Rozalia Bot

Rozalia Bot Foghiș a prezentat evenimente de modă în aproape toate capitalele și orașele Europei. A fost în Londra, Milano, Paris, Bratislava, Linz, dar a ajuns și la New York, Beijing, Dubai. A luat pe rând Asia, America, Orientul, Emiratele. Designer vizionar, Rozalia a reușit să reprezinte  feminitatea autentică în toate colecțiile și creațiile sale.

 

Mama a fost „latura frumoasă” a vieții Rozaliei

Rozalia Foghiș s-a născut într-un sat din județul Bihor, într-o familie mixtă: mama maghiară și tatăl român. A avut o copilărie relativ obișnuită, cea a unui copil crescut la țară, cu limitele culturale aferente, dar cu mare drag față de școală și învățătura. 

Până la vârsta adolescenței, nici măcar nu a avut șansa să cunoască vreun profesor de desen.

Singura mea legătură cu latura „frumoasă” a vieții a fost mama, care avea un bagaj genetic impresionant și pe care, din fericire, mi l-a transmis și mie. Țin minte cât eram de fascinată de fiecare lucru care ieșea din mâinile ei. Dar, totul era extrem de limitat, deoarece era redus la spiritul critic al unui univers de proporții extrem de reduse: vindeam niște sorțuri brodate de ea la piață într-un orășel din Ungaria.

Rozalia Bot și mama sa

Tot ce știa Rozalia atunci, era că îi place foarte mult să vadă și să poarte rochițe frumoase create de mama sa, pentru ea. Imitând-o, făcea și ea rochițe pentru păpuși. Mai desena, uneori, „fete mari” îmbrăcate frumos, fără însă, să știe pe vremea aceea că, de fapt, se pricepe să deseneze.

 

De la pedagogie la modă, nu a fost decât un pas

Nefiind pe deplin conștientă de chemarea sa artistică și fiind un elev dedicat învățăturii, cu rezultate foarte bune, Rozalia Bot Foghiș s-a orientat către unul dintre cele mai bine cotate licee la vremea respectivă și anume, la Pedagogic. Simțea nevoia să poată practica o meserie într-un timp cât mai scurt, pentru a putea face față anumitor lipsuri financiare, cu care familia sa se confrunta.

Rozalia Bot Foghiș a fost dascăl, timp de 13 ani frumoși, iar despre această meserie, are numai amintiri frumoase.

Pot spune că m-am regăsit foarte bine ca dascăl, personalitatea mea creativă fiind pusă în valoare în cadrul activităților cu copiii. Eram mereu preocupată de evoluția mea profesională. Studiasem și psihologia la Cluj, din dorința de a fi cât mai pregătită în domeniul în care lucram.

Pasiunea pentru modă a Rozaliei era cunoscută încă din adolescență. În liceu era întotdeauna destul de atipică în ceea ce privea vestimentația, iar manifestările sale creative au devenit pregnante în acea perioadă.

Talentul îmi fusese descoperit de profesoara mea de desen, în felul acesta, fiind îndrumată să urmez cursuri de pictură la Școala Populară de Arte. Așadar, prietenia dintre mine și artă nu este tocmai o întâmplare. Este o chemare, este ceea ce mi-a fost destinat. Nu cred că eu am ales arta… cred ca arta m-a ales pe mine. Mă simt binecuvântată!

Iată deci, că de la pedagogie la modă, nu a fost decât un pas. Un pas pe care Rozalia l-a făcut cu sufletul, lăsându-se condusă de instinct, precum Gretel din poveste, de firimiturile de pâine.

Uneori, ar trebui cu toții să facem ceea ce simțim și nu ceea ce ni se pare că ne-ar aduce beneficii. A practica o meserie pe care o alegem din pasiune este ca și cum am face în fiecare zi ceea ce ne place! Nu mai este ceva greu și obositor, ci ceva frumos și captivant!

 

Designul ca o artă a culorii și personalității sale

Din tot ceea ce am văzut eu la Rozalia, am înțeles că ea nu este doar un designer vestimentar. Rozalia nu face doar modă. Ea creează artă! Un altfel de artă, pe care o transpune direct din sufletul, imaginația și personalitatea sa, în creațiile sale. Un cod genetic al vestimentației aș putea spune, unde Rozalia își pune amprenta sa personală, viziunea. O Clopoțica a designului!

Rozalia Bot

Mulțumesc! Mulțumesc! Mă bucur să văd că oamenii înțeleg exact ceea ce îmi doresc să transmit.  Și acest lucru, cred că se întâmplă atât de frumos tocmai datorită faptului că nu depun eforturi în a construi o imagine externă. Nu fac nimic altceva decât ceea ce sunt eu. Munca mea este oglinda mea. Tot ceea ce Rozalia Bot se vede ca brand, nu este decât o reflexie a ceea ce simt eu ca femeie și a modului în care vizualizez eu femeia in plan ideatic. Simplu și autentic. Doar când oamenii sunt falși, se creează imagini incomplete sau distorsionate. Și acelea cu mari eforturi.

 

Începuturi, vigilență și echilibru pentru Rozalia Bot

Cu siguranță, nimic nu se întâmplă peste noapte. Uneori, ca să ajungem să ne împlinim pasiunile sau visurile, trebuie să trecem prin multe văi și pe multe poteci ale vieții. Să ne căutăm, să ne regăsim, să ne amintim ce ne dorim. Alteori, se ivesc piedici de ordin financiar sau nu găsim o oportunitate optimă. Și, așteptăm.

Rozalia ne reamintește că a spune despre începuturi că sunt dificile este deja un clișeu, dar este și o realitate, în același timp.

Ceea ce nu prea luăm în considerare este faptul că, în modă, termenul de siguranță este aproape inexistent. Provocările sunt constante. Trebuie să te menții la un nivel de vigilență sporit. Ca și creator, trebuie să găsești constant echilibrul între viziunea proprie, cerința pieței, evoluția modei și nu în ultimul rând, de starea economică a societății.

Înțelegem că a face modă, înseamnă să fim puțin economiști, dar și psihologi. Trebuie să ținem cont de toate aspectele pieței și societății.

Rozalia Bot a început totul în 2012, acasă, apoi, într-un mic atelier pe care l-a încropit într-o fostă bucătărie a unui restaurant. A luat-o și pe mama sa alături de ea, invitând-o să își pună amprenta prin talentul său uimitor de a broda.

A închiriat apoi niște mașini de cusut, a fost pusă în fața unor încercări de toate felurile, dar nu a renunțat, reușind să finalizeze prima sa colecție.

Cum? Nici ea nu știe. Dar eu, privind-o pe ea și creațiile sale, înțeleg că a fost vorba de multă perseverență, intuiție, muncă, dăruire și divinitate! Talent? Unul remarcabil și unic!

Și ca și cum nu ar fi suficient, Rozalia se implică foarte mult în munca de voluntariat, fiind acolo unde reușește să ajungă și să ajute.

 

Credința în Dumnezeu și cei doi copii ai săi, principala resursă

Am întrebat-o pe Rozalia dacă familia, credința și perseverența sunt cele care ne ajută să înaintăm mai ușor? Am întrebat-o aceste lucruri, deoarece mi se pare că le regăsesc cumva în tot ceea ce spune și face.

Probabil, fiecare dintre noi își găsește puterea în surse diferite. În ceea ce mă privește, ai intuit perfect. Credința în Dumnezeu mi-a fost dintotdeauna cea mai importantă resursă, în orice moment sau domeniu al vieții. Singura cale pe care o cunosc și pe care o aleg de fiecare dată. Cu atât mai mult, cu cât am convingerea că tot harul cu care am fost înzestrată vine de sus. La acesta, mai adaug multă muncă. Desigur că una dintre motivațiile de preț pentru mine, sunt copiii mei. Și de acest lucru mi-am dat seama de cele mai multe ori în clipele de deznădejde. 

Înainte de a lua legătura cu Rozalia și de a discuta cu ea, ca orice jurnalist care își iubește meseria și își respectă auditorii, dar și interlocutorii, m-am documentat despre ea. Am răsfoit zeci de pagini, clipuri, evenimente. Și am observat că este nu doar un reper în tot ceea ce face, dar este și un designer deosebit de îndrăgit și căutat.

Ce cuvinte frumoase! Mă simt măgulită de fiecare dată când primesc asemenea aprecieri. Uneori, se întâmplă chiar să nu fiu conștientă pe deplin de admirația celor din jur. Dar, adevărul este că primesc foarte, foarte multe mesaje și complimente la adresa mea și a muncii mele în mod deosebit.

A avut parte de rezultate frumoase peste tot pe unde a fost și este recunoscătoare pentru toate „expedițiile” sale în lume: America, China, Emirate sau prin frumoasele capitale ale Europei.

Rozalia Bot fashion show Bratislava #blessed 🙏essenza shoes

Posted by Bot Foghis Rozalia on Friday, April 26, 2019

Datorită faptului că trebuie să muncească și fizic în atelier, să fie prezentă acolo și să se ocupe de procesul creației, timpul nu îi permite atât cât și-ar dori, să participe la mai multe expoziții sau prezentări de modă.

Și totuși, dincolo de tot ceea ce admirăm și vedem noi în prezentările sale, despre ce sunt creațiile Rozaliei?

Creațiile mele sunt despre FEMEI. Despre adevăratele femei. Ajunse la maturitatea sufletului și care au încredere să se manifeste în deplina lor feminitate. Cu rol asumat în viața lor. Care știu și vor să se bucure de ceea ce sunt ele, indiferent de neajunsuri, provocări sau alte circumstanțe. Vă invit cu drag sa îmi vizitați pagina de Facebook, website-ul  sau contul de instagram. Acolo puteți admira colecțiile sau chiar unele piese special realizate în exclusivitate.

 

Cuvânt de încheiere

Ceea ce pot eu să sugerez este ceea ce se regăsește și în discursurile motivaționale. Din propria-mi experiență, în fața provocărilor, ultima variantă, trebuie să fie renunțarea.  Nu spun că nu se poate renunța niciodată. Dar, să renunți abia după ce ai epuizat toate încercările și variantele. Eu sunt o persoană veselă și optimistă, în general, însă, uneori este înțelept a renunța, de aceea, nu exclud această variantă. Și, bineînțeles, activitatea creativă presupune implicarea  energiei creatorului. Indiferent câte schițe ti le-ar aduce la realizarea produsului finit corect, orice persoana, oricât de pricepută, niciodată nu va avea amprenta ta și nu va transmite nimic. Va fi impersonală. A fi dedicat este implicit.

Poate de multe ori, sau de cele mai multe ori, am spus că a ne urma visele este o necesitate. Acum însă, vă spun că ar trebui să fie o regulă pe care ar trebui să o notăm undeva la „îndemâna” privirii noastre și pe care să o vedem în fiecare dimineață când ne trezim și în fiecare seară, înainte de a adormi.

Mulți ne lăsăm visele să hiberneze, dar iată, azi, am putut citi despre o femeie puternică și hotărâtă, care deși a predat 13 ani, nu și-a abandonat nici o clipă visul de a îmbrăca femei și nu doar păpușile din copilărie!

Rozalia Bot este un designer deosebit, dar este în același timp un făuritor de căi, pentru femei și feminitate! Steaua polară a frumosului la absolut!

Mulțumesc, Rozalia și îți doresc să pășești pe cât mai multe podiumuri, iar creațiile tale să fie admirate și iubite de toată lumea! Și tu, de asemenea!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *