The Hit List - locul 1, Festivalul Boovie 2020

Pentru 11 elevi din clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic “Brâncoveanu Vodă” din Urlați, filmul reprezintă marea lor pasiune. Liceenii de 17 ani au format trupa “The Hit List” și au creat un video după romanul “Pelin Negru”, scris de una dintre cele mai apreciate tinere scriitoare din România, Ioana Nicolaie. Ideea le-a adus locul 1 la prestigiosul festival Boovie – cel mai mare concurs de book-trailere de la noi din ţară, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României – Klaus Iohannis.

 

Ania Ionescu, regizor, şi Ana Salcie, actriţă, sunt cele două fete care au răspuns rapid provocării noastre – aceea de a împărtăşi cu cititorii noştri din trăirile lor de tineri artişti şi din marea lor bucurie de a câştiga concursul internaţional Boovie.

La festivalul-concurs de book-trailere (singurul concurs internaţional de acest gen care care are aplicație pe Android şi IOS), scurt-metrajul fetelor originare din Urlaţi (Prahova) a câştigat premiul 1 și a fost nominalizat, în acelaşi timp, la trei categorii: regie, interpretare și coloană sonoră.

Ania Ionescu s-a ocupat de regie, imagine și montaj, fiind pasionată de arta cinematografiei. Din echipă mai fac parte alţi 10 elevi ai liceului Teoretic “Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi: Jessyca Popa, Iulia Sîrbu, Marina Drăjneanu, Violeta Mateiu, Andreea Catrinescu, Adela Mihai, Octavian Ghica, Mircea Popescu, Delia Roșu şi Ana Salcie. Cea din urmă este „vedeta” şi, totodată, cea care a acceptat bucuroasă invitaţia noastră.

 

Hollywood, visul unei nopţi de toamnă

La aproape 17 ani, Ania Ionescu visează frumos. A ajuns să câştige deja un premiu mare şi acum visează cu ochii deschişi la marile platouri de filmare de peste Ocean.

Ştie că acolo ajung doar cei mai buni, dar la modul în care vorbeşte şi pune problema sunt şanse mari să auzim de ea nu peste mult timp în lumea bună a cinematografiei.

Acest premiu, fiind şi primul câștigat de noi, ne-a adus o mare încredere în forţele noastre şi dorim să continuăm pe aceeaşi linie. Sigur că da, este un vis al meu, şi cred că al multora, de a ajunge într-o zi la Hollywood. Dar, dar… Uneori filmările sunt dificile, mai ales pentru că nu putem să închiriem locații, echipament, recuzita, etc. Dar noi ne descurcăm de fiecare dată şi reușim întotdeauna să facem să iasă un produs final de succes. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul acestui premiu.

Părinții și profesoara de limba română le-au încurajat pe fete să continue cu acest hobby şi să îl perfecţioneze, pentru a fi din ce în ce mai bune. Pe de altă parte, prietenii au fost susţinătorii lor înfocaţi şi, în acelaşi timp, dornici să le ajute la proiectele lor.

Ania Ionescu și Ana Salcie

Ajuns la a cincea ediţie, festivalul Boovie s-a desfăşurat în acest an sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Interesant este faptul că, începând de anul trecut, Boovie a fost inclus de Ministerul Educaţiei şi în calendarul manifestărilor extraşcolare, devenind astfel un eveniment naţional cu participare internaţională!

 

Primele filmuleţe – făcute la şcoală pentru ora de română

Prestaţia lor a impresionat-o şi pe autoarea romanului “Pelinul Negru”, astfel că Ioana Nicolaie a ţinut să felicite echipa “The Hit List” pe contul personal de facebook. “M-a impresionat trailerul echipei The Hit List, e făcut de niște copii foarte talentați, nu degeaba a primit locul I. Îi felicit atât pe ei, cât și pe profesorii care i-au îndrumat”, a scris autoarea.

Sincer, am simţit că avem şanse mari să câştigăm locul 1, pentru că ştiam cât de mult am muncit şi cum arată totul. Cea mai importantă regulă a concursului a fost aceea că a trebuit să realizăm trailerul fară ajutor din partea adulților sau a altor persoane din afara echipei. Anul acesta au participat 77 de echipe din toată țara. În mod normal ar fi participat 220 de echipe, dar pandemia i-a făcut pe mulți să renunțe.

Pentru Ania şi Ana, cât şi pentru toţi ceilalţi componenţi ai echipei “The Hit List”, recunoaşterea celor din jur este foarte importantă. Așa simt că sunt ajutaţi, treptat, să-şi facă munca cunoscută în faţa unei audienţe tot mai mari.

Cu un ochi la marile staruri de la Hollywood, câștigătoarele de la festivalul Boovie au început să facă scurtmetraje în clasa a IX-a, pentru nişte proiecte la ora de limba română. Nu credeau în acel moment că aceasta va deveni marea lor pasiune şi că vor dedica mare parte din timp acestui hobby – care pentru mulţi dintre aceşti tineri se poate transforma într-o carieră de succes.

Will Smith, Joaquin Phoenix, Anne Hathaway şi Angelina Jolie sunt actorii preferaţi ai Aniei, în vreme ce la capitolul „capodopere” a trecut filme precum Interstellar, seria Taken, seria Conjuring, seria Insidious. Muzica reprezintă un alt hobby pentru Ania Ionescu – fata a scos deja şi o melodie păstrată departe, momentan, de ochii curioşilor.

 

Oscarul, misiune (im)posibilă?

Marele vis al Aniei Ionescu este să-şi folosească propria muzică în filmele făcute tot de ea. Mereu când ajunge la filmări se ţine de şotii, cu ceilalţi prieteni, dar uită de tot şi de toate în momentul în care vine vorba de muncă.

 

Momentan visăm să ajungem la TIFF, dar visul meu cel mare este să ajung la festivalul în care se decernează Oscar-ul. Mi-ar plăcea să locuiesc la Los Angeles, asta şi pentru a fi tot timpul în contact cu tot ce este nou în domeniu şi de a învăţa de la cei mai buni.

Multă lume urmărește în zilele de astăzi filme sau seriale, indiferent de subiect sau platouri de filmări. Ania Ionescu vede cum toate acestea sunt de succes şi ar încerca şi ea ceva pe partea asta – să creeze propriul film/serial și să ajungă popular peste tot în lume.

Ideile le vin fetelor destul de repede și le place să le transpună în scurtmetraje.În România, industria cinematografică nu este la fel de dezvoltată ca în alte țări, deşi uneori tineri regizori români se remarcă la festivaluri internaţionale cu nume. Dar ele ştiu că este foarte complicat să realizeze proiecte complexe, şi asta în principal din lipsa fondurilor materiale.

Oamenii potenţi financiari nu se înghesuie cu sponsorizările pentru realizarea de filme sau scurtmetraje, aşa că munca cea mai grea este atragerea de fonduri. Au învăţat câte ceva, dar simt lipsa unor unor sfătuitori cu care să discute şi să ţină legătura. Fetele nu au prieteni în alte ţări cu care să corespondeze, dar luptă în fiecare zi să se facă cunoscute şi, astfel, să atragă şi mai mult atenţia celor din jur.

 

Sfatul micilor artişti: „Daţi frâu liber creativităţii!”

Ania, Ana şi toţi ceilalţi din echipa “The Hit List” ştiu la ce s-au înhămat. Le este teribil de greu să răzbată în această lume nouă, cu toate că de dorinţă de afirmare nu duc lipsă.

Nu vor renunţa nicio clipă la visul lor, ceea ce le recomandă şi altor tineri talentaţi şi creativi din România.

Sfatul nostru pentru cei care vor să ne calce pe urme este unul simplu – să dea frâu liber creativităţii şi să muncească pe măsură! Numai aşa vor realiza tot ceea ce îşi propun! Noi după asta ne ghidăm în viaţă şi credem, fără falsă modestie, că deja putem fi consideraţi un exemplu.

Din acest colţ de pagină le urăm şi noi mult succes în continuare tinerilor şi talentaţilor artişti din echipa “The Hit List”. Iată și filmuleţul fetelor, marele câștigător la festivalul Boovie, ediția 2020

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *