Nadia Tătaru Itsy Bitsy

Ai zice că pe Nadia Tătaru o știe toată lumea. Mai bine zis, toți copiii și părinții, de la mic la mare. Și că nu ar mai fi nimic de spus în ceea ce o privește pe ea și postul de radio Itsy Bitsy pe care l-a creat în 2005. Acum o mulțime de ani… Am zis că nu mai e nimic de spus? Are o grămadă de spus ea!

 

Nadia Tătaru e un partener de cursă lungă al părinților și al copiilor totodată. Și consideră acest lucru foarte frumos și provocator. E o treabă care o face să fie prezentă și să se reinventeze zi de zi. Pentru că generațiile de părinți și de copii se schimbă cu mare viteză.

De exemplu, când am lansat Itsy Bitsy în 2005 aveam de-a face cu părinți din generația X și copii din generația Y, iar acum majoritatea părinților sunt de generație Y și au copii din generația Alpha (copiii până în 8 ani). Mentalitățile, nevoile, obișnuințele de consum, comportamentele lor sunt diferite. Și provocarea e să comunici cu acești oameni într-un mod unitar, să identifici ce îi unește și să îi inspiri să lucreze împreună, dincolo de diferențele de abordare.

 

S-a înconjurat de oameni buni la suflet

A lucrat în televiziune, este co-fondator al acestui radio pentru părinți și copii, a organizat festivități și gale tot pentru copii, a purtat mai multe bătălii întru binele celor mici. Și, iată, bătălii câștigate sunt 1 iunie zi liberă pentru părinți și de curând legea anti bullying.

Dacă e să vorbim despre cum a reușit, ea consideră că a primit ce a venit spre ea:

Am făcut ce am putut! În mare, am rămas conectată la nevoile părinților și copiilor din prezent și am făcut ce am crezut că e înspre binele copiilor și dezvoltarea lor sănătoasă, împreună cu oamenii pe care i-am avut alături.

Nadia Tătaru s-a înconjurat de oameni buni la suflet, voluntari și profesioniști în ceea ce fac, care își dedică și ei viața profesională copiilor și educației. Împreună au influențat ca lucruri necesare să se întâmple.

Are speranța ca din ce în ce mai mulți oameni mari să lucreze împreună, să co-creeze în mod colaborativ. A trecut vremea competiției egoiste, iar miza viitorului societății este mult prea importantă ca să ne impiedicăm de orgolii și să ne propunem doar obiective personale, deloc altruiste.

 

Itsy Bitsy – o soluție, nu un scop

Postul de radio a venit ca o soluție, nu a fost un scop în sine. Noi am căutat atunci să împlinim o nevoie a noastră și a familiilor cu copii până în 10 ani, aceea de a avea un tovarăș pentru timp liber, un mediu sănătos la îndemână, cu cântece și povești adecvate vârstei, cu jocuri interactive, cu glume, cu emisiuni educative pentru copii și chiar cu emisiuni de parenting.

Radioul, spre deosebire de tv și alte ecrane, lasă imaginația liberă. Ascultătorul poate intre timp să facă și alte activități (transport, masă, gospodărie etc) și mai mult, permite interactivitatea.

De ce Itsy Bitsy? Pentru că așa au ales copiii, acum 14 ani, dintr-o listă lungă de nume posibile. Tot ei au ales eroi extratereștri dintr-o altă listă lungă de propuneri care includea și animale, copii și alte forme de viață.

Părinții au fost de acord cu extratereștrii Itsy și Bitsy, „iar nouă ne-a plăcut”! Noi însemnând Felix și Nadia Tătaru, familia care a creat locul de joacă Itsy Bitsy, doi soți care au știut dintotdeauna să se conecteze autentic cu copii și părinți.

Nadia Tătaru

Felix și Nadia Tătaru

 

Victoria cea mai importantă

Cea mai importantă victorie cred că este cea cu bullying-ul. Așa de mult mi-aș fi dorit să existe o Nadia Tătaru când eram eu la școală… Ca să lupte pentru mine, împreună cu oamenii ei inimoși.

De ce nu am avut mai demult o lege anti bullying?

Legea care definește bullying-ul ca violență psihologică și îi oferă aceeași importanță ca și violenței fizice a apărut ca urmare a unei nevoi existente acum în societate. Deocamdată este definit bullying-ul și este interzis și penalizat în spațiile destinate educației. Am mai lucrat și la o inițiativă legislativă privind modificarea Codului Muncii care prevede interzicerea bullying-ului la locul de muncă, dar încă își urmează cursul în Parlament. Ar fi fost bine să mai existe și o reglementare în Codul Penal și în zona de social media, pentru că există mult cyberbullying. Din păcate, internetul este foarte greu de reglementat…

Nadia Tătaru mai atrage atenția că legile sunt doar niște reguli care să ne facă încă o dată conștienți și să ne sperie un pic cu consecințele faptelor noastre toxice. Dacă am fi avut destulă empatie, dacă inteligența emoțională a oamenilor ar fi fost mai ridicată și antrenată atât în familie, cât și la școală, nici măcar nu ar mai fi fost nevoie de legi.

De asta crede ea că legile anti-bullying sunt necesare, dar deloc suficiente. Și își canalizează energia pe campanii de prevenție și pe bune practici de intervenție în situații de bullying.

Să nu uităm că, în cazurile de bullying vorbim de agresor (de multe ori o fostă victimă a altcuiva), de victimă sau de martori (victime indirecte). Toți sunt oameni răniți sufletește care au nevoie de ajutor.

A trecut vremea lui „nu am știut”. Acum e în responsabilitatea fiecăruia să se uite la comportamentele sale, să le evalueze dacă sunt sau nu de tip bullying, și, dacă sunt, să reînvețe în mod empatic să se poarte ok cu ceilalți, să își îndeplinească nevoile în mod sănătos, fără a răni pe ceilalți oameni. Pentru că libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Iar dacă suntem părinți sau profesori, responsabilitatea e cu atât mai mare, pentru că suntem modele pentru copii și mai întâi trebuie să ne schimbăm noi și apoi ei ne vor urma exemplul.

 

Mai are omul Nadia Tătaru viață personală?

Da, e adevărat că are un program cam încărcat, dar mai are și viață personală. Copiii, soțul, familia și timpul pentru ea însăși sunt priorități în viața ei. Chiar dacă poate într-o săptămână balanța timpului înclină mai mult în plan profesional, are grijă să reechilibreze în perioada următoare.

Nadia Tătaru pune mare preț pe introspecție și practici spirituale. Îi place să stea în natură, îi plac filmele și concertele, îi place să danseze și să râdă!

Nu mai cred foarte mult în separarea vieții personale de cea profesională, pentru că la firmă ajungem să petrecem foarte multe ore din zi și atunci am avut grijă să mă înconjor de oameni frumoși cu care să mă simt foarte bine și de la care să învăț lucruri noi.

Nadia Tătaru Itsy Bitsy

Își dorește ca părinții să vadă cu adevărat măreția din copiii lor, încă de când sunt mici – mici. Să îi vadă ca pe oameni compleți, cu viața lor, și să îi sprijine să-și împlinească visurile. Pentru că părinții sunt ca niște grădinari puși să aibă grijă de copiii-flori ca să înflorească; iar florile înfloresc fiecare diferit și ce minunat că e așa!

De la copii, mă aștept să nu uite de unde au plecat și care le sunt rădăcinile și să-și onoreze părinții, pentru că aceștia au făcut tot ce au putut ei mai bine. Da, știu că mulți dintre părinți nu au primit de la părinții lor același tratament și le e greu, dar acum ei pot să facă alchimia interioară și să producă saltul de schimbare de mentalitate, de dragul copiilor lor. Nu e ușor, dar acum, spre deosebire de zeci de ani în urmă când am fost noi copii, avem acces la o grămadă de cărți, filme, psihologi, duhovnici, cursuri, comunități și grupuri de suport. Nu în ultimul rând, avem și noi dreptul și responsabilitatea de a ne curăța de bagajele emoționale puse în cârca noastră și să începem să ne trăim viața așa cum este ea și să nu dăm mai departe și copiilor aceste bagaje.

 

Cele mai mari obstacole au fost dintotdeauna cele mentale

Are multe amintiri frumoase din copilărie. Cel mai mult i-a plăcut să colinde pe…câmpurile din cartier, să se conecteze cu gâzele și florile, să mănânce fructe la liber de peste tot, să se joace toată ziulica în natură cu prietenii ei cele câteva zeci de jocuri, să citească de n ori cărțile de povești nemuritoare și să facă rochițe diverse păpușii ei!

Consideră că, de-a lungul vieții, cele mai mari obstacole au fost dintotdeauna cele mentale. Chiar și atunci când spunea că alții sunt de vină, tot mentalitatea personală era cea care limita.

Am mai avut parte și de evenimente macro neplăcute, cum a fost criza financiară din 2008 – 2009, dar suntem bucuroși că am reușit să supraviețuim. A fost un efort comun pentru o cauză măreață, atât din partea echipei, cât și din partea acționarilor, dar și din partea furnizorilor care ne-au acceptat întărzierile la plată.

 

Ce învățăm de la Nadia Tătaru, părintele

Ce sfaturi bune a avut pentru copiii ei, sfaturi care pot fi urmate foarte ușor?

Le-am spus că cel mai sigur loc e acasă și indiferent de ceea ce fac și cât de grav este, să vină acasă la noi să ne spună, că împreună vom îndrepta mai repede și mai bine situatia. Și au venit… si, deși ne-a fost greu, nu i-am certat, ci am căutat să rezolvăm și apoi să învățăm fiecare ceva din acea experiență.

Și, un alt lucru pe care crede Nadia Tătaru că l-au făcut bine ea și soțul ei, inconștient, a fost că i-au lăsat să exploreze de mici. I-au expus la multe cursuri, cărți, experiențe și asta consideră că i-a ajutat să își găsească mai repede pasiunea și ceea ce îi bucură să facă în viață. A fost, dacă vreți, o aplicare instinctivă a inteligențelor multiple ale lui Gardner, despre care cei doi părinți au citit mult mai târziu.

Un alt lucru este acela că atunci când „doamna” mi-a spus la grădiniță sau școală că cel mic a făcut x lucru negativ, mai întâi am vorbit cu copilul să aflu perspectiva lui și abia apoi am discutat cu „doamna” să ajungem la o concluzie și o abordare comună.

 

Genetic, un copil este jumătate mamă și jumătate tată

Vreau să știu dacă ea crede că România poate fi salvată prin educație.

Cred că românilor le-ar fi mult mai bine dacă fiecare ar abandona rolul de victimă de serviciu care așteaptă să fie salvată și ar deveni responsabil pentru starea sa de bine și pentru ceea ce oferă societății. Și da, educația este o prioritate, dacă prin educație înțelegem și modul cum gândim, cum cernem informația si ne discernem comportamentul, modul în care aplicăm practic ceea ce învățăm în teorie, dacă învățăm respectul și responsabilitatea față de natură și de oameni, indiferent cât de diferiți ar fi ei de noi, ca sex, etnie, vârstă, studii etc. Educația e ceva care începe în pântecele mamei și nu se termină niciodată…

Când poate un copil să își deschidă aripile cel mai bine? O întreb pe ea, cea care a lansat Școala de SuperEroi Itsy Bitsy, prin care își propune să-i transforme pe copii în supereroii vieții lor.

Genetic, un copil este jumătate mamă și jumătate tată și acest lucru se simte inconștient în sufletul lui, indiferent dacă părinții lui locuiesc împreună sau nu, indiferent dacă el are o relație vie sau nu cu unul dintre părinți. Așa că, prima condiție că un copil își poate deschide aripile și zbura este ca el să simtă că se sprijină pe ambii părinți, că are rădăcini, cum s-ar zice. Și da, mai apoi, un copil poate zbura atunci când știe că are puteri interioare precum: încredere în el și în ceilalți, curaj, bucurie, energie, bunătate, creativitate, prietenie, când știe că toată puterea lui e la el, în interior, și o poate accesa oricând. Chiar dacă sunt momente în care simte frica, el știe că acolo undeva ascuns în spatele fricii este curajul.

Au ales să lanseze Școala de SuperEroi Itsy Bitsy ca să îi împuternicească pe copii și să constientizeze părinții că e important nu doar cum îi echipează pentru școală și grădiniță la exterior, adică ce le pun în ghiozdan, ci contează și mai mult cum îi echipează în interior, adică cu ce atitudine pășește în viață copilul lor. Și da, ei la Itsy Bitsy cred că, prin puterea exemplului, vor molipsi această generație de copii de superputeri interioare și îi vor ajuta să se transforme cu adevărat în eroii vieții lor, să fie o generație de învingători.

Și poate că și adulții vor înțelege astfel cât de nocive sunt vorbele de genul: „e un copil timid/rușinos”, „el nu desenează frumos”, „ea nu e bună la matematică”, „X e savantul clasei”, „tu de ce nu ai făcut? X de ce a putut?” etc. Aceste replici pot tăia aripile unui copil, fără să ne dăm seama…

 

Ce mai urmează pentru Nadia Tătaru și Itsy Bitsy

La Itsy Bitsy punem la cale conștientizarea și antrenarea acestor puteri interioare ale copiilor, cu ajutorul SuperEroilor noștri Itsy, Bitsy, SuperZăpă, Spark, Spinner, Suflețel și DjDodi, dar și al altor supereroi care ni se alătură, pentru că în lumea noastră e loc pentru toți cei care contribuie cu lucruri benefice și ne dau exemple pozitive. Avem eroii partenerilor care ne inspiră să protejăm planeta, cum să devenim exploratori, cum să ne îngrijim corpul șamd. Și facem aceste discuții foarte autentice cu copiii și părinții atât la radio, cât și în evenimente.

De exemplu, au sărbătorit Ziua Națională a României, 3 zile ca-n povesti, la Mega Mall și au activat și puterea iubirii de țară, împreună cu zeci de mii de copii și părinți.

Anul trecut, de Crăciun, au accesat o altă putere interioară, cea a generozității și pentru asta l-au avut alături chiar pe Moș Crăciun, care a vorbit cu copiii în fiecare seară la radio, și s-a întâlnit cu ei și in Park Lake. Și a mai fost în ianuarie, la început de Nou An, cea de-a cincea editie a Galei Itsy Bitsy, care a adus împreună sute de lideri și liderași, pentru a-i sărbători pe oamenii valoroși care au avut în 2019 o contribuție semnificativă în viața copiilor sau a părinților, în diverse domenii.

Bineînțeles că și pentru 2020 sunt pregătite alte și alte surprize, despre care vom afla la momentul oportun.

Până atunci, nu putem încheia fără sfatul cel mai bun pe care l-a primit Nadia Tătaru de la părinții săi și pe care îl dă mai departe, pentru a-l urma și alții: „Legea lui OM: Dacă sunt OM cu tine, vei fi și tu OM cu mine!”…

 

Sursa foto: Facebook Nadia Tătaru

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *