Iustin Nicolas Cazacu

Vremurile s-au schimbat, iar generațiile de părinți și de copii s-au schimbat și ele. Părinții ies în parcuri cu bicicleta sau la plimbări prin centrul orașului cu cei mici. În vacanțe, copiii nu mai sunt uitați cu lunile la bunici, la țară. În ziua de azi, ei au programul plin cu activități extrașcolare pe care le practică ori că este în „trend”, ori că le place să fie mereu antrenați ba în cunoașterea limbilor străine, ba în studierea unui instrument muzical, ba să aprofundeze un sport. Iustin Nicolas Cazacu este unul dintre acești copii care îmbină armonios activitățile școlare cu cele sportive. Practică și are un succes imens în șah.

 

Este din Iași, are doar 7 ani, dar și-a făcut deja un nume: este cel mai bun șahist din lume la categoria sa de vârstă.

Acasă, gândește mutările înaintea bunicului, al tatălui și al surorii sale, iar el a ridicat ștacheta întrucât antrenorul său l-a trimis la competiții să fie împotriva seniorilor.

Vrea să devină un fel de Messi al șahului, dar la fel de „mare” să fie și în medicină. Când va crește, va dori să facă performanțe ca doctor. Are un preferat în acest sport al minții și anume jucătorul de șah american Bobby Fisher.

 

Iustin Nicolas Cazacu este înconjurat de prieteni atât la școală, cât și la clubul de șah

Învață în Iași, la o școală cu renume în oraș. Îi place tare mult atunci când este live, cu prietenii și profesorii la școală.

Iubește matematica și nu se plânge deloc de această materie. I se pare foarte simplă. Și la șah calculează foarte rapid, deși nu are creion în mână, ci o tablă în carouri și pioni pe care-i mută foarte tenace.

Mă concentrez bine pentru meciurile de şah, deşi mi se pare greu câteodată.

Învață bine, este preocupat de activitățile școlare, dar nu uită să petreacă jucându-se. Și-a făcut prieteni peste tot și reușește să se facă „iubibil” foarte ușor.

Împarte timp cu prietenii la bloc, iar datorită tatălui, cel care îi este umăr peste tot, cunoaște amănunte despre fotbal și fotbaliști.

Messi este preferatul meu, vreau sa ajung şi eu tot la fel de cunoscut ca el, doar că la şah.

La antrenamente merge cu plăcere, iar antrenorii se preocupă să deprindă mutări din ce în ce mai dificile. Micul șahist nu dezamăgește. Are capacitatea de a-și însuși foarte repede actul mutării pieselor și regulile atingerii pieselor.

 

Iustin Nicolas Cazacu: „Muncesc foarte mult pentru medalia de aur.”

La vârsta de patru ani a făcut cunoștință cu șahul. Totul a început în joacă datorită bunicului său, cel care l-a inițiat în tainele șahului.

Mai apoi, a exersat cu tatăl său pe care l-a și bătut de câteva ori. I-a fost greu la început să-i facă față, dar nu i-a luat mult timp. În prezent, în casă, nu mai are concurență.

După ce l-am bătut pe tata la şah, m-a dus la club şi de atunci domnii antrenori m-au înscris la multe competiţii pentru adulţi. Pe lângă domnii antrenori, mama şi tata sunt mereu alături de mine şi mă încurajează.

În familia Cazacu există acum un obicei format. De cele mai multe ori, băiețelul este însoțit la competiții de toată familia, întrucât își fac și o vacanță totodată. Călătoresc cu trenul și au aventuri împreună.

L-au năpădit emoții pure atunci când și-a auzit numele strigat ca fiind numărul 1 mondial la categoria sa de vârstă. Se antrenează mult, muncește mult, în egală măsură nu privește acest sport ca fiind un sacrificiu.

Totul se practică din plăcere, iar tatăl său este susținătorul principal fără de care nu ar fi reușit să ajungă unde este calificat acum.

Deşi e un sport greu nu mi se pare că e un sacrificiu. Mă pregătesc pentru concursuri cu plăcere, merg în multe locuri pe care nu le-am văzut până acum. Călătorim mult cu trenul (mama, tata şi Sofia, sora mea), întâlnesc adversari, adulţi, de la care am tot timpul de învăţat ceva nou.

 

De la competiții locale la cele internaționale nu a fost decât un pas

Primele concursuri la care a participat au fost cele locale, în orașul natal, dar i s-au părut prea ușoare. Au urmat cele pentru seniori, unde provocările sunt mai mari și-l ambiționează pe Iustin. Adversarii sunt mai greu de învins. Câteodată, declară el, îi bate, câteodată, îmbrățișează experiența.

Are deja în palmares titlurile de Campion Naţional la Şah Blitz 2021, categoria 8 ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021. A jucat şi la câteva competiţii intrenaţionale, dar nu a plecat niciodată din ţară la vreun concurs.

Iustin Nicolas Cazacu

Nu se pregătește într-un anume fel pentru o competiție, doar exersează continuu. Sora sa, Sofia, în colțul lor de casă, îi este un adversar redutabil. Ca orice copil ambițios, poate că încă nu înțelege corect sensul cuvântul „obiectiv”, dar, totuși, și-a setat unul pe viitor. Dorește să atingă performanțe la nivel mondial. Dorește să fie în fruntea clasamentului mondial.

Iustin, tu ești viitorul României! Faci mândră țara noastră și nu te pierde pe drum! Ține cu dinții de ce ți-ai setat în minte, urmează-ți visul și nu-l lăsa pe pauză! Lasă-te îndrumat de cei ce îți vor doar binele, ascultă-ți părinții și răsplătește-i cu rezultatele tale!

Nu te rătăci și tot ceea ce vrei să faci, să faci din pasiune! Să nu te lași constrâns de nimeni și nimic, să-ți asculți gândurile și să le urmezi! Deși ești la o vârstă fragedă, ești o elită a României!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *