Ciprian Lupu

„Nu există nu pot” este sintagma care îl caracterizează cel mai bine pe Ciprian Lupu. Deși își trăiește viața într-un scaun rulant de când a avut un accident, voința și ambiția nu l-au părăsit. Scriem azi despre el pentru a arăta că uneori diferența dintre a putea sau a nu putea există doar în mintea noastră. 

 

Ciprian Lupu a devenit invalid, țintuit într-un scaun rulant după ce și-a rupt coloana în urma unei sărituri în apă cu capul înainte. Vacanța la mare din 2002 avea să îl marcheze pe vecie. Ultimul lucru la care s-ar fi gândit atunci era că va deveni pilot de curse, dat fiind că nu își mai poate folosi picioarele.

Și totuși, când ajunge la volan, dizabilitatea sa dispare și devine una cu mașina pe care o conduce. A învățat că poate pilota și fără să apese cu piciorul frâna, ambreiajul sau accelerația.

 

Ciprian Lupu, la volanul mașinii de curse

Este o persoană încăpățânată care reușește tot ce își propune, dar și orgolios câteodată, lucru nu tocmai benefic. Adoră provocările care îl ajută să nu se plafoneze și să se mențină productiv.

A terminat liceul, iar profesia sa este de mecanic auto. Dacă ar fi să regrete ceva este faptul că nu și-a continuat studiile atunci, dar acum are la activ mai multe cursuri de specializare. Când era mic își dorea să fie șofer de tir, ceea ce, așa cum spune, încă se poate întâmpla la un moment dat.

Pasiunea sa l-a adus în Campionatul Național unde ocupă locul 5 în clasamentul la zi. A debutat ca pilot licențiat în 2018 la Trofeul Teliu.

Pentru a ajunge pilot licențiat a urmat un curs de pilotaj sportiv susținut de o școală acreditată, apoi s-a antrenat foarte mult pentru a pune în practică tot ce a învățat. Dacă alți piloți au achiziționat sau închiriat mașina de curse, el a trebuit să o construiască pentru condiția sa specială.

După susținerea tuturor examenelor medicale se poate obține licența. Contrar zvonurilor că orice șofer ar putea face asta, de fapt este nevoie de o bună pregătire fizică și psihică.

În 2016 i-a rugat pe Bogdan Marișca și pe Marco Tempestini să îl primească la un curs de pilotaj susținut de Simone Tempestini la Napoca Rally Academy. De atunci, aceștia sunt alături de el și îl sprijină în parcursul său automobilistic. Ciprian este singurul pilot cu dizabilități speciale din țara noastră.

Minutele petrecute la volanul unei mașini de curse sunt pentru Ciprian Lupu un vis împlinit. Motorsportul oferă participantului un nivel ridicat de adrenalină, senzații pe care de altfel nu le-ar putea și nici nu își dorește să le simtă în viața de zi cu zi. Ciprian Lupu subliniază că, în restul timpului, este un șofer responsabil, care nu caută senzațiile tari pe șosea.

Momentele când ia startul cot la cot cu colegii săi îl fac să se simtă normal, chiar dacă pilotează doar cu mâinile. Nu se simte deloc o persoană cu dizabilități.

Pilotul de curse – un model pentru cei care îl urmăresc

Dacă l-am întreba ce înseamnă un pilot de curse, ne-ar spune că este un model pentru toți ceilalți datorită responsabilității în plus pe care o are.

Este nevoie de pasiune, multă muncă și sacrificii financiare destul de mari. Contrar a ceea ce se crede, nu se câștigă nimic din asta.

Pentru mine acest „statut’’ înseamnă faptul că am arătat foarte multor persoane că dacă ai dobândit o dizabilitate fizică nu înseamnă că nu poți face foarte multe lucruri în continuare și a venit la pachet cu un val semnificativ de apreciere.

După accidentul suferit, cei de la Fundația Motivation l-au contactat pentru a veni la un stagiu de recuperare. Aici a învățat că poate trăi normal, chiar dacă folosește un scaun rulant.

A ținut legătura cu ei din 2003, iar în 2010 s-a dorit deschiderea unei filiale în orașul său natal, Brașov. A început de la zero, a creat o echipă, a devenit manager de zonă. În prezent echipa din Brașov este printre cele mai bune dintre cele 15 filiale.

Obiectivele acestei fundații sunt de a oferi servicii sociale și echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilități fizice. Echipa încearcă să ajute persoanele afectate să se reintegreze în comunitățile din care fac parte.

În fond, ce fac ei este să le furnizeze scaunul rulant personalizat, să îi învețe să îl folosească, dar și să își reia activitățile zilnice: îmbrăcat, igienă, condus auto, etc.

Vise și speranțe

Dacă ar fi să ofere un sfat despre antreprenoriat ar spune că prin multă muncă și pasiune, dar și refuzul de a accepta primul „nu” duce la succes.

Ciprian Lupu este mulțumit cu jobul său, iar faptul că a făcut din motorsport un hobby îl ajută să fie motivat în cele 5 zile lucrătoare. În fiecare weekend petrecut la volanul mașinii de curse câștigă energie și putere pentru următoarea săptămână de lucru.

Atunci când ajută un om să se obișnuiască în noua poziție de a utiliza scaunul rulant se simte motivat să continue. Pentru el, este important să ajute, așa cum și el a fost ajutat cândva.

Dorește să le spună tinerilor că visurile sunt posibile, dar totul se face treaptă cu treaptă, cu foarte multă muncă. Este bine să se încreadă în forțele lor proprii deoarece vor fi puține persoanele care îi vor înțelege și susține cu adevărat.

Fiecare om privește lucrurile din propria perspectivă în funcție de experiențele de viață. Este important ca oamenii să nu își spună „nu pot” înainte de a încerca măcar o dată în viață.

Planurile sale de viitor includ creșterea din punct de vedere sportiv și atragerea unor parteneri serioși alături de sine.

Nu există NU POT, există doar NU VREAU! 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *