De ce Elita României, Portrete Elita României

La momentul la care lansăm acest site, țara noastră se află la răscruce de drumuri. O țară frumoasă, cu drepturi depline încă în Uniunea Europeană, cu extrem de mare potențial și cu valori incontestabile, este într-unul din cele mai periculoase momente din întreaga sa istorie. Când toată lumea bună se gândește doar la cum să elimine răul din țară, iată că apare un mesaj la 180 grade. Așadar, de ce Elita României acum, în aceste vremuri tulburi?

 

Încotro ne îndreptăm, acum, la 100 ani de la Marea Unire și la aproape 30 de când ne-am recâștigat drepturile?

Vrem să ne bucurăm în continuare de avantajele obținute cu multă trudă și sudoare? De recunoașterea pe care (încă) ne-o oferă mapamondul? Vrem să exploatăm calitățile românilor adevărați și să îi folosim în beneficiul țării?

Sau urmărim să ne exportăm absolut toate valorile? Să ne găsim cu toții o altă casă, departe de România dezamăgitoare, în alte locuri unde suntem cu adevărat apreciați?

Nu cred că trebuie să mai detaliez ce se întâmplă zilele acestea în România. O fac alții foarte bine, iar Elita României nu e despre asta.

Cred că a venit momentul să ne mai uităm și la altceva. O să ajungem să vorbim numai și numai despre corupție, despre statul de drept, despre justiție, despre hoție și despre paza democrației.

Foarte bine că facem asta – am demonstrat că vocea puternică comună poate influența sau măcar amâna un deznodământ nedorit.

DAR…

Încă se întâmplă și multe lucruri frumoase în interiorul granițelor. Românii valoroși din Diaspora încă nu și-au uitat rădăcinile și se identifică cu mândrie cu țara, locurile, oamenii care i-au format. Chiar și atunci când protestează, îi vedem purtând drapelul cu speranța că, pentru cineva, oricine, asta încă mai înseamnă ceva înălțător.

Și atunci, de ce să nu ne bucurăm împreună de reușitele acestor oameni? Chiar vrem să uite de tot că sunt români? Nu cred că ne dorim asta…

Elita României este pentru cei care încă tremură când văd culorile tricolorului, când aud versurile imnului, când duc numele României pe cele mai înalte culmi.

 

De ce Elita României este diferită de presa zilelor noastre

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar mă uit acum pe paginile marilor publicații din România și văd aproape în exclusivitate un spectacol jalnic. Publicații mainstream, sportive, economice, politice – cam aceleași lucruri peste tot: cancanuri, bârfe, critici, înțepături gratuite, discuții despre românii care fură în Spania sau se prostituează în Germania… Analize incomplete, în timp ce articolele de calitate sunt tot mai rare.

Știu, o să spuneți că toate astea aduc trafic. Dar, pe bune acum, la ce mă ajută pe mine să știu ce salariu fabulos are Andreea Mantea??? Sau ce tatuaj și-a mai făcut Giani Kiriță?

Și atunci întreb, cine e de vină pentru calitatea publicului în România? Ei au trafic pentru că asta li se cere, sau doar pentru că se adresează unei audiențe limitate? Nu sunt neapărat în măsură să judec, dar pot înțelege de ce segmentul high-class al societății noastre dispare tot mai mult din analizele de trafic ale audiențelor.

Elita României este pentru cei care simt nevoia să mai citească și altceva. O lectură plăcută, pozitivă, frumoasă, o oază de optimism într-un deșert comercial.

 

Români de colecție

O analiză pur personală dar cred că relevantă îmi spune că românii pot fi împărțiți în patru categorii:

  • Cei care caută puterea și calcă pe cadavre în folosul beneficiului personal. Să le spunem ”profitorii”
  • Cei care au trăit toată viața în sărăcie, nu au fost capabili să își depășească condiția, se complac în situația dificilă și se vaită de condițiile de trai – ”asistații”
  • Cei cu potențial uriaș, cu talent incontestabil într-un domeniu sau altul, ale căror prime realizări în viață merită subliniate – ”viitorul”
  • Cei care au demonstrat determinare, au beneficiat (sau nu) de o stare familială bună sau au perseverat în a-și crea ei înșiși un mediu sănătos, propice dezvoltării. Unii le-ar spune norocoși, oportuniști, poate chiar profitori, dar noi știm foarte bine că norocul apare atunci când pregătirea întâlnește oportunitatea. Deci, să le spunem ”perseverenții”.

 

Ați înțeles foarte bine unde bat. Sunt ferm convins că o schimbare de mentalitate poate minimiza contribuția profitorilor și asistaților în societatea românească.

Elita României este pentru perseverenți, pentru viitor, pentru cei cu o cultură suficient de mare încât pot să extragă esența unei povești, să aplice în cazul lor personal, să intervină și să educe acolo unde simt că pot schimba ceva.

 

În loc de concluzie

Nu în ultimul rând, Elita României este pentru acei români, celebri sau nu, care vor și pot să inspire prin povestea lor.

Este spațiul în care succesele sunt promovate și celebrate.

Este locul destinat performanței românești.

De ce Elita României? Pentru că simt că sunt prea puține demersuri care încearcă să aducă un suflu nou societății noastre.

Pentru că astăzi nu vedem prea des modele de succes, fiindu-ne arătate, aproape în exclusivitate, exemplele de ”așa nu”.

Și, mai ales, pentru că România chiar are cu ce se mândri, iar o comunitate de calitate nu poate decât să ne încarce pozitiv!

 

Sper că ești de acord cu mesajul meu și vei rămâne aproape de acest demers. Te invit așadar să cunoști echipa, să te abonezi la newsletter sau să vezi cum poți chiar tu contribui în mod activ.

Și dacă ai orice gând, sugestie sau feedback vizavi de cele de mai sus, m-aș bucura să dezbatem în secțiunea de comentarii de mai jos!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *