Despre cine scriem aici, pe Elita României?

De când am anunțat Elita României, primesc o mulțime de întrebări despre conținutul acestei platforme. Ce înseamnă, pentru mine, Elita României? Cine sunt oamenii care merită să intre în această categorie? Și, nu cumva, este elita o delimitare prea restrictivă?

 

De peste o lună, echipa de contributori contactează români care, considerăm noi, merită să se asocieze cu acest termen. Elită. Mulți dintre ei au reacționat pozitiv, rezultând articole de excepție, pe care le vom dezvălui aici, în zilele următoare.

Mi se pare absolut entuziasmant, având în vedere că nu am avut ce să le arătăm concret. Doar o descriere, promisiuni, o viziune prezentată pe o platformă de crowdfunding.

O parte însă, cum e și normal, a spus ”pas”. În accepțiunea lor, nu se consideră parte a unei elite. Nu vor să se scrie despre ei sau, dimpotrivă, poate că s-a scris deja prea mult.

Avem chiar o persoană despre care am scris deja, dar care nu dorește să-și dezvăluie adevărata identitate. Nu voi spune cine, evident.

Însă, scriu aceste rânduri pentru a încerca să îl conving că merită să o facă. La fel cum încerc să le arăt tuturor scepticilor că România are nevoie ca ei să iasă în față. Într-un mod diferit, fresh, să-și trâmbițeze realizările, așa cum merită. Să găsească un loc în care exemplele pozitive sunt ridicate la rang de artă.

Așadar:

 

Când spun Elita României, mă refer la…

…români de pretutindeni, în primul rând. Din țară sau Diaspora. Puternic legați de România sau cu rădăcini îndepărtate. Nu contează. Important e că au o calitate comună – aceea că reprezintă cu cinste numele țării de unde provin. Că o fac direct sau inconștient, iarăși nu contează. Datorită lor, se vorbește de bine de România, iar asta e suficient.

În al doilea rând, faimoși sau total necunoscuți – complet irelevant. Este atât de simplu să scrii despre aceeași și aceeași oameni… Recunosc, am făcut-o și eu când am analizat cred eu cele mai vizibile exemple de succes de azi din business si sport. Am încercat să scot în evidență o serie de învățăminte care nu cred că trebuie să lipsească din dezvoltarea noastră umană.

O vom mai face și pe viitor. Treptat, îmi doresc ca personalitățile publice, vedete în adevăratul sens al cuvântului, vor fi tot mai deschise să se implice în dezvoltarea platformei.

Noi ne angajăm să le construim un cadru adecvat performanței, unde nu le va fi teamă că li se vor interpreta cuvintele.

Numai că astfel de exemple nu sunt oferite doar de oameni de calibrul Simonei Halep. Sau de către frații Pavăl. Sute de mii de români depun acel efort extra pentru a ajunge unde ne dorim cu toții.

Elita include inclusiv învățătoarea de la sat care, în ciuda condițiilor grele, își respectă cu pasiune meseria. Managerul de corporație ce nu doar își bifează fișa postului, dar se gândește cum să își exercite influența pentru a schimba în bine comunitatea.

Medicul care salvează vieți sau cumpără medicamente din buzunarul propriu. Inginerul care inovează, se luptă ani de zile pentru a veni cu ceva nou. Poetul care, deși activează într-un domeniu total atipic mileniului trei, încearcă să atingă un public mic dar fidel.

Și exemplele pot continua la nesfârșit. Pentru toți, este loc în Elita României – de ce nu și pentru tine?

 

Este ”elita” un termen restrictiv?

Categoric nu. Vedeți voi, mie întotdeauna mi-au plăcut cifrele, așa că încerc să vă demonstrez matematic.

E foarte simplu. Elita este, dacă vreți, acel 5% din fiecare domeniu de activitate, care face lucruri, proiecte remarcabile. Care iese din mulțime.

Hai, nu 5%. Poate 2%. 1%. Poate că procentul e mai mic în rândul populației vârstnice, sau a copiilor și adolescenților. Însă în aceeași măsură, procentul e mai mare în sport, Diaspora, antreprenoriat, medicină.

În orice caz, suntem peste 20 milioane de români, răspândiți pe toată Planeta. Chiar și cu aceste procente mici, credeți că avem despre ce vorbi?

 

Modul nostru de lucru

Am dezvoltat un mod de lucru spun eu de bun simț. Nu știu dacă unic în peisajul media, vă las pe voi să decideți asta. Eu doar mă bucur că toată echipa împărtășește această filosofie!

Mai întâi, cercetăm. Ne uităm în jur pentru a găsi cei mai potriviți oameni pentru Elita României.

Încercăm să îi contactăm, prin orice canal posibil. Eventual scriem deja câteva rânduri, o scurtă sinteză a informațiilor deja existente.

Stabilim un dialog și începem să pregătim teme de discuție provocatoare, care să dezvăluie lucruri mai puțin cunoscute. Aici este evident partea cea mai grea – să scoți esența de la un om nu e chiar la îndemâna oricui.

În funcție de răspunsuri, construim povestea. Rezultatul îl facem public doar după ce eroii noștri confirmă varianta finală.

Vrem să evităm cuvinte nedorite, interpretări eronate șamd. Așa cum ei nu greșesc față de România, nici noi nu avem voie să greșim în fața lor!

 

Așa că, dragul meu român…

Sper că te-am convins că, măcar la nivel de intenție, vom face ceva mare și frumos. Diferit. Semnalele sunt deja încurajatoare. Redactorii produc, partenerii se adună, pagina de Facebook crește pe zi ce trece.

Nu te speria de cuvântul „elită”, chiar nu e cazul. Atâta timp cât ești mulțumit de tine, de viața ta, ești mai mult decât binevenit să apari aici. De ce să fii timid când vine vorba de realizările tale? De ce să nu te mândrești în fața unor de oameni de calitate, de nivelul tău?

Știu, există și reversul medaliei. Poate că presa te agasează uneori un pic cam mult. Din partea noastră, ce îți putem promite e că, atâta vreme cât va ține de noi, vom păstra linia pe care am pornit – aceea de a promova exclusiv elitele românești.

Poate că povestea ta va inspira alți 5 oameni care să îndrăznească să îți calce pe urme. Ai șansa să ieși în afara cercului tău de influență. Nu crezi că acesta poate fi motorul unei societăți mult mai sănătoase? Nu ai de unde să știi de unde sare iepurele…

Acestea fiind spuse, te invit cu căldură să urmărești primele articole!

 

 

Sursa foto: FANATIK.RO

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *