Când ești un om obișnuit, nu sportiv de performanță, și suferi o ruptură de menisc sau a ligamentelor încrucișate ale genunchiului, poate fi o problemă găsirea unui medic care să îți ofere încredere și siguranță în perspectiva intervenției chirurgicale iminente. Mai ales când te afli în mijlocul unei pandemii ce a scos iarăși în evidență hibele sistemului nostru sanitar și, în plus, când dai peste unii doctori cu o atitudine fatalistă sau ale căror pretenții financiare se ridică la prețul unei mașini bune. Într-un asemenea context, l-am cunoscut pe medicul Tarek Nazer.
Încă din momentul în care am ajuns la recepție în clinica lui, am știut că mă aflu în locul potrivit pentru remediul problemelor mele. Iar în timpul consultației, domnul doctor m-a convins foarte ușor că el este omul care îmi va repara genunchiul bolnav. Toate aprecierile și recenziile la adresa lui nu ilustrează fidel profesionismul, corectitudinea și grija lui față de pacienți.
Nici nu putea fi altfel în condițiile în care Tarek Nazer și-a investit toată experiența acumulată în Clinica Masaya, deschisă la începutul lui 2018 cu o misiune cu totul deosebită.
Am vrut să fac ceva mai special, un cabinet mic de ortopedie, iar încet-încet, am dezvoltat acest proiect și în urmă cu doi ani, ne-am mutat în sediul actual, unde avem mai multe specialități. Vrem să oferim un serviciu complet. Nu este suficient să tratezi un pacient doar pe partea de ortopedie. Când vorbești de operație, trebuie să îl consulți cardiologic, iar dacă problema nu este de natură ortopedică, atunci automat este o problemă de reumatologie sau de neurologie. Și am vrut ca atunci când pacientul vine la noi, să aibă toate serviciile în același loc, inclusiv recuperarea după operație, care pune mare accent pe rezultat. Când vorbim de o intervenție reușită, vorbim de 50% pe ceea ce face medicul în operator și 50% pe recuperarea de după. Dacă ele nu merg în aceeași direcție și nu respectă aceleași protocoale, atunci apar nemulțumirile. Protocoalele nu sunt identice și diferă în funcție de felul operației, vârsta pacientului, masa musculară și așa mai departe. De aceea, am vrut să integrăm și partea de kinetoterapie și fizioterapie. Multe persoane sunt supraponderale și, de aceea, avem și partea de nutriție pentru a ajunge la o greutate optimă, iar rezultatele să fie bune.
Totuși, acesta este doar începutul pentru că Tarek Nazer își dorește să dezvolte și mai mult acest concept. Ideea finală este un centru profesional unde să și opereze și să ofere toate serviciile de când pacientul vine la consultație și până este operat și recuperat. Practic, un centru de nișă pentru leziunile sportive și pentru ortopedie minim invazivă, cum nu mai există în România.
Clinica de noapte?
Deși a întâmpinat destule obstacole, Tarek Nazer și-a propus ca în 2021 să ducă la un alt nivel clinica Masaya, care însumează cumva toate nopțile petrecute învățând, tratând și făcând bine pacienților.
Numele Masaya înseamnă „nopți” în limba arabă. E o denumire un pic ciudată, mai ales pentru o clinică medicală. Mulți percep nopțile drept nopți în care ieși în cluburi să te distrezi, dar dacă ești medic și ai învățat 12 ani cel puțin, nopțile înseamnă ceva diferit. Nopțile înseamnă gărzile în care ai stat treaz să tratezi pacienții, nopțile în care nu ai dormit ca să înveți pentru examene sau ca să pregătești anumite intervenții mai dificile.
Povestea lui Tarek Nazer a început în Alep, Siria, unde s-a născut, dar se leagă în mare parte de România, devenită a doua sa țară. A ajuns aici când avea cinci ani, împreună cu familia, întrucât tatăl său avea afaceri în România. A rămas, a urmat școala și Facultatea de Medicină, motivat de dorința familiei sale de a deveni un om care îi ajută, tratează și îi salvează pe oameni.
De mic, a crescut cu ideea de a fi medic, până prin clasa a 11-a, când a fost fascinat de zona de IT. A avut de ales între IT și medicină, doar că la acea vreme, perspectivele în IT nu păreau deosebite.
Dacă fratele său, Wasim, și-a dezvoltat cariera ca nutriționist, Tarek a ales medicina generală. După ce a început cursurile, s-a orientat către chirugie, un loc unde „îți poți arăta și talentul, să faci diferit față de ceilalți, în loc de a prescrie un medicament și să aștepți să își facă efectul.”
A operat alături de ortopedul lui Manchester United
Tarek Nazer a cochetat și cu sportul în timpul facultății, când a practicat cu destul succes boxul, ajungând să participe chiar la competiții internaționale. Însă cum era greu să facă în paralel și medicina și sportul la nivel profesionist, a rămas fidel adevăratei sale vocații.
În 2009, șansa avea să îi surâdă din plin. Atunci, a ajuns să studieze și să lucreze în Anglia, alături de câțiva dintre cei mai reputați ortopezi din Marea Britanie. A aplicat online și s-a numărat printre puținii aleși din foarte mulți candidați, în urma interviurilor ținute la București de o firmă de recrutare din Marea Britanie.
Era singurul străin, toți ceilalți înscriși erau români. După o săptămână, a fost anunțat că a fost selectat și că, dacă este hotărât să meargă în Anglia, trebuie să înceapă să se pregătească! A efectuat câteva cursuri absolut necesare în Polonia, a urmat un protocol de aproape o lună, apoi a ajuns în Anglia.
În acea perioadă, se ajungea foarte greu în Anglia și îți trebuia un permis de muncă. Nu știam dacă va fi ceva de lungă durată sau o perioadă scurtă. Am ajuns în Manchester și Preston, unde se operau foarte mulți sportivi și a urmat o perioadă de specializare de cinci ani. Acolo, medicii sunt mai specializați, nu există unul care să le facă pe toate. E un ortoped care face un umăr, altul, genunchi, altul, șold și tot așa. Iar în perioada de pregătire, ajungeai să treci pe la fiecare medic în parte să faci practică și să operezi cu el. Cum ei făceau un anumit segment de foarte mulți ani, ei erau mega-experți în activitatea lor și învățai lucruri care altfel îți luau ani de zile. Așa că mi-am putut forma propria opinie vizavi de ceea ce vreau să fiu, spre deosebire de cum stau lucrurile în România, unde faci rezidențiatul cu un singur medic și, practic, devii o copie a lui. Nu mai ai personalitatea proprie, talentul propriu pe care să îl dezvolți tu și care să fie unul specific al tău.
În Anglia, Tarek Nazer a avut ocazia de a-l cunoaște pe ortopedul lui Manchester United, Philip Hirst, unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniu.
Chiar prima dată când am intrat la operație cu dânsul, am constatat că opera foarte repede și bine. Avea o experiență foarte mare și una dintre primele întrebări pe care i le-am adresat a fost dacă vede vreo diferență între a opera genunchiul drept și cel stâng. Iar răspunsul lui a fost că după vreo 2500 de operații, nu prea mai simți vreo diferență! Mi s-a părut un număr extrem de mare, însă după ce am depășit acest număr, am realizat și eu că nu mai contează ce operație faci.
Tarek Nazer, unul dintre puținii medici din lume cu dublă specializare, în ortopedie și medicină sportivă
În perioada petrecută în Anglia, Tarek Nazer a început să fie atras și de latura medicinei sportive, aspect care a condus la obținerea unei a doua specializări. Asta pentru că atunci când a început să opereze sportivi în Manchester, a observat diferențele față de pacienții obișnuiți.
Obiectivul este o recuperare cât mai rapidă pentru ca aceștia să revină la joc cât mai curând. Dr. Nazer ne arată că, în cazul unui sportiv, fiecare săptămână de recuperare presupune alte trei săptămâni pentru a ajunge la același nivel de performanță, iar în ceea ce privește reconstrucția ligamentelor și a meniscului, fiecare detaliu contează. Și asta pentru că un sportiv folosește acea parte la capacitatea maximă de mișcare, de amplitudine, de forță.
După ce a văzut că pacienții se recuperează mult mai repede cu tehnologia minim invazivă, s-a gândit să aplice același tratament pentru toată lumea, pentru că toți avem nevoie de o recuperare mai rapidă. De aici, a pornit și ideea specializării în medicină sportivă pentru a înțelege mai bine nevoile unui sportiv. Astfel, Tarek Nazer este unul dintre puținii medici din lume cu o dublă specializare, în ortopedie și medicină sportivă.
Fiecare sport diferă și nu poți trata la fel toți sportivii. Pe cel care joacă fotbal nu îl tratezi precum pe cel care face handbal sau pe cel care ridică greutăți. Fiecare patologie diferă la fiecare sport în parte. Așa că trebuie să vezi fiecare sport, să îl înțelegi ca să îi oferi fiecărui sportiv ceea ce are nevoie. Trebuie să știi nu doar ce înseamnă anatomie, ci și felul sportului și ce efort folosește, aerob sau anaerob. La unele sporturi, contează foarte mult să fii flexibil, la altele, să ai musculatură bine dezvoltată. Dacă unii au o mobilitate mai mare și tu fixezi ligamentele foarte-foarte rigid și el captează o rigiditate de 5 grade, pe care într-o activitate normală nu o resimți, acele 5 grade pot face diferența între un campion și un sportiv obișnuit.
Tot în timpul colaborării cu Philip Hirst, Tarek Nazer a descoperit numeroase personalități din lumea sportului în ipostaze mai puțin obișnuite pentru public. S-a amuzat mereu de freamătul din recepție, însă a descoperit oameni simpli, vedete care îl tratau cu respect și îl priveau ca pe un adevărat salvator.
Tarek Nazer: „Românului îi place să învețe”
Experiența din Anglia și-a pus amprenta din plin asupra carierei lui Tarek Nazer, care a învățat de ce este nevoie pentru a transforma operația într-o plăcere.
La fiecare pacient, există o responsabilitate foarte mare și devine un obicei să analizezi tot ce înseamnă operația, planul A, planul B. Niciodată nu intri în operație cu un singur plan. Una este partea teoretică și alta e practica. Întotdeauna când intri în blocul operator te poți lovi de unele probleme pe care să le rezolvi pe loc, nu merge ca la un service auto, unde dacă nu ai o piesă mai aștepți două zile. Trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere. Asta am învățat din Anglia, să analizez fiecare caz înainte de operație, să am un plan bine pregătit, să văd care e soluția numărul 1, care e soluția numărul 2 dacă apare vreo problemă. Asta mă ajută să fiu mult mai relaxat, să nu mai am stresul care apare când nu ești pregătit și nu ai soluții pentru că se pot întâmpla foarte multe în timpul unei intervenții chirurgicale. Și așa, partea de operație devine o plăcere.
Și datorită lui Tarek Nazer, medicina din România a ajuns la un nivel apreciat în întreaga lume, iar străinii sunt impresionați de performanțele și profesionismul medicilor noștri.
Prima oară când am ajuns în Anglia și am fost întrebat de unde vin, mulți nici nu știau unde e România. În ultimii 5 ani, când m-am întâlnit cu medici din alte țări și aflau că sunt din România, mulți spuneau, de exemplu, că au la spitalul unde lucrează un cardiolog foarte bun, profesionist. După ce românii au ajuns să lucreze în alte țări, au început să lase o impresie pozitivă și vedem că există o cerere mare pentru medicii români în alte țări. Aproape 50% din colegii mei de facultate au ajuns să lucreze în alte țări și să rămână acolo. România devine tot mai cunoscută pe plan profesional, are medici tot mai buni, iar impresia va fi tot mai bună. Românului îi place să învețe. Toți vrem să ne dezvoltăm din ce în ce mai mult. Când am fost în alte țări, mi s-a spus că rezidentul român este și mai curios, stă ore în plus peste program să învețe mai mult.
Este singurul medic din România care efectuează artroscopia de genunchi cu anestezie locală
Cu toate acestea, există și o mare problemă în țara noastră, aceea de a începe un lucru nou. Astfel, Tarek Nazer subliniază scepticismul medicilor de a testa metode noi, poate unul dintre motivele pentru care este singurul medic din România ce efectuează artroscopia de genunchi cu anestezie locală
Nu poți să te limitezi doar la ceea ce ai învățat, trebuie să evoluezi.
Tarek Nazer s-a numărat printre membrii fondatori ai Asociației Sănătate la Nivel European, care are drept scop oferirea de tratament și îngrijire medicală în scopuri umanitare. Astfel, el a avut multe activități voluntare în zona urbană unde nu erau servicii medicale și de consultații.
Anul trecut, a fost numit președintele Asociației Europene de Artroscopie și Chirurgie minim invazivă și s-a axat pe partea de ortopedie și de pregătire a medicilor. Susține cursuri, workshop-uri și webinarii pentru medicii care sunt dornici să învețe operații noi și metode noi de tratament. Sigur că pandemia a fost un obstacol în ceea ce privește activitățile asociației, care s-a limitat doar pe partea de online.
Avem proiecte în 2021 de a pune în practică unele metode noi de tratament în alte țări pe cadavre pentru că în România, din păcate, nu putem face acest lucru din cauza legislației. Medicii au posibilitatea de a efectua o operație cap-coadă pe un cadavru și să învețe care sunt exact pașii. Am plănuite și câteva congrese care sper să se țină pentru că interacțiunea umană este foarte importantă, iar pe online se pierde mult pentru că foarte multe idei se nasc la o simplă discuție în pauzele dintre ședințe.
Dincolo de toate tehnicile inovatoare și de numeroasele realizări profesionale, una dintre principalele calități ale lui Tarek Nazer este că fiecare pacient al său simte că este consultat și vindecat, în primul rând, de un prieten, nu doar de un medic.

Eu alături de Dr. Tarek Nazer, pacient și medic, reporter și protagonist
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!