La doar 24 ani, Alice Minoiu este mai mult decât o dansatoare profesionistă. Micuța balerină și-a câștigat libertatea de a crea artă, de a concepe evenimente care să ne hrănească latura culturală. În 3 septembrie 2018, Alice a orchestrat cu măiestrie gala „Regal de Balet”, umplând la refuz Sala Mare a Teatrului Național București și ridicând publicul în picioare, în fața unor performanțe de excepție.
Zilnic ne intersectăm cu zeci, poate chiar sute de oameni. Pe stradă, în trafic, la metrou sau în restaurant, suntem înconjurați mereu de necunoscuți. Ce stă în spatele fiecărei priviri? Ce performanțe ascunde? Eu unul mă mai uit la cei interesanți și mă întreb – oare poate face subiectul unui articol demn de Elita României?
Dacă m-aș fi întâlnit pe stradă cu Alice Minoiu, probabil că mi-aș fi imaginat o tânără studentă. Poate masterandă. Posibil să fi fost însoțită de un zâmbet larg, care denotă căldură și optimism. Acum, când o cunosc deja, îmi dau seama că aș fi greșit, deoarece căldura și optimismul reprezintă doar o latură dintr-o personalitate extrem de complexă.
Este incredibil câtă determinare stă ascunsă într-un om de doar 1m63! Cât profesionalism, câtă experiență, cât devotament pentru o profesie înălțătoare, aparent deloc la modă în România…
Când vine vorba de balet, cred că noi toți avem întipărit în minte celebrul film „Black Swan”, ultrapremiat dar ușor exagerat, ca orice producție hollywoodiană. Așa cum mă așteptam, viața bate filmul, iar Alice Minoiu și-a dorit mai mult. Rezultatul? Regal de Balet este un spectacol unic în România, călăuzit de un caracter puternic, trecut prin greutățile vieții. La doar 24 ani…
Cum să perseverezi în pasiunea ta, deși destinul pare altul
Alice Minoiu și sora ei, Marina, au crescut într-o familie din București care a știut să le susțină pasiunea pentru dans. Singura tangență cu muzica, cu dansul, era că tatăl lor iubea muzica clasică. Le-a insuflat și lor această dragoste, iar mama a fost cea care le-a dus prima dată la balet.
Mama a văzut că ne place să dansăm. Ne îmbrăcam în rochiile ei și dansam mereu prin casă. Și-a dorit să fim grațioase și ne-a dus la balet. Nu cred că și-a imaginat vreun moment că vom face din asta o meserie…
La șapte ani, Alice face primi pași profesioniști în dans, la Școala de Balet Studio M din cadrul Operei Naționale. Aici, Alice și Marina au avut șansa să învețe de la una din cele mai bune profesoare de balet – Magdalena Rovinescu, fostă prim balerină a Operei.
Doi ani de zile, timp de 2 ore pe săptămână, fetele au învățat tehnicile de bază, mișcările, importanța disciplinei în antrenament. Elemente esențiale pentru succesul în balet.
Au fost nevoite să renunțe deoarece părinții erau ocupați, iar distanța până la Operă era cam mare. În plus, era tot mai evident că fetele își doresc doar să danseze. Or să faci o carieră din balet, în jurul anului 2000, nu părea cea mai strălucită perspectivă… Din fericire însă, au descoperit întâmplător Ballet Art, o școală de dans mai apropiată de casa lor.
Am primit un pliant în Herăstrău, am convins-o pe mama și ne-am dus. Doamna profesoară Iolanda Petrescu a reușit să o determine pe mama să ne dea la liceul de coregrafie. Întâi a fost Marina, mai târziu eu. Sunt o fire energică și încăpățânată, i-am spus că altceva nu vreau să fac.
Așadar, la 11 ani, Alice Minoiu pășește pragul Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”. Din clasa a V-a, pasiunea se transforma în carieră, pentru că cineva a observat un copil talentat și a insistat să creioneze un destin!
Amintiri din anii de studiu
Odată intrată în școala de coregrafie, totul s-a întâmplat la un alt nivel. Antrenamentele erau tot mai dese, progresul se vedea pe zi ce trece. Alice îmi spune că avem școală bună de coregrafie și profesori excelenți. Pasiunea rămâne tot timpul acolo, iar cei mai mulți dascăli știu să insufle motivația de a persevera.
Comparând însă cu alte școli internaționale, ne cam lipsește viziunea asupra direcției pe care să o urmăm. Ne lipsește pregătirea mentală a artiștilor, cu siguranță la fel de importantă ca antrenamentul zilnic. Investițiile sunt foarte mici, cel puțin sălile de la liceul de coregrafie ar trebui să fie mai mari și mai moderne.
Din fericire, Alice Minoiu a beneficiat din plin de câteva experiențe internaționale, în SUA, Franța sau Canada. Și-a deschis mintea și a văzut și alte abordări, ceea ce putea fi doar un pas înainte.
Cred că succesul depinde în primul rând de tine personal. Să lucrezi cu tine însuți, să fii dur, să fii disciplinat. Să te ții departe de dezamăgiri, pentru că un artist frustrat nu poate performa. Să vrei tot timpul mai mult de la propria persoană. Lumea baletului ar trebui să fie ceva mai strictă.
La 14 ani, Alice Minoiu debuta pe scena Operei Române, în „Corsarul”. Au urmat roluri tot mai proeminente, experiențe tot mai diverse, premii interne și internaționale. Nu au afectat-o accidentarea care a ținut-o departe de scenă peste 7 luni, nici măcar situația tensionată de la Opera Română, în urma căruia au apărut, pentru ea, schimbări în toate planurile. În acel moment, Alice a devenit artist independent, iar sora sa Marina a decis să își urmeze cariera în Danemarca.
Toate experiențele profesionale și personale au întărit un caracter cu ambiția de a crea spectacole culturale după chipul și asemănarea sa. Frumoase, optimiste, pline de energie și bunătate. Totul a culminat cu „Regal de Balet”, ediția 1, dedicată celebrării a 100 de ani de la Marea Unire.
Unitate în diversitate – deviza galei „Regal de Balet”
Alice Minoiu și-a imaginat un spectacol complet diferit. A simțit nevoia să aducă un suflu nou spectacolelor de dans, adaptat vremurilor noastre.
A fost o ocazie excelentă să se dezvolte, să învețe să organizeze evenimente. Și a ieșit peste așteptări!
În cinstea Centenarului, „Regal de Balet” a reunit artiști din toate țările aliate din Primul Război Mondial. A adus pe aceeași scenă români plecați prin toate colțurile Europei. Nu a lipsit Marina Minoiu, fostă prim balerină a Operei Române, acum membră The Royal Danish Ballet. Lui Alice îi strălucesc ochii când îmi spune cât de tare s-a bucurat să poată dansa alături de sora ei.
Totul a fost la superlativ. Oameni creativi, cu viziune și experiență, s-au alăturat proiectului fără să le-o ceară nimeni. Sponsorii s-au înghesuit să susțină un demers inedit de artă și cultură. Iar publicul… nu există cuvinte pentru a descrie entuziasmul cu care a primit fiecare performanță.
Au mai fost și răutăți dar nu m-au afectat. Puneau presiune pe mine, făceau tot felul de conexiuni, mă tot întrebau cine sunt eu să creez așa ceva… Sunt obișnuită cu critica tipic românească, cu felul în care găsim noi lucruri în neregulă. Eu sunt împăcată cu mine și cu oamenii pe care i-am cunoscut. Știu că atunci când creezi, când ai idei trebuie să ai un suflet curat și frumos.
În ziua spectacolului, a avut emoții de trei ori mai mari ca oricând în viața ei. A trebuit să se încălzească, să danseze, dar și să primească invitații, să modereze, să se asigure că totul este la locul lui…
A avut ajutoare de nădejde, însă ea a fost creierul. Cu sprijinul consultantului artistic Ross Freddie Ray, Alice Minoiu a fost regizor, a ales momentele din spectacol și ordinea reprezentațiilor. Alături de Asociația Nevoia de Educație, organizator al evenimentului, a contactat artiști și sponsori. Iar „Regal de Balet” a fost, cu adevărat… un regal.
Ce urmează pentru Alice Minoiu
În primul rând, își continuă antrenamentele zilnice, condiția esențială pentru a rămâne la un nivel înalt.
Regal de Balet va deveni un eveniment anual. Încurajată de succesul primei ediții, Alice se va lupta ca acest gen de spectacole să se contureze cât mai des în peisajul cultural românesc. Se pare că arta are în continuare adepții săi, iar sălile de spectacole sunt mai mereu pline.
Îmi place să mă uit în public după fiecare reprezentație. Sunt încântată să văd oameni din toate categoriile, îmbrăcați frumos, respectând un act de cultură. Mai sunt și excepții nedorite, însă dacă o instituție culturală știe ce să îi ofere publicului, oamenii de calitate vor veni în continuare la spectacolele noastre.
Alice își dorește să revină cât mai curând pe scena Operei Naționale. Mai are în față cel puțin 10 ani de carieră, iar problemele cu instituția din București par să fi rămas undeva în trecut.
După un singur eveniment, Alice Minoiu este deja un etalon în organizarea de spectacole culturale. Totuși, viața ei este pe scenă. Trăiește pentru senzația de la finalul unei reprezentații, muncește pentru a juca rolurile care îi plac cel mai mult.
Deocamdată, se bucură de libertatea de a alege acele proiecte sau spectacole care o inspiră. Este deja un nume în cercurile internaționale, iar asta o ajută să fie alături de artiști de la care are numai de învățat.
Cel mai important însă, a dovedit că se poate și individual, într-un domeniu aproape în exclusivitate de echipă. Forțată sau nu, Alice Minoiu a scos singură capul în lume și a reușit ceva ce puține alte balerine au făcut înaintea ei. Ne-a demonstrat tuturor cum ar trebui să arate un regal artistic în anul 2018. Un regal pe care am face bine să nu îl mai ratăm în edițiile viitoare!
Foto Credits: Cristian Lăzărescu, Mihai Răitaru, Opera Națională din București
Actualizare octombrie 2019
Încurajată de succesul primului eveniment, Alice Minoiu se pregătește de lansarea unui nou concept. În 20 ianuarie 2020, balerina împreuna cu Ars Gratia Regalia va pune în scenă Gala de Balet „Carmen Sylva”, un adevărat labirint al emoțiilor, marcat de tot ce înseamnă pentru cultura noastră personalitatea lui Carmen Sylva.
Detalii complete despre gală puteți găsi aici. La cum am cunoscut-o pe Alice, nu am nici cea mai mică îndoială că va fi, din nou, unul din cele mai importante evenimente culturale ale începutului de an!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!