Felicia Ienculescu-Popovici greenitiative

Mi-am fixat întâlnirea cu Felicia Ienculescu-Popovici la ea acasă, în Mogoșoaia, cu mintea la mediu – această ”Cenușăreasă” a ONG-urilor. Voiam să îl aduc în față, să vorbesc despre Greenitiative și despre toate programele derulate aici. Dar discuția a alunecat către sărăcia din Mogoșoaia! Da, Mogoșoaia cea cu Palatul Brâncovenesc, cu vilele cu ziduri înalte are și case fără electricitate, fără apă, are oameni săraci și copii cu viitor incert. Are, însă, și Școala de vară derulată de… același ONG de mediu, Greenitiative.

 

Greenitiative, de la o carte la ONG premiat internațional

Greenitiative a apărut oarecum întâmplător. Felicia Ienculescu-Popovici lucra în departamentul de drepturi de autor la o editură atunci când i-a picat în mână o carte despre încălzirea globală. Este vorba de ”Un adevăr incomod” a lui Al Gore. Ea și soțul ei, Marius, au devenit pasionați de tot ceea ce este legat de mediu, sustenabilitate și energie regenerabilă. S-au mutat din București în Mogoșoaia, au înființat Greenitiative și au început cu schimbările personale.

Am început să citim și despre schimbări climatice, despre crizele de mediu și în felul acesta am ajuns la o schemă intuitivă: ca să promovăm schimbări semnificative în societate, mai întâi să le testăm noi.

Casa în care locuiesc e construită după toate regulile de sustenabilitate pe care le-au găsit în urma unor cercetări care au durat ani buni. Apoi au construit, după aceleași reguli, încă o clădire destinată activităților asociației. ”Clădirea verde ca instrument didactic” e o metodă de învățare pentru copii și adulți pe care Marius și Felicia Ienculescu-Popovici au folosit-o de sute de ori în ultimii 8 ani. Eforturile lor de a promova sustenabilitatea clădirilor în România au fost remarcate și la nivel european, Feliciei fiindu-i acordat în 2017 premiul III în cadrul Roger Léron Award.

Dacă ajungi la ”Centrul Green Mogo”, vezi cu ochii tăi ce se poate face, cu perseverență, folosind materiale prietenoase cu mediul, multe din ele reciclate. Ai ocazia să urci pe un acoperiș verde, să vezi panouri fotovoltaice, să studiezi un sistem de recuperare a apei pluviale, materiale mai mult sau mai puțin inedite de construcție sau de izolare. Totul calculat, monitorizat și arătând armonios, natural, fără nici un element care să te ducă cu gândul la viitorul distopic din filmele SF.

Pe la Green Mogo au trecut profesori, studenți și mii de elevi. Studenții și elevii de la arhitectură sau design  vin ca voluntari pentru că aici găsesc ceea ce nu le oferă școala. Unul din proiecte, ”Școli verzi”, derulat împreună cu WWF România și cu Viitor Plus, a creat o rețea de peste 800 de profesori în toată țara și un kit de eco-educație care a ajuns la zeci de mii de elevi. Cursurile pentru amprenta ecologică a clădirilor ajung, cu abordarea potrivită, și la copii și la top-managementul unor firme de renume. Și, mai important, cursurile lor sunt căutate acum de școli din toată țara, iar kit-ul de eco-educație este tradus și în engleză.

De fapt, cred că despre Green Mogo și impactul proiectelor de mediu ale asociației Greenitiative aș putea scrie o carte sau un tratat. Pentru că mai sunt și alte persoane interesate de acest mod de construire, asociația a postat o serie de clipuri pe canalul Youtube al proiectului.

Felicia Ienculescu-Popovici Green Mogo Greeninitiative

Green Mogo, o viziune marca Felicia Ienculescu-Popovici

Mogoșoaia complexă: case frumoase, case sărace și analfabeți

Dar să nu uităm că Green Mogo nu există undeva, izolat, ci în Mogoșoaia. Când auzim ”Mogoșoaia” ne gândim la Palatul Brâncovenesc, la Martha Bibescu și invitații ei de viță nobilă, la străzi liniștite, aproape pustii și vile sigure pe confortul lor.

Când trăiești într-o comunitate mică afli tot felul de lucruri despre satul tău pe care altfel nu le știi. Câți oameni nu au electricitate, nu au apă… E ușor să-i judeci că nu-și spală hainele, că le dai haine și ei le aruncă. Asta e o chestie comună pe care toți o spun. Păi da, dar tu te-ai dus să vezi că acel vecin al tău nu are apă, nu are electricitate și mai are și șase copii?…

Felicia Ienculescu-Popovici a aflat că în Mogoșoaia sunt familii care nu au electricitate sau apă. Unele trăiesc în locuințe sociale, altele în construcții care sunt departe de standardele moderne. Tot aici sunt 300 de analfabeți declarați, dar se estimează că numărul real ar fi mult mai mare. La aceștia se adaugă și analfabeții funcțional.

Am fost martora unor situații greu de închipuit, dacă nu ești acolo. O mamă analfabetă, cu patru copii, mi-a cerut ajutorul pentru că fusese cu copiii la medic, primise medicamente diferite pentru fiecare, dar nu știa să citească indicațiile de utilizare; acestea sunt probleme din lumea reală de care nu ne pasă. Însă ele există și produc efecte în lanț în întreaga societate.

Felicia Ienculescu-Popovici Greeninitiative Green Mogo

Iar analfabeții produc, la rândul lor, analfabeți. Vârsta celor care nu știu să citească este din ce în ce mai mică. De multe ori părinții nu îi înscriu pe copii la școală pentru că nu știu să completeze actele. Sau, din cauza sărăciei, apar abandonul școlar sau situații în care doar o parte dintre copii merg la școală.

Există aici mulți copii și tineri analfabeți care nu fost duși la școală când trebuia și, conform legii învățământului, dacă depășești cu doi ani vârsta școlară nu mai ești primit. Doar dacă există programul de tip ”A doua șansă” poți să-ți finalizezi totuși studiile, dar școala din Mogoșoaia nu oferă astfel de programe.

Se pare că nu există o monitorizare a acestor situații. Se pare că a fost nevoie ca un ONG de mediu să vadă lucrurile astea care, în fond, privesc întreaga comunitate.

 

Școala de vară pentru copiii săraci din Mogoșoaia

De cinci ani Felicia Ienculescu-Popovici organizează la Green Mogo ”Școala de vară” pentru copiii din sat, adică pentru cei mai puțin norocoși dintre ei. A încercat ca activitățile să nu se repete în fiecare an. Dacă în trecut au mers în fel de fel de excursii sau au făcut ore de română sau matematică, anul acesta proiectul, realizat în parteneriat cu Fundația The Door și cu Asociația Seneca, s-a axat pe meserii. Timp de o lună, patru zile pe săptămână, le-a arătat copiilor ce perspective au, unele chiar la ei în localitate.

Am vrut să meargă în niște locuri în care, din diferite considerente, nu au cum să ajungă. Am vrut să trecem de vitrina de sticlă a unor clădiri unde ar putea găsi locuri de muncă, dar care li se par inaccesibile și inabordabile.

La Show-room Mercedes Chitila au trecut prin toate departamentele (vopsit, reparat, mașini second-hand etc.), li s-a vorbit cu pasiune despre reciclare, au aflat uimiți cam ce salariu poate avea un mecanic bun și la sfârșit copiii au fost plimbați cu limuzinele. La IKEA la fel, o doamnă, absolventă UNARTE, i-a purtat prin tot magazinul și le-a explicat despre setting-uri, cum se combină mobilierul etc.

Alte activități s-au ținut chiar la Green Mogo. Au gătit cu chef Marius Tudosiei (și au mâncat roadele muncii), au făcut basoreliefuri cu sculptorița Ileana Oancea, vecină din Mogoșoaia. Ajutați de o scriitoare și de o ilustratoare, au scris mici povestiri și au confecționat cărticele la Seneca Anticafe, locul unde copiii defavorizați din Mogoșoaia sunt întotdeauna bine-primiți. Dan Vasile – regizor și coach, le-a ținut un super curs presărat cu jocuri și activități de dezvoltare personală.

Au învățat cum se face hârtia hand-made. Au făcut și coronițe din flori (și să nu uităm că în Mogoșoaia se cultivă lavanda). Cu ajutorul unui sponsor mobilizat de Manu Constantin, super prietenă Greenitiative, au exersat olăritul la Horezu și au vizitat Mănăstirea Hurezi, învățând despre patrimoniu cultural și despre UNESCO. Școala de vară s-a încheiat cu șezătoarea muzicală creată de Beatrice, Florin și Măruca Iordan, în care au explorat instrumente muzicale vechi (cimpoi, cobză, fluier) și chiar au încins o horă de final.

Andreea Barosan, studentă UPB care este voluntar Greenitiative, a făcut la finalul verii meditații la matematică cu o parte dintre copii, care și-au dorit să continue cumva Școala de vară.

 

Sărăcia nu e singura problemă

A fost un an mai greu deoarece s-a lucrat cu 40 de copii proveniți din medii diferite, cu experiențe și traume diferite. Dar indiferent cât de diferiți ar fi copii care trăiesc într-un centru de plasament sau într-o clădire socială sau într-o clădire fără electricitate și frigider, natura și activitățile nonformale pot face minuni, dacă sunt gândite să producă bucurie, relaxare și învățare într-un spațiu foarte prietenos.

Lucrând cu copiii, Felicia și soțul ei s-au conectat și cu problemele lor, cu familiile acestora. Au aflat de multe alte situații foarte dramatice. Pe unii dintre ei au încercat să îi ajute cum s-a putut, mai ales în anii trecuți. Au oferit materiale de izolare a locuinței la patru familii care și-au îmbunătățit astfel condițiile de locuire. O doamnă psihoterapeut s-a ocupat de câteva cazuri în anii trecuți.

Cel mai greu este să lucrezi cu oamenii, pentru că încrederea unui om necăjit se câștigă foarte greu. Există în jurul nostru oameni cu povești cutremurătoare, le știu cei care ne susțin pe termen lung și care participă, dar nu le putem face publice, oricâți bani am pierde și oricâtă susținere am pierde. Este o alegere morală, pentru că a ajuta fără a face paradă cu drama unui om aflat în suferință credem noi că cere o mare delicatețe. Oricât de săraci sau necăjiți ar fi, oamenii și mai ales copiii au nevoie să fie tratați cu cel mai mare respect.

Felicia evită să expună toate aceste cazuri, cu riscul chiar de a pierde din posibilele finanțări. Este conștientă că ar reuși să strângă mai mulți bani dacă ar prezenta doar câteva dintre cazurile sociale pe care le cunoaște. Preferă, însă, să spună că acești copii sunt frumoși și deștepți. Internetul nu uită și poate vreunul dintre copii va ajunge CEO undeva; nu ar avea, probabil, nevoie de poză cu copilăria lui săracă. De aceea a strâns banii necesari școlii de vară în cadrul unui brunch restrâns, la care au participat prieteni.

Felicia Ienculescu-Popovici Greenitiative Green Mogo

Brunch pentru strângere de fonduri pentru Școala de vară

Felicia Ienculescu-Popovici despre mobilizarea comunității și autorităților locale

Acum, la început de an școlar, 30 de corporatiști (mobilizați tot de Manu, super prietena Greenitiative) au pregătit ghiozdanele pentru 30 de copii vulnerabili din Mogoșoaia. Dar nevoile sunt mult mai mari. Sunt câteva sute de copii care au nevoie de ajutor. Greenitiative este, totuși, un ONG de mediu, foarte solicitat pentru chestiuni de mediu, care dorește să se implice și în comunitate. ONG-urile, acolo unde au mai multe acțiuni, ajung să facă munca statului; iar statul vine, de multe ori, cu piedici.

Chiar și din perspectiva schimbărilor climatice comunitățile trebuie să fie foarte reziliente și funcționale și să existe resurse la nivel local ca să te organizezi. O comunitate în care cei bogați nu știu ce fac săracii, cei săraci îi urăsc pe bogați, în care ne facem garduri din ce în ce mai înalte, ne punem alarme și câini de pază… nu e o comunitate rezilientă. Este nevoie de conștientizare și discuții cu toate categoriile.

Este adevărat că Ilfovul nu este eligibil pentru diferite programe de finanțare, dar Mogoșoaia este o comună bogată. Problemele constatate de asociație sunt ale comunității, nu doar ale asociațiilor sau ale celor defavorizați.

E nevoie de o comunicare între straturile societății, de întâlniri comunitare în care să fie explicată necesitatea unor acțiuni. Există oameni specializați în asistență socială care ar putea face mai mult, care ar putea avea joburi aici, dar primul pas este conștientizarea discrepanțelor între categoriile sociale și implicațiile aferente.

Vrem să transmitem autorităților experiența pe care am acumulat-o în cei cinci ani de când facem Școala de vară Green Mogo. Să îi convingem să se apuce de treabă. Cred că se poate face mult mai mult și că există resurse. E timpul să trecem la o etapă firească, în care mobilizăm autoritățile locale să-și asume ceea ce este scris în strategii și pe site-uri. Am avut deja câteva întâlniri la Primăria Mogoșoaia și sperăm ca ele să dea curând roade.

Pentru vizitatorii de week-end Mogoșoaia rămâne un loc idilic. Pentru Felicia Ienculescu-Popovici este locul în care Greenitiative își urmărește misiunea: schimbări în viața personală, eco-educație și schimbări în comunitate.

Greeninitiative Green Mogo

Green Mogo

Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de către Felicia Ienculescu-Popovici. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *