Pamela Kiss

Nu este ceva obișnuit în România să vezi o femeie care face performanță în automobilism, karting și culturism. Pamela Kiss a trecut prin toate acestea, cea mai recentă performanță fiind cea de triplu campioană națională la culturism și fitness în 2021. 

 

S-a născut pe 10 martie 1980 în Sighetu Marmației. Lucreză la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, la Sectorul Poliției de Frontiera Petea.

În Satu-Mare s-a mutat în 2015. Din 2016 este căsătorită cu Bertalan Cristian Kiss, un campion de meserie la raliuri, karting și dans sportiv, despre care am scris în urmă cu câțiva ani în Elita României.

Am lucrat 12 ani în ture de 12/24, 12/48 doar la supravegherea frontierei de stat, ceea ce mi-a plăcut foarte mult. Adică am combinat utilul cu plăcutul, fiind plătită să fiu în mijlocul naturii.

Acesta a fost unul din motivele pentru care a ales să lucreze în domeniul mai sus amintit. În prezent, ea lucrează la biroul tehnico administrativ al Poliției de Frontieră, unde nu are ture de noapte.

Este un om plin de energie, cu multe pasiuni. Îi plac animalele, din acest motiv este un sprijin puternic pentru adăpostul de câini fără stăpăn din Sighetu-Marmației. Pe vremea când locuia în Sighet, era zilnic prezentă acolo pentru a face curățenie și a oferi mâncare cățeilor.

De asemenea, este și o iubitoare de motociclete, din 2008 conducând cu mare plăcere o Honda Shadow 750 Black Widow.

 

Pamela Kiss, o viață cu sportul în sânge

În copilărie a practicat handbal-ul, iar la atletism a participat la câteva campionate naționale organizate de M.A.I., unde mereu a terminat pe locul 1 sau 2.

Primii pași în fitness i-a făcut în 2013, după o perioadă de aerobic.

Mă mențineam la forma initială, dar am trecut la bodyfitness întrucât mi-am dorit să am forme bine definite. Treptat, înainte de sesiunea de aerobic, intram în sala de forță câte o jumătate de oră. În câteva luni am observat o schimbare. Brațele au început să aibă forme, la fel și picioarele. Atunci am renunțat la aerobic în favoarea fitness-ului.

Prima competiție la care a participat a fost în 2017 la Grandprix în Dej (jud. Cluj). Au urmat și altele, urcând încet dar sigur în clasamente. Punctul culminant de până acum al carierei sale în culturism a fost Campionatul National de Culturism și Fitness de la Sibiu din septembrie 2021.

După o pregătire specifică de 14 săptămâni, Pamela Kiss a ajuns la forma pe care și-a dorit-o și care i-a adus 3 titluri de campioană. A câștigat titlul național la categoria senioare women phisique, apoi la master women phisique, după care openul, adică bătălia dintre campioanele claselor W phisique . În urma acestei competiții a venit acasă cu 3 cupe.

Singură am decis să practic acest sport și singură am făcut pregătirea. În perioada critică dinaintea competiției am primit un ajutor imens de la Paula Oiegas din Baia Mare, multiplă campioană națională și internațională.

 

Diferențele dintre bărbați și femei în culturism

Pasiunea față de acest sport predominant masculin nu este una foarte frecventă în rândul sexului frumos. Pe Pamela a atras-o forma corpului pe care o poți obține lucrând consistent de 4-5 ori pe săptămână și având grijă la nutriție și alte elemente, putând crea astfel o adevărată sculptură.

Când a început să vadă cum corpul său se modifică în bine, a decis că își dorește să continue cât mai mult posibil. În plus, acest sport îi dă o mai mare încredere în propria persoană.

Principalele calități pe care trebuie să le aibă o femeie care pornește pe drumul culturismului sunt răbdarea și perseverența. Lucrurile mărețe au nevoie de timp, subliniază Pamela. O femeie își formează masa musculară mai greu în comparație cu un bărbat, de aceea nu trebuie să renunțe prea devreme.

Majoritatea femeilor/fetelor care participă la competiții, optează pentru categoria bikini, deoarece nu presupune să lucrezi pentru un corp foarte masiv. Aici, pregătirea pentru concurs este mai facilă, principalul criteriu fiind să fii în formă. La această categorie ești chiar depunctată dacă ai prea multă masă musculară.

În schimb, la categoria la care participă Pamela Kiss, women phisique, pregătirea pentru concurs este mult mai drastică. Masa musculară se construiește pe parcursul mai multor ani. În ultimele 12-14 săptămâni înainte de concurs trebuie eliminat tot surplusul de grăsime corporală, iar apoi apa de sub piele pentru a etala tot ce ai lucrat ani la rând.

 

Antrenamentul unei campioane

Contrar opiniei publice, culturismul nu înseamnă să ridici greutăți foarte mari timp de 14 ore pe zi, continuu. Pamela ne amintește că dezvoltarea musculaturii este un maraton și nu un sprint. Ea a constatat că aproximativ o oră pe zi, pe diferite grupe musculare, au cel mai bun rezultat în timp.

Pamela Kiss

Ceea ce nu se vede este stilul de viață aferent cresterii musculare, respectiv nutriția, alimentația, hidratarea și odihna.

Sunt împotriva substanțelor care „pompează” artificial creșterea rapidă. Corpul pe care îl ai este singurul pe care îl poți avea. Este casa sufletului, și dacă îți bați joc de el, nu te mira dacă îți răspunde cu aceeași monedă.

Regulile pe care le recomandă celor care vor să îi calce pe urme sunt simple: pentru scopul propus urmează programul pe care l-ai stabilit cu cineva ales în acest sens.

Cu toate că are curs de instructor fittness și aerobic, a lucrat mult timp fără antrenor. Consideră că a fost bine și așa, dar a durat extrem de mult și i-a fost greu să se informeze despre ce are de făcut. Informațiile pe care le-a găsit se contraziceau și era greu să înțeleagă ce i se potrivește cel mai bine. După ce a intrat în contact cu programe specifice, totul a devenit mai simplu pentru ea.

Primul pas pe care trebuie să îl facă un amator pentru a-și crește performanța constant și a obține rezultate bune în competiții este decizia. Abia apoi urmează motivația și răbdarea. Profesionismul este legat de sport și de sănătate fizică și mentală. Pamela Kiss recomandă alegerea unui antrenor personal bun, a unui plan alimentar potrivit, și apoi a unui plan de lucru la sală.

Ea atrage atenția că dorința de a obține rezultate rapide prin folosirea unor substanțe stimulente pun în pericol viața celor care le utilizează! De aceea, nu le folosește și nici nu le recomandă nimănui!

 

Pamela Kiss în cursele de automobilism și karting

Aceste pasiuni le-a preluat de la soțul ei, pasionat de mic de karting și automobilism și campion național multiplu în aceste sporturi. Prin el, Pamela a obtinut o mașină de curse bine pusă la punct cu care a participat timp de trei ani la etapele de Rally Sprint locale organizate de ACR Satu Mare și Viteză pe Traseu Montan.

În anul 2015 a fost vicecampioană națională la Rally Sprint, categoria feminină. Ea consideră competițiile de VTM (Viteză pe Traseu Montan) mult mai interesante decât Rally Sprint pentru că au multe curbe și un traseu mai lung și mai pitoresc de parcurs.

Totuși, cea mai mare iubire pe patru roți este kartingul.

Senzația este mult mai intensă față de o masină! Parcă ești într-un monopost de Formula 1. Am schimbat complet automobilismul pe karting. Karting mai fac și acum cu kartul meu, tot prin soțul meu. Am participat la câteva competiții organizate în Ungaria, deși prima mea participare a fost sfârșitul sezonului 2016 la Bacău.

A fi femeie pilot de curse presupune anumite calități pe care oricine și le poate îmbunătăți, e de părere Pamela. În primul rând, trebuie să îi placă să conducă. Apoi să fie conștientă când și unde trebuie accelerat și unde trebuie apasată frâna.

Ca în orice alt sport, și aici ai nevoie de îndrumare din partea unui expert care știe să îți explice ce este trasa ideală și să îți arate unde este, când și cum să pui frâna, cum se conduce defensiv șamd.

 

Pasiunile fac viața frumoasă și fericită

Pamela a avut noroc să aibă în soțul său un îndrumător foarte bun. Este o mare diferență în ceea ce privește stăpânirea mașinii, de la școala de șoferi la pilotaj.

Îi place să încerce cât mai multe lucruri noi, mai ales în domeniul sportului. Recunoaște că îi e frică de înălțime, însă nu se lasă dominată de această teamă și, de câte ori are ocazia de a urca într-un carusel cât mai înalt și mai rapid, o face fără ezitare.

Pasiunile ei includ sport, motociclism, animale, plimbări în natură și… să stea la soare. De accea, își dorește în primul rând sănătate și libertatea de timp și bani ca să poată face tot ceea ce iubește.

Pamela Kiss își trăiește viața după următorul principiu: „Nu rata ocaziile care se ivesc fără să le studiezi, trăiește clipa, fii cel mai bun om care poți fi!

O zi ideală din viața mea?! Hmm… bună întrebare. Eu cred că am o viață frumoasă. Îmi place tot ceea ce fac. Dar dacă ar fi să am mai mult timp disponibil, o zi perfectă ar însemna să stau mai mult timp în sala de sport, să fac mai multe drumeții în natură și să călătoresc mai des.

Pamela Kiss este dovada că nu există limitări date de sex pentru a face ceea ce îți place. Ea a ales să facă performanță în sporturi masculine și să dovedească că oricine poate face orice își dorește, atâta timp cât depune efortul necesar pentru a obține rezultatele dorite. E nevoie doar de răbdare și de perseverență!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *