Cristina Mureșan Toth

Cristina Mureșan Toth este o tânără profesoară care a renunțat la catedră pentru a crea ilustrații pentru poveștile sale pentru copii, dar mai ales pentru oricine este iubitor de frumos și dorește ceva personalizat. 

 

Era profesoară de franceză – engleză în Cluj-Napoca, până să descopere talentul pentru pictură și ilustrații, dar mai ales pentru poveștile pentru copii.

A absolvit facultatea de Litere din Cluj, secțiunea Franceză-Engleză. În același timp a studiat artele plastice – grafica și pictura la Școala Populară de Arte.

În timpul facultății, când făcea practică predând unor elevi de liceu, Cristina a înțeles că îi place să predea și vrea să facă asta pentru mult timp.

Ca profesor, datoria principală e să formezi omul, să îl modelezi (prin propriul exemplu) din punct de vedere uman, și abia apoi să predai materia.

 

Pasiunea și vocația scot scântei până și în învățământ

Deși era foarte tânără când a intrat în învățământ, Cristina Mureșan Toth a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a nu se lăsa mai prejos ca profesorii mai experimentați din breaslă. S-a bucurat de sprijinul colegilor și a fost mereu îndrăgită de elevi, probabil pentru că trecea de limitele profesor-elev și le influența viața și principiile.

Odată ajunsă coordonator de proiecte și programe educative, a avut mai multe momente speciale alături de copiii săi. Cel mai drag rămâne organizarea unei piese de teatru pentru elevii mai mari.

Erau extrem de încântați și motivați, se trezeau devreme și veneau la repetiții, piesele – moderne și umoristice, dar și cu mesaj moralizator, au avut un succes fabulos!

Cea mai frumoasă amintire este momentul când și-a surprins elevii repetând replicile haioase din piesă pe hol. Atunci și-a dat seama că datoria lor ca profesori e să le dăruiască tot ce e mai bun din sufletul lor, să lase o amprentă de neuitat asupra destinului lor. Nu doar să le predea Chimie, Matematică sau Engleză…

Cei mai buni profesori oferă lecții de viață și exemple de utilizat în diverse situații, nu doar timpuri și diateze în limbi străine.

Ilustrația ca formă de exprimare a frumuseții interioare

Ca în orice lume ideală, familia este cea care susține un om prima dată. Mai târziu apare și acceptul, admirația sau felicitările celor din jur, mai ales când vine vorba de necunoscuți sau internauți. Așa a fost și legat de ilustrațiile Cristinei.

Primul susținător a fost soțul său, cel care a convins-o să lase o profesie respectabilă și oarecum stabilă din punct de vedere financiar pentru ceea ce înseamnă de fapt “pe cont propriu.” Teama este întotdeauna prezentă când vrem să ne schimbăm direcția. În cazul Cristinei însă, dorința de a exprima niște trăiri, de a da viață unor personaje a fost mai puternică decât nesiguranța.

Cu ocazia asta mi-am pus bazele menirii și carierei mele ca scriitor și ilustrator. M-am descoperit, m-am educat, a fost o perioadă grea, dar foarte fructuoasă profesional și personal.

Începerea unei cariere noi înseamnă prima oară o brumă de curaj, apoi perseverență, creativitate și învățare continuă. Primii pași sunt umbriți de o teamă legată de propria persoană: cine ești, ești bun, ești pregătit? Stilul personal se formează în timp și cu foarte multă muncă, dar și cu pasiune.

Astăzi, ilustrațiile Cristinei aduc aminte de poveștile de altădată, de acele manuale vechi, dar care îmbie la visare, o călătorie în altă lume. Imaginile ascund întotdeauna o poveste mai lungă, misterul este întotdeauna prezent și fiecare continuă povestea după propriul destin.

 

Cristina Mureșan Toth: „Poveștile pentru mine înseamnă viața însăși”

Fiecare popor are o ladă de povești ca zestre, fiecare om are și el măcar o poveste de spus. Există povești oficiale, publicate de autori cunoscuți, dar ce facem cu poveștile de viață? Acele povești de la cafea, întâlnire, împăcare. Avem și creăm povești în fiecare zi fără să le numărăm, păstrăm sau consemnăm pentru a le da mai departe.

Oamenii creează povești pentru că le plac, pentru că sunt toți fani ai finalurilor fericite și al poveștilor de succes. După o serie de lupte seculare și probe de omorât balauri, Făt-Frumos învinge, ajunge acasă și se căsătorește pentru a trăi fericit până la adânci bătrâneți. Asta e cel mai important.

Este frumos să vezi un novice cum evoluează spre a deveni un maestru, dar mai ales să observi tehnica unei persoane cum evoluează spre genial.

Nu trebuie să fii Dickens ca să spui o poveste valoroasă. Trebuie doar să existe factorul uman și autenticitate.

Cristina Mureșan Toth desenează coperți de cărți pentru copii, invitații de nuntă, imprimeuri de tricouri/căni/alte obiecte, poze înrămate… Orice îșî dorește cel care face comanda.

 

Născută să spună povești și să atingă inimile oamenilor

O imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, spune o vorbă din bătrâni. Imaginile create de Cristina Mureșan Toth spun două mii de cuvinte. În ele oamenii își pot regăsi trecutul, prezentul și viitorul.

Culorile vii parcă apar în fața ochilor pe o hârtie perfectă și se mișcă spre uimirea tuturor. Povestea iese din foaie și se derulează în fața ochilor ca printr-o minune.

Ilustrațiile sale dau viață unor personaje inedite, povești întregi ies parcă din pensula sa magică. Nicio ilustrație nu seamănă cu alta decât prin stil. Îmi aduce aminte de ilustrațiile din cărțile de franceză de odinioară care mă atrăgeau ca pe un magnet.

Fiecare ilustratie are o emoție proprie, prinde viață și vorbește. Culorile sunt vii și tot ce creează are în sine o notă de optimism, joacă și copilărie. Stilul descoperit și creat s-a cristalizat prin multa muncă, exercițiu și documentare. Despre tendințe, expunere, explorare și, mai ales, despre exprimarea propriei ființe.

Sfaturi pentru oricine

Cristina Mureșan Toth ne reamintește câteva lucruri ce pot fi folosite în absolut orice domeniu:

Banii vin pentru că ai ceva valoros de oferit, nu pentru că intri într-o nișă în care circulă mulți bani. Dacă intri in IT, nu e o garanție că vei fi prosper. Important e cu ce contribui tu nou, unic, frumos, edificator și valoros.

Fiecare are un talent ascuns despre care încă nu știe și pe care ar trebui să îl caute. Este important să facem acel lucru care ne caracterizează, motivează și nu în ultimul rând, împlinește. Mulți vor crede că persoana în cauză a înnebunit, dar fiecare are drumul său.

Atunci când cineva simte chemarea, ar trebui să o urmeze pur și simplu. Fără gânduri la partea financiară, fără gânduri la siguranță. Nimic nu este sigur decât ce îți creezi cu mâna ta.

Pentru a avea succes în ceea ce faci, orice ai face, trebuie să te cultivi constant, să ai convingeri sănătoase și disciplină. Apoi, va veni și succesul.

Cristina Mureșan Toth este persoana care, prin ilustrații, inspiră căldură, duioșie, blândețe, feminitate. Oamenii o caută pentru că se regăsesc în creațiile sale, iar textele îi vin natural, ușor, simplu. Primește comenzi pe pagina sa de Facebook.

Soțul este cel care îi dă mereu sfaturi despre ce ar trebui îmbunătățit. Bunicul o întreabă dacă nu cumva îi e dor de învățământ, de copii sau de colegi.

Cristina și-a ales însă drumul. Merge înainte cu entuziasm și încredere spre un viitor pictat ca din povești.

Anul viitor va avea un sediu în Cluj-Napoca și va angaja prima persoană care să o ajute cu derularea activităților pentru a fi mai eficientă. Va organiza workshop-uri și evenimente artistico-spirituale.

Să mă înconjor de oameni frumoși și capabili, ca să dăm lumii ăsteia, prin artă, căldură și umor, un pic de sens și culoare.

Arta rămâne cea mai sensibilă, frumoasă și emoționantă formă de exprimare care bucură atât sufletul creatorului, cât și pe cel al receptorului.

Mult succes pe viitor și așteptăm să vedem ce mai creezi!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *