Constantin Țurlea

Constantin Țurlea s-ar fi putut face scriitor şi istoric, precum celebrul său tată, Prof. Dr. Petre Ţurlea, dar a ales să „disece” cele 64 de pătrăţele de pe masa de şah. A urcat treaptă cu treaptă, iar cât de curând va obţine titlul de Maestru FIDE. Deşi are doar 36 de ani, Constantin conduce cu succes destinele şahului prahovean şi, în acelaşi timp, a obţinut rezultate răsunătoare şi ca antrenor.

 

Tânăr şi neliniştit. Aşa poate fi caracterizat fiul isoricului Petre Ţurlea. De la tatăl său, Constantin a învăţat foarte multe lucruri care i-au fost de mare ajutor până acum în viaţă. Dar cel mai mult a apreciat la tatăl său munca şi devotamentul de care a dat dovadă în tot ce-a realizat până acum. Putea deveni, la rându-i, un istoric foarte bun.

 

Pereţi „tapetaţi” cu Istoria Românilor

De la 6 ani îi puneam tot felul de întrebări lui tata, pentru că deja ştiam toată istoria de clasa a VIII-a. Visam Domnitorii, ştiam anii toţi în care ei au domnit, precum şi toate evenimentele de care erau legaţi. Atunci am luat Istoria Ilustrată a Românilor, am decupat-o cu foarfeca după care am lipit pozele peste tot în camera mea… Bineînţeles, tata a cumpărat alta.

A avut de mic talentul de a prinde repede, dar i-a şi plăcut să ştie foarte multe. Era şi foarte convingător, ceea ce l-a ajutat ca la puţin după împlinirea vârstei de 8 ani să facă pe ghidul pentru turiştii care au trecut în agenda lor şi Casa Memorială “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte. A făcut atunci un mic pact cu directoarea muzeului în care s-a stipulat că în momentul în care se va încurca în explicaţii, aceasta să intervină şi să-l corecteze. Nu a fost nevoie, însă, pentru că micului şahist i-a mers gura de parcă ar fi crescut în acel muzeu!

De şah s-a îndrăgostit în ziua în care, de mână cu tatăl său, a trecut prin celebrul parc din centrul Ploieştiului unde se joacă şah de dimineaţa până seara. Extrem de încântat de ce a văzut, şi-a zis că nu ar fi rău să joace şi el.

Ştia câte ceva de la tatăl său, care se poate spune că a fost şi primul său antrenor. În 1993 s-a apucat serios de şah, sub îndrumarea profesorilor Adrian Negulescu şi Gheorghe Văsâi.

 

1.500 de lei, primii bani câştigaţi de Constantin Țurlea din şah

După câţiva ani de muncă, a reuşit să se evidențieze în lumea bună a şahului – unde a luat startul numai în concursuri tari, alături de adversari grei. Nu s-a bazat niciodată pe noroc, pentru că aici aşa ceva nu prea există.

Sigur, la unele turnee poţi prinde jucători mai buni care nu se montează suficient sau care nu sunt în formă. Şi atunci trebuie să profiţi. Dar în general norocul ţi-l faci tu, jucând bine! Au fost multe situaţii când am pierdut partide pe care le consideram câştigate dinainte…

Din primii bani câştigaţi la un concurs, Constantin şi-a cumpărat o componentă destul de scumpă pentru calculatorul de acasă. Nu şi-a pus niciodată baza în câştigurile de la competiţiile la care participa – cel mai mare premiu câştigat a fost de 1.500 lei. Dar spune că se poate trăi foarte bine din şah dacă eşti antrenor în SUA sau Franţa, spre exemplu.

De la el am aflat că peste Ocean şahul este o industrie, iar americanii racolează din toată lumea cei mai buni jucători. Este şi cazul românului Constantin Lupulescu, triplu campion naţional de seniori, care reprezintă acum în concursuri Statele Unite ale Americii.

Cel mai frumos moment al carierei sale l-a bifat pe când avea 24 de ani. Atunci, a reuşit să se califice la un turneu internaţional extrem de puternic, în Spania, iar într-un meci l-a avut „în mână” pe marele maestru rus Malahatkov. Constantin era atunci doar Candidat de Maestru, dar a reuşit să-l ţină în remiză pe adversarul său de calibru mult timp. La final, deşi a câştigat, rusul s-a plecat în faţa lui şi l-a felicitat pentru evoluţia sa.

 

Constantin Țurlea, prieten cu Doroftei şi…Karpov

Constantin Țurlea are un respect deosebit pentru jucătorii ruşi, pe care îi consideră fenomenali. Prin prisma activităţii sale, ca preşedinte de club şi de asociaţie judeţeană de şah, ploieşteanul a avut şansa să discute cu doi dintre cei mai mari jucători profesionişti – Anatoli Karpov şi Viswanathan Anand. Consideră, însă, că cel mai bun jucător din istorie a fost Gary Kasparov, cu toate că adoră stilul de joc al lui Bobby Fischer.

Îi ţinea pumnii lui Kasparov în celebrele dispute cu Karpov pentru titlul suprem. Totuşi, cu Anatoli Karpov s-a cunoscut personal în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti în mai 2019, unde a fost prezent şi marele campion român Florin Gheorghiu. Pe ultimul l-a convins să vină şi la Ploieşti, cu tot lotul naţional, pentru un demonstrativ organizat în fostul pub al lui Leonard Doroftei – unul dintre cei mai buni prieteni ai săi.

Constantin Țurlea

Constantin Țurlea, alături de Anatoli Karpov

Mi-a părut foarte rău pentru decizia lui Doroftei de a pleca definitiv în Canada. Dar deja ajunsese cu răbdarea la limite…Nu este cazul să dezvolt eu aici, pentru că ştie toată lumea din ce cauză a ales să plece.

 

Profesorul, bătut de elev!

Din 2012, Constantin Țurlea este preşedintele Asociaţiei Judeţene de şah Prahova, poziţie care îl onorează dar care, în acelaşi timp, îl şi responsabilizează enorm. Nu există zi în care să nu se gândească la dezvoltarea şahului în judeţ. Are câteva proiecte în acest sens – în cadrul unor parteneriate cu diverse Primării şi şcoli din Prahova.

A devenit antrenor din 2010. Ca membru al clubului CS Universitar Ploieşti, Constantin se ocupă acum de un număr de 25 de jucători (la performanţă) şi de alţi 250 la şahul de masă. E firesc să nu prea mai aibe timp şi de el, dar la acest lucru contribuie şi faptul că trebuie să muncească din nou foarte mult, individual, pentru a-şi atinge cât mai repede obiectivul personal – acela de a deveni Maestru FIDE.

În ziua în care ne-am întâlnit să discutăm, la o cofetărie din oraş, Constantin Țurlea venea după o zi infernală de concurs, dar care s-a terminat cum nu se putea mai bine. Andrei Bulău, un elev de clasa a 10-a (şi elev de-al său) tocmai cucerise primul loc la Festivalul Şahului bucureştean, un concurs de top în care au luat startul 67 de concurenţi. A fost concursul în care elevul şi-a bătut profesorul… Bulai este calificat, totodată, şi la Campionatul Mondial şcolar din Panama (29 mai – 7 iunie 2020).

Eu am venit pe locul 6, în timp ce el a terminat pe primul loc. Sunt foarte mândru de el, ca de altfel de toţi copiii alături de care lucrez! Şi mai sunt destui copii foarte buni, România are un mare potenţial din acest punct de vedere.

În ce-l priveşte, Constantin Țurlea are în viitorul apropiat un alt ţel personal – să se şcolească la Academia auto a lui Titi Aur. Are permis de conducere, are maşină, dar vrea să devină un maestru al volanului. Nu aleargă cu maşina, este foarte atent, şi maşinile scumpe îi plac doar să le privească. Pentru că n-ar cheltui mai mult de 10 – 15.000 de euro pe o maşină, indiferent de firmă şi performanţe.

 

Modelul perfect în viaţă – tatăl său

În puţinele clipe de linişte, lui Constantin îi place că se uite la filmele cu Dem Rădulescu şi Jean Constantin. Când nu găseşte ceva de genul, sau cu Stan şi Bran, caută documentare cu Al Doilea Război Mondial, pentru că este „topit” după strategiile marilor puteri din acea vreme.

Dar omul pe care îl admiră cel mai mult în viaţă este tatăl său.

Are o capacitate de a munci extraordinară! Nu cred că o sa ajung să fiu capabil de aceleaşi performanţe, ca ale lui. Ştiu că Academia Română îi pregăteşte un volum omagial pentru întreaga sa carieră în care a scris nu mai puţin de 47 de cărţi. Şi, puţini ştiu acest lucru, pe toate le-a scris la o maşină clasică Olympia, fabricată în 1923! Este unul dintre cele mai de preţ lucruri pentru el.

Anul trecut, a avut onoarea să arbitreze la Campionatul Mondial pentru veterani, de la Bucureşti, iar în 2018 a fost delegatul României la Campionatul Mondial şcolar din Albania.

Constantin Țurlea se pregăteşte acum de noi provocări şi experienţe din calitatea de antrenor, dar şi de arbitru. Prin munca sa, încearcă să apropie cât mai mult România de „coloșii” care conduc lumea șahului mondial – Rusia, SUA și China. O misiune aparent imposibilă, însă vestea încurajatoare este că în România există foarte multe talente, copii valoroși și serioși care se îndreaptă către șah.

Ce va fi, vom vedea. Deocamdată să reținem acest lucru – faptul că șahul românesc are un viitor și că acest sport e o excelentă alternativă pentru copii să-și petreacă timpul liber!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *