Un start ratat nu înseamnă o condamnare la eșec pentru tot restul vieții. Tiberiu Antipa reprezintă un model de reușită în viață pentru toți tinerii. Cu toate că și-a petrecut toată copilăria în centre de plasament, azi conduce un ONG prin care oferă șansa unei alte vieți tinerilor din orfelinate. Are doar 24 de ani, a scris două cărți și schimbă deja destinele multor tineri prin Asociația TIBERIUS (Tineret, Iubire, Bucurie, Empatie, Rațiune, Ideal, Umanitate, Speranță).
Tiberiu Antipa, tânărul fără copilărie
Din cei 24 de ani de viață, 21 a locuit prin orfelinatele din România. A fost abandonat într-o maternitate din București la câteva luni de la naștere.
Îmi doresc să îi cunosc pe cei care mi-au dat viață, dar cred că a trecut foarte mult timp în care am învățat să mă descurc singur, să mă bazez pe propriile forțe și pe ambiția de a merge mai departe.
A crescut la Leagănul de copii de la Arcul de Triumf din București până la 7 ani, apoi la o Fundație privată până la 14 ani și la un centru instituțional din sectorul 1 până la vârsta de 21 ani. Tiberiu Antipa nu și-a cunoscut niciodată părinții, dar a devenit el familie pentru alți tineri, ajutându-i să învețe o meserie și să se descurce singuri în viață.
Trăiește cu convingerea că educația e singura soluție pentru a reuși în viață, mai ales atunci când copiii cresc în orfelinate. Pe aceștia îi motivează prin tabere anuale constând în ateliere și work-shop-uri prin care tinerii își însușesc abilități noi.
Orfelinatul, casa copiilor nimănui
Într-un proiect european la care a participat, a observat că orfanii din România petrec cel mai mult timp instituționalizați, trecerea spre o viață independentă fiind mult mai grea. A crescut în diferite sisteme de protecție și a trăit mereu cu speranța că va avea și el o familie.
Putea avea șansa de a fi înfiat de un cuplu din Italia și se bucura mereu de vizitele lor sau ale altora, se bucura de cadouri și de fărâmele de dragoste pe care le primea, de sărbători. Se atașa de educatoarele cu suflet bun, cărora adesea le spunea Mama, fără să știe cu adevărat ce înseamnă acest cuvânt pe deplin.
Și-a continuat studiile, parte pentru a avea cunoștințe în lumea largă în care curând avea să fie aruncat, parte pentru a mai sta un timp împreună cu colegii de copilărie, în centrul care îi devenise casă. A absolvit liceul, și mai apoi două școli postliceale.
Refuz să judec un om după aparențe, încerc să înțeleg fiecare situație umană, și asta se învață în timp, alături de oameni cu povești și probleme diferite.
Schimbările de mentalitate, prioritatea în orfelinatele din România
Lumea orfelinatelor a oferit de-a lungul timpului numeroase exemple asupra dezinteresului pe care societatea românească o acordă celor care-și încep viața în aceste locuri. Pentru a se oferi o altă viață celor care trăiesc acolo, Tiberiu consideră că schimbarea legilor este ultimul pas și întâi trebuie schimbat ceva în sufletul tuturor.
Un copil, orice copil din această lume are nevoie de dragoste, de sentimente benefice, de protecție. Puțin îi pasă de fraze pompoase scrise cu denumirea de legi.
În orice moment putem oferi ceva. Cel mai simplu ar fi un cadou de Crăciun de exemplu și ai scăpat, dar acești copii sunt abandonați de-a lungul întregului an. Ei au nevoie de oameni, de proiecte, de idei care să le lărgească orizontul, să îi deschidă către lume. Astfel poți oferi burse pentru educație, tabere pentru distracție, cursuri pentru dezvoltarea de abilități sau poți susține lunar un copil talentat la muzică.
Fiecare se poate întreba pe sine cum îi poate ajuta acești copii. De exemplu în echipa T.I.B.E.R.I.U.S. sunt manageri, artiști, vlogeri, IT-ști, oameni politici, psihologi, fiecare implicându-se în domeniul în care este specializat. Deci, cu siguranță, orice ajutor, venit din partea oricărui om, cu orice specializare, este binevenit. Dăruind, vei dobândi!
În primul rând, orice om trebuie să ștergă de pe fruntea noastră, a copiilor abandonați, stigma, ștampila aceasta a celui nedorit, marginal și de evitat. Când acest unghi de vedere se va schimba, vom putea discuta despre ajutor pe care fiecare îl poate da acestor copii pentru o integrare cât mai facilă în societatea care s-a dezis de ei.
Asociația TIBERIUS (Tineret, Iubire, Bucurie, Empatie, Rațiune, Ideal, Umanitate, Speranță)
Asociația TIBERIUS a înființat-o în 2016. Implicarea în acțiuni caritabile se poate spune că a început la 16 ani. A scris, așa cum se pricepea la vremea aceea, un proiect prin care să organizeze cât mai multe acțiuni pentru colegii săi din centrul unde locuia. Ideea era ca aceștia să aibe cât mai des posibilitatea de a ieși – în parc, în oraș, la film.
A făcut astfel acțiuni de ecologizare în Herăstrău, ofereau o masă caldă oamenilor fără adăpost de la gară și multe alte activități. La acești copii rar venea cineva, rar aveau posibilitatea de a ieși în oraș sau de a fi implicați în acțiuni gândite de ei. Proiectul se numea – Copiii, Speranța viitoare a lumii.
Cu timpul, a răsărit în mintea mea ideea de a crea o asociație prin care să îmi sprijin proiectele dedicate copiilor nimănui. Știam că voi părăsi curând sistemul de protecție și nu vroiam să mă despart de ei, nu vroiam să îi abandonez, vroiam să fac tot posibilul să îi ajut și pe viitor să pășească în viață încrezători, având cunoștințe, sentimente, emoții și, mai ales abilități, ca această trecere să fie cât mai firească.
Tiberiu a construit un calendar anual al Asociației care cuprinde tabere la munte și la mare, ieșiri la film teatru, circ, parcuri de distracție, organizarea de evenimente artistice, strângeri de fonduri și de cadouri. Un eveniment la care ține foarte mult – Sărbătorirea Crăciunului împreună cu copii din centre (Steluțe pentru Îngeri) a strâns laolaltă, sub cupola circului 1700 de copii fericiți. Anul acesta dorește să bucure nu mai puțin de 2000 de copii.
Scopul declarat al Asociației este de a crea un centru privat, condus de experiența acumulată în tot acești ani, pentru a schimbat concret viețile a cât de mulți copii ai nimănui. Dorința mare a lui Tiberiu e de a schimba modul de raportare al societății la aceștia, de a schimba generații viitoare.
Înființarea asociației T.I.B.E.R.I.U.S. a luat naștere amintindu-mi de lipsurile copilăriei mele. Mi-am pus în gând ca într-o bună zi, să pun bazele unei asociații menite să sprijine și să ajute pe câți mai mulți tineri instituționalizați și postinstituționalizați.
Un număr exact de beneficiari ai Asociației este greu de estimat, dar crede că sunt câteva mii, nu sunt doar copii abandonați, ci și oameni ai străzii, familii nevoiașe, tineri post-instituționalizați.
Tabără în pandemie
Cu toate că ne aflăm în pandemie, anul acesta, cu sprijinul mai multor sponsori și a diferitelor persoane cu inimă mare, Asociația TIBERIUS a reușit să organizeze o tabără la mare de câteva zile. Tiberiu Antipa și-a dorit o recompensă pentru copiii și tinerii din mediile defavorizate, având în vedere rezulatele foarte bune obținute la învățătură. A dorit să continue tradiția, demonstrând că nimic nu îi poate opri din a face bine.
Costurile unei astfel de tabere sunt destul de ridicate, de aproximativ 20000 RON. Înainte de demararea unui proiect de tip „tabără”, trebuie mobilizate cât mai multe persoane și sponsori care să o susțină. Pentru a avea partea de sprijinul acestora, este necesar să li se detalieze obiectivele și motivele proiectului, amintește Tiberiu.
Când privești din afară pare simplu, însă nu este deloc așa. Trebuie să perseverezi și să crezi în ceea ce îți propui să realizezi, și cu siguranță vei reuși.
Totul pornește de la proiectul scris, de la estimarea unui buget, de adunat facturi și acte demonstrative, de gândit activitățile propriu zise – ateliere, vizite la locuri de distracție, cazare și masă. Totul trebuie programat și estimat. Bineînțeles că Tiberiu se gândește și la eventualele obstacole care ar împiedica realizarea planului, dar a reușit să depășească mereu aceste probleme.
Un mare obstacol este această responsabilitate pe care ți-o asumi, în fața unei instituții a statului, că poți avea grijă de un număr de copii și că mereu aceștia vor fi în siguranță, și anul acesta această siguranță a inclus și combaterea răspândirii acestu virus în grupul de care Tiberiu a avut grijă.
Suntem rezultatul oamenilor din preajma noastră
Toți cei din preajma lui Tiberiu Antipa i-au fost alături pentru că au încredere în ceea ce el face, în seriozitatea și munca sa. Stelian B., Alexandru C., Adrian P., Robert D. sunt doar câțiva dintre cei mulți pe care și-a dorit să-i enumere aici. Aceștia l-au susținut în toate proiectele în toți acești ani.
De asemenea, ei sunt oamenii ce au crezut in Tiberiu de la vârsta de 16 ani, i-au dat speranță și putere de a merge mai departe în realizarea visului său: înființarea asociației T.I.B.E.R.I.U.S. În ultimii ani au investit în educația si evoluția lui Tiberiu pe plan profesional. De aceea, dorește să le mulțumească pe această cale, pentru eforturile si răbdarea de care au dat dovadă în tot acest timp.
Abilitatea care l-a ajutat cel mai mult în asociația sa a fost că a învățat să își organizeze strict documentele, pornind de la cele contabile, la cele ce privesc proiecte. Crede, de asemenea, că a învățat să aibă mai multă răbdare.
Opțiunile unui tânăr care își începe viața în orfelinat
Tiberiu ne descrie pașii simpli dar duri prin care trece un tânăr atunci când își începe viața într-un orfelinat. Treci, de-a lungul copilăriei printr-un centru pentru copii mici, apoi cu siguranță într-un centru rezidențial, pentru ca, în perioada adolescenței să ajungi într-un apartament social, sau într-o familie maternală. Apoi, depinzând de frecventarea cursurilor, într-un final… ești aruncat în stradă.
Când ai împlinit 18 ani știi că acel moment poate veni oricând. Poți claca, se instalează depresia si drumul e sigur către viața în stradă sau cea din închisoare. O alternativă pe care o poți încerca din timp este o planificare a viitorului tău, astfel încât ieșirea din sistemul de protecție să nu te prindă nepregătit și să poți continua cu capul sus în societate.
Sfatul meu pentru un adolescent aflat în această situație este de a lua aminte la modelele tinerilor proveniți din sistem care au reușit, fiecare în domeniul lui și prin propriul drum. În plus, îți poți căuta persoane de sprijin, persoane cu care să îți discuți problemele, și care să te ajute în parcursul tău, bineînțeles, înainte, trebuie să îți schițezi acest parcurs. Eu am avut noroc de prieteni care m-au susținut, mi-au susținut proiectele și au crezut în mine.
Tiberiu Antipa ne amintește că tinerii instituționalizați se confruntă cu aceleași sfaturi proaste, la fel ca orice tânăr la această vârstă. Diferența e că ei au mai puține posibilități de a le ocoli, au mai puțină încredere în ei, nu au sprijin, sunt mai labili emoțional. Astfel, cad mai ușor în capcane precum alcoolul, drogurile, prostituția, infracționalitatea.
Voluntariatul poate să schimbe vieți
Tiberiu descrie voluntariatul ca fiind acțiunea aceea pe care fiecare poate să o facă, de a dărui fără a cere ceva în schimb, pentru a schimba în bine societatea în care trăiește. Fără voluntariat, fără visele acelea ce par imposibile, nimic nu se poate urni, iar imposibilul nu poate deveni posibil.
Dacă ar putea amplasa un panou publicitar uriaș oriunde, mesajul pe care l-ar transmite lumii cu ajutorul lui ar fi: „Crezi în visul tău!”
Ajuns pe picioarele sale după o viață trăită în orfelinate, Tiberiu e acum cel care formează altor tineri aceeași mentalitate sănătoasă care pe el l-a ajutat să răzbească în viață. Am vrut să aflu de la el care e rețeta eficientă în a schimba modul de gândire al tinerilor de care se ocupă.
El spune că nu există o rețetă standard. Fiecare tânăr este un microunivers, are propriile aspirații și propriile abilități. Trebuie doar să acorzi speranța, sprijinul ca fiecare dintre ei să se descopere și să-și urmeze destinul.
Tiberiu Antipa, autorul a două cărți
În 2017, Tiberiu Antipa a lansat prima sa cartea intitulată „Confesiunile unui orfan”, iar anul acesta urmează cea de a doua, „Îmbrățișarea destinului”. În ambele cărți Tiberiu a povestit viața și trăirile sale din orfelinatele prin care a trecut.
Pornind din perioada copilăriei, cea pe care și-o amintește, deapănă firul vieții sale de până acum, cu visele dedicate mamei imaginare, cu menționarea persoanelor care l-au impresionat, cu destinele tragice ale unor colegi, cu sămânța ce încolțea în minte sa de a schimba lumea aceasta a copiilor nimănui.
Obiectivul acestor cărți este de a oferi un exemplu și totodată, de a demonstra faptul că un orfan poate reuși și se poate integra în societate. Prețul cărții „Îmbrățișarea destinului” este de 100 de lei, iar suma obținută din vânzarea ei va pune o cărămidă la construcția centrului social Tiberius.
Tiberiu își aduce aminte cu bucurie de cadourile primite de sărbători, de familiile care îl luau la sfârșit de săptămână la ei acasă sau de familia de italieni care venea des să îl viziteze, și care chiar și-a dorit să îl adopte.
Când trăiești fără dragostea părinților, parcă toate amintirile copilăriei capătă o nuanță tristă. Sentimentul acesta al abandonului nu te părăsește niciodată. Îmi amintesc cu durere de colegii care au părăsit devreme această lume, parcă prea mulți. Amintirile fericite erau cele în care simțeam emoție și dragoste.
Bursa Binelui are nevoie și de ajutorul tău!
Planul spre care se îndreaptă Asociația TIBERIUS este de a schimba generații, de a crea un centru social în care să existe un viitor mai bun. Asociația nu are posiblitatea financiară deocamdată pentru a-și îndeplini acest proiect, dar are un cont bancar dedicat care crește. Tiberiu știe că acest ideal al său va deveni realitate cât de curând.
Cei care vor să susțină activitățile asociației pot dona, se pot implica în acțiuni de voluntariat. Fiecare poate ajuta cum crede el că poate fi de folos în această activitate de susținere a copiilor nimănui.
În mintea mea, cred că am dorit mereu să schimb ceva, să urmez acest drum. M-am adaptat doar cu timpul, astfel încât să realizez scopul de a schimba destinele copiilor nimănui.
La fel ca în fiecare an, Asociația TIBERIUS face cadouri de Crăciun pentru copiii instituționalizați. Dacă în alți ani aceștia primeau o mângâiere măcar cu ocazia sărbătorilor, acum sunt șanse mici să mai poată fi vizitați din cauza pandemiei. De aceea, cadourile pregătite de asociație vor fi foarte apreciate de acești copii.
În prezent, asociația a reușit să strângă banii necesari pentru 500 dintre cei 2500 de copii de care se ocupă. Costul unui cadou per copil este 50 de lei. Poți dona și tu aici pe platforma Bursa Binelui cu cardul la linkul: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/STELUTE-PENTRU-INGERI-EDITIA-VII?fbclid=IwAR3HAqJI-4mkAu66efOnRed-OOxxL_rBkw19-GU1werqxxuA3QdQ2PLa4uc
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!