi ar fi ultima zi din viața lor.

Ea recomandă persoanelor cu dizabilități să facă mereu ceva nou. Cele mai importante reguli de viață sunt: plimbă-te, caută, visează, luptă pentru visul tău, propune-ți ceva, studiază și implică-te.  

 

Cele mai curajoase lucruri din ultimii 10 ani pe care le-a făcut într-un scaun rulant

 • A urcat în spatele soțului aproape doi kilometri pe un deal.
 • A urcat cu scaunul pe un deal cu drum șerpuit, la peste 500 m înăltime.
 • A urcat în Grecia peste 200 de trepte abrupte.
 • A condus peste 100.000 km in ultimii trei ani.
 • A zburat cu balonul la sute de metri înălțime.
 • A stat prin spitale aproximativ 4 ani în ultimii 10 ani.

Anișoara Mârza-Gog

1 răspunde
 1. ABRAHAM
  ABRAHAM says:

  HALELU YA SURIOARA! IN 2001 PE CIND URMAM UN CURS DE INFORMATICA,INTIMPLAREA A FACUT SA GASESC O STIRE FOARTE INTERESANTA. UN ARTIST EMERIT LA CIRCULUI DE STAT DIN MOSCOVA,CADE DE LA TRAPEZ,SI ISI RUPE COLOANA VERTEBRALA.DESI,CA MESERIE ERA ARTIST LA CIRC,EL AVEA UN CREIER BOGAT IN IDEI.STIND ATITA VREME IN PAT,SI-A IMAGINAT O SERIE DE EXERCITII,CARE,DUPA 5 ANI DE PRACTICA,AU REFACUT LEGATURILE DIN COLOANA VERTEBRALA RUPTA A SA,SI- DIND UN BOBIRNAC SERIOS MEDICINII CLASICE,CARE SUSTINE CA O RUPTURA A UNUI NERV NU SE MAI REZOLVA-EL A DEMONSTRAT STRALUCIT CA E UN FALS ACEL ENUNT. SI A REVENIT IN ARENA CIRCULUI,RIDICIND O MASINA VOLGA DE BARA DIN SPATE,SI TININD 5 TINERE ODATA PE UMERI.DIN PACATE,EU AM DAT ACEL MATERIAL(SCOS LA O IMPRIMANTA CU ACE…) UNUI TINAR HANDICAPAT DIN ORASUL BLAJ,INSA EL A PIERDUT ACELE HIRTII,SI E CONDAMNAT SA RAMINA ASA,IN SCAUN CU ROTI. ORGANELE ADMINISTRATIEI RUSESTI NU I-AU PERMIS SA DESCHIDA UN CABINET IN RUSIA,ASA CA ACEST MARE INVENTATOR,A DESCHIS IN STRAINATATE CITEVA ASEMENEA CABINETE DE LUCRU,UNDE AJUTA PE ALTI OAMENI CE AU FOST VICTIME ALE UNUI ASEMENEA ACCIDENT. APELATI SI DVS. LA UN PRIETEN CARE STIE SA NAVIGHEZE BINE PE INTERNET,SA VA GASESCA ADRESA UNUI ASEMENEA CABINET,SI APOI- DEPINDE DE CEI 5 ANI DE EXERCITII INTENSE,SA REVENITI PE PROPRIILE PICIOARE. SUNT UN MARE FAN AL TERAPIILOR NATURISTE,DE 13 ANI AM EMISIUNEA MEA LA RADIO BLAJ,UNDE SAPTAMINAL AM 3/4 ORA DE EMISIUNE,”MAMA NATURA” ,SI UNDE,LA FINALUL EMISIUNII DAU INTOTDEAUNA SFATURI NATURISTE DE SANATATE. AM MARTURIE SCRISA DE PREOTUL VASILE BENCHEA CA AM SALVAT UNUL DIN ENORIASII SAI,BOLNAV DE LEUCEMIE LIMFOBLASTICA.DIAGNOSTICUL A FOST PUS DE INSTITUTUL DE SPECIALITATE DIN CLUJ NAPOCA.PUTETI URMARI EMISIUNEA MEA PE:www.radioblaj.ro IN FIECARE MIERCURI DIMINEATA,DE LA ORELE 11,15,SI,IN RELUARE SIMBATA,LA ACEIASI ORA. DOAR CIND E SARBATOARE CRESTINA NU AM SPATIU DE EMISIE,CACI SE TRANSMITE SLUJBA DIN CATEDRALA MITROPOLITANA. VA DORESC TOATE CELE BUNE- AVRAHAM,ZIS VRACIUL

  Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *