Evelina Necula Kinderpedia

Evelina Necula este mama prețiosului Tudor, fiică, soră, parteneră, prietenă, antreprenor în educație și specialist în comunicare de mai bine de 15 ani. A fondat alături de Daniel Rogoz și Valentin Ilea aplicația Kinderpedia – o platformă interactivă, digitală și mobilă care unește grădinițe, școli și părinți. Este o soluție completă de comunicare și management pentru educație care conectează profesori și educatori din peste 2000 de școli și grădinițe și peste 100.000 de familii.

 

Specialist în marketing și comunicare a fost mai bine de un deceniu din viața sa. Și-a lăsat amprenta în câteva companii mari – un important grup românesc de fashion retail, un grup de presă, o companie internațională de consultanță imobiliară.

A îmbrățișat pe parcursul său profesional momentul când a trebuit să abordeze un nou punct de vedere și să meargă pe altă direcție. A înțeles că lucrurile în viață se întâmplă pentru ea însăși.

Așa s-a născut în februarie 2014 un nou proiect, Kinderpedia, cu un nou rol pentru Evelina – antreprenor.

O afacere de succes pleacă de la o idee de succes. Pentru găsirea ideii potrivite și transformarea acesteia într-una de succes e nevoie de oameni inspirați. Cine este omul, dar și antreprenorul Evelina Necula, în rândurile de mai jos.

 

Cum se definește Evelina Necula ca persoană

Pe lângă diversele activități pe care le întreprinde pentru a-și atinge obiectivele propuse pe plan profesional, atunci când negociază cu timpul aleargă, pentru că iubește sportul și are totodată o dorință ascunsă: terminarea unui maraton până la 42 de ani.

Când nu poartă pantofi de alergare, își pune ghetele și pleacă la munte, pe care l-ar alege oricând, în pofida frumuseții mării. Să stea în aer liber este o altă plăcere. Mai mult decât plăcere este o cutie de mascarpone în detrimentul uneia cu bomboane.

Nu minte niciodată, nici măcar atunci când nu poate să desfacă dopul unui pet. Oricât s-ar strădui, nu îi iese.

E înconjurată de oameni și munca sa are un impact din ce în ce mai vizibil în societate, drept urmare face ceea ce visa dintotdeauna.

Sunt curioasă, ambițioasă, vorbăreață, aproape mereu zâmbitoare. Sunt și căpoasă și uneori orgolioasă. Vorbesc engleza, spaniola, italiana și un pic de franceză, ultima, cu accent moldovenesc. Și nu mint niciodată, pentru că nu pot. M-am prins din primii ani de școală că nu am stomacul pentru așa ceva – îmi tremura colțul gurii, mă înroșesc. Și am renunțat repede.

Jongleria între atribuțiile de mamă și cele ce țin de antreprenoriat

A lucrat în primul an de viață al băiatului său la ore aproape imposibile, în intervale scurte, deși inițial credea că se întoarce la birou după 3 luni. Indiferent de sacrificiile pe care le impunea munca, i-a prins bine.

Acum, Evelina Necula se împarte între cele două planuri uneori cu presiune și vinovăție, de cele mai multe ori cu blândețe și înțelegere față de ea. Probabil, programul ușor încărcat o ține prinsă și conectată suficient de mult timp timp, dar asta se întâmplă când pasiunea nu are limite, când ești determinat să duci un lucru la bun sfârșit, după cum bine spune fondatoarea Kinderpedia.

Sper ca una dintre lecțiile valoroase pe care fiul meu le va învăța, implicit, de la mine, să fie pasiunea pentru ceea ce face, determinarea de a duce un lucru la bun sfârșit, chiar și cu sacrificii și, nu în ultimul rând, puterea de a se ridica și de a o lua de la capăt după un eșec. Prețuindu-mi munca, sper că îi predau pe viu aceste lecții greu de deprins astăzi, când totul se întâmplă aproape instant.

Dacă lăsăm deoparte propriile emoții, ne detașăm de gândurile ce vin ca o avalanșă, dar și des în minte și învățăm să ascultăm mai mult, vom observa că ai noștri copii ne oferă lecții zilnic. Evelina confirmă acest aspect și vine cu mențiunea că a înțeles repede din meseria de părinte că aproape nimic nu se întâmplă atunci când îți propui. De aceea, adaugă că e important cum îți calibrezi așteptările.

 

Evelina Necula vine cu mulțumiri apropiaților pentru omul de azi

Evelina poartă recunoștință oamenilor valoroși de care a avut parte și pe care i-a întâlnit treptat în calea sa. Impactul cu aceștia este mult important decât orice alt proiect. Urma pe care a lăsat-o peste tot pe unde a trecut speră că e una cu nuanțe doar pozitive.

Pentru omul construit azi vine cu mulțumiri speciale familiei. De la mama sa a învățat să fie corectă, verticală și să muncească mult. Dragostea pentru lectură i-a fost insuflată tot de către aceasta. I-o transmite și ea mai departe lui Tudor, ca modalitate perfectă de a crea timp special împreună. De la tatăl său moștenit curajul, apetitul pentru risc și dorința de aventură.

Are aprecieri și recunoștință pentru partenerul său, Daniel Rogoz. Este omul care se adaptează oricărui context, astfel e o sursă de inspirație pentru Evelina, dar și una cu ajutorul căreia își încarcă bateriile, pentru că umorul face parte din el.

 

Profesorii – reper pentru Evelina Necula

Și cum educația de acasă este continuată în cadrul instituțiilor de învățământ de pedagogi aleși, își aduce aminte cu drag de doamna învățătoare din clasele primare, Mioara Butuman.

Carnețelele dumneaei cu expresii frumoase, lecturile de la clasă și de acasă, interacțiunea blândă, dar fermă, m-au ajutat să iubesc școala și mi-au stârnit curiozitatea. În clasa a IV-a am câștigat prima olimpiadă pe municipiu, la limba română. Nu se ținea faza pe țară la nivelul acela. A fost clar de atunci că înaintea mea se așterne un parcurs umanist, de comunicator, mai degrabă decât de om al cifrelor.

Clasele gimnaziale, respectiv cele liceale le-a urmat la liceul “Miguel de Cervantes Saavedra”. Acolo, a avut norocul să fie iubită și îndrăgită de profesoara de limba română, Maria Neagu, un dascăl extraordinar, un om minunat, cu standarde înalte, severă uneori, dar cu o energie debordantă și cu o nemărginită pasiune pentru meseria ei și mai ales pentru copii. Drept urmare, școala a avut un rol primordial în devenirea sa și formarea identității proprii.

Eram isteață, dar nu eram nici pe departe profilul elevului model, pentru că eram neastâmpărată și cu chef de aventură. Dar doamna Neagu a avut răbdarea și înțelegerea de a-mi cultiva dragostea pentru învățătură, în felul meu, fără judecată. Asta m-a ajutat și pe mine să mă accept și să am încredere în puterile mele, indiferent de circumstanțe.

 

A ales antreprenoriatul sau antreprenoriatul a găsit-o pe ea

2014 a fost anul schimbării, cu mari transformări. Poate un an decizional pentru invitata mea. Schimbarea a venit odată cu renunțarea la niște lucruri și câștigarea altora noi. Schimbarea înseamnă evoluție și de la funcția de director în marketing a ajuns antreprenor în educație.

Povestea Kinderpedia a început în cadrul noii companii OneTouch, într-o mansardă de pe strada Blanduziei, în spatele fostei Ambasade a Statelor Unite, pe un iMac pe care în prima zi abia știa să îl deschidă, dar în care a creionat primele schițe.

A urmat mărirea echipei, mutarea biroului, astfel a înțeles că rolul de antreprenor a venit ca o evoluție firească în parcursul său profesional.

Mi-au demonstrat-o vechii colegi și parteneri, care mi-au devenit clienți și care m-au recomandat cu căldură în rețeaua lor. Până astăzi, satisfacția cea mai mare o am din relațiile lungi pe care le-am construit. Totodată, mă bucură și onorează modul natural în care oameni pe care abia îi cunosc sprijină Kinderpedia astăzi – dascăli părinți, posibili parteneri, investitori.

Kinderpedia

Antreprenor este ceva ce a devenit. În momentul prezent, cu toate lucrurile în fapt, este convinsă că în matricea sa erau date care o conduceau spre acest traseu. Ce a făcut-o să considere că este alegerea cea mai bună a fost echipa cu care a început și proiectul în care s-a implicat.

Cum a prins viață Kinderpedia

Preocupată de zona educației, cunoscându-i rolul în propriul progres în viață, acum are responsabilitatea frumoasă de a-l „pregăti” pe băiatul său Tudor pentru școală, nu cu bețișoare și litere, ci cu o atenție antrenată, cu o minte prezentă și agilă, cu emoții înțelese și ușor de gestionat de către el. Nu singură, ci împreună cu educatoarele de la grupă cu care menține strâns legătura. Evelina Necula a realizat cât lucrează toate cadrele didactice, cât timp se dedică activităților administrative, cât efort depun pentru a comunica cu familia.

Înainte de a inova și de a implementa, a analizat și a ascultat și preocupările părinților privind educația copiilor.

Așa s-a născut ideea Kinderpedia – ca o punte de comunicare între unii dintre cei mai motivați și dedicați oameni: dascălii și părinții. În 2014 am obținut o finanțare europeană. În 2016 am lansat aplicațiile mobile, am cercetat, am pilotat soluția. De la finalul lui 2017 am început să monetizăm, adică am avut primii clienți plătitori.

Această soluție digitală și foarte utilă este recomandată acum de lideri ai educației precum Oana Moraru, Elena Lotrean, Valentina Secară, Oana Moșoiu. Din 2017 Kinderpedia a devenit soluția preferată în cele mai prestigioase grădinițe și școli din România. Câteva parteneriate-cheie le-au permis să se extindă și în afara țării precum în Elveția, Portugalia, UK, dar au clienți și în Iordania, Saint Barth sau Peru.

 

Evelina Necula: „Kinderpedia e un proiect născut din pasiune”

Astăzi, acest proiect este o responsabilitate atât pentru ea, cât și pentru ceilalți fondatori. Reprezintă șansa prețioasă de a folosi ceea ce știu, ceea ce fac, ceea ce iubesc pentru a împărtăși cu ceilalți din jur. A crescut cu multă determinare și sacrificii și le-a oferit un rol în societate.

În prezent, în sistemul de învățământ din România predomină modelul didactic tradițional, însă părinții și dascălii trebuie să se adapteze din ce în ce mai mult la modul de învățare al copilului. Astfel, Kinderpedia a venit într-un moment în care regândirea modului cum studiază și se dezvoltă copiii este de o necesitate absolută.

Munca neobosită de a oferi sprijin profesorilor și părinților, dar și răspunsul pozitiv din partea acestora ne-au dat un glas puternic și încrederea să îl folosim ca să ne ducem viziunea mai departe. Am început cu visul de a transforma educația în România și în Europa. El a devenit în scurt timp misiunea Kinderpedia, dar astăzi, e mult mai mult. E o responsabilitate.

 

Aplicația digitală – puntea dintre instituțiile de învățământ și familii

Cu ce vine în sprijin Kinderpedia și ar trebui să cunoască toți părinții, inclusiv directorii și educatorii unei grădinițe sau școli este faptul că acest instrument inteligent îi ajută să economisească timp și îi menține pe elevi și părinți conectați și implicați. Cuprinde orar, modul de predare video la distanță, catalog, carnet de note, modul de teme și multe alte funcții smart, pentru o educație conectată.

Cunoaștem faptul că personalul didactic trebuie să scape de birocrația sufocantă. A reduce efortul administrativ cu care se confruntă cadrele didactice este un proces ce ajută la concentrarea mai bună spre actul educațional. Kinderpedia este modalitatea optimă ce vine în sprijin, salvând săptămânal între 6 și 9 ore din timp acordat de către profesori hârtiilor în detrimentul copiilor.

S-a dovedit a fi soluția perfectă care a îmbunătățit implicarea părinților, iar managerii au o perspectivă completă asupra tuturor activităților și comunicării din școală.

Pe 19 martie 2020 am semnat un protocol cu Ministerul Educației prin care am oferit Kinderpedia gratuit școlilor publice, până la finalul anului școlar. În plus, am oferit gratuit 11 module special gândite pentru profesori, fără dată de expirare. Am organizat, în luna ce a urmat, 4 webinarii de introducere a Kinderpedia pe care le-au parcurs, alături de noi, peste 500 de profesori. Ele au rămas disponibile online și au înregistrat mii de vizualizări ulterioare.

 

Cum cuantifică Evelina Necula succesul

Fiecare definește succesul după propriile simțiri, dorințe sau obiective pe care și le propune, pe termen scurt sau lung. Unii aleg să aibă succes zi de zi punându-și ținte măsurabile, alții își setează ceva ce necesită răbdare, timp îndelungat și efort.

Evelina se situează undeva la mijloc, în sensul că își propune țeluri ambițioase, dar acționează în pași mici care să-i ofere victorii intermediare. Însă, are mai multe motive de sărbătoare.

A avut șansa multor premiere în plan profesional. A creat brand-uri, a întocmit strategii pentru unele noi pe piață, soluții CRM construite de la zero cu bugete imposibile. Cele mai valoroase proiecte ale sale rămân totuși cele civice și de voluntariat.

Consideră ca succesul unei afaceri se măsoară cel mai bine în profitabilitate. Există însă și alte motive de mândrie și satisfacție pentru un antreprenor. Kinderpedia a obținut în ultimul an a obținut numeroase și importante titluri în România și în Europa.

Evelina Necula

A obținut locul întâi la acceleratorul Innovators for Children, organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul Fondation Botnar și s-a plasat pe a treia poziție la Startarium, cea mai populară competiție antreprenorială din România.

Kinderpedia a fost recunoscută ca business cu impact social la European Angel Investment Summit la Burxelles și a obținut Seal of Excellence din partea Comisiei Europene pe SME Instrument, Phase II.

Pentru caracterul inovator al soluției și pentru impactul pe care îl aduce în educație, Kinderpedia a primit titlul Innovator of the Year la Gala Business Review – ex aequo – și a fost listată de Business Magazin în catalogul celor mai inovatoare companii din România.

Ca antreprenor în educație, dar mai întâi de toate, ca mamă, Evelina conchide cu o idee valoroasă, la obiect, concretă, însușită în cadrul unei cercetări derulate anul trecut de Global Family Research Project, New York:

Implicarea familiei în educație este unul dintre principalii predictori ai succesului la școală, dar și în viață!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *