Maricica Costache Fii înger pentru o zi

Acolo unde începe Delta Dunării, mai exact în orașul Tulcea, o femeie a ridicat o asociație prin care ajută bătrânii și copiii nevoiași din localitățile din împrejurimi. Bunătatea și excesul de suflet ne arată încă o dată că oamenii pot fi buni chiar și în pandemie, criză, oricum ai vrea să îi spui. Maricica Costache și Asociația “Fii înger pentru o zi” aduc zâmbete pe fețele oamenilor încercați de nevoi. 

 

Pe data de 12.02.2019 lua ființă o asociație pe care tulcenii aveau să o cunoască treptat. “Fii înger pentru o zi” este grupul de oameni care din bunătate și empatie ajută oamenii nevoiași să își ducă traiul de pe o zi pe alta.

Din 2019 până în prezent, Maricica Costache și voluntarii ei sunt îngeri păzitori pentru acele persoane cărora le trec pragul porții. Mai ales în aceste clipe grele pentru întreaga țară, bătrânii uitați de copii și de lume, copiii săraci au nevoie de ajutor.

Suntem îngerii voluntari care dorim să dăm o șansă la viață,o mână de ajutor, o mângâiere, celor care au nevoie.

 

Omul din spatele numelui Maricica Costache

Pe lângă fondarea asociației, Maricica Costache se mândrește și cu celelalte roluri din viața sa. Acela de mamă, de soție, de administrator de firmă și, mai ales, de voluntar. Singurul cuvânt care o poate caracteriza în totalitate cuprinzând complexitatea ființei sale este altruismul.

Este un om simplu, cinstit, cu frică de Dumnezeu și care își trăiește viața frumos, îndreptată mereu către nevoile altora. Chiar dacă uneori e criticată pentru ceea ce face, își impresionează apropiații prin ambiția și perseverența cu care își urmează scopul indiferent de gura rea a lumii.

A terminat 12 clase la profilul “Tehnician în turism” și ne arată că pentru a fi un om bun și simțitor nu ai nevoie de teancuri de diplome. Sufletul bun nu are nevoie de validări inutile și efemere ca o bucată de hârtie.

Este voluntar în cadrul asociației sale oferind timp, energie, efort, suflet oamenilor care au nevoie de o vorbă bună, o mângâiere și ajutor în alimente. Îi ajută pe acei oameni care au fost uitați de rude, prieteni, cunoscuți și care nu au niciun sprijin.

Pentru Maricica Costache voluntariatul înseamnă a dărui viață, dorința de a ajuta fără să aștepte ceva în schimb. Este dorința de a face ceva util pentru cei care au o reală nevoie de ajutor.

În opinia sa, un voluntar ar trebui să dețină următoarele calități: altruism, corectitudine, transparență și suport permanent pentru cei aflați în dificultate. Ar trebui să se gândească mai întâi la nevoile celorlalți, apoi la ale sale. Și, mai ales, să nu rămână imun la strigătele de ajutor!

De ce “Fii înger pentru o zi”

Maricica Costache spune despre ea că s-a născut cu dorința de a îi ajuta pe cei aflați la ananghie. De 6 ani se implică personal în acțiuni umanitare, iar de 2 ani o face organizat, prin intermediul asociației sale.

Trecând printr-o problemă medicală complicată, i-a promis lui Dumnezeu că, dacă o lasă alături de familia ei, se va dedica întru totul copiilor și bătrânilor mai puțin norocoși.

Maricica Costache este de părere că dacă fiecare dintre noi am dona măcar o dată, am bucura multe suflete. Inclusiv pe al lor. Acceptă voluntari care să îi susțină cauza, dar așteaptă de la ei credință, spirit de echipă, iubire de semeni și altruism. Toate aceste calități înglobează tot ce reprezintă iubirea de oameni și faptele bune în general.

În viața de zi cu zi detine o mică afacere, gestionând mai multe tarabe în piață. De multe ori i s-a întâmplat să vadă în piață femei care nu aveau cu ce să își încalțe copiii, bătrâni care nu aveau ce să mănânce.

În astfel de situații, Maricica Costache nu a stat niciodată deoparte. Și-a dorit mereu să empatizeze cu ei, să îi facă să simtă bine, măcar pentru o zi, dacă nu mai mult. Pe acești oameni, îi duce la sediul asociației și le face cunoscută povestea, așa cum se poate vedea și din sutele de postări de pe Facebook.

Ca om care îți pasă de ceilalți neputința este cea care nu îți dă pace de cele mai multe ori.

O provocare din aria voluntariatului este momentul în care un voluntar renunță din varii motive sau când nu poate lua parte la o acțiune caritabilă. Atunci când vrei să faci bine, ai nevoie de „oameni care să ajute alți oameni”.

Tocmai de aceea, își propune constant să-și mărească echipa de voluntari, pentru a fi întotdeauna suficienți și pentru a ajunge la cât mai multe cazuri. De asemenea, își dorește să strângă cât mai multe donații pentru construcția de case.

Eroina noastră din Tulcea m-a dus cu gândul la o lecție de viață oferită de marele Eugen Ionescu în piesa de teatru „Regele moare”:

„Vrei să fii fericit? Nu privi în sus, priveşte în jos. Dacă vei privi în sus, vei vedea oameni mai fericiţi ca tine şi te va durea. Priveşte în jos, la cea mai mare nenorocire, la un orb. Priveşte un orb şi te vei duce liniştit acasă. Să-i mulţumeşti lui Dumnezeu pentru prezentul pe care-l trăieşti. Preţuieşte înainte de a pierde.”

Tu ce ai făcut azi pentru un om mai nevoiaș ca tine?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *