Manuel Radu

Manuel Radu este preot de 23 de ani, iar de 18 slujeşte în Parohia “Valea Crângului” din Urlaţi. Dumnezeu l-a trimis aici să aibe grijă de o comunitate micuţă, dar şi de 30 de copii – proveniţi din familii defavorizate sau monoparentale.

 

Bucuria Ajutorului se numeşte Fundaţia unde Părintele Manuel trudeşte zilnic, alături de soţie şi câţiva angajaţi, pentru ca celor 30 de micuţi să nu le lipsească nimic. Sunt copii care merg la şcoală datorită Părintelui şi care primesc aici toată educaţia de care au nevoie.

Aici, unde Dumnezeu lucrează prin mâinile preotului Manuel Radu şi a celor care fac parte din echipa dumnealui, copiii vin să-şi facă temele, să înveţe, să cunoască lucruri noi şi să servească o masă caldă.

De ultimul lucru se ocupă, cu mare dragoste, mama soţiei sale – o femeie trecută de 60 de ani, dar care a întinerit la Centrul de Zi “Sfântul Stelian”. Aşa scrie pe plăcuţa de pe clădire – în fapt, fosta casă parohială care i-a fost repartizată familiei preotului Manuel Radu şi care a fost transformată într-un „colţ de Rai” pentru cei mai necăjiţi copii din zonă.

Primăria Urlaţi achită toate facturile de utilităţi ale Centrului păstorit de tânărul preot şi familia acestuia. Şi nu este deloc o sumă mică, undeva la 50.000 lei pe an – asta în afara altor cheltuieli pentru extinderea activităţii.

Acest sprijin face ca activităţile socio-educaţionale pentru cei 30 de copii cu risc de abandon şcolar să continue, acest ajutor fiind o „rază” de speranţă şi un sprijin real pentru a forma o comunitate de oameni educaţi şi pregătiţi pentru viitor.

 

Tabere gratuite şi ateliere de pictură pentru copii

Dragostea Părintelui Manuel Radu pentru copii i-a convins şi pe alţii să facă donaţii. Atunci când resursele financiare pentru alimente sunt insuficiente, Părintele îşi pune nădejdea în Dumnezeu.

Chiar dacă majoritatea timpului o petrece la Centru, preotul Manuel îşi face timp şi pentru lucrarea pastorală cu credincioşii. În duminici şi sărbători, acesta coliturghiseşte împreună cu alţi doi preoţi la Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din centrul oraşului Urlaţi.

Munca depusă la “Casa Speranţei” face ca, an de an, micuţii din Urlați să aibe parte de tabere ca-n poveşti. Anul trecut, spre exemplu, copiii au fost la Neptun – staţiunea oferită cadou de către postul de radio Europa FM prin intermediul unor sponsori şi a unui grup de enoriaşi din cadrul Bisericii “Sf. Ioan” – Piaţă, din Bucureşti, prin grija părintelui paroh Ionuţ Badea.

Tot anul trecut, proiectul „O şcoală cât o vară şi un an şcolar cât o vacanţă” gândit chiar de preotul Manuel Radu, a fost declarat câştigător de către Consiliul Judeţean Prahova. Ca urmare, la Centrul de Zi “Sf Stelian” din Urlaţi au fost organizate ateliere de pictură, desen, activităţi sportive, drumeţii. Totul cu un scop precis: consiliere socială şi psihologică pentru copii şi părinţii acestora, sub atenta supraveghere a unui psiholog, pedagog, dar şi a unui logoped.

 

Patriarhul Daniel i-a spus că va fi „manualul de asistenţă socială în Urlaţi”

Părintele şi-a cunoscut soţia pe când ambii erau studenţi în Bucureşti – el la Seminarul Teologic, iar Ligia la ASE. Împreună au trei copii: Alexandra (22 ani), Ştefan (18 ani) şi Matei (3 ani).

Povestea cu copii fericiţi a început în urmă cu aproape 9 ani, pe uliţele Cartierului Mărunţiş din Urlaţi. Atunci, preotul Manuel şi Ligia au ieşit în faţa Centrului împărţind copiilor pacheţele cu sandvişuri pentru la şcoală.

În scurt timp, cei doi soţi au decis să transforme casa parohială în actualul Centru de zi “Sf. Stelian”. Fără implicarea Părintelui şi a soţiei sale, cei 30 de copii ar fi abandonat şcoala.

O parte din copii nu mergeau la şcoală pentru că erau flămânzi. Nu aveau ce mânca, nu aveau îmbrăcăminte, încălţăminte sau rechizite şi am hotărât să sprijinim copiii de atunci ai Parohiei. Apoi ne-am extins activitatea pentru toţi copiii de pe raza oraşului Urlaţi.

Centrul de zi pentru copii “Sfântul Stelian” a fost inaugurat în anul 2013 în prezenţa Preafericitul Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Atunci, preotul Manuel Radu a aflat că numele lui nu a fost ales la întâmplare de tatăl său – şi el preot. Iar acel moment nu îl va uita niciodată. Patriarhul Daniel, aflând cum îl cheamă, l-a privit în ochi şi i-a spus: „Tu o să fii Manualul de asistenţă socială în Urlaţi!”

Tot pentru copii și familiile lor, Părintele Manuel Radu a înființat o spălătorie socială de haine. Aici vin familiile care nu au posibilități materiale și își spală hainele. Centrul ”Sf. Stelian” le oferă detergent și balsam.

 

Pilot de avion – visul din copilărie al părintelui Manuel Radu

Activitatea de la Centrul de Zi “Sf. Stelian” Urlaţi se derulează cu o mână de oameni: zece persoane, dintre care doar trei angajați, restul fiind voluntari. Printre aceştia este şi un pensionar care vine și spune povești copiilor, iar micuţii îi spun „Bunicul”.

Toţi sunt coordonaţi de către Preotul Manuel Radu – care dacă nu ar fi apucat pe calea credinţei, s-ar fi suit la manşă!

Mi-ar fi plăcut enorm să fiu pilot de avion! Era visul meu în copilărie…Îmi place foarte mult să privesc lumea de sus. Mai precis, să văd şi eu cum ne priveşte Dumnezeu şi cât de mici şi neînsemnaţi suntem.

Preotul Manuel Radu spune că misiunea lui nu se oprește aici şi că mai are multe de împlinit. Recent, acesta a accesat un ajutor financiar nerambursabil pentru un nou proiect, care are ca finalitate o sală multifuncțională pentru copiii din Centrul de Zi “Sf. Stelian” din Urlaţi.

Ne-am despărţit cu greu de acest loc şi de aceşti oameni minunaţi, care au pus înaintea propriului interes binele unor copii care au mare nevoie de ajutor.

Dacă şi voi vreţi să împărţiţi speranţă acestor copii, întinzând o mână de ajutor preotului Manuel Radu, puteţi face donaţii pentru Centrul de Zi “Sf. Stelian” (Fundaţia Bucuria Ajutorului – Urlaţi) în contul RO29RNCB0381126282860001 – deschis la filiala BCR Urlaţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *