Cu toate că ideea de culturism pentru femei a apărut încă din anii ‘70, ea continuă să fie percepută cu rezerve de multe persoane în țara noastră. De aceea, atunci când am aflat de Paula Oiegaș, maestru al sportului, campioană națională și balcanică la The International Federation of Bodybuilding and Fitness, locul 4 la campionatul european de fitness, am considerat că trebuie să vă spun povestea ei.
O carieră începută cu performanțe de top
Alexandra Paula Oiegaș (Cozma) s-a născut în Baia Mare, împlinește anul acesta 33 de ani și are peste 14 ani de când e sportivă de performanță. De 10 ani, ea e și managerul sălii de sport unde se antrenează zilnic. Are o bogată experiență ca antrenor și îndrumător pentru oamenii care aspiră la un stil de viață cât mai sănătos.
A debutat ca sportivă de performanță la un concurs de fitness/ culturism unde a urcat chiar pe podium, obținând locul 3, după doar 7 luni de antrenament susținut în sală și nemaipracticând anterior un astfel de sport.
Mircea Grumaz a fost cel care a dus-o la sala de fitness. Acolo și-a cunoscut antrenorii, Mircea Mureșan și Monica Mureșan, ei fiind cei care au îndrumat-o în domeniul fitnessului. Pe lângă ei, trebuie menționat și sprijinul oferit de Toni Tibil și de soțul ei care îi este alături, o sprijină și o susține în toate proiectele.
Cele mai importante performanțe ale sale sunt, în 2018 locul 1 la IFBB World Cup România, devenind campioană națională la The International Federation of Bodybuilding and Fitness. În 2018 obține PRO CARD, iar în 2019 obține titlul de maestru al sportului. În 2019 obține locul 1 la IFBB Balkan Championship, iar în 2019 obține locul 4 la EBFF – European Championship.
Chiar după prima participare am realizat ce înseamnă să practici bodybuilding & fitness. Țin să precizez că e nevoie de răbdare, perseverență, ambiție și un tip de antrenament care să-ți placă. Momentul decisiv e cel în care îți spui: ,,Stop! E timpul să fac ceva și pentru mine.
Alegerea unui sport masculin, impulsul de moment care i-a schimbat viața
În cazul Paulei, a fost doar acea clipă în care îți spui că dacă nu faci asta acum, nu o vei mai face vreodată. Mereu poate apărea altceva, mereu ești tentat să amâni, mereu crezi că există un mâine mai bun ca azi. Părerea ei e că, dacă apar oportunități și observi că îți fac bine, te autodisciplinezi și continui. Dacă nu, alegi altceva potrivit pentru tine.
Am dorit să aflu care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă și să le îmbunătățească o fată/ femeie care face culturism în comparație cu un bărbat și prin ce se diferențiază același sport la competiții când evoluează o persoană feminină. Paula Oiegaș e de părere că femeile trebuie să se antreneze diferit față de bărbați. Diferențele apar din motive culturale și de sexualitate. O femeie vrea să își dezvolte mai armonios fizicul, pe când un bărbat vrea să își exprime virilitatea.
În ziua cea mare în care femeia urcă pe scenă, forma trebuie să fie impecabilă: pielea perfectă, bikinii, pantofii, make-up-ul, coafura alese cu grijă inclusiv din punctul de vedere al culorii. La toate acestea se adaugă atitudinea, gesturile, privirea, zâmbetul, întregul comportament. E atât de multă muncă în spatele acestor poze cu trofee și medalii! Dar, cu cât mai mare e efortul, cu atât mai mare e satisfacția.
O zi de antrenament pentru Paula Oiegaș
Paula începe întotdeauna cu încălzirea care presupune 5-10 minute cardio moderat (bandă de alergare, bicicletă statică etc.) și exerciții clasice (mișcări ale capului, ale brațelor în față, în spate, lateral și rotiri). Încălzirea, chiar dacă durează mult, este obligatorie!
Exemplu de antrenament pentru picioare pe care îl urmează Paula Oiegaș: Extensia picioarelor la aparat – 3 serii x 15 repetări. Flexia picioarelor la aparat – 3 x 15 (începe cu greutăți mici). Genuflexiuni cu picioarele depărtate, fără greutăți – 3 x 15. Apoi crește greutățile în exerciții pentru a se antrena la nivelul unui sportiv de performanță.
Îmi place să am grijă de mine, de sănătatea corpului meu. Nu aș putea renunța la ceva benefic sănătății mele! Regula de la care nu mă abat: Focusarea pe mine însămi pentru a simți fiecare exercițiu, fiecare mișcare, fiecare respirație, conectată acolo cu ce am de făcut.
Pe lângă participarea la competiții sportive, Paula Oiegaș are și un program de antrenament pentru cei dornici să învețe de la ea, fiind Personal Trainer Nutriție-Online Coaching. Pentru că îi place să vadă cât mai mulți oameni fericiți în jurul ei, și-a dat seama că îi poate ajuta pe ceilalți să aibă grija de ei, devenind antrenor de fitness.
Specializându-se în formarea sa inclusiv pe partea nutrițională, a realizat că alimentația este un proces de (auto)educare. De-a lungul timpului a observat nevoile oamenilor cu care a interacționat, așa că și-a creat un site propriu prin care a ajutat sute de persoane să ajungă la și să-și păstreze cea mai bună și mai sănătoasă formă a lor.
Pentru mine, sportul înseamnă disciplină, (auto)educare, muncă în formă continuă și, ulterior, rezultate. Pasiunea însoțește orice pentru că fără pasiune nu poți face nimic.
Drumul spre performanță
Trăim in secolul în care informația este accesibilă oricui. Problema este că nu știm să selectăm ce avem nevoie. Orice facem, trebuie să se potrivescă cu felul nostru de a fi, e de părere Paula. Un antrenor personal competent poate face acest lucru, selectând ceea ce ai nevoie pentru a ajunge mai usor la scopul propus.
Se spune că succesul începe acolo unde cei mai mulți abandonează. Traseul unui sportiv de performanță nu este unul ușor. Paula a reflectat îndeajuns și a hotărât să treacă la acțiune. Ea e conștientă că unele lucruri pot merge bine, iar altele nu. De aceea, pentru Paula, gândul determină acțiunea, deci ea lucrează mult cu sinele propriu înainte și încearcă să anticipeze orice barieră, fiind pregătită cu soluții.
Eșecurile fac parte din viață. Ele sunt necesare pentru că, odată depășite, înveți ce să nu mai repeți… Sfat pentru persoanele care vor întâmpina piedici pe calea succesului: Atunci când simți că îți pierzi încrederea în tine însuți, fii convins că undeva, în adâncul tău, vei găsi resurse incredibile de încredere, curaj, capacitate de autodepășire, iubire de sine și energie pentru a te reîncărca cu credința că vei reuși. Tot ce trebuie să faci este să îți acorzi o nouă șansă.
Performanța sportivă reprezintă obiectivul principal al pregătirii competiționale pentru Paula Oiegaș. Realizarea acesteia este un act complex ce implică factori funcționali, afectivi și sociali, timp, forță, coordonare, rezistență, disciplină, bani sămd.
Momentan, sportiva a decis să ia o pauză de la competiții pentru a se preocupa de obiective personale importante pentru un om. Unele sunt realizate, altele, în curs de realizare. În orice caz, ea va reveni pe plan competițional într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.
Da, aceasta sunt eu. Mi-au trebuit câteva zile să(-mi) răspund la întrebarea ,,Cine sunt?”.
Felicitări, Paula, pentru succesul tău în lumea bodybuilding-ului și fitness-ului! Este cu adevărat inspirațional să vezi cum o persoană dedicată și determinată poate atinge performanțe deosebite.
Obținerea titlurilor de campioană națională și internațională nu este doar rezultatul talentului natural, ci și al muncii grele și al unei discipline de fier. Eforturile și sacrificiile tale au fost recompensate, iar rezultatele tale sunt o dovadă a angajamentului și devotamentului pe care le-ai investit în acest sport exigent.
Dedicarea ei pentru acest sport, de la începător la succese majore, reflectă munca grea și pasiunea pe care o pune în sportul său. Felicitări!
Ce impresionantă este povestea Paulei Oiegaș și determinarea ei de a reuși în domeniul culturismului și fitnessului! Care este opinia ta despre abordarea ei în ceea ce privește antrenamentul și nutriția, și cum crezi că aceasta poate inspira și pe alții să își urmeze pasiunile și să-și atingă obiectivele?