Tudor Artean Lumea Piccolo

Are 36 de ani, este căsătorit şi are doi copii minunaţi pentru care, ca orice părinte, ar face orice. Mai ales o afacere de succes şi care să se adreseze altor părinţi, aflaţi în căutare de cele mai bune soluţii pentru micuţii lor. Tudor Artean şi-a dat demisia de la ultimul loc de muncă pentru a construi o lume a lui – „Lumea Piccolo”.

 

Tudor s-a născut şi a crescut în Cluj, într-o familie nu cu mari posibilităţi, dar în sânul căreia a învăţat să-şi respecte semenii şi să pună preţ şi pe cel mai neînsemnat lucru. Mai târziu, aceste două lucruri aveau să-l ajute enorm în a demara o mică afacere. A început timid, cu o afacere în domeniul serviciilor de curăţenie.

Odată cu pandemia, care a forţat oamenii să-şi mute experienţa de shopping spre online, Tudor Artean a decis să dea frâu liber unei idei mai vechi- şi anume un site de comerţ electronic. Dar nu a pornit oricum, ci în urma unei analize minuţioase de piaţă – în urma căreia a decis să se axeze pe mobilier pentru copii, în special pentru bebeluşi. Aşa a luat naştere brandul „Lumea Piccolo”, lumea celor mici sau lumea piticilor.

Ca şi stil de afacere, am pornit-o de la mai multe idei şi am vrut să nu mă axez pe agresivitatea vânzărilor, cum fac majoritatea site-urilor, ci mai degrabă pe empatizarea cu clientul, încercând să îi ofer o experienţă plăcută. Piața este una de nișă, în care sunt destui jucători, dar noi încercăm să ne evidenţiem prin calitate, atât în servicii cât și în produsele vândute. Mi-am fixat standarde înalte de calitate, astfel încât chiar dacă suntem peste medie, ca și preț, clientul să fie convins că prețul cerut reflectă calitatea oferită.

 

Tudor Artean: „Oferim clienților experiența unui shoping elegant, simplu, frumos și de calitate”

Produsele de mobilier comercializate de Tudor sunt de calitate superioară şi sunt realizate integral de către un producător din Polonia care respectă toate criteriile lui de evaluare şi producţie. În acest moment, lumeapiccolo.ro oferă 9 colecții de mobilier pentru copii între 0 şi 8 ani și 5 colecții de mobilier pentru tineri/adolescenți.

Colecțiile sunt create atât de designeri cu experiență, dar și de designeri la început de drum dar înzestraţi cu idei “proaspete” și inovatoare. Prin aceste colecții, Tudor Artean doreşte să ofere clienţilor săi mai multe tipuri de design.

În lumeapiccolo.ro se regăsesc colecții de mobilier cu design scandinav, modern, clasic, romantic sau tematic-educativ, dorinţa tânărului afacerist din Cluj fiind aceea de a satisfice toate tipurile de clienți. O dovadă că lucrurile merg către ceea ce vrea el sunt lipsa reacţiilor negative pe site/afacere sau marfa pe care o vinde, comment-urile clienţilor fiind exclusiv pozitive. Asta şi pentru că lumeapiccolo.ro nu doar vinde, ci şi îi consiliază pe cei care nu au comandat, dar care sunt interesaţi de produse. Acestor clienţi le sunt oferite cât mai multe detalii şi sfaturi practice, care să-i ajute în luarea celor mai bune decizii de mobilare a camerei copiilor.

Lumea Piccolo

Colectia de mobilier camera copii – Hoppa, Lumea Piccolo

 

“Lumea Piccolo” – un site mic, dar cu aspiraţii mari!

Tudor s-a înconjurat în afacerea sa de oameni deştepţi, talentaţi şi devotaţi, precum Andrei Deac şi Lucian Marcu – cei care se ocupă de marketing, respectiv IT. Clujeanul recunoaşte, cu sinceritate, că nu crede că o să ajungă să vândă vreodată mobilier la comandă pentru că, spune el, “este mult mai simplu să vinzi mobilier din colecţii gata făcute”. Viaţa trebuie să fie cât mai simplă, mai spune clujeanul.

Ideea principală de la care am pornit este să le oferim clienților experiența unui shopping elegant, simplu, frumos și de calitate, astfel încât clientul să găsească aici exact ceea ce caută și, mai ales, să primească exact ceea ce a cumpărat. Clientul trebuie să se simtă bine pe site, de aceea încercăm să avem un site curat, luminos, uşor de navigat, cu colecţii de mobilier care spun o poveste dar, în acelaşi timp, cu explicaţii clare şi suficiente atât prin descrieri cât şi prin poze.

Tot mai multă lume a început să caute lumeapiccolo.ro, pentru că aici se oferă ceva care nu prea se întâlneşte pe alte site-uri de gen. Astfel, toţi clienţii care fac o comandă sunt contactaţi pentru ca acesta să nu rămână cu întrebări sau neclarităţi. Ulterior, pe toată durata perioadei de aşteptare, cei de la lumeapiccolo.ro păstrează legătura cu acel client, informându-l despre stadiul comezii lui. Nu în ultimul rând, în momentul în care comanda este finalizată detaliile livrării sunt stabilite împreună cu clientul. Pe vitor, “Lumea Piccolo” se va diversifica – în sensul că pe site vor apărea mai multe produse pentru copii, în aceleaşi standarde ridicate de calitate atât pentru produse, cât şi pentru servicii. Cu alte cuvinte, Lumea Piccolo este un site mic, aflat la început de drum, dar cu aspiraţii mari.

 

Până la “Lumea Piccolo”, Tudor Artean a vândut medicamente şi produse alimentare

Tudor Artean nu a avut pe nimeni în familie care să îl inspire în afacere, sau cel puțin să îl susțină. Acesta este şi lucrul care l-a motivat cel mai mult.

Prima dată a avut câteva încercări, cum ar fi distribuţia de medicamente, dar la care a renunţat din cauza termenelor de plată exagerat de mari care îi creau probleme. După, a încercat să dezvolte un lanț de magazine alimentare, doar că, în acest caz, s-a săturat să tot fie furat pe față și a vândut afacerea. Apoi şi-a zis să termine cu comerțul și să se apuce de servicii, dar cum la bază era doar „manager” (deci fără nicio meserie..) singurul serviciu viabil a fost curățenia. Și așa a luat naștere propria firmă de curățenie.

În ziua în care şi-a dat demisia de la ultimul loc de muncă, s-a dus acasă și a convins-o şi pe soția lui să facă la fel, pentru ca să se poată dedica trup și suflet visului lor. A doua zi, amândoi erau fără serviciu și fără bani, dar super motivați să-şi realizeze visul. Din ziua aceea, nu a mai fost niciunul din ei angajați, decât în firmele lor…

În primul an, Tudor a lucrat numai cu soţia lui. Astfel au putut să-şi dea repede seama cum funcționează lucrurile în acest domeniu. Dezvoltarea a venit de la sine, pentru că de la început cei doi şi-au dorit să le ofere clienţilor calitatea pe care şi-o doreau ei. Site-ul de comerț electronic a venit ca și un răspuns, la palma care le-a dat-o şi lor pandemia, demonstrându-le că orice este posibil. Și, nu în ultimul rând, a contat dorul de prima dragoste – comerțul.

Primele afaceri au pornit de la zero, doar cu muncă și încredere în forțele proprii..Probabil, de aceea nici nu au rezistat. Lumea Piccolo este singura afacere în care am investit mai mult de 10 000 de euro, doar că să îi dau drumul, și încă investim…

Pe Tudor Artean îl motivează foarte tare dorința de a realiza lucruri bune, dar mai ales satisfacția cliențiilor. Dacă e să fi învățat ceva până acuma, spune el, este că un client mulțumit este egal cu bunăstarea lui financiară. În decursul anilor, câștigând tot mai multă încredere și experiență, a învățat să aleagă ideile bune pe care să le pună în practică.

 

“Scufiţa Roşie” i-a schimbat destinul în viaţă

O bună perioadă, până să dea drumul la afecere, Tudor a fost angajat ca agent de vânzări în diverse companii și diverse domenii de activitate. S-a mutat de la o companie la alta, deoarece dorea să avanseze. Cu timpul, însă, şi-a dat seama că oricât de mult ar vrea să avanseze și oricât de mult ar avansa, nu reușeşte să aibă libertatea propriilor acțiuni și planuri – chiar dacă îşi asuma și răspunderea!

Cel mai mult îl enervau rapoartele de activitate, pe care nimeni nu le citea nicio data, dar se observa lipsa lor atunci când nu le făcea. Atunci i-a venit o idee genial…Ca să le demonstreze şefilor acest lucru, într-o seară a scris într-un raport povestea Scufiței Roșii!.. Bineînțeles că nu a obsevat nimeni, şi aşa a demonstrat că acele rapoarte nu au niciun effect. Tot atunci a decis să părăsească definitiv statutul de angajat, pentru cel de antreprenor. Nu avea un ban în buzunar, dar compensa prin voinţă, idei, multă muncă şi convingere.

Mi-au plăcut întodeauna provocările viabile, nu prostești. Vorba aceea: „cu minte, nu cuminți”… Oamenii de succes au succes pentru că dețin cel puțin 7 afaceri funcționale, spunea un mare investitor în viaţă. Eu nu știu dacă voi ajunge până acolo, dar îmi doresc să ajung la performanța de a avea suficiente afaceri funcționale astfel încât să pot să mă retrag la „pensie” la 45 de ani.

Tudor recunoaşte că, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot pe acest drum ar apuca. Spune că nu i-ar fi frică să o ia şi mâine de la zero, și nici munca nu îl sperie. Dar crede că acum i-ar fi mult mai simplu, deoarece bagajul de cunoștințe și experiențe asimilate în timp ar face diferența între a munci și a lucra inteligent.

Părerile prietenilor au fost împărțite cu privire la tentativele lui de a deveni antreprenor. Cei mai mulţi vedeau partea frumoasă a ideii, dar nu credeau în ea. Dar Tudor nu s-a ghidat niciodată în viață după părerile altora: dacă îi plăcea o idee se documenta serios, iar dacă era viabilă o punea în practică. Aceasta este teoria lui şi acum.

 

Tudor Artean: “Cine se mulţumeşte cu ce are, îl paşte falimentul!”

Pentru Tudor, o lună bună de vânzări ar însemna o lună cu vânzări mai mari decât cea precedentă. Povesteşte că, în afaceri, în fiecare zi trebuie să realizezi mai mult decât ai reuşit în ziua precendentă, pentru a putea rămâne pe piață. Cine se mulţumeşte cu ce are şi vrea doar să rămână pe o linie constantă, în viitorul apropiat îl paşte falimentul, crede creatorul “Lumii Piccolo”, pentru că întotdeauna se găsește cineva care își dorește mai mult și care îți va lua locul pe piață.

Clujeanul mai crede că nu se putea dezvolta mai mult în altă țară, deoarce, spune el, fiind născut și crescut în România, a învățat să se adapteze la orice situație. Recunoaşte, însă, că cel mai greu în România pentru o afacere este birocrația și nepăsarea autorităţilor, din punct de vedere al implicării şi susţinerii. “Este un sistem greoi și respingător care, în loc să ajute și să suțină dezoltarea economică, o îngreunează”, spune Tudor.

Unui tânăr investitor i se pun beţe în roate, cum se spune. Categoric! Încă din primul momentul în care îți faci o firmă, statul, prin funcționarii lui, te fac să te simți ca și un infractor. Lucru care se vede, ulterior, prin controale și interpretarea legilor în favoarea lor. Atunci când ai un control ești direct catalogat ca vinovat, iar tu mereu trebuie să demonstrezi că nu este așa. Tot timpul se schimbă legile sau procedurile și, cu siguranță, te găsesc ei cu nereguli despre care tu nici nu știai..

Tudor recunoaşte că ar minți dacă ar spune că nu îl interesează aprecierea celor din jur, dar pentru el cel mai important este bunăstarea familiei lui și să fie un exemplu bun pentru copiii săi. În momentul de față, este mulțumit de afacerea sa pentru că trendul este unul bun, crescător.

Lumea Piccolo

Colectia de mobilier cameră copii – Lotta, Lumea Piccolo

Având în vedere situația globală la nivel mondial, afacerile clujeanului se dezvoltă bine și sănătos.  Asta pentru că rewieuri-le primite pe site sau pe pagina de facebook sunt toate de 5 stele, pozitive, și de la oameni care sunt mulţumiţi de produsele cumpărate. Am aflat şi care este cea mai des întâlnită reacție de la clienți: “am comandat pentru că mi-au plăcut produsele văzute pe site, dar nu mă așteptam să fie chiar așa calitative și în realitate”.

 

Mai are de construit o casă şi de sădit un pom, până să se considere realizat

Tudor a făcut cam de toate până la vârsta de 36 de ani, inclusiv sport, printre care înot, atletism şi rugby. Dar ceva nu îl atrăgea să meargă mai departe pe calea asta şi să facă performanţă.

Pe de altă parte, dacă ar fi avut susţinerea familiei, poate că acum ar fi fost mult mai bogat – pentru că îşi dorea enorm să devină actor. A rămas să pună singur umărul la reuşita sa în viaţă şi să clădească, după mai multe încercări, o afacere de succes.

Pe viitor vrea să dezvolte site-ul lumeapiccolo.ro prin promovarea de noi categorii și produse pentru copii, dar și să dezvolte o firmă de logistică – proiect demarat deja împreună cu fratele său.

Mai are multe planuri şi idei pe care să le pună în aplicare. Şi-ar fi dorit, spre exemplu, ca până acum să construiască o casă şi să sădească un pom în grădină. Spune că aceste două lucruri l-ar mulţumi sufleteşte şi l-ar face să se simtă, într-adevăr, realizat.

Până atunci, munceşte zi de zi să le ofere cele mai bune soluţii părinţilor pentru mobilatul dormitoarelor copiilor. Se loveşte, însă, tot mai des de legi noi, şi de birocraţie – care îi pun în dificultate pe tinerii investitori români.

În încheierea discuţiei noastre, Tudor Artean a lansat şi câteva idei guvernanţilor şi celor care se ocupă de lumea afacerilor din România. Poate, cine ştie, cineva îl va auzi:

Există multe țări cu rețete de succes, pe care guvernanții nostri ar putea pur și simplu să le copieze, fără să își bată prea mult capul…Eu cred că, în primul rând, ar trebui simplificată birocrația și digitalizarea acesteia, deoarece suntem în secolul vitezei iar în România formularul online se depune încă la ghișeu!..În al doilea rând, ar trebui eliminată supra taxarea din multe domenii, deoarece o reducere a taxelor și impozitelor ar duce la mărirea veniturilor la bugetul de stat, prin simplul fapt că mult mai multă lume ar lucra legal.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *