Renata Veszi

Un om simplu, o visătoare, o tânără care a iubit mersul pe bicicletă, cititul şi copiii

Aşa se descrie Renata pe sine. Cine o cunoaşte, ştie deja că a dansat dintotdeauna. Că lumea ei a gravitat mereu în jurul dansului şi a scenei. Că şi-a clădit nu doar o carieră de mare excepţie în jurul acestei arte, ci cumva întreaga existenţă pe ritmul dictat de sufletul ei, încă din copilărie.

Renata Veszi este singurul copil al familiei Bodor Emil şi Vardai Valeria. Deşi aceștia au divorţat pe când ea era majoră, Renata a avut maturitatea de a înţelege şi a accepta faptul că, în viaţă, uneori, chiar şi părinţii aleg să o ia pe drumuri separate.

Zâmbind radioasă, Renata își amintește cu mare drag de vacanțele de vară, petrecute la sat, la bunici. De lungile plimbări cu bicicleta sau căruța la care bunicul înhăma caii. De vremuri în care bea lapte cald direct muls, de joaca cu păpuși de porumb și cu păr împletit din mătase.

Toţi copiii se adunau în curtea bunicii, iar eu eram mereu profesoară. Le explicam la tablă, le citeam şi le predam. Îmi plăcea să le verific până şi verişorilor mei temele şi să fac compuneri în locul lor. Citeam cu mare drag toate cărţile obligatorii, desenam şi ascultam muzică. Îmi amintesc mereu cu emoţie de când am fost copil. Cred că în copilărie, cumva, suntem toţi fericiţi şi veseli. E o lume fascinantă.

Privind-o cu cât drag retrăia toate acele momente, nu pot să nu adaug cât de fascinantă mi se pare, deoarece a reuşit să păstreze un suflet de copil frumos şi de femeie puternică, hotărâtă şi perseverentă în absolut tot ceea ce îşi propune.

Renata Veszi a început să facă gimnastică ritmică în gimnaziu, în cadrul echipei şcolii. Nu a interesat-o niciodată mediocritatea. Perfecționistă, fire competitivă încă de mică, și-a dorit întotdeauna să fie „cea mai bună”.

Părinţii săi au sprijinit-o mereu în toate deciziile, în absolut orice simţea să facă. Nu o împingeau însă niciodată de la spate, învăţănd-o astfel să fie un copil independent în decizii, să aibă încrederea că întotdeauna va ajunge acolo unde îşi doreşte.

Acest lucru m-a ajutat enorm de mult ca adult, să fiu hotărâtă, răbdătoare cu mine şi să depun tot efortul de care era nevoie pentru a-mi atinge scopurile, visele pe care doream să le ating şi să le transform rând pe rând în realitate.

Ascultând-o, realizez cât de mult contează ca într-o familie, deşi divorţaţi, părinţii să înţeleagă să se comporte ca doi adulţi. Să nu afecteze moralul copilului, rămânând cumva o echipă, un sprijin real chiar şi dincolo de despărţirea lor.

 

Cum a ajuns Renata Veszi să fie numită vedeta orașului Oradea

Iubind foarte mult mişcarea şi sportul, dorindu-şi şi simţind să fie mereu în formă, Renata s-a dedicat mult timp aerobicului, până în clipa în care a ajuns în cea mai renumită trupă de dans modern a momentului.

Orădenii de la M&Q formau unul din cele mai premiate cluburi de dans din România, iar Renata mi-i descrie ca un grup de oameni extraordinari, aroganți ca dansatori, foarte uniți, în trupa cărora nu oricine putea să intre.

I-am văzut la un concurs de talente la teatru şi mi-am zis că eu vreau să dansez ca ei şi cu ei. Nimic nu mi-a stat în cale! Am aflat unde se antrenează şi m-am dus la ei să mă înscriu la cursuri, la Casa Tineretului, Oradea. Am evoluat foarte repede, eram extrem de ambiţioasă, corpul meu era deja antrenat şi tot ce aveam nevoie a fost să înţeleg şi să absorb partea artistică, să înţeleg şi să mă familiarizez cu ritmul în mii de feluri şi nu doar individual ci la nivel de echipă. Asta este cel mai greu la o trupă! A trebuit să mai înţeleg că toţi erau foarte buni, competitivi, iar eu trebuia să îmi câştig respectul şi locul printre ei. În câteva luni, am reuşit să fiu parte integrantă a acelei echipe pe care am văzut-o la teatru, iar acest lucru avea să fie un nou început, care îmi va schimba viaţa.

Alături de M&Q, Renata și-a putut exprima aptitudinile remarcabile de dansatoare. Avea să participe la foarte multe competiţii, spectacole, festivaluri, concerte, iar publicul o îndrăgea şi o aprecia oriunde îşi făcea apariţia. Cu timpul, lumea a ajuns să o numească dansatoarea sau vedeta oraşului, ceea ce a fost şi va rămâne!  

Renata Veszi

Orădenii care au fost martori ai evoluţiei sale nu au cum să uite energia pură de pe scenă. Într-un fel sau altul, Renata Veszi avea să devină sufletul oricăror competiţii, lucru care avea să nască gelozii din partea colegilor.

Având şi neînţelegeri la partea de coregrafie, după 4 ani, Renata alege să se mute la altă trupă – Get Lost. Din nou foarte multe concursuri și evenimente, nenumărate premii, însă cel mai important, aici s-a simțit cu adevărat apreciată. Renata este recunoscătoare anturajului Get Lost pentru că și-a dezvoltat propriile calități, dar și pentru că a crescut foarte mult ca individ, nu doar ca dansator.

Până când, într-o zi, după absolvirea a două facultăți (Geografia Turismului și Coregrafia în Baia Mare), după o perioadă petrecută ca angajat într-o agenție de turism, Renata Veszi pornește pe cont propriu. În anul 2011, ia naștere faimoasa trupă de Hip Hop, Switch Crew.

 

Switch Crew, trupa-fenomen fondată de Renata Veszi care lansează generații de campioni

Dintr-o dată. Aşa i-a venit Renatei ideea de a părăsi lumea turismului şi a se dedica în totalitate dansului. A surprins pe toată lumea, chiar şi pe părinţii ei. Totuşi, viitorul avea să demonstreze că Renata luase, ca întotdeauna, cea mai bună decizie.

Fiindu-le coregraf, instructor, prietenă şi chiar un altfel de mamă, Renata ajunge să le fie un adevărat exemplu şi mentor copiilor de la SWITCH, cucerindu-le încrederea şi oferindu-le toată experienţa, dedicarea şi dăruirea ei.

Şi nu a fost foarte greu să o facă. Ei, copiii, i-au întors înmiit recunoştinţa şi iubirea lor prin zecile de premii pe care le-au obținut și continuă să le obțină. Renata Veszi rememorează:

Nu ne săturam de premii şi reuşite, lucram la viteza luminii, părinţi, copii, toţi eram prinşi parcă în acest carusel frumos, care se învârtea fără încetare, sezon după sezon. Am lucrat însă foarte mult, iar copiii s-au dedicat trup şi suflet, depăşind orice oboseală fizică! Sunt mândră de ei!

Într-un timp foarte scurt, trupa Switch Crew ajunge pe marile scene ale țării. Switch Girlz a fost finalista Next Star în 2014, iar Switch Crew au devenit Campioni Naţionali de Hip Hop în anii 2014, 2016, 2017 și 2018. În anii 2017 şi 2018, Switch Crew obţine locul 1 în cadrul concursului Hip Hop Unite Hungary.

Şi acestea sunt doar câteva momente cu care Renata Veszi şi Switch Crew ies în evidenţă. Pe lângă aceste concursuri şi premii, trupa a participat la foarte multe alte evenimente marcante, cucerind atât publicul de la noi, cât şi pe cel internaţional.

Cu siguranţă performanţa nu este uşoară deloc, dar recunoaşterea juriului, a publicului cunoscător şi a oamenilor sunt cele care fac ca orice sacrificiu să conteze şi să se transforme în bucurie.

 

Renata Veszi este Judge from Romania la diferite concursuri şi… învaţă şi gustul amar al dezamăgirilor

În timp ce nu este coregraf, Renata Veszi este mamă. Se bucură de fiul său Lucas de care este deosebit de mândră şi împreună cu care iubeşte să îşi petreacă orice minut din timpul său liber. Lucas este de departe oaza ei de linişte şi cel mai mare premiu pe care l-ar fi putut câştiga ca om şi femeie în această viaţă.

Încă iubeşte să citească, să asculte muzică în căşti în timp ce face treburile casnice, dacă timpul i le permite. La fel ca în copilărie, Renata face plimbări lungi cu bicicleta, timp în care îşi permite să viseze cu ochii larg deschişi şi să se simtă liberă.

Pe lângă aceste pasiuni, Renata a lucrat mult la desăvârşirea sa ca profesionist. În 2014, în Elveţia, îşi dă primul examen de Arbitru în cadrul Federaţiei Hip Hop Internaţional USA şi obţine calificarea de Arbitru Internaţional.

Renata Veszi

În 2015 îşi continuă studiile ca arbitru şi îşi dă examenul de cel mai înalt grad în San Diego, Statele Unite, devenind astfel Elite Judge Hip Hop Internaţional.

2016 însă este anul când, pe lângă nașterea lui Lucas sau câștigarea Campionatului Național de Hip Hop, are şi cele mai mari dezamăgiri în oameni. După nici o lună de la câștigarea titlului, trupa Switch Varsity se destramă, lăsând un gust amar în sufletul Renatei. 

Coregrafa învață astfel cea mai grea lecție din viața sa. Aceea a faptului că loialitatea uneori are scopuri şi că există pe lume oameni pe care, deşi îi creşti alături de tine, pot să te trădeze şi să îţi întoarcă spatele fără niciun pic de remuşcare.

Recompensa a venit din partea celorlalte două trupe Switch, care au continuat să câștige numeroase competiții.

Eu am reînvăţat să cred din nou în forţele proprii, să mă resetez cumva şi să îmi amintesc că eu am creat trupa şi tot eu pot să o recreez din nou, ori de câte ori va fi nevoie.

Renata Veszi

Ca jurat, Renata călătoreşte foarte mult în ţară şi în străinătate. Ceea ce o bucură şi o uimeşte în acelaşi timp este dragostea şi preţuirea pe care i-o oferă în mod constant copiii de la diferite cluburi de dans. Este recunoscătoare că poate suşţine seminarii de dans şi workshop-uri, unde îşi poate împărtăşi atât experienţa, cât şi iubirea şi pasiunea faţă de artă şi dans.

În 2018, a fost invitată să Jurizeze Campionatul Mondial de Hip Hop din Statele Unite, Phoenix. Am întrebat-o cum a fost când a ajuns acolo şi a fost numită: Judge from Romania. Cu delicateţea şi frumuseţea ei caracteristică, Renata a zâmbit şi a spus:

Când au spus Veszi Renata, Judge from Romania, am simţit că sunt acolo unde trebuie, că toţi anii aceştia de dans, de dăruire şi loialitate, sunt acolo cu mine. Fiecare persoană care m-a susţinut, care m-a ajutat să mă formez, era acolo, în inima şi emoţiile mele. Am fost mândră de mine şi de ţara mea! Eu, Renata, fata aia visătoare, pe care trebuie să o claxonezi în timp ce merge pe bicicletă la sală să pregătească suflete de copii pentru a fi campioni, eu, mama care îşi lasă cea mai de preţ comoară a sa acasă pentru a-şi trăi visul American, eu copila care se juca în curtea bunicii cu păpuşi de porumb, mă ridic de la masa juraţilor de elită şi mă aplaudă o sală polivalentă întreagă cu peste 5.000 de dansatori şi peste 10.000 de susţinători şi spectatori din întreaga lume. Eu, Renata, care nu se teme de nimic, care este asemeni unei leoaice, asemeni unei luptătoare care ştie că poate înfrunta orice, mi s-au înmuiat picioarele de atâta emoţie în acel moment. Poate atunci mi-am dat seama cu adevărat de tot ce am construit, de tot ce sunt, ce reprezint, dar şi de ceea ce înseamnă să fii copleşit de fericire, de emoţii naturale, fireşti ale unei recunoaşteri internaţionale!

 

Cuvânt de încheiere

Pe Renata Veszi am cunoscut-o pe când dansa în prima ei trupă de dans. Ea nu are de unde să ştie. Nici eu nu am ştiut până la acest interviu că este ea.

Fiind orădeancă şi pe vremea liceului participând şi eu la competiţii sportive şi de dans, am auzit despre Renata vorbindu-se în şoaptă, ca despre o muză, ca despre o vedetă venită parcă dintr-o altă Galaxie, să ne aducă nu doar o putere de reprezentare artistică desăvârşită pe scenă, dar o eleganţă şi o forţă scenică care avea capacitatea de a transmite, a atinge şi a rămâne.

Am regăsit-o pe Renata ca şi coregraf al trupei Switch Wannabe,  trupă din care fac parte două fetiţe pe care eu le cunosc şi le admir din tot sufletul. Una din ea este Sara, fetiţa prietenei mele Anca. Atunci, am început să urmăresc şi mai îndeaproape activitatea Renatei.

Nu cred că am cunoscut până la ea coregraf mai dedicat, mai loial şi mai implicat. Este de departe sufletul şi spiritul trupei Switch Crew, a copiilor, părinţilor şi oamenilor care vin în contact cu ea. Renata Veszi are capacitatea de a „se lua”. Este transmisibilă în cel mai frumos şi profund mod posibil!

Renata Veszi nu iubeşte doar dansul şi, deşi pare un om extraordinar de cerebral şi perfecţionist, rămâne o femeie delicată, sensibilă, frumoasă până în profunzimea sa de om. Nu este impenetrabilă. Nu! Este extraordinar de umană, iubind copiii, viaţa şi frumosul!

Îţi doresc să cucereşti şi mai multe scene ale lumii, Renata! Să nu mai cunoşti gustul sărat al lipsei de loialitate, ci doar bucuria şi recunoştinţa unor copii şi părinţi care să îţi fie mereu alături şi să te preţuiască pentru tot ceea ce le eşti tu lor ca om, coregraf şi prieten!

1 răspunde
  1. Balla Georgeta
    Balla Georgeta says:

    Perseverență, rigoare și fervoare, dăruire și iubire, caracteristici care au asezat-o pe culmile succesului ! Felicitări !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *