Miruna Drăgușoiu

Miruna Drăgușoiu este o fată care a atins perfecţiunea. La fel ca Nadia, dar la învăţătură…unde a obţinut media 10 la Bacalaureatul din acest an şi, în acelaşi timp, a terminat liceul ca şefă de promoţie. Absolventă a renumitului Colegiu “Mihai Viteazul” din Ploieşti, Miruna este pasionată de ascensiunile montane şi cântatul la pian – hobby-uri mai puţin obişnuite pentru o fată care vrea să devină un medic cunoscut.

 

Din clasa a cincea şi până la absolvire, Miruna Drăguşoiu a avut 10 pe linie! O performanţă despre care foarte rar ne-a fost dat să auzim.

Evident, de-a lungul anilor a performat la diverse olimpiade şi concursuri şcolare, dar cu precădere la cele de chimie şi matematică. A fost liderul unei clase cu numeroşi elevi de excepţie, condusă de un cadru didactic pe măsură –  prof. Florina Miricel.

 

O problemă de sănătate a determinat-o să dea la medicină

Miruna este îndrăgostită de ascensiunile montane şi îi place la nebunie să cânte la pian. Dar nimic nu se compară cu visul ei – cel de a deveni un medic cunoscut. A avut ceva probleme de sănătate în urmă cu doi ani şi, spune ea, a fost „tulburată” şi nu avea certitudinea unei rezolvări rapide şi eficiente.

Gândul mi-a fost contrazis, fiind pacienta doamnei doctor Irina Jipa – cea care mi-a vindecat și trupul și sufletul, oferindu-mi încredere și devenind astfel modelul medicului asemenea căruia îmi doresc să devin. Dumneaei m-a învățat să aspir la perfecțiune, să nu mă las copleșită de neatingerea unor idealuri, poate, imposibile şi să urc pas cu pas, să nu uit motivația care m-a determinat să pornesc pe acest drum.

Pe cărările matematicii a apucat odată cu ciclul primar. Învăţătoarea Mihaela Simion a fost cea care i-a sădit încă de atunci în suflet spiritul seriozității, al dragostei pentru matematică („deși n-am excelat la început”) și al bucuriei de a face bine.

Tot învăţătoarea ei dragă a călăuzit-o către examenul pentru clasa a 5-a la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” – unde ea pur şi simplu „a explodat”. Aici s-a construit ca om, aici a descoperit matematica la un nivel superior şi chimia – care a fost un prim imbold de a deveni medic.

Biologia a fost, însă, materia care a definitivat alegerea ei. A avut şi șansa de a avea profesori de excepţie la absolut toate materiile.

Dacă mi s-a părut acum 4 ani că a fi șefă de promoție cu 10 este un lucru excepțional m-am înșelat, deoarece bucuria a atins cote maxime la absolvirea liceului – când am reobținut acest titlu, încununat de media 10 la examenul de Bacalaureat.

 

Lecţii de biologie de la 4 ani, cu bunicul ei

În primii doi ani ai ciclului gimnazial, Miruna Drăgușoiu era convinsă că va oscila între matematică și informatică pentru a-şi decide viitorul. În clasa a 7-a a început, însă, colaborarea cu profesoara de chimie Mihaela Morcovescu – cea care i-a „şlefuit” talentul.

A urmat o menţiune câştigată la etapa naţională a Concursului “Raluca Ripan”, acesta fiind momentul în care în minte i-a răsărit primul gând cu facultatea de medicină. Părinții au sprijinit-o întotdeauna, indiferent de ceea ce a ales să urmeze, fiind mândri că în familie se va „contura” primul medic.

Decizia de a urma medicina îi aparține în totalitate, însă prima cunoștință din domeniu a primit-o de la bunicul ei. Profesor de biologie, Gheorghe Drăgușoiu i-a explicat micuţei Miruna, la vârsta de 4 ani, conceptul de cromozomi – noțiune cu care a stârnit o adevărată revoluție la grădiniță.

Ulterior, cunoştinţele la biologie i-au fost consolidate de către cea de care aminteam mai sus, Florina Miricel – un cadru didactic de înaltă clasă ce a primit titlul de cel mai bun profesor din Prahova de nenumărate ori.

Sunt un produs 100% românesc și îmi doresc ca pe oamenii care m-au ajutat, și mă ajută pentru a mă construi și desăvârși ca medic, să-i pot răsplăti însutit. Totodată, eu cred că doar făcând schimbări mici în bine fiecare putem evolua și realiza fapte mărețe. Iau în calcul posibile specializări în centre universitare din străinătate, însă îmi doresc să mă întorc de fiecare dată acasă pentru a împărtăși și altora cunoștințele acumulate. Nu exclud nici posibilitatea de a fi la catedra universitară, fapt care mă va putea împlini la un anumit moment.

 

Miruna Drăgușoiu, dornică să cucerească munţii şi să plece într-un Safari

Nu are foarte mulți prieteni, dar a avut întotdeauna sprijinul lor, fie sub forma unei glume care a detensionat-o sau a unei discuții sufletești. Este o persoană perfecționistă și exigentă cu sine, astfel că cel mai greu lucru de atins pentru ea este… automulțumirea.

Nu-i va fi deloc uşor să se acomodeze la viaţa tumultoasă din Bucureşti odată cu admiterea la medicină, urmând să descopere singură, aşa cum ea însăşi a recunoscut, „viaţa Capitalei cu bune sau cu rele”.

Imediat după clarificarea acestor detalii, îşi doreşte să reia studiul anumitor partituri de suflet la pian (nn – Händel și Mozart) și să repornească în drumețiile montane care i-au adus bucurii de nepreţuit. Aşa şi-a trecut în palmares cucerirea celui mai înalt pisc din Munții Piatra Craiului, Vârful Omu, dar în sufletul ei rămâne dorinţa nebună a unei ascensiuni şi către Vârful Ascuțit, alături de atingerea altor vârfuri din țară precum Moldoveanu, Negoiu, Peleaga și Păpușa.

Sunt o persoană echilibrată, care reușește să-și dozeze secreția de adrenalină, însă nu omit dorința de a merge într-un Safari prin deșerturile Africii. De asemenea, vreau să vizitez cele mai îndepărtate tărâmuri (cel mai mare vis de călătorie rămâne o vacanță în Japonia, atât în zonele rurale și cât și urbane) și să mă bucur pe viu de imaginea diafană a aurorei boreale.

 

A cucerit Parisul, la concurs de pian

Miruna Drăgușoiu a fost un dar de la Dumnezeu pentru părinţii ei. Mama ei a avut parte de cel mai frumos cadou primit vreodată de 8 martie, într-o zi frumoasă de primăvară cu caişi în floare – care îi plac atât de mult.

A avut o copilărie plină de joc și de bucurie, așa cum o petreceau copiii în urmă cu zeci de ani, cu o curte mare în care bunicul îi făcuse un mic parc cu pomi fructiferi, de care se bucură chiar și acum.

Înainte de a face primii pași către școală, a pornit într-o frumoasă lume a muzicii odată cu iniţierea în arta pianului – lecţii predate de prof. Lia Mocănescu, un om ce a ştiut să-i desăvârșească bucuria studiului în momentul câștigării unui premiu la Paris. Această pasiune a păstrat-o vie chiar și pe timpul pandemiei.

Alături de studiul pianului și de drumețiile montane, Miruna este pasionată de citit, de filme clasice sau actuale și de muzică – o „prietenă” apropiată fără de care nu poate trăi. Preferă romanele de acțiune, alături de memorii și de bildungsromane, pasajele descriptive excesive limitându-i adesea entuziasmul.

Deşi a fost foarte ocupată cu examenul maturităţii, Miruna s-a organizat exemplar şi şi-a făcut timp şi pentru recreere, pentru a-şi bucura sufletul. Iar pentru ea asta înseamnă să citească o carte bună, să iasă în oraş cu prietenii, să se plimbe cu bicicleta sau să se joace cu prietenii ei „pufoşi” – pisicile. Nu au fost, însă, momente prea lungi pentru că la uşă bătea Bac-ul.

 

Miruna Drăgușoiu: „Tripletul de muncă susținută, perseverență și dorință!”

Miruna recunoaşte că a fost o surpriză și o bucurie imensă, în timpului pregătirii pentru examenul de limba română, să redescopere şi poezia românească, în special cea simbolistă. Astfel a devenit o admiratoare fidelă a marilor Alexandru Macedonski, George Bacovia și Ion Minulescu.

Legat de muzică, se bucură de aproape orice gen muzical, dar este în special plăcut surprinsă de produsul îmbinării a două stiluri antagonice, precum opera simfonică rock.

Miruna recunoaşte că este genul de persoană care nu este atât de greu de mulțumit, dezvăluind că și un simplu mesaj de la o persoană dragă îi poate schimba la 180 de grade starea. Oricum ar fi, însă, ea face întotdeauna lucrurile până la capăt şi bine – lucru care, spune ea, ar trebui să-l facă orice tânăr cu aspiraţii înalte.

Sfatul meu pentru tinerii care aspiră la excelență este simplu: tripletul de muncă susținută, perseverență și dorință! De asemenea, este vital ca aceștia să-și organizeze timpul cât mai eficient posibil prin ordonarea riguroasă a priorităților, încercând să-și păstreze liniștea, nelăsând stresul să-i copleșească şi rămânând la stadiul de a fi exclusiv constructiv.

Viitoarea medicinistă consideră că fiecare tânăr are șansa de a-și găsi locul și rostul aici, în țară, chiar dacă aceasta presupune perseverență, răbdare și multă muncă. Miruna este unul dintre tinerii care cred că lucrurile vor merge pe drumul cel bun în România, punând în balanţă trecutul cu prezentul.

Miruna Drăgușoiu

Miruna Drăgușoiu: „România îmi oferă convingerea că merge pe o pantă ascendentă, fapt care se aplică și în vaste domenii”.

Timpul ne va spune dacă Miruna Drăguşoiu, viitoarea absolventă de medicină, a avut sau nu dreptate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *